GPS przestał widzieć satelity

• 41 Odpowiedzi
  • 4830 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline awpd

• 23
« dnia: Styczeń 02, 2007, 18:57:47 »
Witam,  mam ogromny problem, mam Etena X500, GPS działał z AutoMapą wyśmienicie cały tydzień, pojechałem na narty do Czech i kiedy dziś wracałem nie mogłem się połączyć z satelitami, nie widział zadnej i nadal nie widzi. Robiłem kilka razy update satelit i nic. Czy jest tu jakiś program który muszę wykupić bo była tylko wersja demo? Czy coś mogłem pogrzebać w ustawieniach (porty niezmienione com2 i com4 na hardware. POMOCY!!!!!!!!!!!

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 02, 2007, 19:07:24 »
Nie powielaj tematów
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=58051&highlight=

A co było demo? Automapa? Bo tak wynika z Twojego postu.

Ściągnij sobie VisualGPS (http://pdaclub.pl/dl/file_view.php?f_cat=49&sortby=t&sort=asc&f_id=187) i zobacz czy tam widzi satelity. Jeśli nie, to chyba bez serwisu się nie obędzie.

*

Offline awpd

• 23
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 02, 2007, 19:20:40 »
ok. sory za powielanie.

Automapa jest ok. Palm nie widzi satelit nawet na swoim GPS viewerze.

Czy próbować robić twardy reset czy nic to nie da?

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 02, 2007, 19:31:19 »
Cytat: "awpd"
Czy próbować robić twardy reset czy nic to nie da?

Spróbować zawsze warto, w ten sposób będziesz miał pewność.

*

Offline cytryna

• 2390
  • Herb Pruszkowa
  • Sprzęt: Nokia N70 BLACK, FS N520
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 02, 2007, 19:32:24 »
ok. sory za powielanie.

usuń temat w dziale ETEN.

*

Offline awpd

• 23
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 02, 2007, 19:39:34 »
ok, ok, nie jestem bywalcem forów, nie znam zasad, już wywaliłem.

To jak z tym twardym resetem robić? Stracę wszystkie programy więc to ostateczność. Robić czy nie? a może jakieś inne pomysły?
Jak byłem w Czechach to palm pokazał jakąś dziwną informację, nie wszystko z niej zrozumiałem bo byłem po kilku piwach a i kumpel bawił sie nim wiec może on coś pogrzebał. Ma ktoś jakis pomysł????????

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 02, 2007, 19:52:06 »
A programu do backupu w tym Etenie nie ma?
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 02, 2007, 19:56:13 »
ok, ok, nie jestem bywalcem forów, nie znam zasad, już wywaliłem.

To jak z tym twardym resetem robić? Stracę wszystkie programy więc to ostateczność. Robić czy nie? a może jakieś inne pomysły?
Jak byłem w Czechach to palm pokazał jakąś dziwną informację, nie wszystko z niej zrozumiałem bo byłem po kilku piwach a i kumpel bawił sie nim wiec może on coś pogrzebał. Ma ktoś jakis pomysł????????

Jak zawsze w takich przypadkach po pierwsze trzeba sprawdzić komunikację GPS - Palmtop (tak wiem - jest wbudowany, ale łączy się przez port COM tak jak zewnętrzny). Możesz sprawdzić w GPSinfo lub innym programie narzędziowym czy jakieś dane z GPS'u wogóle dochodzą. Będzie widać ciągi liter i cyfr typu $GGA,12,X,X,X i podobne. Jeśli czegoś takiego nie widzisz, to pewnie jest problem z ustawieniami portu (albo w ustawieniach pocketa, albo w programie GPSinfo). Jeśli komunikacja istnieje, a Fix'a nie ma, to można spróbować Cold Startu (GPSinfo), lub przeprogramowania (Cemonitor).

*

Offline awpd

• 23
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 02, 2007, 20:13:04 »
Zrobiłem twardy reset i nic, nie chce ruszyć...czy Wam dziś działa GPS? może efekt nowego roku? :mysli:

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 02, 2007, 20:31:03 »
Zrobiłem twardy reset i nic, nie chce ruszyć...czy Wam dziś działa GPS? może efekt nowego roku? :mysli:

Sirf III lubi się czasem zawiesić (spotkałem się z tym w jednym haicomie, oraz w A636). Na to niezawodnie pomagał reset (gps'u, a nie pocketa). Można go wykonać albo za pomocą odłączenia zasilania (niestety - przy wbudowanych GPS'ach trudne do wykonania), albo programowo. Ściągnij sobie program GPSinfo - wgraj na pocketa i uruchom ustawiając odpowiedni port. W okienku na dole zobaczysz sekwencje NMEA (Te GGA itp). Zapodajesz cold start, ustawiasz pocketa pod oknem (albo jeszcze lepiej na zewnątrz) i czekasz max kilkanaście minut na pierwszy fix. To samo można ewentualnie zrobić programem CeMonitor.

*

Offline awpd

• 23
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 02, 2007, 21:43:29 »
A ma ktoś ten program do przesłania albolinka do niego, bo szukam po necie i nie mogę znaleźć?

*

Offline Tomek_

• **
  • 184
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 02, 2007, 21:50:52 »
A ma ktoś ten program do przesłania albolinka do niego, bo szukam po necie i nie mogę znaleźć?

Wersja na Magneto:
http://www.usglobalsat.com/downloads/GPSInfo_WM5.zip

Polecam przyjazn z google.

*

Offline awpd

• 23
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 02, 2007, 22:21:42 »
ściągnąłem na kopma i przelałem na PDA i ciągle mam info: "GPS Information is not a vaild Pocket PC application

*

Offline Tomek_

• **
  • 184
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 02, 2007, 22:24:34 »
ściągnąłem na kopma i przelałem na PDA i ciągle mam info: "GPS Information is not a vaild Pocket PC application

Rozpakuj tego zipa i uruchom instalator (exe) na komputerze stacjonarnym przy podlaczonym PPC.

*

Offline awpd

• 23
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 03, 2007, 09:24:19 »
pokazał mi jedną satelitę nr 29 i to wszystko, fixu niet, ustawiłem port com 4 a potem com 2. Wasa diagnoza - do serwisu?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 03, 2007, 09:36:40 »
pokazał mi jedną satelitę nr 29 i to wszystko, fixu niet, ustawiłem port com 4 a potem com 2. Wasa diagnoza - do serwisu?

Jeśli na ekranie z kulą ziemską miałeś stale tylko jeden punkcik oznaczony numerem 29 i numer ten się nie zmieniał, to raczej będzie to uszkodzenie odbiornika. Próbowałeś Cold startu (obok przycisku start na głównym ekranie GPSinfo)?

*

Offline awpd

• 23
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 03, 2007, 09:54:31 »
tak robiłem Cold start i zostawiłem go przy oknie na całą noc

*

Offline olej

• **
  • 116
    • http://www.blask-swieczki.pl
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 03, 2007, 09:58:40 »
twrady restart gps'a w x500 mozna zrobic poprzez wyjęcie baterii z PDA i zpostawienie tak przez całą noc. wtedy zrestartuje się odbiornik gps.

Taką metodą używają ludzie na eten-users.net

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 03, 2007, 09:59:20 »
tak robiłem Cold start i zostawiłem go przy oknie na całą noc

Czyli wszystko zgodnie ze sztuką :) Niestety wygląda na to, że bez serwisu się nie obędzie. Kiedyś rozmawiałem z Forumowiczem posiadającym Asusa a636 z identycznym problemem (brak "skanowania" satelitów - czyli na stałe numerek 29 w GPSinfo). Niedawno się do mnie odezwał, że pocket właśnie wrócił z serwisu po wymianie modułu GPS.
Cytat: "olej"
twrady restart gps'a w x500 mozna zrobic poprzez wyjęcie baterii z PDA i zpostawienie tak przez całą noc. wtedy zrestartuje się odbiornik gps.

Taką metodą używają ludzie na eten-users.net

Wystarczy jedna noc? No to nie jest tak źle. Jak się zastanowić, to w sumie jest dość oczywiste, że takie "wbudowane" w pocketa GPS'y nie mają dodatkowych baterii podtrzymujących, bo użytkownik i tak dba o poziom naładowania baterii głównej. W takim razie warto spróbować.

*

Offline Tomek_

• **
  • 184
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 03, 2007, 10:09:29 »
A probowales uzywac jakiegos nawigatora? Mi GPSInfo pokazal tylko wspolrzedne, ale nie pokazal na rysunku zadnego satelity, a na co dzien jezdze z TomTom 6 i nie ma zadnego problemu, lapie fixa po kilku sekundach. Ten program jest troche niepewny jak na moje.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 03, 2007, 10:16:26 »
Cytat: "Tomek_"
A probowales uzywac jakiegos nawigatora? Mi GPSInfo pokazal tylko wspolrzedne, ale nie pokazal na rysunku zadnego satelity, a na co dzien jezdze z TomTom 6 i nie ma zadnego problemu, lapie fixa po kilku sekundach. Ten program jest troche niepewny jak na moje.

Dlatego wcześniej pisałem o konieczności sprawdzenia sekwencji NMEA (czy ktoś przypadkowo nie przeprogramował). Jeśli faktycznie brakuje niektórych, to różne programy mogą różnie reagować.

*

Offline awpd

• 23
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 03, 2007, 10:21:43 »
Cytat: "Tomek_"
A probowales uzywac jakiegos nawigatora?.

Nie działa ani na wbudowanym programie GPS viewer ani na automapie, ani na GPSInfo

« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 03, 2007, 10:44:53 »
no to chyba bez serwisu się nie obejdzie

« Odpowiedź #23 dnia: Luty 12, 2007, 15:25:27 »
witam zakupiłem niedawno x500 i mam problem z GPS, w programie GPSViewer co prawda pokazuje satelity ale niestety wszystkie są na czerwono i nie odbiera od nich sygnału czy to może oznaczać konieczność odwiedzenia serwisu ?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 12, 2007, 17:20:33 »
Cytat: "MariuszX500"
witam zakupiłem niedawno x500 i mam problem z GPS, w programie GPSViewer co prawda pokazuje satelity ale niestety wszystkie są na czerwono i nie odbiera od nich sygnału czy to może oznaczać konieczność odwiedzenia serwisu ?

Jeśli taki stan występuje w otwartym terenie, po odczekaniu ok. pół godziny na pierwszy start, to może (ale nie musi) to oznaczać uszkodzenie sprzętu.

« Odpowiedź #25 dnia: Luty 13, 2007, 19:16:34 »
zapuściłem GPSinfo port com4 56k i pojawiaja sie ciągi $GGA,12,X,X,X ale mimo to po 20-30 min nic sie nie zmienia tylko satelita 29 cold start tez nie skutkuje grr
ps. zna ktoś dobry serwis który by to naprawił i jaki to jest koszt orientacyjnie ?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #26 dnia: Luty 13, 2007, 19:35:33 »
zapuściłem GPSinfo port com4 56k i pojawiaja sie ciągi $GGA,12,X,X,X ale mimo to po 20-30 min nic sie nie zmienia tylko satelita 29 cold start tez nie skutkuje grr
ps. zna ktoś dobry serwis który by to naprawił i jaki to jest koszt orientacyjnie ?

Tylko $GPGGA? Powinny być również $GPGSA , $GPGSV, $GPRMC, $GP VTG . Jeśli wszystkie z nich są (może nie być najwyżej VTG) i po dłuższym pobycie w otwartym terenie (ważne, by się nie przemieszczać) nie łapiesz fix'a, to sprzęt rzeczywiście może być uszkodzony.

« Odpowiedź #27 dnia: Luty 16, 2007, 23:53:26 »
Cytat: "angler22"

Tylko $GPGGA? Powinny być również $GPGSA , $GPGSV, $GPRMC, $GP VTG . Jeśli wszystkie z nich są (może nie być najwyżej VTG) i po dłuższym pobycie w otwartym terenie (ważne, by się nie przemieszczać) nie łapiesz fix'a, to sprzęt rzeczywiście może być uszkodzony.

Jest jest tak tylko napisałem dla uproszczenia a konkretnie to wygląda to tak

martwi mnie ten natłok przecinków a może to normalne ?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #28 dnia: Luty 17, 2007, 09:07:48 »
Jest jest tak tylko napisałem dla uproszczenia a konkretnie to wygląda to tak

martwi mnie ten natłok przecinków a może to normalne ?

Taka ilość przecinków jest jak najbardziej normalna, w sytuacji braku fixa. Zrzut ekranu pokazuje, że wszystko jest OK z protokołem i problem będzie prawdopodobnie leżał w sprzęcie, lub ewentualnie w firmware GPS'u. Możesz jeszcze spróbować pobawić się programem Cemonitor, służącym do programowania GPS. Można na przykład zmienić nieco ustawienia NMEA (GSV co sekundę), ale głównie chodzi o factory reset, który ten program ponoć potrafi przeprowadzić. Po takim zabiegu SIRF III czasem się podnoszą. Opis programu powinieneś chyba znaleźć w wątku programowanie GPS na kabelku.

« Odpowiedź #29 dnia: Luty 17, 2007, 20:07:05 »
Próbowałem w ceMonitor wykonac reset Factor niestety po naciśnięciu OK w oknie Development nie pokazuje że wykonał a widziałem na necie ze pokazują się komunikaty, są różne wersje tego programu ? i czy działa on poprawnie na WM5 ?