Nowy rom wm5.0 z xda-dev dla x50v

• 56 Odpowiedzi
  • 7602 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline fokstrot

• 949
  • Sprzęt: BB 9780 pin: 26791dc9
Odp: Nowy rom wm5.0 z xda-dev dla x50v
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwiec 24, 2007, 16:45:01 »
no wreszcie jakies ciekawe spostrzezenia odnosnie nowego romu. dzieki Ziele. oszczedziles mi sporo czasu, bo skoro z BT sa takie problemy to dla mnie ten soft jest spalony. caly czas korzystam z Bluetootha do neta badz gps'a.
Dell X50v/Bt-359 --> BB

*

Offline p77

• 422
  • Sprzęt: SGS+
« Odpowiedź #31 dnia: Czerwiec 24, 2007, 22:48:23 »
No dobra... używam tego romu od piątku. Moje zdanie co do szybkości jest podobne do ziele, tzn. ujdzie. Z wifi nie mam problemu, nawet z ukrytym ssid. Podobnie z gps'em via BT. Wprawdzie ten manager jest koszmarny, jednak udało mi się przypisać COM7 do odbiornika (Pentagram Pathfinder) i iGo działa bez problemu. W 2003SE musiałem przed uruchomieniem iGo najpierw połączyć się z GPS, teraz wystarczy, że włączę BT i odbiornik automatycznie łączy się z aximem.

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #32 dnia: Czerwiec 24, 2007, 23:10:57 »
Napisz po kolei jak konfigurowałeś gps. Mi coś nie chce działać. Co dziwne tomtom sam sobie włącza bt i znajduje gpsa. Jakim cudem to nie wiem bo w opcjach jak ręcznie wybieram coma to na żadnym normalnym nie działa tylko jeden z samymi pytajnikami w nazwie. Po tapnięciu na pytajnikach chwile widać ze na końcu jest com1. Dziwne bo na tym com jest chyba serial lub irda.

Co do wm2003se to wystarczyło że włączę bt bez łączenia z gps. Tomtom to nawet sam sobie bt włączał
Are you shpongled?

*

Offline p77

• 422
« Odpowiedź #33 dnia: Czerwiec 25, 2007, 07:35:45 »
Turn on Bluetooth->Devices->Add new device (tutaj wyszukuję gps, dodaję również usługę Serial Port)->COM Ports->New Outgoing Connection Port (defaultowo proponuje COM7). Na liście w zakładce COM Ports pokazuje się GPS (COM7). I to wszystko. iGo przeskanował comy i znalazł na 7 gps. Działa bezprobemowo. Przy 2003se musiałem najpierw włączyć BT, potem połączyć się z GPS i dopiero odpalałem iGo, teraz wystarczy, że włączę BT.

« Odpowiedź #34 dnia: Czerwiec 25, 2007, 22:05:51 »
wszystko wg instrukcji ale image loader sie nie ładuje :( wireless+popwer+reset i robi się HR a
IL sie nie laduje. any help ?

*

Offline emes71

• 684
  • Sprzęt: Zire71 Treo 650  BB Storm2 BB Bold
« Odpowiedź #35 dnia: Czerwiec 25, 2007, 22:14:45 »
Spróbuj jeszcze tak  : trzymaj wireless+power i wciśnij krótko softreset nie puszczaj wireless+power aż nie odpali bootloader

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #36 dnia: Czerwiec 25, 2007, 22:38:43 »
p77: Tak dawałem ale nie działało. W koncu ustawiłem Outgoing Port jako com8 i przypisałem do gpsa (wcześniej sparowanego) a Incoming port na com7 bez przypisywania do gps. Potem ten programik w systemie GPS ostawiłem żeby działał na com8. Ciekawe bo logika by raczej wskazywała ze ma nasłuchiwać com7. Potem klonowanie sygnału na com9. Po tym zabiegu na com9 działa kilka aplikacji naraz. Żeby było śmiesznie tomtom nie chce działać na com9 tylko na tym dziwnym comie widzianym jako pytajniki. Coś mi sie zdaje że kolesie skopali kolejność nazw comów z ich faktycznymi adresami i przez to są takie kwiatki. Tomtom chodzi normalnie a automapa troche wolniej niż na wm2003se.

Dzisiejszy dzień przyniósł momory error. Nie wiem jaka byla przyczyna bo po całonocnym leżeniu w kołysce chciałem go włączyć i bootloader wywalił ten komunikat ładnie sugerując wykonanie HR :P Reset nie działał więc wykonałem skrót HR po czym anulowałem kopertką. System wstał normalnie i nie świrował więcej. System działa dość dziwnie. Raz zbuforowane menu start po SR działa jak burza. Przeciętnie soft chodzi ok ale jest pare aplikacji które działają bardzo powoli. Np spb insight... lista czasami maluje sie kilka sekund chociaż dane przetrzymuję na karcie sd.
Aha zauważyłem że bateria dłużej trzyma.
Napisane: Czerwiec 25, 2007, 22:29:17
wszystko wg instrukcji ale image loader sie nie ładuje :( wireless+popwer+reset i robi się HR a
Mi też nie chciał się uruchomić. Zaskoczył dopiero gdzieś za trzydziestym razem :)
Are you shpongled?

*

Offline p77

• 422
« Odpowiedź #37 dnia: Czerwiec 26, 2007, 08:05:41 »

przytrzymaj trzymaj dłużej wireless i power po tym jak zrobisz reset.

p77: Tak dawałem ale nie działało. W koncu ustawiłem Outgoing Port jako com8 i przypisałem do gpsa (wcześniej sparowanego) a Incoming port na com7 bez przypisywania do gps. Potem ten programik w systemie GPS ostawiłem żeby działał na com8. Ciekawe bo logika by raczej wskazywała ze

Nie ustawiałem wogóle incoming port i tego programiku systemowego do gps.

Dzisiejszy dzień przyniósł momory error. Nie wiem jaka byla przyczyna bo po całonocnym leżeniu w kołysce chciałem go włączyć i bootloader wywalił ten komunikat ładnie sugerując wykonanie HR :P Reset nie działał więc wykonałem skrót HR po czym anulowałem kopertką. System wstał normalnie i

miałem dokładnie taki sam objaw przy pierwszej zmianie systemu na WM05 (A02). Po całej nocy w kołysce 'memory error'. HR, anulowanie i wszystko ok.

« Odpowiedź #38 dnia: Czerwiec 27, 2007, 09:03:53 »
Jak dla mnie żadnych lagów z wydajnością (nawet przy włączonym Error reporting). Działa bez problemu. W końcu jakieś WM5 na axima gdzie nie trzeba robić tricków aby go używać :)

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #39 dnia: Czerwiec 27, 2007, 14:27:29 »
Powoli się przekonuję do wm5.0. Chodzi minimalnie wolniej i da się to przeżyć. Mają zmienić rozmiar sektorów z 4KB na 512B wiec może jeszcze przyśpieszy.  AM coś normalnie zaczęła się uruchamiać.
Are you shpongled?

*

Offline Vertigo

• **
  • 183
  • Sprzęt: Axim X50v, XPERIA X1, HTC HD2, HTC DesireS, HOX
« Odpowiedź #40 dnia: Lipiec 05, 2007, 15:09:18 »
Testował już ktoś (ewentualny) downgrade do 2003SE?

*

Offline andrew123

• *
  • 77
  • Sprzęt: DELL Axim X50V + GPS + SD 2GB
« Odpowiedź #41 dnia: Lipiec 09, 2007, 12:05:33 »
ja robilem downgrade do 2003 SE , bez problemowo . Ostatnio zrobilem upgrade spowrotem do WM5 ale w wersji ROMu A03, i musze przyznać że puki co jestem bardzo zadowolony, zero problemow, i wcale nie chodzi wolniej od WM3 .
Tak czy inaczej, downgrade z oficjalnej strony DELLa , chodzi bezproblemowo.

Pozdr

*

Offline Vertigo

• **
  • 183
« Odpowiedź #42 dnia: Lipiec 09, 2007, 15:59:46 »
A jak wygląda kwestia wskaźnika baterii - na xda-developers jest informacja, że "Battery indicator incorrectly shows a condition of the battery. It is replaced with clock." - mam rozumieć, że nie ma możliwości sprawdzenia stanu naładowania baterii?

*

Offline andrew123

• *
  • 77
  • Sprzęt: DELL Axim X50V + GPS + SD 2GB
« Odpowiedź #43 dnia: Lipiec 09, 2007, 16:44:21 »
Wiesz co , u mnie wszystko bylo ok, ze wskaznikiem baterii rowniez, ale ja mam wersje DELL X50V , nie wiem jak jest na X51V? X50V ma standardowo 2003SE wiec nie ma zadnego peoblemu.

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #44 dnia: Lipiec 09, 2007, 18:33:19 »
A jak wygląda kwestia wskaźnika baterii - na xda-developers jest informacja, że "Battery indicator incorrectly shows a condition of the battery. It is replaced with clock." - mam rozumieć, że nie ma możliwości sprawdzenia stanu naładowania baterii?
Chodzi o bateryjke koło zegarka gdy widać today. W wm5.0 go dodali ale widać na aximie to nie za bardzo działało więc wyłączyli. W ustawieniach systemu poziom baterii pokazywany jest prawidłowo tak samo w innych programach.
Are you shpongled?

*

Offline Vertigo

• **
  • 183
« Odpowiedź #45 dnia: Lipiec 09, 2007, 19:16:58 »
Dzięki za informację :) I tak używam Spb Pocket Plus więc ta kontrolka z Windows nie jest mi potrzebna - zaraz pewnie wezmę się za upgrade do WM5.

2007.07.13
No i upgrade mam za sobą. Różnica w szybkości jest zauważalna ale niestety po instalacji programów jakie używam (+ BT Manager z WM2003) system chodzi na tyle wolno, że po kilkunastu godzinach wróciłem do starego, szybszego 2003.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2007, 14:50:45 wysłana przez Vertigo »

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #46 dnia: Lipiec 14, 2007, 09:42:57 »
Może po dograniu sporej ilości softu uruchomiło się kompaktowanie. Na początku wszystko się konfiguruje a więc często zmienia rom. U mnie na początku troche się mulił ale teraz jest już ok.

Zobaczcie: http://pdaclub.pl/view.php?news_id=12965  jak da się na ipaqu to może i na aximie też? Ciekawe jak zrobili że kompaktowanie jest mało odczuwalne?
Are you shpongled?

*

Offline Vertigo

• **
  • 183
« Odpowiedź #47 dnia: Lipiec 15, 2007, 22:38:21 »
U mnie na początku troche się mulił ale teraz jest już ok.
A ile to mniej więcej trwało - może jestem za mało cierpliwy?
Czy kompaktowanie może trwać (lub trwa) również w trybie stand-by bo zauważyłem, że mi baterię żarł łobuz!
« Ostatnia zmiana: Lipiec 15, 2007, 22:40:11 wysłana przez Vertigo »

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #48 dnia: Lipiec 16, 2007, 00:38:09 »
Jakieś 2 tygodnie temu wgrałem wm5.0. Teraz już tak się często nie muli. Jedynie am czasem świruje i wolno się odpala ale to pewnie przez to ze jest mniej ramu i odpala się na styk jak mam cos innego włączone.
Are you shpongled?

*

Offline Vertigo

• **
  • 183
« Odpowiedź #49 dnia: Lipiec 16, 2007, 13:02:51 »
To jeszcze dwa pytania (znów się skusiłem na zainstalowanie WM5):
- czy można jakoś ubić (żeby się nie podnosił) proces AS - na WM2003SE po zabiciu nie wstaje
- zauważyłem dziwny efekt związany z ładowaniem (może sypie mi się kabelek? a może sypie się sam Axim?) - w trakcie potrafi sobie zgasnąć diodka ładowania/zasilania (ta pod przyciskiem power) i albo sama się znów zapala po pewnym czasie albo po odłączeniu i podłączeniu kabla zasilającego - w stacji dokującej nie zauważyłem takiego efektu ani wczoraj na WM2003SE więc może to kwestia WM5?

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #50 dnia: Lipiec 16, 2007, 23:41:37 »
- nie wiem jak go ubic całkowicie. Tez mi się włacza w tle tak ze nie wiem kiedy ale jakoś mi to nie przeszkadza
- nie ma czegos takiego u mnie. Za to jak zostawię na dłużej w kołysce aby sie ładował i potem go zdejmę to sam się włącza. Widać że jakby działał bo licznik czasu pracy na baterii się zdezaktywował a nie powinien bo fizycznie nie widział procesu ładowania
Are you shpongled?

*

Offline Vertigo

• **
  • 183
« Odpowiedź #51 dnia: Lipiec 16, 2007, 23:47:19 »
Jeśli chodzi o AS to chyba znalazłem rozwiązanie - http://www.aximsite.com/boards/1077787-post1.html
Natomiast z ładowaniem to wina systemu - znów wróciłem do 2003SE (będzie mi jutro intensywniej potrzebny PDA więc muszę przełożyć testy na kolejne dni).

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #52 dnia: Lipiec 30, 2007, 00:53:26 »
Wróciłem do wm2003se. Wszystko może było by ok ale wkurzało mnie przycinanie/zamrażanie się filmów co jakiś czas w tcpmp mimo że na benchmarku miały sporo ponad 100%.
Are you shpongled?

« Odpowiedź #53 dnia: Sierpień 17, 2007, 11:58:22 »
Dlaczego na tym romie bateria w stanie spoczynku Axima pada tak szybko??
Jest na to lek?

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #54 dnia: Sierpień 17, 2007, 14:48:34 »
prawdopodobnie uruchamia się AS i on rozładowuje baterie.
Are you shpongled?

« Odpowiedź #55 dnia: Sierpień 17, 2007, 21:42:06 »
Jk go wyłączyć?? tylko że na ekranie ciemno Axim off

*

Offline ziele

• 5159
« Odpowiedź #56 dnia: Sierpień 17, 2007, 23:04:37 »
jesteś pewien że cały czas jest off? no to nie wiem
Are you shpongled?