Ekran Pocketa na słońcu...

• 36 Odpowiedzi
  • 6968 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline sdsi

• 807
  • Sprzęt: Dell x30 High 2GB, GPS Wintec WBT-201, iOMNIA 8GB Black
Ekran Pocketa na słońcu...
« dnia: Kwiecień 09, 2007, 14:20:52 »
Wiecie co mnie wkurza? Te wszystkie współczesne ekrany - pocketa, notebooka, komórki etc... sa prawie wogóle nieczytelne w silnym dziennym światle czy też wręcz na słońcu  :( Nawet w aucie Automapa jest trudno widoczna jak słońce wpada do wewnątrz...

Macie jakiś patent na to? Które Pockety z dostępnych aktualnie na rynku są czytelne (ich ekrany) w świetla dziennym - tak aby można było używać ich w terenie z mapami z GPS'em? Mój Dell x30 wypada tutaj kiepsko pod tym względem.

*

Offline Nameless

• 1393
    • PDAclub.pl
  • Sprzęt: iPod Touch, iPAQ 2210, Palm m515 i Nokia 6820
Odp: Ekran Pocketa na słońcu...
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 09, 2007, 14:35:08 »
Nie sprawdzałem tego u siebie, ale podobno folia Brando (ta matowa) pomaga :)  Tak jest zresztą napisane na aukcjach chyba.  Najlepszy sposób to stosowanie odpowiednich skórek do programów ;)

~..in a Rub-a-duB style..in a Rub-a-duB style..~

*

Offline soma115

• 4
  • Dobrze jest być dobrym. Źle jest być złym.
    • Moja firemka
  • Sprzęt: Eten Glofiish X500
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 09, 2007, 14:58:39 »
Ja w takiej sytuacji ustawiam podświetlenie ekranu ma maksa.  Bardzo pomaga.
Przychodzi mi też do głowy pomysł, że w samochodzie można by zrobić taki daszek, który rzucałby cień na ekran ale to pewnie niezbyt praktyczne rozwiązanie.
Dopóki ktoś nie wymyśli ekranów bez podświetlenia czyli świecących tylko światłem odbitym będziemy musieli z tym żyć.

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 09, 2007, 15:00:03 »
ProtectorPlus jedynie zmniejsza odbicie się światła od ekranu, ale to nie poprawia widoczności na słońcu :( Na dodatek mam wrażenie, że za szybko się rysuje na lowcostowych rysikach Medion'a (jak kupie UltraClear to porównam) :(

Jedynie co można zrobić to tak jak pisze Nameless stosować odpowiednie skórki oraz na maxa podciagnąc podświetlenie.

----
EDIT

pfff... soma mnie wyprzedził :P

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 09, 2007, 15:14:12 »
a pod tym kątem potraficie powiedzieć, ktore pockety - z tych co znacie - sa lepiej, a ktore gorzej czytelne na sloncu? pewnie bedzie tak, ze te ktore maja mozliwosc najwiekszego masymalnego podswietlenia ekranu...

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 09, 2007, 15:47:56 »
Ooo! A jednak jeszcze ktoś to zauważył! Temat najrzadziej poruszany na forum a w praktyce jest najgorszą wadą palmtopów...
Tak naprawdę NIE MA żadnego dobrego rozwiązania tego problemu.
Daszek, czy przykrycie dłonią ekranu niemal WOGÓLE nie pomaga.
Skrórki do programów? Nie żartujcie. Nie dość, że jest to niepraktyczne to i w niemal 95% programów nie do wykonania. Zresztą i tak ledwo można zauważyć różnice między czernią a bielą.
Folia, jak pisali przedmówcy, nic nie pomaga.
Podświetlenie na max? Nie żartujcie, to niemal nic nie zmienia. Można wogóle wyłączyć podświetlenie i będzie to samo.

Czyli przed zakupem trzeba sobie zadać pytanie, czy będziemy używali pocketa w słoneczne dni.  ;D Jeżeli nie to każdy nowszy pocket będzie dobry, a jeżeli nie to trzeba kupić coś ze starszym typem wyświetlacza, np. iPAQ 36xx, DOT320, Tungsten|T.
Osobiście najbardziej podobał mi się ekran w T|T, obraz był IDEALNIE czytelny w KAŻDYCH warunkach, nawet na mocnym słońcu.

PS. Rave: Czyli co, Loox nie jest idealny jak o nim wszędzie pisałeś?  ;) Najpierw nędzna irda, potem brak możliwości zdjęcia hasła a teraz parasolka na ekran?  ;D

*

Offline DinthKSC

• 962
    • Prywatny blog
  • Sprzęt: iPAQ h4150
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 09, 2007, 18:02:04 »
trzeba kupić coś ze starszym typem wyświetlacza, np. iPAQ 36xx, DOT320, Tungsten|T.
Osobiście najbardziej podobał mi się ekran w T|T, obraz był IDEALNIE czytelny w KAŻDYCH warunkach, nawet na mocnym słońcu.
Sugerujesz ze na starych iPaqach obraz w sloneczne dni jest lepszy niz w nowszych palmtopach?? O zgrozo, przeciez nawet przy lekkim sloncu zupelnie nic nie widac.

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 09, 2007, 18:10:05 »
trzeba kupić coś ze starszym typem wyświetlacza, np. iPAQ 36xx, DOT320, Tungsten|T.
Sugerujesz ze na starych iPaqach obraz w sloneczne dni jest lepszy niz w nowszych palmtopach?? O zgrozo, przeciez nawet przy lekkim sloncu zupelnie nic nie widac.
Z tego co czytałem, jak i widziałem ipaq 3630 miał ekran podobny do tego z T|T, a w nim obraz jest idealny na słońcu. Więc myślałem, że analogicznie będzie w przypadku 3630 (nie 38xx czy 39xx), jednak jak nie, to... nie.  :D

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 09, 2007, 21:18:24 »
... czy będziemy używali pocketa w słoneczne dni.  ;D Jeżeli nie to każdy nowszy pocket będzie dobry, a jeżeli nie to trzeba kupić coś ze starszym typem wyświetlacza, np. iPAQ 36xx, DOT320, Tungsten|T.
Bardzo dobrze sprawia sie na słońcu popularny (niegdys) HP2210. Widac bez problemu.

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 09, 2007, 22:08:50 »
Compaq iPAQ 3850 jest w słońcu widoczny bez najmniejszych problemów - wyświetlacz wraz z softem tworzą taką kompozycję, że w dobrym oświetleniu świetlówka (niestety, świetlówka a nie diody) się wyłącza a za podświatlenie robi nam słońce. W pełnym słońcu traci jedynie na odcieniach kolorów - białe podświetlenie daje jednak nieco inne efekty, niż żółte. W tym samym miejscu/oświetleniu Palm IIIc był ledwo czytelny, a na laptopie (Dell Latitude c610) kompletnie nic nie było widać ("czarny" ekran).
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 09, 2007, 22:10:38 wysłana przez kitor :: Kajetan Krykwiński »

*

Offline DinthKSC

• 962
    • Prywatny blog
  • Sprzęt: iPAQ h4150
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 10, 2007, 07:23:36 »
Uzywalem juz dosc dlugo 3850, a wczesniej 3660 i u mnie przynajmniej o czytaniu na sloncu nie ma mowy.
niby rzeczywiscie, pod pewnym katem nagle zaczyna byc cos widac mimo padajacego swiatla, ale nie wszystko i wystarczy lekko ruszyc reka i znow jest jedynie swiatlo na wyswietlaczu.

Ale toscie mnie zmartwili. Odkad mam 3850 to marzy mi sie wymiana go na cos z ekranem transreflective, a tu sie okazuje ze moze byc jeszcze gorzej.

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 10, 2007, 09:56:31 »
czyli co? wydajac dzisaj 1000-2000 kasy na nowy sprzet nie mozna kupic takiego, ktorego ekran bedzie czytelny na zewnatrz?

a ja wyglada sprawa w Garmina'ach - czy w tym sprzecie dedykowanym do GPSu sa podobne ekrany, czy tez ten sam problem?

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 10, 2007, 10:01:44 wysłana przez sdsi »

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 10, 2007, 14:40:50 »
Aximy X50v/X51v mają taką warstwę odbijające światło w ekranie, wszyscy na to narzekają, a w rzeczywistości na świetle przy max podświetleniu ekran jest widoczny tak jak w cieniu na najniższym podświetleniu, także ja nie mam problemów z korzystaniem z PDA na słońcu :)
Za to inne ekrany - np. mój T610 - po prostu CZARNY ekran na słońcu, i jak tu dzwonić?

*

Offline slammer

• 536
  • Sprzęt: Spica
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 10, 2007, 23:17:06 »
Przychodzi mi też do głowy pomysł, że w samochodzie można by zrobić taki daszek, który rzucałby cień na ekran ale to pewnie niezbyt praktyczne rozwiązanie.
Dopóki ktoś nie wymyśli ekranów bez podświetlenia czyli świecących tylko światłem odbitym będziemy musieli z tym żyć.

daszek nad ekranem ma chyba motocyklowa wersja tomtoma.
ekrany reflective są :) tylko bez tego światła słonecznego nie wyglądają zbyt fajnie. w związku z tym w sklepie też są brzydkie i przeciętny klient tego nie kupi.

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 10, 2007, 23:32:06 »
to są jaja jakieś...  ???

*

Offline slammer

• 536
  • Sprzęt: Spica
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 10, 2007, 23:36:00 »
czemu jaja? podobałby ci się ekran podświetlany z boku? nierówno i w ogóle... konstrast słaby itp.

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 10, 2007, 23:53:10 »
pdobalby mi sie ekran pocketa, ktory w miare bedzie czytelny na sloncu.

*

Offline re_

• 4165
  • Sprzęt: Galaxy S2, Galaxy Tab 10,1", i5800, Nokia E6
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 11, 2007, 14:43:41 »
ja przywyklem do tego ze erkan nie jest zbyt czytelny a kolory wyblakle troche :/
i tak jest lepiej wzgledem nokii 9500 :D mysle ze takie ekrany to beda seryjnie motnowane we wszystkich pocketach kiedy standardem bedzie procek taktowany 800mhz :D

*

nothin

« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 11, 2007, 16:31:48 »
meheheh co rok to samo - ktoś zauważa, że nadal jest biednie z czytelnością....

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 11, 2007, 16:45:19 »
Poczekajcie na OLED z jakimś sensownym czasem odświeżania i będzie dobrze :)
Are you shpongled?

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 11, 2007, 17:33:22 »
czy ja wiem czy to będzie takie rewolucyjne...już zapowiadano tyle rewolucji w wyświetlaniu obrazów dających się oglądać pod silnym oświetleniem i jak narazie wszystko leży...albo jest za drogie.....
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 11, 2007, 17:41:34 »
odpowiedzcie mi prosze na pytanie czy dedykowany sprzet do GPS, np Garminy outdoor'owe rowniez sa nieczytelne w sloncu?

*

Offline processor

• 691
    • Radio i telewizja w Małopolsce
  • Sprzęt: XDA Exec, iPAQ 3870
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 12, 2007, 23:40:48 »
A może filtr polaryzacyjny?

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 13, 2007, 00:27:21 »
odpowiedzcie mi prosze na pytanie czy dedykowany sprzet do GPS, np Garminy outdoor'owe rowniez sa nieczytelne w sloncu?

Garminy mają najczęściej wyświetlacze czarno białe, więc na nich straty kontrastu są mniej odczuwalne...
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline Wookash9

• *
  • 65
    • Muzyczna internetowa telewizja
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 13, 2007, 14:24:55 »
A ja nie narzekam na czytelność mojego ekranu w słońcu. Dziś rano jechałem tramwajem do pracy. Piękne słoneczko świeciło mi prosto w ekran przez większą część drogi. Zrobiłem podświetlenie na max. i bez problemu przeczytałem notatki, zadania i spotkania na dziś do pracy. Potem trochę SuperMemo. Mój sprzęt to Eten X500 z folią Brando matową.

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #25 dnia: Kwiecień 13, 2007, 17:40:49 »
Ja też ponawiam moją opinię - ipaq 3850 po zjechaniu na maxa w dół!!! pisałem tekst w wordzie, bawiłem się 40th iplayem i grałem w jawbreakera. Ekran jest czytelny, o ile słońce nie pada pod kątem (od lewej strony), bo wtedy wszystko jest "podwójne".

Jak mi się uda, to jutro wrzucę fotki (zależy, czy będzie słońce)

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #26 dnia: Kwiecień 13, 2007, 17:53:40 »
Akurat w sąsiedniej dyskusji wklejałem linki do fotek ekranu zrobionych w ostrym słońcu, więc przekleję je tutaj - ja naprawdę uważam, że nie ma na co specjalnie narzekać. Ekran kolorowy po prostu sam jest podświetlany od spodu, bez tego podświetlenia (czytaj: gdy światło słoneczne jest silniejsze od podświetlenia) zawsze będzie gorzej wyglądał - póki nie zmieni się technologia takich ekranów.

Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline Bat.

• Homofob i seksista
  • 3315
    • Deskorolka Underflip
  • Sprzęt: Dell Axim X51v | Blackberry 8110, 9700, PlayBook
« Odpowiedź #27 dnia: Kwiecień 13, 2007, 18:29:02 »
Ja dzisiaj robiłem testy na mocnym słońcu (bo dzisiaj mocno grzeje! ;D ), pod mocnym kątem nie widać nic, pod lekkim kontem jest OK, nic się nie dwoi, a jak światło pada prosto to przy wyłączonym podświetleniu mam po prostu blade kolory, choć widać wszystko. Przy podświetleniu na max nie ma jednak większej różnicy :(

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #28 dnia: Kwiecień 13, 2007, 19:56:17 »
najgorzej jest w dziennym swietle bez slonca (prawie nic nie widac). natomiast przy silnym sloncu najlepiej widac, jak slonce pada bezposrednio na ekran i patrzymy pod lekkim katem - wtedy; jak pisze przedmowca, kolory sa blade, wyprane - ale widac.

*

Offline processor

• 691
    • Radio i telewizja w Małopolsce
  • Sprzęt: XDA Exec, iPAQ 3870
« Odpowiedź #29 dnia: Kwiecień 13, 2007, 20:14:18 »
W 3870 słońce nie przeszkadza :D . Problem sprawiają tylko programy/gry/filmy z ciemnym tłem.