nowa seria map od TomTom-a

• 130 Odpowiedzi
  • 23365 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline marcus

• 761
  • Sprzęt: HTC Diamond
Odp: nowa seria map od TomTom-a
« Odpowiedź #60 dnia: Kwiecień 22, 2007, 09:40:58 »
coś zły ten link
a myśle, że chodzi ci o ten:
http://www.tomtom.com/products/maps/select.php?D=1&Language=9&P=317#

to są same mapy, bez aplikacji
----------------------------
the born to be wild

« Odpowiedź #61 dnia: Kwiecień 22, 2007, 09:45:25 »
Czyli do tych map trzeba dokupić aplikację.  Jaka będzie najtańsza, żeby nie płacić 2 razy?

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #62 dnia: Kwiecień 22, 2007, 09:54:43 »
Czyli do tych map trzeba dokupić aplikację.  Jaka będzie najtańsza, żeby nie płacić 2 razy?

Te mapy działają tylko z TomTom Navigator 6. Więc wybór raczej masz niewielki.  ;)

« Odpowiedź #63 dnia: Kwiecień 22, 2007, 09:57:32 »
Ale samego Navigatora bez map nie kupię? A aktualizacja (darmowa za pomocą kodu promocyjnego) nie wchodzi w rachubę? Jeśli tak, to z jakiego zestawu? Przy zakupie Navigatora + np.  Mapy Western Europe dostanę taki kod?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 22, 2007, 10:03:49 wysłana przez Piotrkg »

*

Offline marcus

• 761
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #64 dnia: Kwiecień 22, 2007, 10:29:33 »
samego navigotora to raczej nie kupisz

nie wiem czy tak można zrobić, ale możesz pobrać aktualizacje TTN6 ze strony tomtom-a
http://www.tomtom.com/support/solution.php?GID=3&PID=1401&SID=0&CID=215&Language=9&FID=6737
wgrać mapy i wpisać kod

jakiś czas temu, takie kody promocyjne dodawali do urządzeń z serii GO
----------------------------
the born to be wild

*

Offline fatboyx

• 35
    • Home Page
  • Sprzęt: Nokia E90 + Rikaline-GPS 6033
« Odpowiedź #65 dnia: Kwiecień 22, 2007, 11:24:28 »
Chętnie bym zainwestował w mapę western and central Europe dla TTN6. Problem w tym, że jak wybiorę typ programu "Navigator 6" to taka mapa nie jest dostępna.
Wybieram się do Francji i przydałaby mi się mapa Europy. Jak myślicie, czy ta mapa będzie działała z Tomtom 6 na Sony Ericsson P990i?
Pozdrawiam
Michał Gałuszka

*

Offline ravel

• 1017
    • http://www.grom.org.pl
  • Sprzęt: FS Loox N560
« Odpowiedź #66 dnia: Kwiecień 22, 2007, 12:15:00 »
No i pojawily sie juz w sieci mapy Europy Zachodniej i Centralnej w wersji v.6.75.1409 /mapy firmy Teleatlas/
oraz PL_CZ_HU_SK_plus_6.75.1409

*

Offline PrzemKo80

• 10
  • Sprzęt: One v.2 6.75 1409
« Odpowiedź #67 dnia: Kwiecień 22, 2007, 13:02:52 »
Cytat: may link=topic=65564. msg432767#msg432767 date=1177237163
ależ oczywiście - już w okolicy 18. 04 się pojawiły. . .

Witam wszystkich! Od piątku tez stałem sie posiadaczem TomToma.  Kupiony w MM za 879 zł, pierwsze wrazenia z jazdy pozytywne!
Aktualna aplikacja: 6. 5660
Mapa PL-CZ-SK-HU v660. 1219

Pozdrawiam!

*

Offline Yacck

• **
  • 159
  • Sprzęt: FS-N560 ; HTC HD2
« Odpowiedź #68 dnia: Kwiecień 22, 2007, 13:11:18 »
Od piątku tez stałem sie posiadaczem TomToma.  Kupiony w MM za 879 zł, pierwsze wrazenia z jazdy pozytywne!
Aktualna aplikacja: 6. 5660
Mapa PL-CZ-SK-HU v660. 1219
No niestety padłeś ofiarą idiotenmarktu (dlatego zrobili tak tanio aby pozbyć się zbytków, na nowych mapach miasta powyżej ~15 tys są juz bardzo szczegółowe z numeracją domów a w mapach 660.1219 to białe plamy nawet ulic nie namalowali.

*

Offline PrzemKo80

• 10
« Odpowiedź #69 dnia: Kwiecień 22, 2007, 18:04:36 »

No niestety padłeś ofiarą idiotenmarktu (dlatego zrobili tak tanio aby pozbyć się zbytków, na nowych mapach miasta powyżej ~15 tys są juz bardzo szczegółowe z numeracją domów a w mapach 660. 1219 to białe plamy nawet ulic nie namalowali.
[/quote]

Podaj mi koeljne wersje map po mojej, az do tej najnowszej 6. 75.
Chciałbym zobaczyc mniej wiecej ile wersji jest przed moją. . .
To co w innych sklepach sprzedają takie same zestawy z innymi wersjami map? Po ile?

*

Offline Yacck

• **
  • 159
« Odpowiedź #70 dnia: Kwiecień 22, 2007, 18:11:18 »
nieistotna jest ilość wersji..  jednak Twoja ma pokrycie Polski 34 % natomiast ostatnia 6.75 ma około 47 % więc skok zwiększenia  pokrycia jest blisko pięćdziesięcioprocentowy

*

Offline PrzemKo80

• 10
« Odpowiedź #71 dnia: Kwiecień 22, 2007, 19:14:41 »
Cytat: Yacck link=topic=65564. msg432944#msg432944 date=1177258278
nieistotna jest ilość wersji. .   jednak Twoja ma pokrycie Polski 34 % natomiast ostatnia 6. 75 ma około 47 % więc skok zwiększenia  pokrycia jest blisko pięćdziesięcioprocentowy

W takim razie sobie uaktualnie! Tylko powiedz mi jak to zrobic, bo cena jest w euro :/ Jak ogolnie kupowac te mapy? Prosze o dokladne wytlumaczenie!

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #72 dnia: Kwiecień 22, 2007, 20:00:16 »
Aktualizacji można dokonać przez program tomtom home lub przez sklep na stronie tomtom - do zakupu będzie potrzebna karta kredytowa lub płatnicza (z możliwością kupowania przez internet - np. Visa Electron z Inteligo)

« Odpowiedź #73 dnia: Kwiecień 23, 2007, 21:45:15 »
Czy można juz kupić Navigatora z nowymi mapami (program + mapy) w Polsce (Polska faktura VAT)?

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #74 dnia: Kwiecień 23, 2007, 22:59:41 »
No niestety padłeś ofiarą idiotenmarktu (dlatego zrobili tak tanio aby pozbyć się zbytków, na nowych mapach miasta powyżej ~15 tys są juz bardzo szczegółowe z numeracją domów a w mapach 660.1219 to białe plamy nawet ulic nie namalowali.

Wybacz ale trochę przesadzasz - żaden Polski ani zagraniczny dystrybutor nie posiada nowszych map niż 6.60 - wersja 6.75 jest dostępna tylko na stronie producenta i jak narazie nie zapowiada się żeby nawet w maju pojawiły się w sklepie. Taka polityka producenta - najpierw przywilej mają starzy klienci tomtom'a

PS. Są miasta powyżej 15tys które nadal nie mają adresacji, tylko zwykłą siatkę dróg (nawet nazw ulic nie ma). Oczywiście poprawa jest znaczaca ale do Automapy czy Autopolita jeszcze troszeczkę brakuje. Miejmy nadzieje że na jesień w kolejnej aktualizacji TomTom bedzie na poziomie Automapy 3w  :)
Napisane: Kwiecień 23, 2007, 22:52:47
Czy można juz kupić Navigatora z nowymi mapami (program + mapy) w Polsce (Polska faktura VAT)?

Jak pisałem wyżej - narazie się tego nie spodziewaj. Pewnie w czerwcu pojawi się taka możliwość.

*

Offline Yacck

• **
  • 159
« Odpowiedź #75 dnia: Kwiecień 24, 2007, 00:33:14 »

Wybacz ale trochę przesadzasz - żaden Polski ani zagraniczny dystrybutor nie posiada nowszych map niż 6.60 - wersja 6.75 jest dostępna tylko na stronie producenta i jak narazie nie zapowiada się żeby nawet w maju pojawiły się w sklepie. Taka polityka producenta - najpierw przywilej mają starzy klienci tomtom'a
chyba jesteś w błędzie zobacz pod tym linkiem na dole na żółtym tle

http://www.tomtom.com/products/maps/select.php?D=23&Language=9&P=299

PS. Są miasta powyżej 15tys które nadal nie mają adresacji, tylko zwykłą siatkę dróg (nawet nazw ulic nie ma). Oczywiście poprawa jest znaczaca ale do Automapy czy Autopolita jeszcze troszeczkę brakuje. Miejmy nadzieje że na jesień w kolejnej aktualizacji TomTom bedzie na poziomie Automapy 3w  :)
Oczywiście tu się z Tobą zgodzę, nie wszystkie miasta dlatego dałem znak tyldy przed cyfrą te które ja oglądałem akurat miały :)
Myślę, że jeszcze ze dwie takie aktualizacje i AM4 nie ma po co w ogóle wychodzić, bo już powoli robi sie spalona.

a sens tamtego mojego postu był taki, że czytając rózne fora pda trzeba miec najpierw wiedze, a później słuchać co mówia "usłużni" sprzedawcy , bo można czasmi wiele stracić  :-\ . To logiczne, że dystrybutorzy wypychają najpierw starocie.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 24, 2007, 00:35:46 wysłana przez Yacck »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #76 dnia: Kwiecień 24, 2007, 02:59:55 »

No to kup mapę 6.75 razem z programem nawigacyjnym  :P Niestety możesz kupić tylko wersję poprzednią  >:( Nowe mapy tylko dla klientów, którzy już kupili program  :-[

*

Offline Yacck

• **
  • 159
« Odpowiedź #77 dnia: Kwiecień 24, 2007, 09:30:08 »
No to kup mapę 6.75 razem z programem nawigacyjnym  :P Niestety możesz kupić tylko wersję poprzednią  >:( Nowe mapy tylko dla klientów, którzy już kupili program  :-[
Nie zamierzam kupowac nowej mapy :), ale robiłem symulację zakupu i szło wszystko pomyslnie, oczywiście,  że trzeba być klientem i miec zakupiony program, bo przecież samej mapy sie nie kupi, ale przecież PrzemKo80 jest juz klientem bo zakupił poprzednią w idiotenmarkt, ale niestety musi dorzucić to tego interesu jeszcze ok 200 zł takie to sa promocje  ;D

*

Offline radoskur

• 1921
« Odpowiedź #78 dnia: Kwiecień 24, 2007, 10:39:26 »
"Najrozsądniejszym" zakupem jest najtańsza wersje programu na polskę czechy wehry slowacje na karcie SD 256MB a potem zrobienie upgrade za 109 euro do wersji Wetsern + central Europe - ale trzeba mieć wtedy kartę 2GB - z oryginalnej karty 256MB skopiować wszystko oprócz katalogu z mapą i dorzucić mapę Western + Central - koszt całej operacji - jedyne około 750zł  ;D + karta SD 2GB jesli takowej jeszcze nie mamy.

*

Offline PrzemKo80

• 10
« Odpowiedź #79 dnia: Kwiecień 24, 2007, 11:27:03 »
Panowie spokojnie!  ::)
Sytuacja juz rozeznana, przy dopływie kaski mape uaktualnie  ;D
Jezdziłem wczoraj z tą obecną i wszystko chula, zero problemow na trasie wiec poki co nie narzekam!
Powiedzcie mi tylko co daje ten kod ktory dostalem w pudełku, bo sie jescze nie zarejestrowałem. . .

*

Offline RadaRes

• 487
  • Sprzęt: Blackstone, GO930
« Odpowiedź #80 dnia: Kwiecień 24, 2007, 12:16:25 »
A ja mam takie pytanko. Kupiłem w styczniu HTC P3300 Artemis TomTom included :)
Czy mi także przysługuje kupienie samej mapy? Według mnie powinno bo nawigatora już mam preinstalowanego na urządzeniu.
Gdyby ta Polska była jeszcze bardziej dokładna i Radary za free...
Pozdrav
TT CWE i ameryka ;),  AutoMapa EU 5.5.1 (709)

« Odpowiedź #81 dnia: Kwiecień 24, 2007, 12:52:24 »
Czy mi także przysługuje kupienie samej mapy? Według mnie powinno bo nawigatora już mam preinstalowanego na urządzeniu.
Pozdrav

przysluguje ci kupienie samej mapy :), to ze TT byl preinstalowany nie zmienia faktu ze jestes jego legalnym uzytkownikiem, co do radarow to nie rozumiem przeciez bez problemu mozesz miec legalnie radary w TT za free (temat walkowany opcja szukaj),

pozdr
S

*

Offline RadaRes

• 487
« Odpowiedź #82 dnia: Kwiecień 24, 2007, 15:35:49 »
co do radarow to nie rozumiem przeciez bez problemu mozesz miec legalnie radary w TT za free (temat walkowany opcja szukaj),

pozdr
S

No prosze :D Nie szukałem tego bo nie myślałem poważnie o kupnie Tomka (map znaczy) ale za 200zł mapy 4 krajów o nienajgorszym pokryciu... hm poważnie się muszę zastanowić ;) Czekam na Automapę 4 ale może warto póki co Tomka łyknąć.
Dzięki pozdrawiam

*

Offline Marcin Ryszard

• 29
  • Above Us Only Sky
  • Sprzęt: MDA I, III, Pro, Compact III, Compact IV, HTC HD2
« Odpowiedź #83 dnia: Kwiecień 24, 2007, 17:27:42 »
Witam All  :)

"Najrozsądniejszym" zakupem jest najtańsza wersje programu na polskę czechy wehry slowacje na karcie SD 256MB a potem zrobienie upgrade za 109 euro do wersji Wetsern + central Europe - ale trzeba mieć wtedy kartę 2GB - z oryginalnej karty 256MB skopiować wszystko oprócz katalogu z mapą i dorzucić mapę Western + Central - koszt całej operacji - jedyne około 750zł  ;D + karta SD 2GB jesli takowej jeszcze nie mamy.

To nie dokladnie jest tak jak piszecie, wystarczy zarejestrowac sie na stronie TomTom'a, wybrac jezyk, wejsc do sklepu i mozna kupic wszystkie aktualne mapy, jest dokladnie napisane "Po pobraniu mapy, nowy program TomTom 6 zostanie automatycznie zainstalowany.Mapy wczesniej zainstalowane na urzadzeniu nie beda wspolpracowac z nowym oprogramowaniem."

To oznacza, ze np.jezeli bylem posiadaczem TTN5 i kupuje nowa mape poprzez strone producenta to urzadzenie za pomoca programu TomTom Home, sciagnie i zainstaluje mi najnowsza wersje TT tj.6.75
Pisze jako posiadacz paru wersji TT, nie mam najmniejszych problemow ze sciagnieciem (kupnem) jakiejkolwiek mapy. Po wejsciu na strone sklepu system rozpoznaje mnie, nie wiem natomiast jak to wyglada w przypadku osoby, ktora nie miala jeszcze zadnego produktu TT, ale zawsze mozna sprobowac, postepujac wg tego co napisalem czyli rejestrujac sie i wchodzac na strone sklepu.
Wedlug mnie nie powinno byc z tym problemu.

Pozdrav

Artemis to jesli sie nie myle MDA Compact III i jest na nim zainstalowany TT6 wraz z mozliwoscia bezplatnego pobrania z serwera HTC jednej mapy wybranego miasta, przynajmniej ja tak mialem kupujac ww. w Erze

pozdrawiam  8)

*

Offline RadaRes

• 487
« Odpowiedź #84 dnia: Kwiecień 24, 2007, 18:52:28 »
Artemis to jesli sie nie myle MDA Compact III i jest na nim zainstalowany TT6 wraz z mozliwoscia bezplatnego pobrania z serwera HTC jednej mapy wybranego miasta, przynajmniej ja tak mialem kupujac ww. w Erze

pozdrawiam  8)

Tak tak, Mda prawie jak Artemis ale prawie robi różnice ;) Tak poważnie to jest tak jak piszesz. Mam mapę miasta Łodzi. Niemniej jeśłi mam już nawigatora 6 to powinienem też mieć możliwość zakupu map.
Co do osób co nie miały nigdy Tom Toma raczej nie sądzę żeby mogły kupić same mapy. Kiedyś sprawdzałem cenę na stronie i były dwie możliwości albo 50-parę euro dla użytkowników albo 100-parę euro dla nowicjuszy za tę samą mapę.
Pozdrav

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #85 dnia: Kwiecień 24, 2007, 18:55:50 »
To nie dokladnie jest tak jak piszecie,
Jak nie, jak tak! >:( Przecież musisz być starym klientem (mieć TT5 lub TT6) żeby kupić nowe mapy! TT nie sprzedaje póki co nowych map w pakiecie z programem dla nowych klientów!!!

*

Offline Marcin Ryszard

• 29
  • Above Us Only Sky
« Odpowiedź #86 dnia: Kwiecień 24, 2007, 19:40:07 »
Akubit nie krzyw sie, zlosc pieknosci szkodzi. ;)

A teraz powaznie, wchodzac do sklepu nie mam zadnej przeszkody w zakupie jakiejkolwiek mapy, ale ... system mnie rozpoznaje.
Czytam natomiast tekst "Po pobraniu mapy, nowy program TomTom 6 zostanie automatycznie zainstalowany..." z ktorego wynika ze placisz za mape natomiast program jest Free (tak na chlopski rozum). :)
Czy moglby sie zarejestrowac na stronie TT, ktos kto jeszcze nie ma zadnego produktu i sprobowac kupic jakas mape ???
Artemis, gdzie wyczytales ze TT nie sprzedaje nowych map dla nowych klientow ? ???
Jezeli jest tak jak sadze, to sciagajac (kupujac) mapy bez nosnika - program masz free, natomiast w sklepie na polce masz produkty typu box, ktore sa razem z programem TT6 lub same mapy.
Jezeli sie myle, to wskazcie mi gdzie  ???

pozdrawiam  8)

Tak tak, Mda prawie jak Artemis ale prawie robi różnice ;) Tak poważnie to jest tak jak piszesz. Mam mapę miasta Łodzi. Niemniej jeśłi mam już nawigatora 6 to powinienem też mieć możliwość zakupu map.
Co do osób co nie miały nigdy Tom Toma raczej nie sądzę żeby mogły kupić same mapy. Kiedyś sprawdzałem cenę na stronie i były dwie możliwości albo 50-parę euro dla użytkowników albo 100-parę euro dla nowicjuszy za tę samą mapę.
Pozdrav

RadaRes, kiedy ostatnio byles na stronie ? Pytam, poniewaz jak wchodze na strone sklepu nie widze opcji podwojnej ceny.
Jako uzytkownik MDA Compact III mam mozliwosc zakupu map np. "Map of Poland, Czech Republic, Hungary and Slovakia v6.75" w cenie 59.95 Euro, Map of Western Europe & Central Europe v6.75 w cenie 109.95 Euro etc.
Mysle, ze i Ty tez powinienes miec taka !  :)

pozdrawiam  8)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 24, 2007, 19:54:09 wysłana przez Marcin Ryszard »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #87 dnia: Kwiecień 24, 2007, 20:05:59 »
Tutaj, "TomTom NAVIGATOR 6 - Software & regional maps on memory card PLN 382.83 (€ 99,-) a nie
€59.95, w dodatku ze starymi mapami  :P

*

Offline RadaRes

• 487
« Odpowiedź #88 dnia: Kwiecień 24, 2007, 20:21:01 »
No właśnie. O to mi chodziło. Aczkolwiek kupić samą mapę może chyba każdy... tak to przynajmniej wygląda. Ciekawe....

Wracając do tematu wątku :D mam pytanko apropos mapy 6.75 która jest do kupienia na stronie. Chodzi o Map of Poland, Czech Republic, Hungary and Slovakia (NAV 6).

Czy to jest tzw. plus? Tzn czy są główne drogi innych wschodnich państw (Serbia, Chorwacja, itd itp)? Jakby ktoś mógł wstawić spis co oprócz tych 4 państw jest na mapie.
Kiedyś była taka CZ_SK_HU_PL_plus co miała przelotówki na wschód i na południe od Polski.
Pozdrav

*

Offline Marcin Ryszard

• 29
  • Above Us Only Sky
« Odpowiedź #89 dnia: Kwiecień 24, 2007, 21:10:50 »
Tutaj, "TomTom NAVIGATOR 6 - Software & regional maps on memory card PLN 382.83 (€ 99,-) a nie
€59.95, w dodatku ze starymi mapami  :P

Akubit, chyba oglosze bezsilnosc  ;)

Wejdz tu http://www.tomtom.com/products/maps/select.php?D=23&Language=9&P=299 i przeczytaj !

RadaRes - Szczegolowa mapa drog w Europie Wschodniej polaczonych z siecia glownych drog w Europie Zachodniej. Obejmuje drogi w Polsce, Czechach, na Slowacji polaczone z siecia glownych drog w Europie Zachodniej. Obejmowana siec ulic - PL: 47%, CZ:99%, SK: 43%, HU: 47%

Proponuje Ci ta http://www.tomtom.com/products/maps/select.php?D=1&Language=9&P=317   :D

pozdrawiam  8)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 24, 2007, 21:14:56 wysłana przez Marcin Ryszard »