Niedziałający kalendarz oraz kontakty. Czemu?

• 19 Odpowiedzi
  • 2632 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline rogeros

• *
  • 51
    • Centrale telefoniczne VOIP - www.astrocom.plTelefony VoIP, Bramki VoIP - Sklep VoIP
  • Sprzęt: N560
Niedziałający kalendarz oraz kontakty. Czemu?
« dnia: Lipiec 12, 2007, 16:21:32 »
Witajcie.
W moim FS n560 z niewiadomych przyczyn przestały działać mi kontakty oraz kalendarz.
Dawno tych aplikacji nie używałem więc cieżko mi stwierdzić co było przyczyną tej usterki.

Po naciśnięciu przycisku lub po recznym odpaleniu jednej z aplikacji WM5 tak jakby
Chciał uruchomic ta aplikacje "odświeżająć" górny pasek stanu ale nic pozatym się nie dzieje.

Czy ktoś z forumowiczów jest w stanie pomóc mi w rozwiązaniu mojego problemu.

Pozdrawiam.
REGULAMIN !!!!

*

Offline Makubo

• 939
  • System: Android 8.0
  • Sprzęt: LG G7 ThinQ
Odp: Niedziałający kalendarz oraz kontakty. Czemu?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 12, 2007, 17:22:11 »
może resecik? U mnie jak coś nie działa to po reseciku zaczyna.
"We are the Borg, resistance is futile!"

*

Offline rogeros

• *
  • 51
    • Centrale telefoniczne VOIP - www.astrocom.plTelefony VoIP, Bramki VoIP - Sklep VoIP
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 12, 2007, 21:14:44 »
Sprawa jest chyba bardziej skomplikowana ponieważ resecik nic nie daje.
Poza tym FS n560 maja to do siebie ze dluzsze przytrzymanie przycisku (On/Off)
wyłącza pocketa na dobre tak jakby bateria została wyciągnięta. po włączeniu powstaje tak jak po soft-reset.
a ja bardzo czesto (dla oszczednosci baterii) tak własnie wyłączam swojego pocketa.

a za każdym razem te dwie aplikacje nie działają. :( nawet odnalazłem plik wykonawczy kalendarza odpalajac go ten sam efekt
co przycisk w pockecie jak i aplikacja. moze gdzies trzeba w rejestrze pogrzebac.

nie chciałbym robić hard-resetu ponieważ juz mam troszke aplikacji powgrywanych.
REGULAMIN !!!!

*

Offline Makubo

• 939
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 12, 2007, 21:21:35 »
U mnie w p550m jest resecik ala PC ale to pewnie to samo co przytrzymanie chwilowe on/off tylko bezpieczniejsze. Może spróbuj z jakimś programem do naprawiania rejestru PDA.

*

Offline AMi

• 1763
  • Sprzęt: Nokia 7110
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 13, 2007, 00:05:10 »
rogeros, to może być pozostałość po jakichś źle odinstalowanych programach zastępujących wbudowany kalendarz (typu agenda fusion czy t.p.). Sprawdź jakimś managerem zadań (np. TaskManager - FdcSoft)), co się uruchamia tak naprawdę jak próbujesz uruchomić kalendarz.

*

Offline rogeros

• *
  • 51
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 16, 2007, 16:05:20 »
Po odpaleniu programu TaskManager - FdcSoft
oraz po próbie uruchomienia kalendarza w procesach pojawia się taki wpis

Proces: poutlook.exe
Mem Usage: 1kb
Threads: 1
Path: \Windows\poutlook.exe calendar
REGULAMIN !!!!

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 16, 2007, 18:23:25 »
poutlook ja też mam w procesach (wm2003), jest non-stop odpalony. Prawdopodobnie synchronizacja outlooka

*

Offline AMi

• 1763
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 16, 2007, 19:10:25 »
rogeros
W takim  układzie użyłbym jakiegoś utila do wyczyszczenia informacji PIM. Prawdopodobnie jakiś stary (np rekurencyjny) i uszkodzony task blokuje kalendarz.
Potrafi to (usuwać wpisy) SKTools, PocketMechanic i pewnie jeszcze inne programiki. 
« Ostatnia zmiana: Lipiec 16, 2007, 19:53:53 wysłana przez AMi »

*

Offline rogeros

• *
  • 51
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 17, 2007, 14:47:03 »
AMi ja nie instalowałem instalowałem w pockecie innych kalendarzy. Jedynie co zainstalowałem to Flex Mail 2007 jako alternatywe dla standartowego klienta pocztowego. Niestety nie wiem kiedy mi się uszkodziły te kontakty i kalendarz ponieważ żadko tego używałem a teraz obie funkcje byłyby dla mnie bardzo przydatne.

Usunąłem błędne wpisy z rejestru oraz niepotrzebne pliki za pomoca programu SKTools jednak to nie przyniosło żadnego efektu.

Sprawdziłem także tasks. To podobnie jak kalendarz i kontakty nie uruchamia się z tym że po próbie uruchomienia aplikacji w górnym pasku pojawia się napis
tasks oraz przycisk do zamykania aplikacji jednak w podspodem nic sie nie zmienia (tj. widac ten ekran przy którym uruchamiałem aplikacje)
jednak nic nie moge na tym ekranie zrobić (tak jakby program sie włączył z przeźroczystym ekranem) dopuki nie nacisne przycisku w gornym pasku do zamkniecia aplikacji.

Wolałbym używać standartowego kalendarza i kontaktów dlatego wolałbym to naprawić ale jeśli nie będzie sposobów to może jednak zainstalować
jakis alternatywny kalendarz i kontakty.

Prosze pomocy :)
REGULAMIN !!!!

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 17, 2007, 15:20:06 »
tasks, kalendarz i kontakty to wszystko jest jeden i ten sam program uruchamiany z różnymi parametrami - poutlook.exe i właśnie instalacja Flex Mail mogła tu namieszać. Spróbuj odznaczyć opcję że FlexMail jest domyślnym klientem pocztowym i wtedy zobacz czy kontakty i inne zadziałają

*

Offline rogeros

• *
  • 51
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 17, 2007, 17:18:51 »
killcabbie zrobiłem tak jak mówiłeś. wyłączyłem aby flex mail sprawdzał czy jest domyślnym programem oraz odznaczyłem opcję ze właśnie flex mail ma być domyślnym klientem poczty. zapisałem ustawienia zrobiłem soft resecik i kalendarz i kontakty nie działają
natomiast przy task pojawia mi się komunikat

No program memory aviaible. Tap Start > Settings > System Tab > Memory , stop programs that did not automatically stop, and try again.

Wygląda tak jakby było za mało pamięci na uruchomienie aplikacji. Ale sadze ze mam wystarczającio.

Storege:
Total: 78.20 MB
In use: 32.82 MB
Free: 45.37 MB

Program:
Total: 50.01 MB
In use: 16.89 MB
Free: 33.12 MB
REGULAMIN !!!!

*

Offline AMi

• 1763
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 17, 2007, 21:07:56 »
Faktycznie pamięci dużo.
A sprawdź ile masz pamięci po uruchomieniu tego "przeźroczystego" programu do wyświetlania tasków, o którym piszesz.

*

Offline Makubo

• 939
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 17, 2007, 21:41:36 »
HARD RESET, programiki o któe się boisz wgrywasz w 10 minut a nie tracisz kilka dni na nerwy i po co?

*

Offline rogeros

• *
  • 51
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 18, 2007, 01:04:18 »
HARD RESET, programiki o któe się boisz wgrywasz w 10 minut a nie tracisz kilka dni na nerwy i po co?

jeśli to jedyna rada to tak zrobię. choć wolał bym się bez niej obyć.

AMi po uruchomieniu TaskManager - FdcSoft pojawia mi się aplikacja "poutlook.exe" z parametetrem "calendar" zajmująca 1kb
REGULAMIN !!!!

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 18, 2007, 08:48:10 »

Standardowa porada początkującego. Też tak czasem radzę ale kiedy na 100% nie ma innego wyjścia

*

Offline Makubo

• 939
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 18, 2007, 13:26:56 »

Standardowa porada początkującego. Też tak czasem radzę ale kiedy na 100% nie ma innego wyjścia

Słuszna uwaga, też robie co można ale do czasu. Moja rada "początkującego" pojawiła się po kilkudniowych bezskutecznych zmaganiach i poradach "zaawansowanych" użytkowników.
Moja wypowiedź była zatem czysto logiczna.

*

Offline rogeros

• *
  • 51
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 18, 2007, 14:43:27 »
Czyli rozumiem ze HARD RESET nie unikniony?
REGULAMIN !!!!

*

Offline AMi

• 1763
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 18, 2007, 21:04:04 »
Usunąłem błędne wpisy z rejestru oraz niepotrzebne pliki za pomoca programu SKTools jednak to nie przyniosło żadnego efektu.
Pisałem żeby usunąć informacje PIM: wszystkie zduplikowane kontakty, taski, stare przypomnienia, zduplikowane przypomnienia etc. Tak jak program pozwala:

HardReset to ostateczność. Używam różnych PDA od kilku lat i HR robiłem kilka razy zaledwie.
Ta sytuacja nie wygląda na krytyczną :), ale...

*

Offline rogeros

• *
  • 51
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 19, 2007, 23:41:44 »
HardReset to ostateczność. Używam różnych PDA od kilku lat i HR robiłem kilka razy zaledwie.
Ta sytuacja nie wygląda na krytyczną :), ale...

Ja teżbym tak chciał :)

Prawde mowiac pogubiłem sie w SKTools i nie widziałem wcześniej tej zakładki którą przedstawiłeś na screenie.
No cóż gdzie kolwiek bym z tej zakładki nie zajrzał to wszedzie było pusto.

Skorzystałem z opcji "delete PIM information" tam też było 0 items. I nic nadal jest to samo.

A może ja mam uszkodzony plik poutlook. A czy dało by to coś jakbym ten plik pobrał od znajomego z takiego samego pocketa
i podmienił te pliczki ??
REGULAMIN !!!!

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 20, 2007, 08:30:52 »
A może ja mam uszkodzony plik poutlook. A czy dało by to coś jakbym ten plik pobrał od znajomego z takiego samego pocketa i podmienił te pliczki ??

to jest plik systemowy i nie da się go ot tak skopiować z pocketa... przynajmniej poutlook.exe. Chyba że popsute są tylko skróty
« Ostatnia zmiana: Lipiec 20, 2007, 08:32:46 wysłana przez killcabbie »