Klika uwag nt instalacji i tego, co w nowym ROMIE 351.
Instalacja przebiega bezproblemowo. Pamiętać jednak należy o kilku bardzo ważnych rzeczach.
1. Producent zaleca, aby systemem operacyjnym, z którego będzie instalowany ROM351 był WinXP SP2. W procesie instalacji program sprawdza, z jakim systemem współpracuje instalator.
2. Komputer, z którego będzie instalowany ROM351 powinien być wyposażony w zasilanie awaryjne. Instalacja przebiega około 12 min i źle byłoby, gdyby w tym okresie odłączono napięcie zasilające.
3. Dobrze, żeby Eten miał naładowaną baterię. Nie potrafię powiedzieć, czy w trakcie instalacji ROMU prowadzone jest ładowanie.
4. Przekopiować wszystkie pliki do PC. Kontakty, wiadomości i zadania przekopiować do Outlooka. Niestety, zgranie danych poprzez program Backup ze starej wersji ROM (np 273) uniemożliwi ich odtworzenie w nowym ROMie. Trzeba więc liczyć się z ponownym wgraniem wszystkich programów. Alternatywnie mozna skorzystać z programów do Backupu innych producentów (Sprite, Spb).
Jeżeli w/w warunki będą spełnione wówczas należy:
1. Rozpakować program uaktualniający ROM na PC
2. Po rozpakowaniu program poprosi o podłączenie Etena do PC przez kabel USB.
3. Po prawidłowym wykryciu urządzenia przez PC nacisnąć przycisk NEXT i wówczas rozpocznie się proces instalacji ROMu
4. Postępować zgodnie z instrukcjami na ekranie, które (niestety w języku angielskim) dobrze informują, co należy zrobić w kolejnych krokach.
5. Na ekranie PC pojawiają się przykładowe ekrany, które powinny pojawić się także na ekranie Etena. Można więc łatwo porównać, czy instalacja przebiega bezproblemowo.
6. Po skopiowaniu danych do Etena powinien uaktywnić się na PC przycisk Update. Jeżeli się nie uaktywni, należy (zgodnie z instrukcją na ekranie PC) odłaczyć i ponownie podłączyć kabel USB. Po tym, w moim przypadku uaktywnił się przycisk UPDATE i rozpoczął się proces wymiany ROMu, co trwa w tym momencie około 10 min.
7. Po rozpakowaniu wszystkich danych, wykonaniu automatycznym niezbędnych testów Eten samoczynnie się zresetuje, po czym nastąpi instalacja oprogramowania.
To wszystko.
Oto moje uwagi nt poprzedniej i obecnej wersji ROMu.
1. W poprzedniej wersji ROMu 273 miałem problemu z wprowadzeniem PINu do karty SIM. Pewnym obejściem tego utrudnienia było wyłaczenie zabezpieczenia karty. W nowym ROMie351 problem został skutecznie usunięty.
2. Zdarzały się problemy z odbieraniem SMS-ów. Obecnie wszystko działa bez zarzutu.
3. Obecnie poruszanie się po zasobach Etena jest dużo szybsze niż poprzednio. ROM273 nieznacznie spowalniał działanie systemu. Użytkownik miał wrażenie, jakby urządzenie było nieco przymulone.
4. NIe zauważyłem zwiększonego łapania FIXa w programach GPS. W moim odczuciu jest tak, jak było.
5. Znacznej poprawie uległa współpraca z modułem Bluetooth. Poprzednio Eten gubił ustawienie urządzenia współpracującego (słuchawka NOKIA BH-800). Trzeba było doprowadzać do ponownego wykrywania urządzenia. Obecnie urządzenia współpracują stabilnie.
6. Program Voice Commander może być uaktywniony przyciskiem z słuchawki bluetooth!!!! Poprzednio należało go uaktywnić przyciskiem na Palmie, co znacznie utrudniało obsługę. Rozwiązaniem było zainstalowanie programu Microsoft Voice Command, jednak program ten jest dużo gorszy od Etenowej aplikacji.
7. Dodano program do obsługi urodzin, uroczystości i innych rocznic. W porównaniu z SPB Diary to bardzo mizerna aplikacja, ale bez SPB zawsze coś.
8. Nie testowałem, ale podobno poprawiono komunikacje przez WiFi.
Czy warto uaktualniać ROM na wersję 351? Jeśli korzysta się z Bluetooth, WiFi oraz denerwuje kilkunastokrotne wprowadzanie PINu do karty SIM to moim zdaniem jest to wręcz konieczność.
Paweł