ROM 351 Eten X500 - Instalacja i opinie

• 24 Odpowiedzi
  • 3259 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Luty 07, 2007, 09:14:23 »
Klika uwag nt instalacji i tego, co w nowym ROMIE 351.

Instalacja przebiega bezproblemowo. Pamiętać jednak należy o kilku bardzo ważnych rzeczach.

1. Producent zaleca, aby systemem operacyjnym, z którego będzie instalowany ROM351 był WinXP SP2. W procesie instalacji program sprawdza, z jakim systemem współpracuje instalator.

2. Komputer, z którego będzie instalowany ROM351 powinien być wyposażony w zasilanie awaryjne. Instalacja przebiega około 12 min i źle byłoby, gdyby w tym okresie odłączono napięcie zasilające.

3. Dobrze, żeby Eten miał naładowaną baterię. Nie potrafię powiedzieć, czy w trakcie instalacji ROMU prowadzone jest ładowanie.

4. Przekopiować wszystkie pliki do PC. Kontakty, wiadomości i zadania przekopiować do Outlooka. Niestety, zgranie danych poprzez program Backup ze starej wersji ROM (np 273) uniemożliwi ich odtworzenie w nowym ROMie. Trzeba więc liczyć się z ponownym wgraniem wszystkich programów. Alternatywnie mozna skorzystać z programów do Backupu innych producentów (Sprite, Spb).

Jeżeli w/w warunki będą spełnione wówczas należy:

1. Rozpakować program uaktualniający ROM na PC
2. Po rozpakowaniu program poprosi o podłączenie Etena do PC przez kabel USB.
3. Po prawidłowym wykryciu urządzenia przez PC nacisnąć przycisk NEXT i wówczas rozpocznie się proces instalacji ROMu
4. Postępować zgodnie z instrukcjami na ekranie, które (niestety w języku angielskim) dobrze informują, co należy zrobić w kolejnych krokach.
5. Na ekranie PC pojawiają się przykładowe ekrany, które powinny pojawić się także na ekranie Etena. Można więc łatwo porównać, czy instalacja przebiega bezproblemowo.
6. Po skopiowaniu danych do Etena powinien uaktywnić się na PC przycisk Update. Jeżeli się nie uaktywni, należy (zgodnie z instrukcją na ekranie PC) odłaczyć i ponownie podłączyć kabel USB. Po tym, w moim przypadku uaktywnił się przycisk UPDATE i rozpoczął się proces wymiany ROMu, co trwa w tym momencie około 10 min.
7. Po rozpakowaniu wszystkich danych, wykonaniu automatycznym niezbędnych testów Eten samoczynnie się zresetuje, po czym nastąpi instalacja oprogramowania.

To wszystko.

Oto moje uwagi nt poprzedniej i obecnej wersji ROMu.

1. W poprzedniej wersji ROMu 273 miałem problemu z wprowadzeniem PINu do karty SIM. Pewnym obejściem tego utrudnienia było wyłaczenie zabezpieczenia karty. W nowym ROMie351 problem został skutecznie usunięty.

2. Zdarzały się problemy z odbieraniem SMS-ów. Obecnie wszystko działa bez zarzutu.

3. Obecnie poruszanie się po zasobach Etena jest dużo szybsze niż poprzednio. ROM273 nieznacznie spowalniał działanie systemu. Użytkownik miał wrażenie, jakby urządzenie było nieco przymulone.

4. NIe zauważyłem zwiększonego łapania FIXa w programach GPS. W moim odczuciu jest tak, jak było.

5. Znacznej poprawie uległa współpraca z modułem Bluetooth. Poprzednio Eten gubił ustawienie urządzenia współpracującego (słuchawka NOKIA BH-800). Trzeba było doprowadzać do ponownego wykrywania urządzenia. Obecnie urządzenia współpracują stabilnie.

6. Program Voice Commander może być uaktywniony przyciskiem z słuchawki bluetooth!!!! Poprzednio należało go uaktywnić przyciskiem na Palmie, co znacznie utrudniało obsługę. Rozwiązaniem było zainstalowanie programu Microsoft Voice Command, jednak program ten jest dużo gorszy od Etenowej aplikacji.

7. Dodano program do obsługi urodzin, uroczystości i innych rocznic. W porównaniu z SPB Diary to bardzo mizerna aplikacja, ale bez SPB zawsze coś.

8. Nie testowałem, ale podobno poprawiono komunikacje przez WiFi.

Czy warto uaktualniać ROM na wersję 351? Jeśli korzysta się z Bluetooth, WiFi oraz denerwuje kilkunastokrotne wprowadzanie PINu do karty SIM to moim zdaniem jest to wręcz konieczność.

Paweł  :proud:

*

Offline Banan2

• **
  • 140
  • Sprzęt: X500 + 2GB Sandisk
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 07, 2007, 09:38:20 »
Witam !
U mnie przebiegło to w bardzo podobny sposób. Ładny i kompletny opis  :)
Pozdrawiam

ROM351 EtenX500 - Instalacja i Opinie - Ważne!!!
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 07, 2007, 09:44:31 »
Zapomniałem dodać, że podczas uaktualniania ROMu należy wyjąć kartę microSD z Etena. To bardzo ważne!!! Przepraszam za niedopatrzenie.

Pozdrawiam,

Paweł :proud:

*

Offline leezus

• 418
  • ETEN X500
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 07, 2007, 11:08:39 »
pmirek - czy zauważyłeś u siebie zmianę dotyczącą radia tj. firma w romie 351 obiecała możliwość odsłuchu na głośniku głównym urządzenia a nie tylko w słuchawkach. Ja tej zmiany nie widze niewiem jak inni.

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 07, 2007, 11:27:14 »
No cóż, szczerze mówiąc nie słucham radia przez telefon. Ale sprawdzę.

Pozdrawiam.

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 07, 2007, 11:32:08 »
Ja szukalem tej opcji i niestety wydaje mi sie , ze skonczylo sie na obietnicach, dalej nie ma mozliwosci przelączenia dzwieku na glosnik
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 07, 2007, 11:34:25 »
Ale Panowie, kto słucha muzyki czy też radia w ogóle przez ten brzęczek. Nie lepiej pozostać przy słuchawkach (stereo!!). Faktem jest, że firma obiecuje i nie dotrzymuje obietnic. A to źle o niej świadczy...

*

Offline clie

• **
  • 107
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 07, 2007, 16:12:31 »
Ja niestety tez nie zauważyłem możliwości przekierowania dźwięku na zewnętrzny głośnik,

*

Offline mariano77

• *
  • 76
  • Sprzęt: m515,p800/p900,eten x500,htc touch hd,htc one S
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 08, 2007, 11:36:05 »
dlaczego nalezy wyciagnac karte miniSD podczas aktualizacji?!?
mialem u siebie wlozona i wszystko przebieglo ok

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 08, 2007, 11:38:57 »
To jest zalecane, nie wyjecie karty nie oznacza , ze update sie nie uda ale moze potencjalnie byc przyczyna problemow
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

*

Offline GrimReaper

• 1177
  • Sprzęt: ♠ HTC Topaz   ♥ Lark FreeBird 43.1
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 16, 2007, 15:12:44 »
Kupiłem X500 z ROMem 291 - porażka: wieszanie się komputerka, problemy z rozpoznawaniem karty SIM oraz wiele innych ciekawych historii. Wymiana ROMu na 351 to bardzo stabilna praca urządzenia, dobry zasięg... jednym słowem od początku powinien tak pracować. Polecam wymianę na wersję 351  :ok:
Grimi & - Zobacz mnie na GoldenLine

*

Offline Fortuniarz

• **
  • 116
  • Sprzęt: HTC HD
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 20, 2007, 23:02:49 »
Czy przed instalacją nowego romu, wyjąć kartę SIM?

*

Offline clie

• **
  • 107
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 21, 2007, 13:37:06 »
Nie karty SIM nie trzeba wyjmować.
Należy natomiast wyjąć kartę microSD.
Pozdrawiam,
Clie

*

Offline marcel

• 829
  • Sprzęt: x800
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 21, 2007, 14:03:47 »
mam pytanie

romy 351 i 354 poprawnie działają jeśli chodzi o "wbudowany" w rom program do wybierania głosowego.

słuchawka blutoothowa budzi program - wybieranie hanshree działa.
niestety sam program to szit. skuteczność trafień 20 % mimo wyangielszczania caaaaaallllllll , nie mówiąc już o własnych dogranych kontaktach.

zaistalowałem vito voice dialer, tu rozpoznawalność jest niemal 100% ale nie dziła budznie programu słuchawką. (muszę guzikiem w pockecie i wtedy dopiero jest sygnał w słuchawce BT)

w opisie programu jest że "powinno działać", profil jest skoro wbudowany program działa.

jak go zmusić ?!!!!

HELP

« Odpowiedź #14 dnia: Luty 21, 2007, 14:59:21 »
Nie pomogę Ci  w tym programie, ale za to podpowiem, że do głosowego wybierania używam MS Voice Command i działa bardzo dobrze - można przywoływać słuchawką (inne rozwiązanie chyba mija się z celem  :huh: ) i dobrze rozpoznaje wypowiadane słowa ... no i w zasadzie nic nie trzeba ustawiać, by działał ...

*

Offline marcel

• 829
  • Sprzęt: x800
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 21, 2007, 16:57:21 »
Cytat: "pioorkis"
Nie pomogę Ci  w tym programie, ale za to podpowiem, że do głosowego wybierania używam MS Voice Command i działa bardzo dobrze - można przywoływać słuchawką (inne rozwiązanie chyba mija się z celem  :huh: ) i dobrze rozpoznaje wypowiadane słowa ... no i w zasadzie nic nie trzeba ustawiać, by działał ...

to mam do Ciebie parę pytanek

1. czy spowalnia system ?
2. ile zabiera ramu ?
3.czy instalwowałeś na karcie ?
4. jak z poslkimi kontaktami , nagrywa sie własne ? czy jak ?

dzieki

M

*

Offline Krzysiu77

• 34
  • Sprzęt: HTC TOUCH HD
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 13, 2007, 09:29:59 »
Cytat: "leezus"
pmirek - czy zauważyłeś u siebie zmianę dotyczącą radia tj. firma w romie 351 obiecała możliwość odsłuchu na głośniku głównym urządzenia a nie tylko w słuchawkach. Ja tej zmiany nie widze niewiem jak inni.

Moim zdaniem X500 nie będzie miała odsłuchu przez wbudowany głośnik, ponieważ słuchawki robią za antenę.

*

Offline Wookash9

• *
  • 65
    • Muzyczna internetowa telewizja
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 13, 2007, 12:00:46 »
Cytat: "Krzysiu77"
Cytat: "leezus"

Moim zdaniem X500 nie będzie miała odsłuchu przez wbudowany głośnik, ponieważ słuchawki robią za antenę.

Zgadza się, słuchawki robią za antenę, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dźwięk przekierować na główny głośnik, zamiast na słuchawki, gdy są podłączone i robią za antenę (tak jak to jest na G500 - albo było w któejś wersji ROMu)

*

Offline bobas007

• 435
  • Sprzęt: i780 - WM6, SGS BVJS4
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 13, 2007, 16:30:00 »
Cytat: "Wookash9"
nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dźwięk przekierować na główny głośnik, zamiast na słuchawki, gdy są podłączone i robią za antenę
Nie, żebym z tego powodu płakał, ale COŚ chyba jednak stoi na przeszkodzie  :mysli:

*

Offline Rafaelloz

• 21
  • Sprzęt: .: Eten X500 :. sprzedany
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 13, 2007, 22:21:05 »
Witam serdecznie wszystkich użytkowników ETEN'A X 500 :D
Dziękuje użytkownikowi pmirek za instrukcję wgrywania nowego romu napewno skorzystam.
Odnośnie akurat romów  mam kilka pytań:
1. Czym różnią się te romy od siebie poza nazwą  i tym ze 354 jest najnowszy ;)
- EUU_X500_WWE_R32_032_0351_MOT1114.exe :: 48.96 MB ::
ROM 351
- EUU_X500_WWE_R32_032_0354_MOT1114.exe :: 49 MB :: Nowa wersja ROM - 354
2. Czy rom 354 ma wszystkie uaktualnienia romu 351
3. Jaki rom wgrać czy ten najnowszy 354 czy ten opisywany w tym wątku 351
4. Może to banalne pytanie , ale dla mnie najważniejsze (dopiero zdobywam wiedzę odnośnie tego sprzęciku). Czy przed wgraniem nowego romu standardowy system Etana (nowy, dziewiczy) posiada jakieś aplikacje, które po dokonaniu aktualizacji będzie trzeba dograć osobno? Czy będą to standardowe aplikacje takie jak przed zmianą tylko z wymienionymi dodatkami zawartymi w nowym romie?  

Dziękuje za odpowiedzi na moje pytania, które są dla mnie ważne.

Właśnie niedługo spodziewam się kuriera z nowym Etenem X 500  i na pewno jeszcze nie raz poproszę o rozwianie moich wątpliwości na tym forum.
Pozdrawiam i cieszę sie że niedługo dołączę do tak zacnego grona użytkowników ETENA. :)

*

Offline Banan2

• **
  • 140
  • Sprzęt: X500 + 2GB Sandisk
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 14, 2007, 07:32:50 »
Witam !
Ad 1 To proste: ROM 351 + patch (poprawki) = ROM 354
Ad 2 Tak, a nawet więcej.
Ad 3 Najnowszy, czyli 354.
Ad 4 Wszystkie dodatkowe programy są zawarte zarówno w ROM-ie 351 jak i 354. Czyli wgrywasz ROM 354 a potem instalujesz swój soft.
Pozdrawiam i miłego korzystania

*

Offline Rafaelloz

• 21
  • Sprzęt: .: Eten X500 :. sprzedany
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 14, 2007, 17:31:24 »
Dzięki wielkie Banan2 za odpowiedzi na moje pytania.
Mam nadzieję że będę zadowolony z tego sprzeciku :P

Dostawa sprzętu już jutro czekam z niecierpliwością.:O~

Pozdrawiam

*

Offline clie

• **
  • 107
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 20, 2007, 22:37:06 »
Możesz z kilku miejsc:
1. strony Unicomu,
2. strony EtenCorp
3. forum Eten-Users

Było już o tym w kilku wcześniejszych postach - warto przejrzeć forum. Nie trzeba też cytować pełnego postu - wytnij po prostu tą część która jest z uwagi na Twoją wypowiedź istotna - lub wogóle pomiń cytowanie.

Pozdrawiam,
Clie[/url]

*

Offline Fortuniarz

• **
  • 116
  • Sprzęt: HTC HD
Odp: ROM 351 Eten X500 - Instalacja i opinie
« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 01, 2007, 14:55:36 »
Witajcie.
Przed wgraniem nowego ROMU chcę przenieść Kontakty z SIM na Komputer, ale jak? Coś słabo chyba szukam. Jak ktoś wie to niech mi pomoże gdzie coś na ten temat znajdę. Czy Kontakty na SIM i/lub na ETENIE X500 zniknął po wgraniu nowego ROMU 354?
Pozdrawiam.

*

Offline clie

• **
  • 107
Odp: ROM 351 Eten X500 - Instalacja i opinie
« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 01, 2007, 22:05:18 »
Nie musisz przenosić kontaktów z karty SIM na kompa. Warto natomiast zrobić kopię kontaktów zapisanych w pamięci palma - nie radzę kopiować pliku pim.vol.
Proponuję zrobić backup systemu na kartę lub do pamięci etena, a później zgrać to archiwum (ma postać pliku z rozszerzeniem .BAK).

Jeśli chodzi o znikanie kontaktów to na pewno nie znikną te z karty SIM, natomiast znikną wszystkie wgrane do pamięci etena.
Pozdrawiam,
Clie