Acer n35 i GPS

• 9 Odpowiedzi
  • 2192 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Acer n35 i GPS
« dnia: Luty 08, 2007, 21:03:18 »
Mam Acera n35 z systemem Windows Mobile 2003 Second Edition Version 4.21.1088 z wgraną AutoMapą XL wersji 3.9.5.7 i mam problem z sygnałem GPS. Po właczeniu cały czas jest tylko komunikat "szukam sygnału GPS" I to zarówno w domu - przy oknie (mieszkam na II piętrze w bloku), w samochodzie jak i na wolnym powietrzu. Przy pierwszej próbie uruchomienia (w domu przy oknie) pokazał się jakiś słupek satelity i od tej pory nic. Usawiłem zgodnie z instrukcją port COM8. liczbę bitów 9600 (później 4800) i cały czas nic! Nie wiem, czy coś źle robię, czy mam coś źle ustawione, a może odbiornik GPS nie działa? Czy można to jakoś sprawdzić?
Bardzo proszę o pomoc!

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Re: Acer n35 i GPS
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 09, 2007, 12:38:49 »
Cytat: "Marini"
Mam Acera n35 z systemem Windows Mobile 2003 Second Edition Version 4.21.1088 z wgraną AutoMapą XL wersji 3.9.5.7 i mam problem z sygnałem GPS. Po właczeniu cały czas jest tylko komunikat "szukam sygnału GPS" I to zarówno w domu - przy oknie (mieszkam na II piętrze w bloku), w samochodzie jak i na wolnym powietrzu. Przy pierwszej próbie uruchomienia (w domu przy oknie) pokazał się jakiś słupek satelity i od tej pory nic. Usawiłem zgodnie z instrukcją port COM8. liczbę bitów 9600 (później 4800) i cały czas nic! Nie wiem, czy coś źle robię, czy mam coś źle ustawione, a może odbiornik GPS nie działa? Czy można to jakoś sprawdzić?
Bardzo proszę o pomoc!

To nie jest odosobniony przypadek - wiele osób na forum zgłasza podobny problem z N35. Jedni twierdzą, że pomaga rozłożenie anteny przed włączeniem GPS (nie wiem niby jakim cudem) inni, że AM trzeba 2 razy otwierać. Ja polecam zainstalować sobie program GPSinfo, przed uruchomieniem AM włączyć GPSinfo i połączyć z GPS. Poczekać na złapanie FIX'a, ewentualnie można spróbować wymusić cold reset. Później zamknąć GPSinfo (całkiem zamknąć!) i uruchomić AM. Spróbuj, na pewno nie zaszkodzi.

*

Offline krakers

• 286
    • http://n35.w.interia.pl
  • Sprzęt: iPaq HP 4150 SD 256MB i 1GB
Acer n35 i GPS
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 10, 2007, 08:29:01 »
Było to już opisywane ale co tam.
Więc tak --- jak mam taki problem to zamykam AM robię soft reset i właczam AM. U mnie 100% działania. Nawet ostatnio pożyczyłem koledze w traskę n35 i w drodze powrotnej miał  ten problem zrobił soft reset i pomogło.

Acer n35 i GPS
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 10, 2007, 11:46:56 »
Dzięki za informację! Będę testował, ale mam jeszcze jedno pytanie: gdzie można znaleźć programik GPSInfo? Wyczytałem, że jest darmowy, tylko jakoś nie mogę na niego trafić. Z góry dziękuję za pomoc!

Acer n35 i GPS
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 10, 2007, 20:35:55 »
Pewnie naiwne pytanie, ale po prostu nie wiem! Jak można wyczyścić bufor Anera n35 z poprzedniego odczytu i jak się robi Cold reset (bo to podobno pomaga)! Zainstalowałem VisualGPSce, Acer wyleżał się przy oknie i NIC! Już mnie rozpacz ogarnia!

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Acer n35 i GPS
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 10, 2007, 20:51:46 »
Dzięki za informację! Będę testował, ale mam jeszcze jedno pytanie: gdzie można znaleźć programik GPSInfo? Wyczytałem, że jest darmowy, tylko jakoś nie mogę na niego trafić. Z góry dziękuję za pomoc!

GPSinfo :   http://www.globalsat.com.tw/mana_php/support/file/BR-305_GPSinfo.zip , cold reset robisz przyciskiem w tym programie.

Acer n35 i GPS
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 11, 2007, 10:45:10 »
Dzięki serdeczne Angler22! Zainstalowałem i coś się zaczyna powoli dziać! A więc może i coś z tego będzie. Już się martwiłem, że może wysiadł odbiornik GPS. A tak na marginesie, to w miedzyczasie znalazłem w sieci jakieś GPSInfo v2.08 (niemiecki program). Czy ktoś go zna i może na ten temat coś powiedzieć?

*

Offline krakers

• 286
Acer n35 i GPS
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 11, 2007, 11:25:04 »
Pewnie naiwne pytanie, ale po prostu nie wiem! Jak można wyczyścić bufor Anera n35 z poprzedniego odczytu i jak się robi Cold reset (bo to podobno pomaga)! Zainstalowałem VisualGPSce,

Reset to co pisałem wcześniej po lewej stronie od dołu masz dziurkę włóż rysik i przyciśnij (dotknij i puść) zrobisz soft (cold) reset.

Acer wyleżał się przy oknie i NIC! Już mnie rozpacz ogarnia!

Czy mnie oczy nie mylą  :terrified: acer leży na oknie w domu ?
Wyjdź na świeże powietrze gdzie masz otwartą przestrzeń i próbuj powinno pomódz

Acer n35 i GPS
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 11, 2007, 11:45:10 »
Tak przypuszczam, tylko do tej pory raczej nie miałem takiej możliwości, dlatego próbowalem w domu. Ale teraz będę testował na otwartej przestrzeni. Dzieki!

*

Offline krakers

• 286
Acer n35 i GPS
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 11, 2007, 11:53:46 »
I to jest główna przyczyna. Te gsp'y w palmtopach nie są aż tak czułe by mogły odbierać sygnał w domu >>szkoda<<