Witam
Jakos nie nie moge dojsc MDA COMPACT jest na ta chwile najmniejszym dostepnym Pecketem z Phonem ale wszedzie wtestach pisza ze ma wyswietlacz 2,8 cala czy to sie zgadza? ile to wychodzi w centymetrach?
Cześć.
Tak, ma 2,8 cala. W centymetrach to 2,8 * 2,54 = ~ 7,11
![z piekła rodem ]:>](https://pdaclub.pl/forum/Smileys/pdaclub/satan_ani.gif)
Zanim kupiłem swojego Compacta też zastanawiałem się, czy ten wyświetlacz nie będzie za mały; teraz myślę sobie, że mógłby być nawet mniejszy - jest bardzo czytelny i wydaje się, że ma większą rozdzielczość niż inne urządzenia - po prostu piksele są mniejsze.
A jeśli martwisz się, że będzie ciężko z niego czytać - nie ma problemu - ustawiasz sobie większą czcionkę w systemie (ja mam standardową).

zastanawiam sie nad zakupek jako ze to bedzie moja pierwsza taka zabawka i nie wiem czy przypadnie mi do gustu, przeraza mnie te 150g aktualnie uzywam w800i i czasami wydaj sie za ciezki a tutaj wiecej o 50g, dla mnie plus to rozmiary no oczywiscie moglo by byc lepiej
Wcześniej używałem Palma T|T1 i komórki Siemens S55 - to dwa urządzenia, które musisz ze sobą nosić, synchronizować kontakty, parować przez Bluetooth, osobno ładować itp.
Teraz mam jedno i jeśli chodzi o wielkość i ciężar przyzwyczaiłem się - daje radę

Funkcjonalność urządzenia zależy tylko od softu, który zainstalujesz, a jest tego mnóstwo - ja sobie grywam, bawię się nawigacją, czasami w sytuacjach awaryjnych używam Compacta do zdalnej administracji przez SSH lub WWW, itp.

Aha, wydajność procesora jak na tak dosyć już starawe urządzenie jest nadal bardzo dobra (400 MHz), pamięci po modyfikacji ROMu (BigStorage) i karcie rozszerzającej SD też w zupełności wystarcza

Niestety MDA Compact ma też kilka wad (moim zdaniem):
1. na "gołym systemie" praktycznie nie da się go obsługiwać jak komórki - po prostu bez rysika, albo paznokcia ani rusz. Dopiero dodatkowy soft do mapowania (zmiany funkcji) klawiszy AEButtons rozwiązuje te problemy
2. zapomnij o łatwym i szybkim pisaniu smsów np. w autobusie/tramwaju/samochodzie
3. KATASTROFALNY wbudowany tryb głośnomówiący - można uznać, że nie działa - mikrofon z odległości większej niż 0,5 m praktycznie nie zbiera...
4. dekalibracja ekranu - dosyć często się to zdarza (nie trafiasz rysikiem w odpowiedni punkt ekranu, często trzeba kalibrować) ale
UWAGA - ostatnio kupiłem dodatkowy rysik-długopis i jeśli nie wyciągam standardowego przestał mi się dekalibrować ekran!!

edit:
5. szkoda, że nie ma WiFi ale można dokupić kartę SD WiFi...
No, to na razie tyle co przychodzi mi do głowy, jakby co - pytaj