Pogoda do rlToday

• 47 Odpowiedzi
  • 7349 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Pogoda do rlToday
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwiec 08, 2007, 13:26:43 »
bardzo dziekuje i juz sciagam...

sciagnalem, rozpakowalem, przekopiowalem katalog Rafer_Weather_014 na karte SD ale kiedy chce uruchomic plik setup.mscr to niestety "there is no application associated with setup"... czy powinienem wczesniej zainstalowac jeszcze jakas aplikacje?

OK uruchomilem jeszcze MortScript i setup ruszyl, dalej jednak nie udaje mi sie otrzymac prognozy pogody na today. Pyta mnie o wybor zrodla prognozy IMGW, Weather Channel 10d lub Weather Channel 3d, pozniej prosi o kod miasta itd. ale nie Lublina...
Rafer mozesz cos podpowiedziec
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 08, 2007, 16:29:45 wysłana przez Waldus »

« Odpowiedź #31 dnia: Czerwiec 08, 2007, 22:10:15 »
Rafer przepraszam ale wczytuje sie w Twoje posty na PDA Club i Rotlaus Software i nie potrafie tego wszystkiego skonfigurowac... Doszedlem, ze prawdopodobnie brak mi Twojej skorki "rafer4" albo "rafer5" - nie moge jej wybrac w r|Today, ale tez nie moge jej znalezc w katalogu, w ktorym rozpakowalem Twoja paczke.... Nie gniewaj sie, ze zawracam glowe ale napisz skad wziac te skorke?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2007, 08:52:47 wysłana przez Waldus »

*

Offline Rafer

• *
  • 98
  • Sprzęt: Axim X30H, Kaiser
« Odpowiedź #32 dnia: Czerwiec 09, 2007, 11:49:13 »
Hej,

chyba faktycznie trochę zabrakło całościowego opisu..

1. Instalujemy MortScript 4.01 beta 12
2. Instalujemy rlToday
3. Z paczki Rafer_Weather_014
  katalog "Rafer_Weather" kopiujemy na kartę pamięci
  katalogi "rafer2", "rafer4", "rafer5" (te, które chcemy) kopiujemy do "\Program Files\rlToday\"
  fonty (*.ttf) do "\Windows\Fonts" (jeśli chcemy korzystać ze skinów rafer4 lub rafer5)
  tematy (*.tsk) do "\Windows" (też tylko dla rafer4 i rafer5)
4. w opcjach rlToday wybieramy odpowiedni skin (albo przez przytyrzymanie stylusa na rlToday i "Options", albo Start/Settings/Today/Items/rlToday/Options)
5. uruchamiamy \Storage Card\Rafer_Weather\setup.mscr
6. RW pyta o źródło danych o pogodzie: IMGW.pl (do wyboru prognoza 48/72 godzinna), Weather.com (3d-3 dniowa, 10d-10 dniowa)
7. Jeśli wybrałeś IMGW: możesz podać swoją lokalizację/miasto przez podanie współrzędnych geograficznych lub przez podanie nazway miasta (wtedy współrzędne zostaną wyznaczone na podstawie strony okolica.pl) i wybierasz wariant 48/72 godziny.
8. Jeśli wybrałeś Weather.com możesz podać kod miasta (dla Lublina PLXX0049) lub jeśli go nie znasz wpisz nazwę miasta bez polskich liter, skrypt poda wyniki wyszukiwania z serwisu Weather.com i zastosuje odpowiedni kod. Jeśli Twoje miasto nie jest rozpoznawane przez Weather.com, podaj nazwę najbliższego większego miasta. W razie problemów wejdź na stonkę Weather.com, wybierz najbliższe miasto, kod znajdziesz w adresie strony.
9. Możesz wybrać jednostki temperatury i prędkości wiatru "Units" (domyślnie ustawione metryczne)
10. Możesz wybrać zestaw ikon "Icons style" - najładniejsze są ikony "WeatherPanel VistaAlive"
11. Możesz już wybrać opcję "Update weather info" - powinno zadziałać :-)

Gdyby coś się sypało wybierz opcję "Reset All Settings" i zacznij od początku...

Na ekranie klikając w:
- [ + ] lub dużą ikonę w rafer4/rafer5 zobaczysz prognozę w postaci tabelarycznej w html-u
- [ ! ] lub ikonę ze strzałkami w prawym górnym rogu ekranu - aktualizacja prognozy pogody
- nazwę miasta lub ikonę z chmurkami - wejście do ustawień

Jest jeszcze kilka sposobów wykorzystania RW w swoim skinie rlToday'a, pisałem o nich wcześniej...

Powodzenia
Rafer

« Odpowiedź #33 dnia: Czerwiec 09, 2007, 21:10:07 »
Wielkie dzieki Rafer za instrukcje. Wszystko jest OK i dziala jak piszesz. Moje gratulacje za pomysl i wykonanie. Eksperymentuje od jakiegos czasu z RW i jesli mozesz napisz czy jest mozliwosc zmiany tapety na today tak zeby przy aktualizacji prognozy zmieniala sie na aktualny stan pogody. Mysle rowniez o zmianie wygladu w zaleznosci od czasu aktualizacji - dzien i noc... Barkuje mi informacji z kalendarza, zadan i zawartosci skrzynki pocztowej. Pomysl z automatyczna aktualizacja jest super (gdyby tak jeszcze razem z prognoza pogody aktualizowala sie poczta)!
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2007, 23:23:17 wysłana przez Waldus »

*

Offline Rafer

• *
  • 98
« Odpowiedź #34 dnia: Czerwiec 11, 2007, 00:26:16 »
automatyczna aktualizacja już jest (pierwsze podejście)

http://rapidshare.com/files/36405063/Rafer_Weather_015.zip.html

Rafer_Weather v0.15
- aktualizacja gdy PDA jest podłączane do PC (Update when docked)
- aktualizacja o zadanej godzinie (to bardziej do odświeżenia ekranu, żeby RW nie wyświetlało pogody na wczoraj, ale jeśli będzie połączenie, to nowe dane zostaną ściągnięte)

poczta aktualizuje się po podłączeniu do PCta, albo możesz dopisać
Run ("\Windows\tmail.exe", "-Service ""SPRINT"" -Sync")do "update.mscr"
(zamiast SPRINT wpisz nazwę swojego konta zdefiniowanego w Messaging)

zmiana tła w zależności od pogody działa w skinie rafer4 i rafer5

informacje o zadaniach, nieprzeczytanych mailach itp: popatrz na skiny ludzi z Rotlaus Software support forum - są mistrzami w tej kwestii, dla WM5 nie powinno być problemu :-)

pozdrówka
Rafer

*

Offline Rafer

• *
  • 98
« Odpowiedź #35 dnia: Czerwiec 13, 2007, 12:25:30 »
Hej,

wszyscy robią HTC Touch, to i ja spróbowałem...

opis, screeny - http://rotlaus-software.de/forum/viewtopic.php?pid=2062#p2062

paczka - http://rapidshare.com/files/36919935/Rafer_Weather_HTC.zip.html

pozdro
Rafer

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2007, 13:46:28 wysłana przez Rafer »

« Odpowiedź #36 dnia: Czerwiec 13, 2007, 21:52:25 »
Brawo Rafer, to co teraz pokazales jest po prostu profesjonalne.

*

Offline januszjur

• 1216
  • Sprzęt: HTC HD2/Toshiba TG01/Kaiser/HTC....
« Odpowiedź #37 dnia: Czerwiec 13, 2007, 22:30:29 »
Pełne uznanie...tak dalej.

« Odpowiedź #38 dnia: Czerwiec 20, 2007, 23:26:03 »
Panowie, nie bijcie, ale ja już odpadam czytam cały dzień ten wątek i nie mogę zaskoczyć, coś mi umknęło, w moim ppc w Opcjach Todaya wogóle nie mogę znaleść rlTodaya żeby wybrać odpowiedniego skina! W Program Files/ rlToday mam rafera 4 i rafera 5. W todayu  apperane mam obydwa skiny ale w pluginach w todayu nie mam nic Coś przeoczyłem??? MortScript'a mam w  wersji 4.01 beta 12. Po kliknięciu w setup w rafer_weather dostaję komunikat "nie mogę znaleść odpowiedniego skina, koniec"

Rafer_Weather_HTC wywala z kapci, jest super!!!

PS: Jak się zachowuje w poziomie?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 21, 2007, 00:04:52 wysłana przez jureksa »

*

Offline Rafer

• *
  • 98
« Odpowiedź #39 dnia: Czerwiec 21, 2007, 00:41:08 »
Spróbuj powtórzyć instalację rlTodaya, komunikat świadczy, że nie są ustawione odpowiednie klucze w rejestrach...

RW nie był robiony do pracy w poziomie, wygląda wtedy raczej "byle jak"...

pozdro
Rafer

« Odpowiedź #40 dnia: Czerwiec 21, 2007, 14:11:14 »
Kurcze, zrobiłem jak mówiłeś ale ciągle nic, musze coś źle robić bo rltoday_v0122 działa wysmienicie! Po kolei jak to robię:
- instaluję MortScript-4.01b12 z exe, do ipaqa (nie na kartę)
- ładuję Rafer_Weather na SD
- ładuje tematy i fonty do windowsa
- ładuję sobie np jedną skórę do Program Files/rlToday/touchskin1  (powinienem ten katalog przemianować na default czy jak?)
- odpalam setup z Rafer_Weather i dostaję komunikat że nie ma takiego skina i widzę że nie tworzy mi sie w  Program Files/rlToday/ ini.

Coś źle robię, przecież przeczytałem cały wątek nt rlTodaya i zrobiłem jak piszecie...  moze powinienem przeedytować z palca jakiegoś xml'a czy jak? szkoda że nie działa fajne narzędzie, sam bym chętnie popisał jakieś skrypty...

Dziękuje i pozdrawiam

*

Offline Rafer

• *
  • 98
« Odpowiedź #41 dnia: Czerwiec 25, 2007, 09:46:34 »

Hej,
wygląda na to, że robisz wszystko dobrze....

skrypt szuka w rejestrach klucza "HKLM\SOFTWARE\Apps\rotlaus Software rlToday\InstallDir",
tam jest ścieżka do pliku rlToday.ini. Plik i klucz są tworzone przy instalacji rlToday-a.
Jeśli ich tam nie ma, albo są w innym miejscu skrypt sobie nie poradzi :-(

Może nazwa klucza w rejestrach jest trochę inna?
Może plik rlToday.ini jest w innym miejscu (ale w sumie dlaczego miałoby tak być...?)?

Możesz też profilaktycznie uruchomić reset.mscr - wyczyści klucze od Rafer_Weather ...

jakby co: GG 815961
Rafer

« Odpowiedź #42 dnia: Czerwiec 25, 2007, 20:38:23 »
Hurra! Właśnie załapałem, otworzyłem sobie Notepadem++ wszystkie pliki z rlToday i Rafer_Weather i okazuje się że skrypty odwołują się do ścieżki /Storage Card/....itd a u mnie karta SD ma etykietę SD Card! takie proste....  Dzięki Ci Rafer za pomoc!
A co do skryptów, to dosyć długo się odświeżają bo zmiana zakładki trwa 3 sekundy na 500MHz iPAQu,  dodatkowo jeszcze sobie ekran musi sobie ze 2 razy po tym mignąć, czy to normalne?

*

Offline Rafer

• *
  • 98
« Odpowiedź #43 dnia: Czerwiec 25, 2007, 22:10:43 »
Super!
Niestety nie jest to zbyt szybkie, skrypt raczej sprawnie zmienia ustawienia, ale odświeżenie całego ekranu trochę trwa...
Co do ścieżki to mam już wstępnie opracowany skrypt instalacyjny - powinien wyeliminować te problemy...

pozdro
Rafer

« Odpowiedź #44 dnia: Czerwiec 25, 2007, 23:02:00 »
Mój problem wyniknął z tego że mam w ipaqu dwie karty CF i SD i pewnie system tak sobie je ponazywał...

A bez instalacji by sie nie dało? W 371 linii w setup.mscr jest deklaracja takiej zmiennej StR=SystemPath("ScriptPath"), czy z tego nie dało by się wyciągnąć całej ścieżki pliku a nie tylko nazwy (trochę to podobne do VB) bo wtedy można by już wiedzieć z którego miejsca staruje serwer tj RW. Potem to już można to dopisać przy instalacji do rlTodaya.ini albo gdzieś indziej...

Co do serwisu pogodowego to jest OK ale dla raczej dużych miast albo miasteczek, jestem właśnie na wczasach w Poddąbiu (taka wioska) i ni huhu, żadne IMGW albo weather.com tu nie nie sięgają! ale np accuweather tak! Jest nawet w największej dziurze, proszę bardzo:
http://www.accuweather.com/world-forecast-15day.asp?partner=accuweather&traveler=0&locCode=EUR|PL|PL011|PODDABIE&metric=1
Między nami mówiąc opieram się na nim już od paru lat i naprawdę jest ok, nawet takie produkty jak Handy Weather z Epocware (to na Symbiana) go wspierają! Polecam!

*

Offline Rafer

• *
  • 98
« Odpowiedź #45 dnia: Czerwiec 26, 2007, 00:13:26 »
Postaram się w wolnej chili napisać plugin do accuweather, dzięki za wskazówki (zwłaszcza za opinię, że jest OK), ale w IMGW możesz podać długość i szerokość geograficzną, niezbyt eleganckie, ale działa (możne je uzyskać nawet za pomocą komórki - serwisy typu "Gdzie jestem").
Okolica.pl faktycznie na Poddąbiu wymięka :-)

*

Offline Krupin14

• 18
  • Sprzęt: Mio P560, HTC Touch 2, Samsung i5700
« Odpowiedź #46 dnia: Kwiecień 21, 2008, 15:32:14 »
Ja chyba mam ten sam problem co jureksa - pokazuje mi komunikaty że nie może znależć plików w Storage Card.
Co ciekawe, wersja 014 ze skórką rafer2 działa bezbłędnie.
THC nie działa w ogóle, wersja 015 woła o Storage Card.

Tak czy owak bardzo fajna sprawa.

*

Offline mourning

• **
  • 221
  • Sprzęt: HTC TyTN II-Orange, HTC HD2,HTC One X
« Odpowiedź #47 dnia: Kwiecień 26, 2008, 17:16:50 »
Czesc Rafer.Powiedz mi co moze byc zle zainstalowane lub co mam poprawic bo jak zainstaluje i zrobie wszystko tak jak opisujesz to na ekranie mojego pda widac polowe krajobrazu z ta zielona trawka i polowe obrazu z chumrkami.godzina,data itd.Aha wyswietla sie tez ciagle napis "prosze czekac" i nic sie nie dzieje