BlueAngel problem z no GSM

• 10 Odpowiedzi
  • 2716 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline greggi

• *
  • 85
  • ....wżdy rankiem, ślicznej sprzątaczce zdać się...
  • Sprzęt: Wallaby>Magician>Wizard> Blue Angel; Artemis> iPhone3; HP DV9675eo/Acer Aspire 6920
BlueAngel problem z no GSM
« dnia: Kwiecień 23, 2007, 10:26:23 »
Witam wszystkich... Po ktorejs z rzedu poprawce (na lepsze) okazalo sie, ze proba wgrania nowszego radia zakonczyla sie lakonicznym komunikatem "no GSM". Nie pomaga juz nic w tym wypadku. Wgranie jakiegokolwiek ROMu nie pomaga. Sprzet wprawdzie chodzi ale bez radia i co za tym idzie bez telefonu.... Czy rzeczywiscie pozbylem sie juz sprzetu, czy jednak istnieje na to jakas rada... Nie prosze o wytlumaczemnie, lecz tylko o konkretna odpowiedz, ze da lub nie da sie tego zrobic... Oczywiscie mala pomaca nie pogardze. Rzadko zwracam sie o pomoc, ale teraz juz mnie to przerasta i dlatego takie bezposrednie uderzenie do Kolegow znawcow. Bardzo dziekuje za wszelki odzew i przepraszam, ze sprawiam klopot. Jest to naprawde dla mnie bardzo wazne. Dziekuje i pozdrawiam... Dodam jeszcze, ze wiaze sie to z "country error" Powrot do wm2003 nie jest mozliwy w ogole, poniewaz przy probie nalozenia radia pokazuje sie wymieniony blad country i na tym konczy sie "zabawa.... Jeszcze raz prosze o pomoc....
"....a dzieci zakalęta paliły coraz bardziej..."

*

olmeca

Odp: BlueAngel problem z no GSM
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 23, 2007, 10:43:58 »
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2007, 11:31:41 wysłana przez olmeca »

*

Offline greggi

• *
  • 85
  • Sprzęt: Wallaby>Magician>Wizard> Blue Angel; Artemis> iPhone3; HP DV9675eo/Acer Aspire 6920
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 23, 2007, 11:27:33 »
Nie nadwyrezam, ale prosilem o odpowiedz, czy to jest do naprawienia czy nie. Jesli bylbys tak uprzejmy cos wiecej....
Napisane: Kwiecień 23, 2007, 10:45:50
Naprawde nikt nie wie czy to jest mozliwe by postawic ten PDA??????

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 23, 2007, 11:33:35 »
greggi

Przeciez kolega podal Ci linka. Co jeszcze chcesz zeby zrobic przekleic Ci to wszystko tutaj?
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

olmeca

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 23, 2007, 11:34:03 »
Link do informacji jak to zrobic juz poprawilem. Na XDADevelopers masz opisane jak przywrocic do zycia telefon  ;D aha translator Eng->Pl jest wskazany  ;D

Odpowiadajac rzeczowo jest to do naprawienia ;D

*

Offline greggi

• *
  • 85
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 23, 2007, 11:42:08 »
Dzieki bardzo za odpowiedz. Mam nadzieje, ze pojdzie, chociaz wiekszosc rzeczy juz probowalem. Czy jednak wersja ROMu nie ma tutaj nic do rzeczy? Mam w tej chwili ROM Baniaczka, bo starsze razem z radiem mi nie chodza... znaczy w ogole sie nie wgrywaja... Nie chce wklejania, ale normalnego wsparcia bo przeciez od tego jest forum... Jeszcze raz dziekuje, choc mam troche watpliwosci... Pozdrawiam...
Napisane: Kwiecień 23, 2007, 11:39:11
Acha, w ROMie baniaczka nie ma radia, czy mozna go dokooptowac z innego ROMu? Czy raczej probowac osobno, ale osobno wlasnie wyskakuje country error...

*

olmeca

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 23, 2007, 12:07:31 »
U siebie zmienialem samo radio i poszlo bez problemow, bez przeinstalowywania systemu. Rom z radiem mozesz sciagnac z ftp xdadevelopers i tez na ich stronie jest opis jak go zmienic oraz informacje zwiazane z wystepujacymi problemami.

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 23, 2007, 12:43:38 »
Dzieki bardzo za odpowiedz. Mam nadzieje, ze pojdzie, chociaz wiekszosc rzeczy juz probowalem. Czy jednak wersja ROMu nie ma tutaj nic do rzeczy? Mam w tej chwili ROM Baniaczka, bo starsze razem z radiem mi nie chodza... znaczy w ogole sie nie wgrywaja... Nie chce wklejania, ale normalnego wsparcia bo przeciez od tego jest forum... Jeszcze raz dziekuje, choc mam troche watpliwosci... Pozdrawiam...
Napisane: Kwiecień 23, 2007, 11:39:11
Acha, w ROMie baniaczka nie ma radia, czy mozna go dokooptowac z innego ROMu? Czy raczej probowac osobno, ale osobno wlasnie wyskakuje country error...

W ROMie Baniaczka nie ma radia, podobnie, jak we wszystkich ROMach z WM5.
Mozna zrobic bez problemu upgrade radia zrowno pod WM2003, jak i WM5/WM6

Do upgradeowania/downgradeowania służą dwa programy BaUpgrade.exe i MaUpgrade_noID.exe (razem z jakims dll, co ma RUU w nazwie i jego plikiem konfiguracyjnym). BaUpgrade - w koncu kiedys Cie doprowadzi do "Country error". Rada - zaprzestac uzywania.

Żeby przeprowadzic upgrade/downgrade: do katalogu, w którym siedzi MaUpgrade_noID trzeba dograć odpowiedni plik/pliki .nbf, wstawic BlueAngela w tryb serwisowy, wypiąć kartę pamięci, włożyć telefon do stojaka i uruchomić MaUpgrade_noID. Potem troche poklikac, odpalic twardy reset (dziwna kombinacja dziwnych klawiszy) i voila.

Pliki nbf nazywają sie: nk.nbf - system, radio.nbf - radio i ms_.nbf - extrom do WM2003.

Jesli nie masz os.nbf albo radio.nbf, a masz pelny upgrade (jakas dluga nazwa pliku, czesto jest "ship" w nazwie), to trzeba toto uruchomic (nic nie klikac), poszukac katalogu temp na dysku (zazwyczaj gdzies tam w \documentsAndSetting\user\ustawieniaLokalne\temp), w tym tempie bedzie siedzial katalog o dziwacznej nazwie i tam znajdziesz pliki.nbf. Skopiowac gdzies na bok, wrocic do programu do robienia upgrade, kliknac cancel. Albo uruchomic winzipa, zrobic w nim open archive i wypakowac z tego cosTam_ship_exe stosowne nbf.

Albo poszukac w czelusciach xda-developers: ftp://xda:xda@ftp.xda-developers.com/BlueAngel/Radio_Roms/ i tu ftp://ftp.xda-developers.com/BlueAngel/BA_WM5/Tools/

BTW- oczywiscie kiedys dawno przed przejsciem na WM5 zrobiles repart_doc ?

Jak Ci mimo to nie dziala radyjko, to klania sie reset modulu radiowego:
wyjac blueangela z podstawki
zabic wszystkie wcse* z poziomu taskmanagera, zabic rapimgr
przejsc w bootloadera
wstawic w podstawke
uruchomic mtty (gdzies jest do znalezienia)
wybrac (na koncu listy jest, jak nie ma to nie zatlukles wszystkich procesow z poprzedniego kroku, albo zabiles je, jak plamtop byl w podstawce) - USB (chyba USB000)
polaczyc sie
stuknac enter
wpisz: linia po linii, a po kazdej enter:
set 14 0
rtask 0
task 0

wyjmij, zresetuj. Powinno dzialac

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 16, 2008, 14:24:04 wysłana przez baniaczek »

*

Offline greggi

• *
  • 85
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 23, 2007, 14:25:21 »
To wlasnie jest pomoc i od tego sluzy forum... Sam chetnie bym w ten sposob pomagal. Dziekuje Baniaczek bardzo !!! Nie wiem co bedzie dalej ale ide dzialac. Domyslam sie ze po zresetowaniu radia reszta idzie normalnym tokiem upgreadu... Nie wiem co jeszcze zrobic z oknem kiedy bede wpisywal te costam jakies set, stask itp... ale bede probowal. Jedynie co mnie cieszy, to, to, ze moge to naprawic  (albo nie).... Jesli chodzi o wczesniejsze wypowiedzi, to gdybym potrafil zrobic upgrade radia to  nie pisalbymna forum. chodzi o to, ze nie jestem w stanie wgrac nawet wm2003 poprzez tego um... Jesli bede mial jakies problemy, czy Baniaczek moge prosic Cie o dodatkowe wsparcie? Bede wdzieczny i licze sie z oplatami. dziekuje....

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 23, 2007, 15:24:43 »
Jak nie bedzie dzialac, to pisz. Ktos Ci pomoze.
Tu sie kasy nie bierze.
aha. To co pisalem o resecie radyjka (czyli program mtty), to wszystko sie robi na pececie. W ogole wszystko na pececie, a palmtopa sie tylko wklada, wyjmuje, resetuje, wyrzuca czy co tam komu przyjdzie do glowy.

*

Offline greggi

• *
  • 85
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 26, 2007, 16:47:34 »
Jeszcze raz baaaaaaaaaardzoooo dziekuje. Wszystko poszło gladko.... Mam nadzieje, ze watek sie przyda. Szczegolne pozdrowienia dla Baniaczka....