Co sie stało z GPS??

• 5 Odpowiedzi
  • 1031 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Co sie stało z GPS??
« dnia: Lipiec 16, 2007, 10:30:43 »
Mam palmtopa FS model n560, Działał on bez zarzutów. Jednak zdażyło się poraz drugi już, że po uruchomieniu wbudowanej aplikacji do określenia pozycji (program: GPSLocator) powinna zacząć mrugać lampka żołta oznaczające że GPS jest włączony. Jenak tak nie jest. To samo dzieje sie gdy uruchamiam automape, program szuka odbiornika. W ustawieniach jest wszystko tak jak było od nowości.
Prubowałem robić "miękki reset" urządzenia ale nie pomaga, nadmieniam że przy zakupie jak mi pokazywał sprzedawca po "miękkim resecie" przy uruchamianiu sie pockecta, mrugają po kolei poszczególne lampki oznaczające wbudowane moduły tzn. Bluetooth, iRDA, no i GPS, teraz jednak wszystko sie zgłasza ale nie GPS.
Jak zdażyło się tak kiedyś to kontaktowałem się z telefonicznym centrum pomocy, i poradzili mi żebym zrobił tzw. " twardy reset" pomogło wszystko działało jak trzeba jednak poznikały mi zainstalowane programy i musiałem wgrywać po kolei od nowa.
Wszystko grało aż do piątku i od nowa pojaiwł sie ten sam problem. Czy mam upalonego palma??
Moje pytanie co sie dzieje??
Co moge zrobić innego żeby tą usterke naprawić??
Robienie ciągle HR jest uciązliwe.

Odp: Co sie stało z GPS??
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 16, 2007, 12:11:57 »
pewnie masz pogrzebane w portach COM

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 16, 2007, 12:35:23 »
Wiesz co ale jak kiedyś robiłem miękki reset to przy stacie mrugały wszystkie kontrolki i nawet ta od GPS-a, a teraz nie. A pozatym program GPS-Locator ma wpisany port na którym jest urządzenie GPS i działał za każdym razem. A port urządzenia to com8

*

Dżeju

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 16, 2007, 12:56:28 »
... A port urządzenia to com8

???  Jeśli tak masz ustawione, w ustawieniach GPS-a, to nie dziwne, że nie działa. W zakładce sprzęt (w ustawieniach GPS-a) ustawiasz port urządzenia "Brak", a w zakładce Programy "com8" i wszystko działa jak należy - przynajmniej u mnie  ;D

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 16, 2007, 13:06:15 »
Nic się z GPS-em nie stało. Ten model używa portu COM8 do obsługi dwóch urządzeń: GPS-u i IRDA. Jeśli uruchomiony jest odbiornik podczerwieni, to GPS nie będzie działał. Wyłącz IRDA w Start -> Settings -> Connections -> Beam i wyłącz odbiór w podczerwieni. (Nie mam przy sobie pocketa, więc nazwy poszczególnych opcji mogą się różnić od tych, które podałem).
« Ostatnia zmiana: Lipiec 16, 2007, 13:07:53 wysłana przez rczarnec »

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 17, 2007, 09:03:19 »
Zgadza sie sprawdziłem i wszystko już gra, jak tylko wyłączyłem iRD-e zadziałało jak trza, dzięki serdeczne za pomoc a ja zaczełęm się już martwić. Pozdrawiam