GPS po BT w Navigo2

• 6 Odpowiedzi
  • 3806 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline yarocz

• **
  • 137
    • http://www.mobilni.cba.pl
  • Sprzęt: HP 114,HOLUX 240,Goclever:T76 GPS TV i Phone 500
GPS po BT w Navigo2
« dnia: Styczeń 20, 2007, 19:38:59 »
Witam,
mam następujący problem:
do tej pory jeździłem na Navigo2 korzystając z gpa Altina po kablu na comie 1 i nie miałem żadnych problemów z sygnałem z odbiornika.
Zakupiłem jednak gps po BT Navibe GB621 z procesorem Sony i zaczęły się problemy polegające na tym, że po uruchomieniu Navigo2 gps podaje sygnał jednak regularnie co około 2min go traci. Po czym znowu za chwilę znajduje  sygnał na kolejne 2min.Po pierwszej przerwie w dolnej części ekranu pojawia się napis: Brak odbiornika gps zamiast danych o trasie. Jednocześnie w górnej części wyświetlacza widać ilość znalezionych satelitów.
Sprawdzałem mój zestaw na AM4 i Destinatorze6 i tam urządzenia pracują prawidłowo. Zmiany parametrów połączenia gps nie przynoszą rezultatów, każda zmiana i tak powoduje bezproblemowe połączenia z anteną np:zmiana prędkości od 1200 do 115200 nie ma żadnego znaczenia.
Jeśli ktoś miał podobny problem i mógł by mi pomóc to będę wdzięczny za każdą sugestię.
Pozdrawiam :mysli:

*

Offline bikekowal

• 13104
GPS po BT w Navigo2
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 24, 2007, 23:15:33 »
A czy próbowałeś się przejechać z GPSInfo na tym odbiorniku? Może akurat ten program coś wykaże?
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline micra

• **
  • 180
  • Sprzęt: MIO P550
GPS po BT w Navigo2
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 25, 2007, 11:53:58 »
Cytat: "bikekowal"
A czy próbowałeś się przejechać z GPSInfo na tym odbiorniku? Może akurat ten program coś wykaże?

No tak, ale jak rozumiem na innych programach problemu nie ma, więc GPSinfo też pewnie (choć warto oczywiście sprawdzić) też pokaże fix'a.

Jak się przymierzałem do zakupu i miałem wersje testowe Navigo i AM to Navigo było bardziej kapryśne co do portu, z którego pobierało informacje z GPSa, AM wystarczały informacje z portu programowego "Software Port", Navigo potrzebuje portu sprzętowego "Hardware Port" - inaczej nie działa.

*

Offline yarocz

• **
  • 137
GPS po BT w Navigo2
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 28, 2007, 12:31:15 »
Dzięki za reakcję,
oczywiście opisywanego GPS po BT sprawdziłem na różnych programach na GPSInfo również.
Problem jest tylko na Navigo2.  Według sprzedawcy działał prawidłowo na NavigoProf.Plus .
Jestem w kontakcie z producentem i jeśli tylko pracownicy PPWK będą mieli trochę czasu, żeby zająć się tym problemem to podrzucę Im ten sprzęt do testów.  :proud:

*

Offline yarocz

• **
  • 137
Odp: GPS po BT w Navigo2
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 10, 2007, 16:41:32 »
Witam,
problem z GPS Navibe rozwiązał się sam po tym jak go sprzedałem i kupiłem nowy odbiornik HOLUX 240.
Na HOLUXie nie ma żadnych problemów z prawidłową współpracą z programami do nawigacji. :D

*

Offline stach

• *
  • 77
  • Sprzęt: Palm Vx, IIIc, iPaq h2210
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 05, 2008, 00:58:06 »
Temat już trochę sie zestarzał, ale gdyby ktoś spotkał się z czymś podobnym to chyba jest to wina współpracy Navigo z niektórymi odbiornikami GPS. U mnie występuje dokładnie taki sam problem z odbiornikiem GPS Fortuna ClipOn. W przypadku innego softu do nawigacji problem nie występuje. Co dziwniejsze w trakcie betatestów pierwszych wersji Navigo2 tego problemu nie było. Dopiero poprawka z połowy 2007 roku wprowadziła takiego buga - niestety producenci stwierdzili, że był to odosobniony przypadek i inni betatesterzy takiego błędu nie zaobserwowali więc nie liczę na poprawki. Rozwiązaniem problemu jest więc chyba tylko wymiana gpsa na coś nowego, lub ewentualnie zakup softu konkurencji.

*

Offline orinoco

• 20
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 08, 2008, 20:49:47 »
Temat już trochę sie zestarzał, ale gdyby ktoś spotkał się z czymś podobnym to chyba jest to wina współpracy Navigo z niektórymi odbiornikami GPS. U mnie występuje dokładnie taki sam problem z odbiornikiem GPS Fortuna ClipOn.

Wygląda na to, że Navigo ma problemy z komunikacją z GPS po BT i dotyczyć to może całej rodziny Navigo. W moich testach również łączność rwała się co chwilę, nawiązywanie kolejnej łączności trwało długo, sprawiało to wrażenie jakby nagle poznikała część satelit - sygnał był, ale nie wystarczał do zlokalizowania. Za jakiś czas program łapał namiar, ale tylko na chwilę.

Testowałem:
Navigo Professional Plus - nie jest to system nawigacyjny, tylko cyfrowa mapa z możliwością lokalizacji w przypadku podłączenia GPS
Odbiornik SysOn Bluetooth GPS
HP iPAQ 2210

Ten sam zestaw PDA/GPS zachowuje się bez zastrzeżeń w przypadku Automapy w wersji 3.9 i 4.1, innych nawigacji nie testowałem.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2008, 21:49:09 wysłana przez orinoco »