Dzieki bardzo za odpowiedz. Mam nadzieje, ze pojdzie, chociaz wiekszosc rzeczy juz probowalem. Czy jednak wersja ROMu nie ma tutaj nic do rzeczy? Mam w tej chwili ROM Baniaczka, bo starsze razem z radiem mi nie chodza... znaczy w ogole sie nie wgrywaja... Nie chce wklejania, ale normalnego wsparcia bo przeciez od tego jest forum... Jeszcze raz dziekuje, choc mam troche watpliwosci... Pozdrawiam...
Napisane: Kwiecień 23, 2007, 11:39:11
Acha, w ROMie baniaczka nie ma radia, czy mozna go dokooptowac z innego ROMu? Czy raczej probowac osobno, ale osobno wlasnie wyskakuje country error...
W ROMie Baniaczka nie ma radia, podobnie, jak we wszystkich ROMach z WM5.
Mozna zrobic bez problemu upgrade radia zrowno pod WM2003, jak i WM5/WM6
Do upgradeowania/downgradeowania służą dwa programy BaUpgrade.exe i MaUpgrade_noID.exe (razem z jakims dll, co ma RUU w nazwie i jego plikiem konfiguracyjnym). BaUpgrade - w koncu kiedys Cie doprowadzi do "Country error". Rada - zaprzestac uzywania.
Żeby przeprowadzic upgrade/downgrade: do katalogu, w którym siedzi MaUpgrade_noID trzeba dograć odpowiedni plik/pliki .nbf, wstawic BlueAngela w tryb serwisowy, wypiąć kartę pamięci, włożyć telefon do stojaka i uruchomić MaUpgrade_noID. Potem troche poklikac, odpalic twardy reset (dziwna kombinacja dziwnych klawiszy) i voila.
Pliki nbf nazywają sie: nk.nbf - system, radio.nbf - radio i ms_.nbf - extrom do WM2003.
Jesli nie masz os.nbf albo radio.nbf, a masz pelny upgrade (jakas dluga nazwa pliku, czesto jest "ship" w nazwie), to trzeba toto uruchomic (nic nie klikac), poszukac katalogu temp na dysku (zazwyczaj gdzies tam w \documentsAndSetting\user\ustawieniaLokalne\temp), w tym tempie bedzie siedzial katalog o dziwacznej nazwie i tam znajdziesz pliki.nbf. Skopiowac gdzies na bok, wrocic do programu do robienia upgrade, kliknac cancel. Albo uruchomic winzipa, zrobic w nim open archive i wypakowac z tego cosTam_ship_exe stosowne nbf.
Albo poszukac w czelusciach xda-developers:
ftp://xda:xda@ftp.xda-developers.com/BlueAngel/Radio_Roms/ i tu
ftp://ftp.xda-developers.com/BlueAngel/BA_WM5/Tools/BTW- oczywiscie kiedys dawno przed przejsciem na WM5 zrobiles repart_doc ?
Jak Ci mimo to nie dziala radyjko, to klania sie reset modulu radiowego:
wyjac blueangela z podstawki
zabic wszystkie wcse* z poziomu taskmanagera, zabic rapimgr
przejsc w bootloadera
wstawic w podstawke
uruchomic mtty (gdzies jest do znalezienia)
wybrac (na koncu listy jest, jak nie ma to nie zatlukles wszystkich procesow z poprzedniego kroku, albo zabiles je, jak plamtop byl w podstawce) - USB (chyba USB000)
polaczyc sie
stuknac enter
wpisz: linia po linii, a po kazdej enter:
set 14 0
rtask 0
task 0
wyjmij, zresetuj. Powinno dzialac