Rzelelna ocena

• 37 Odpowiedzi
  • 6252 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline pawel284

• 12
    • :)
  • Sprzęt: Asus 639
Rzelelna ocena
« dnia: Czerwiec 24, 2007, 19:01:29 »
Witam
Jestem nowym użytkownikiem i nie ukrywam, że trafiłem tu przez przypadek.
Od kilku dni poszukuję i testuję mapy nawigacyjne - stąd moje pytanie. Intensywnie korzystałem z nawigacji Medion240 - w Niemczech nie miałem problemów - Polska - rozbudowana, ale są błędy - np nie widzi nowego odcinka autostrady A-2 Koło - Łódź i innych pomniejszych. Najgorsze jest to, że potrafi czasami poprowadzić przez pola, kładki dla pieszych  na rzekach itp.
  Zdecydowałem się na zakup ASUSA 639 i teraz poszukuję dokładnej mapy Polski ( plus mile widziana Europa Zachodnia).  Testowałem Destinatora z 2006 roku , Automapę 3.... - niestety Automapa 3 - dokładnie to chyba była wersja 3,9 -  niestety - brak dokładnych adresów ( nr domów, itp) - nie spełnia moich oczekiwań - Destinator dużo lepiej od Automapy. Stąd moje pytanie jak wygląda sprawa z najnowszym produktem Automapy ( nie ukrywam, że skłaniam się do jej zakupu)? Jak wygląda pokrycie Polski i dokładność? Pytam ponieważ z nawigacji korzystam na co dzień i muszę kupić jakiś program.
Dziękuję za podpowiedzi. Pozdrawiam

*

Offline NdR

• *
  • 80
  • Sprzęt: N560
Odp: Rzelelna ocena
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 24, 2007, 20:22:10 »
Tam gdzie ja byłem z AM3.9.7 i AM4.01 błędy są te same - niewiele ich, ale są. Baza adresowa jest bodajże taka sama, natomiast obsługa i intuicyjność 4.01 moim zdaniem znacznie lepsza. Destinatora6 użuwałem, ale akurat tam, gdzie jeżdzę, lepsze pokrycie adresowe jest w AM, więc wiadomo, że polecam AM - destinatora używałem tydzień i odstawiłem.

W AM4 można sobie dokładniej zdefiniować sposób wyznaczania tras - jestem z niego bardzo zadowolony, w odróżnieniu do Destinatora6 nie każe mi zawracać na mostach, łukach i podwójnych ciągłych, ani nie prowadzi mnie pod prąd.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 24, 2007, 20:48:47 »
Tam gdzie ja byłem z AM3.9.7 i AM4.01 błędy są te same - niewiele ich, ale są. Baza adresowa jest bodajże taka sama,

Nie dokońca. W AM 4 dodano plany adresowe kilku miasteczek, których nie było w poprzednich mapach.

*

Offline pawel284

• 12
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 24, 2007, 20:51:49 »
Piszesz, że AM3.9 i 4 korzystają z tej samej bazy teleadresowej - czyli albo  nie poprawiło się pokrycie albo błędnie w AM 3.9 wyznaczałem cel. Konkretnie chodzi o to, że w 80tys mieście AM 3,9 widziała tylko same ulice bez numeracji .
Pozdrawiam

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 24, 2007, 22:17:11 »
Może miałeś tylko mapę Polska 50k bez szczegółowych planów miast?

*

Offline AMi

• 1763
  • Sprzęt: Nokia 7110
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 24, 2007, 22:22:09 »
Piszesz, że AM3.9 i 4 korzystają z tej samej bazy teleadresowej - czyli albo  nie poprawiło się pokrycie albo błędnie w AM 3.9 wyznaczałem cel. Konkretnie chodzi o to, że w 80tys mieście AM 3,9 widziała tylko same ulice bez numeracji .
Pozdrawiam
Co to za miasto?
To przecież można sprawdzić (jest numeracja czy nie) :)

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
  • Sprzęt: LOOX N-560 GPS+ACER n35 GPS+ I-Phone 16 GB
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 24, 2007, 22:50:22 »
Mały offtop. Ogladałem dzisiaj program o nazwie...."Progr@m" ;)
Nie pamiętam kanału,ale sie chyba o 14.45 zaczynał. W zasadzie trafiłem na końcówkę,ale i tak dobrze,bo usłyszałem cos ciekawego.Prowadzaca stwierdziła,że w związku z wakacjami w następnym programie zajmą się jakims tam sprzętem przydatnym na wakacjach,a po chwili dodała coś takiego,że będzie też test najnowszej części Automapy.Zastanawiam się jak to będzie wygladało pod wzgledem rzetelności tym bardziej,że nie jest to jeszcze 100% sprawna aplikacja (brak opisów POI,komunikacja miedzy GPS-em a aplikacją itp.)
Lepiej rok odsiedzieć w celi - niźli słuchać Wuwuzeli
Trąba bowiem tak ogłusza,że człowieka cierpi dusza.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 24, 2007, 23:00:46 »
Tam gdzie ja byłem z AM3.9.7 i AM4.01 błędy są te same - niewiele ich, ale są. Baza adresowa jest bodajże taka sama,

Nie dokońca. W AM 4 dodano plany adresowe kilku miasteczek, których nie było w poprzednich mapach.

Raczej więcej niż kilku, przybyło chyba 200 - 300 tyś punktów adresowych.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 24, 2007, 23:04:04 wysłana przez nocnyMarek »
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 24, 2007, 23:09:10 »
Mały offtop. Ogladałem dzisiaj program o nazwie...."Progr@m" ;)
Nie pamiętam kanału,ale sie chyba o 14.45 zaczynał. W zasadzie trafiłem na końcówkę,ale i tak dobrze,bo usłyszałem cos ciekawego.Prowadzaca stwierdziła,że w związku z wakacjami w następnym programie zajmą się jakims tam sprzętem przydatnym na wakacjach,a po chwili dodała coś takiego,że będzie też test najnowszej części Automapy.Zastanawiam się jak to będzie wygladało pod wzgledem rzetelności tym bardziej,że nie jest to jeszcze 100% sprawna aplikacja (brak opisów POI,komunikacja miedzy GPS-em a aplikacją itp.)
Nie pamiętam nazwy ale to był program o nowych technologiach w TVN24 (ale nazwy programu nie pamiętam)
ISTQB Certified Tester

*

Offline Yoggi

• Nasz Poeta
  • 507
  • Sprzęt: LOOX N-560 GPS+ACER n35 GPS+ I-Phone 16 GB
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 24, 2007, 23:37:45 »
Nie pamiętam nazwy ale to był program o nowych technologiach w TVN24
trzeba będzie przysiąść. Ja nie mam kablówki ale rodzice na szczęście mają. Jakbym zapomniał oglądajcie w przyszłym tygodniu-dobrze byłoby sie dowiedzieć co powiedzieli. No chyba,że ktoś wklei na You Tube ten fragment z testem AM ;D ;D ;D
Lepiej rok odsiedzieć w celi - niźli słuchać Wuwuzeli
Trąba bowiem tak ogłusza,że człowieka cierpi dusza.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 24, 2007, 23:52:06 »
Premiera programu jest chyba w sobotę po południu...
ISTQB Certified Tester

*

Offline chato.pl

• 4852
    • http://chato.pl
  • Sprzęt: iPhone • Mio C520 [AM]
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 25, 2007, 00:42:57 »
... dokładnie o 19:45

Progr@m
Katarzyna Łastowiecka pokazuje najnowsze technologie, najciekawsze gadżety na rynku i najświeższe rozwiązania telekomunikacyjne. Przedstawia też testy specjalistyczne.

jak ktoś nie ma kablówki to może na żywo sieci to obejrzeć http://tvn24-stream.onet.pl/1,1,nazywo.html
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2007, 00:45:32 wysłana przez ch@to »
'(•_•)' oмиιa possυм ιи εo, qυι мε coиƒoяτaτ '(•_•)'

*

Offline pawel284

• 12
Odp: Rzetelna ocena
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 25, 2007, 05:30:25 »
Witajcie
Miasto Ostrowiec Świętokrzyski - ulica weźmy np Relaksowa 10 czy Paderewskiego 22 lub Wspólna 15  - możliwe ,że mapa nie była kompletna - ale  miałem ją tylko do testów i teraz ciężko powiedzieć jakiej wielkości była. Pozdrawiam

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 25, 2007, 08:20:29 »
Witajcie
Miasto Ostrowiec Świętokrzyski - ulica weźmy np Relaksowa 10 czy Paderewskiego 22 lub Wspólna 15  - możliwe ,że mapa nie była kompletna - ale  miałem ją tylko do testów i teraz ciężko powiedzieć jakiej wielkości była. Pozdrawiam

Ostrowiec Świętokrzyski to jakiś ewenement  :o - ulice są, brak natomiast numeracji. Może z uwagi na brak zainteresowania tym miastem ;) - w moim 10-tys. Sulęcinie o ulice sam się daaawno temu postarałem, numerację dodano nieco później, dokładność nie 100%, ale nie ma co się czepiać.
Pewno jeśli się odpowiednio zainteresujesz tematem, to w przyszłych aktualizacjach dodana będzie numeracja również OŚ. Na pocieszenie powiem, że kilka lat temu, w czasach AM 2 i początków 3 o numeracjach na mapie Polska 50k można było pomarzyć.
A z drugiej strony - OŚ pewnie to Twoje miasto? W takim razie, dla Ciebie numeracja w OŚ już taka ważna nie jest, ważniejsze, żeby była w miastach, których nie znasz. A tu pewno jest znacznie lepiej - przynajmniej ja ostatnio nie mam problemów z odnalezieniem tego, czego szukam.
Póki co, AM ma najlepsze pokrycie Polski. Ostatnio testowałem inne programy nawigacyjne: TomTom, iGo, MioMap (klon iGo, ale mapa Polski zdecydowanie lepsza!), AutoPilot. TT i iGo póki co pokrycie niestety zbyt małe, MioMap mam w komplecie z nowym urządzeniem, podoba mi się płynność pracy programu (iGo), jednak mapy są gorsze od AM (o numeracji w Polsce można zapomnieć) na dodatek wkurzają błędy w "zazębianiu" się map regionów (skutek: rejon nadgraniczny, wyznaczanie trasy przez Frankfurt Oder, bo mój rejon "leży bardziej" na mapie Niemiec i nie chce się dobrze "zazębić" w okolicy Torzymia ;) ).  Testy AutoPilota zakończyły się nerwówką bo jeśli płynność interfejsu AM po płynności MioMap mnie trochę denerwowała, to AP doprowadził mnie do szału. I to na procku 520 MHz :(. Destinatora ostatnio nie testowałem, ale mam niezbyt miłe wspomnienia z ok. pół roku temu, w Polsce mapy były kiepskawe - w szczególności mój rejon, Sulęcin miał co prawda siatkę ulic, ale już bez nazw ;(, do wygody interfejsu też bym się przyczepił.

Na dzień dzisiejszy, dla kogoś, kto głównie podróżuje po IV RP poleciłbym jednak AM. W IV interfejs jest poprawiony, zdecydowanie wygodniejszy, możliwy do dodatkowego dopasowania (odsyłam do odpowiednich wątków tego forum!), mapy są naprawdę dobre i w abonamencie aktualizowane faktycznie III razy do roku (oczywiście są malkontenci, jednak np. w TT itp. to trzeba chyba kupić nową wersję?), algorytm wyznaczania tras nie jest wcale "tragiczny" jak ktoś mógłby sadzić przeglądając pokrótce inny wątek - po prostu dobrze jest przeglądnąć wyznaczoną trasę (szczególnie dalszą!) i skorygować pod swoje wymagania. Od myślenia nic nie zwalnia ;).

Acha i jeszcze jedna, ale chyba bardzo ważna sprawa - baza punktów użytkownika mobilne.net - żaden program (w Polsce!) nie dysponuje tak bogatą bazą POI/PU. O ile w wersji 3 rozbudowana baza PU była kamieniem u szyi (całość bazy w pamięci, której szybko brakowało, praca z punktami - edycja, dodawanie, przeglądanie, itp. - była baaaardzo wolna), to w wersji 4 jest to rozwiązane zdecydowanie tak jak należy. Mam sporą bazę, wyświetla mi to co jest mi potrzebne w trasie (głównie: radary, niebezpieczne miejsca, stacje benzynowe/LPG, progi, itp.) a pozostałe wyszukuje na wyraźne moje życzenie (np. określony sklep w określonym obszarze). Z PU z mobilne.net AM zyskuje przynajmniej dodatkowe 30% :)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2007, 08:45:38 wysłana przez prozor »
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline jacol

• 400
  • Sprzęt: całe pudło złomu
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 25, 2007, 08:46:02 »
Witajcie

Tak jak prozor napisał - w AM w Ostrowcu Św są zaznaczone ulice, natomiast nie ma numeracji.

Jeżeli numeracja w tym mieście jest dla Ciebie niezbędna, to możesz spojrzeć na GPMapę. Wersja 5.0a1 posiada numerację - na ile dokładną nie wiem, ale numery które wymieniłeś są pokazywane.

*

Offline jackdaniels

• 12
  • Sprzęt: Eten X500
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 25, 2007, 09:19:41 »
mapy są naprawdę dobre i w abonamencie aktualizowane faktycznie III razy do roku (oczywiście są malkontenci, jednak np. w TT itp. to trzeba chyba kupić nową wersję?),

Mam pytanie bo na stronie automapy nie znalazłem takich informacji, może źle szukałem. Jak to jest z tym abonamentem, czy po zakupie programu mam przez jakiś określony czas prawo do darmowych aktualizacji map? O ile wiem aktualizacje programu są darmowe ale mi chodzi o mapy. Czy może ten rzeczony abonament zyskuję po wykupieniu subskrypcji?

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 25, 2007, 09:31:29 »
mapy są naprawdę dobre i w abonamencie aktualizowane faktycznie III razy do roku (oczywiście są malkontenci, jednak np. w TT itp. to trzeba chyba kupić nową wersję?),

Mam pytanie bo na stronie automapy nie znalazłem takich informacji, może źle szukałem. Jak to jest z tym abonamentem, czy po zakupie programu mam przez jakiś określony czas prawo do darmowych aktualizacji map? O ile wiem aktualizacje programu są darmowe ale mi chodzi o mapy. Czy może ten rzeczony abonament zyskuję po wykupieniu subskrypcji?

Przez rok od zakupu programu masz prawo do darmowych aktualizacji. Później (do 3 mc od wygaśnięcia) należy wykupić abonament aktualizacji map na następny rok. Czyli program jest prawie darmowy ;) - jest tak jakby wartością dodaną do map. Obecna cena abonamentu (po roku użytkowania od momentu zarejestrowania mapy) wynosi 99 zł netto (119 brutto).
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2007, 09:33:52 wysłana przez prozor »
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline jackdaniels

• 12
  • Sprzęt: Eten X500
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 25, 2007, 09:42:14 »
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź  :) Wygląda to całkiem fajnie, za niewielka kwotę można mieć dość długo aktualne mapy. Jestem już w 90% zdecydowany na zakup automapy, jeszcze tylko te kilka wątków krytycznych wzbudza we mnie małe wątpliwości - ale podkreślam małe  ;)

Idealna w moich oczach sytuacja to byłby zakup wersji 3.9.7, darmowa aktualizacja do 4.0 i wykupienie subskrypcji po 12-14 miesiącach po rejestracji, tylko nie wiem czy tak się da żeby legalnie używać obu wersji, tak na wypadek gdyby u mnie ujawniły sie jakieś problemy z 4.0

*

Offline andrep

• 432
  • Sprzęt: MioP550,VivoS6,Samsung M51 AM PL Android i AA
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 25, 2007, 10:03:12 »
Można tak ja używam obu wersji w zależności od potrzeb,oczywiście najpierw trzeba by ściągnąć 3,9... a potem zaktualizować
Pozdrawiam

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 25, 2007, 10:35:59 »
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź  :) Wygląda to całkiem fajnie, za niewielka kwotę można mieć dość długo aktualne mapy. Jestem już w 90% zdecydowany na zakup automapy, jeszcze tylko te kilka wątków krytycznych wzbudza we mnie małe wątpliwości - ale podkreślam małe  ;)

Idealna w moich oczach sytuacja to byłby zakup wersji 3.9.7, darmowa aktualizacja do 4.0 i wykupienie subskrypcji po 12-14 miesiącach po rejestracji, tylko nie wiem czy tak się da żeby legalnie używać obu wersji, tak na wypadek gdyby u mnie ujawniły sie jakieś problemy z 4.0

Dokładnie jak wyżej.
Zakup wersji XL instalacja i rejestracja a następnie instalacja wersji 4.
Póki co mam również obie wersje na swojej karcie pamięci, jednak chyba tylko z przyzwyczajenia do 3 - od czasu do czasu sprawdzę i porównam sobie wyliczenie trasy na trójce. Jednak jak wspomniałem wyżej, obsługa Punktów Użytkownika w wersji 4 jest taka, jaką sobie dawno życzyłem a w wersji 3 musiałem dzielić moje punkty na kilka kategorii, żeby można było ich używać (czyli: do jazdy pu - "minimum", chcąc wyszukać sklep: wczytaj "sklepy" itp... uciążliwe).

A wracając do numeracji ulic - jest ona dodawana systematycznie wraz z każdą aktualizacją map. Dziś jeszcze takie miasto jak np. Kołobrzeg nie ma numerków ulic (nazwy są) a np. pobliskie Niechorze a nawet wiocha Pogorzelica numerację MA. Jednak muszę przypomnieć, że pamiętam czasy, gdy nazwy ulic były rarytasem - poza sprzedawanymi osobno planami miast raczej ciężko było uświadczyć ;). Z czasem było coraz lepiej, po części dzięki aktywności użytkowników, tak jak wspominałem dzięki temu, że upominałem się o ulice w moim mieście (podsyłałem nawet mapkę do AM), otrzymałem w prezencie przy kolejnej aktualizacji map.

*

Offline Piotr - sq2frv

• **
  • 106
  • Bydgoszcz
  • Sprzęt: BLOW 70iBT
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 25, 2007, 11:57:01 »
Przez rok od zakupu programu masz prawo do darmowych aktualizacji. Później (do 3 mc od wygaśnięcia) należy wykupić abonament aktualizacji map na następny rok. Czyli program jest prawie darmowy ;) - jest tak jakby wartością dodaną do map. Obecna cena abonamentu (po roku użytkowania od momentu zarejestrowania mapy) wynosi 99 zł netto (119 brutto).

Nie ma potrzeby się spieszyć, subskrypcję można wykupić w dowolnym momencie, zawsze jednak przedłuża ona ważność licencji o 12 mcy od momentu jej wygaśnięcia, np. jeśli wykupisz subskrypcję po 10 miesiącach od wygaśnięcia licencji - to przedłużasz ją praktycznie tylko o kolejne 2 miesiące.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 25, 2007, 12:05:43 »
Nie ma potrzeby się spieszyć ... jeśli wykupisz subskrypcję po 10 miesiącach od wygaśnięcia licencji - to przedłużasz ją praktycznie tylko o kolejne 2 miesiące.

No i jaki w tym sens, żeby się aż tak nie spieszyć?
Zapłacisz tyle samo, a większość roku pojeździsz na starych mapach i wersjach programu ...

*

Offline Piotr - sq2frv

• **
  • 106
  • Bydgoszcz
  • Sprzęt: BLOW 70iBT
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 25, 2007, 12:10:19 »
To fakt, chodziło mi jedynie o to, że nie ma ograniczenia terminu zakupu subskrypcji, ale rzeczywiście nic się na tym nie zyskuje.

*

Offline pawel284

• 12
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 25, 2007, 14:13:57 »
@Prozor dziękuję za wyczerpujące informacje. Masz rację OŚ - to moje miasto -baza nie jest mi potrzebna - podałem tylko to dla sprawdzenia.
OT- Dziś przejechałem z Destinatorem 6 do Warszawy - dokładnie na ulicę Nowoursynowską 161 - wrażenia - długo , nawet bardzo długo nie mógł "zrozumieć", że chcę jechać inną drogą po drugie w Warszawie poprowadził mnie przez "leśną drogę" jeśli tak to można nazwać ( dół na dole , jechałem samotnie ok 1km - i nagle droga zniknęła), po trzecie niby podprowadził mnie pod konkretny numer ale do rzeczywistej lokalizacji brakowało ok 1km - ogólnie z wycieczki do Warszawy i korzystaniem z tej nawigacji nie jestem zadowolony. Z Warszawy - przełączyłem się na  AM 3.9.3 - opcja-droga krótka do Wyszkowa - wszystko ładnie i pięknie tylko poprowadziła mnie w pewnym momencie przez typowo polną drogę ( dobrze, ze samochód terenowy) .Sama grafika mapy i jej czytelność przemawia na duży plus na jej korzyść.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i rady. Decyzja - Automapa :)- teraz podobnie jak kolega @jackdaniels - dylemat którą wersję.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2007, 14:29:55 wysłana przez pawel284 »

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 25, 2007, 14:54:26 »
A proszę bardzo :).
Z Warszawy - przełączyłem się na  AM 3.9.3 - opcja-droga krótka do Wyszkowa - no i to był Twój błąd! w 3.9 ustawianie "droga krótka" to samobójstwo ;), nigdy takiego błędu nie popełniaj - zawsze szybka co najwyżej zaznaczając opcję 'nie dotyczy początku i końca trasy", inaczej będzie prowadzić Ciebie na manowce. Zdarza się to nawet przy wybranej opcji "tylko drogi krajowe" (czy jakoś tak, ale w tym przypadku uparcie nie wyznaczało dróg przez miasta, tylko obwodnice... tak mniej wiecej).
Teoretycznie w AM 4 jest opcja: "Pomijaj drogi o klasie (i gorsze): Miejska lokalna, Gruntowa utrzymana, Gruntowa polna, Wewnętrzne, Nie pomijaj". Ja mam Gruntowa utrzymana i póki co sprawuje się dobrze ;) - nie sprowadza mnie na manowce, co nagminnie zdarzało się w 3.9 przy opcji "krótka".

*

Offline pawel284

• 12
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwiec 25, 2007, 14:58:31 »
Człowiek uczy się na błędach :) Dziękuję za wskazówki.

*

Offline NdR

• *
  • 80
  • Sprzęt: N560
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwiec 25, 2007, 15:01:28 »
W AM4 masz też wersje pośrednią trasy - ustalasz czy ważniejszy jest czas czy dystans, wpisujesz wcześniej prędkości średnie na poszczególnych drogach (autostrada, ekspresowa, lokalna...) i spalanie. Jeżeli wybór padł na AM, pokuś się na najnowszą wersję (4.01)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwiec 25, 2007, 15:10:15 »
Decyzja - Automapa :)- teraz podobnie jak kolega @jackdaniels - dylemat którą wersję.

Weź AM3XL (tu się musisz pospieszyć, poszukać nim stany magazynowe się pokończą),
zainstalujesz, ściągniesz AM4, zainstalujesz obok i będziesz miał obie wersje.
Odwrotnie - kupić AM4, ściągnąć AM3 zainstalować i (zwłaszcza) zarejestrować mapy - może się nie udać,
a może ktoś już próbował i 'złoży zeznania'? ;)
Napisane: 25-06-2007, 15:07:59
wpisujesz wcześniej prędkości średnie na poszczególnych drogach (autostrada, ekspresowa, lokalna...) i spalanie.

To akurat (niestety) nie ma żadnego wpływu na sposób wyliczania trasy, służy tylko do szacowania czasu podróży.

*

Offline pawel284

• 12
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwiec 25, 2007, 15:18:35 »
[

Weź AM3XL (tu się musisz pospieszyć, poszukać nim stany magazynowe się pokończą),
zainstalujesz, ściągniesz AM4, zainstalujesz obok i będziesz miał obie wersje.

Dzięki - postaram się tak zrobić. Pozdrawiam

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwiec 25, 2007, 15:49:13 »
Odwrotnie - kupić AM4, ściągnąć AM3 zainstalować i (zwłaszcza) zarejestrować mapy - może się nie udać,
a może ktoś już próbował i 'złoży zeznania'? ;)[

Dokładnie - odwrotnie już się nie udaje (na szczęście mam kody z poprzedniej rejestracji), co zresztą witać po postach w innych wątkach ;).