zabezpieczenie folderow???

• 32 Odpowiedzi
  • 6901 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline siwytd

• 857
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S III
« dnia: Listopad 15, 2006, 21:13:17 »
witam
jesli gdzies to bylo to sorki, ale widocznie nie znalazlem :O
szukam jakiegos programu do zabezpiezpieczania haslem wybranych folderow.
przylkad: pozyczam kumplowi ppc bo potrzebuje am, a w kilku folderach mam jakies prywatne zdjecia, notatki itp i nie chce zeby mial do nich dostep, wiec "zakladam" na nie haslo i nie mozna ich otworzyc jesli sie go nie zna.
nie chodzi mi tu o pakowanie np rarem z haslem!
jesli ktos zna taki programik to poprosze jakies namiary. najlepiej free, ale jak platny to trudno :huh:
pozdrawiam
chcialem dobrze - wyszlo jak zawsze :)

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
  • Sprzęt: iPAQ hx4700, Nokia N95 8GB
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 15, 2006, 21:50:29 »
Ciekawe, co Ci koledzy poradzą...?
Swojego czasu też poszukiwałem takiego programu, ale bez skutku :(  Owszem, pliki, hasła, teksty - można zabezpieczać, ale foldery....
No cóż, podpinam się pod Twój wątek  :proud:

*

Offline trebuh

• *
  • 51
  • Sprzęt: hp ipaq hx2490b
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 15, 2006, 21:55:52 »
Wydaje mi się, że w niektorych eksploratorach można ukrywać pliki, ale jeśli Twoi koledzy są mądrzy to się zorientują, ze je ukryłeś. Ale nie jestem pewien ;)

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 15, 2006, 21:56:45 »
też szukam takiego softu także przyłączam się do pytania :)

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 15, 2006, 21:57:55 »
np Resco file explorer
nawet jeśli się zorientują to hasła raczej nie zgadną

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 15, 2006, 22:06:15 »
Cytat: "marcinl"
np Resco file explorer

Tak, ale Resco koduje po kolei długo i namiętnie całą zawartość folderu, a chcąc ponownie wejść do folderu, sytuacja się powtarza w drugą stronę.
Mnie i zapewne koledze siwytd chodzi o program, który nie ingeruje w zawartość folderu, tylko zakłada na niego zwykłe hasło. Takich aplikacji na PC jest sporo, ale niestety na PDA - d...!

*

Offline trebuh

• *
  • 51
  • Sprzęt: hp ipaq hx2490b
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 15, 2006, 22:31:20 »
Wniosek: użytkownicy PDA śa dyskryminowani  :D

*

Offline loligo

• 694
  • Sprzęt: Motorola Milestone
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 15, 2006, 22:47:15 »

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 15, 2006, 23:03:52 »
Cytat: "loligo"
Jest taki programik
http://www.pocketgear.com/software_detail.asp?id=16038&associateid=9

A używasz lub używałeś ten programik ?
Mnie się jednak wydaje, że nadal nic nowego :S  :bored: To jest to samo co Resco lub wiele innych, które opierają się na szyfrowaniu zawartości, a nie na zahasłowaniu możliwości otwarcia folderu. Zresztą wyraźnie napisali:
"Pocket SafeHold is an easy-to-use program that allows you to encrypt/decrypt files or folders."

"The software also allows to safely managing your personal information; including Bank/Credit Card Accounts, Contacts, and Driver Licenses and so on. Major Features Pocket SafeHold includes many advanced features, such as: - Safe Encryption: Use AES arithmetic, It support 128, 192 and 256 bits key."

Spróbuj zaszyfrować taką aplikacją folder z kilkudziesięcioma fotkami (bo o to m.in chodziło siwytd). Masakra! :terrified:

*

Offline loligo

• 694
  • Sprzęt: Motorola Milestone
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 15, 2006, 23:14:58 »
Przegladalem kiedys pocketgear i zapamietalem to. Nigdy nie uzywalem, takze nie wiem jak dziala :(

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 15, 2006, 23:30:10 »
Cytat: "loligo"
Przegladalem kiedys pocketgear i zapamietalem to. Nigdy nie uzywalem, takze nie wiem jak dziala :(

Jasne!!! Dzięki w swoim imieniu, za chęć pomocy :ok:
Jak już napisałem, kiedyś szukałem takiego programiku i straciłem kilka wieczorów na przekopanie sieci w tym kierunku, ale nic nie znalazłem, a może źle szukałem.... Faktem jest, że wszyscy twórcy takiego oprogramowania, uparli się na szyfrowanie wyszukanymi kluczami 128,192, 256 bitowymi, jakby pockety służyły przynajmniej do przechowywania haseł do odpalenia ładunku nuklearnego  ;)  ;), a nikt nie pomyślał, że komuś przydałoby się zahasłować zwykły folder z paroma fotkami np.... kochanki  ;)  :))

*

Offline janek72

• 256
  • Sprzęt: Nokia E52 (work) HTC HD2 (as PDA)
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 16, 2006, 07:48:12 »
Kup sobie jakakolwiek karte (SD?), na ktorej bedziesz trzymal prywatne rzeczy. Jak juz masz karte, to uzywaj tej dokupionej jako drugiej.
Wydatek to przeciez teraz żaden.

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 16, 2006, 08:04:34 »
a może założyć oddzielne profile jak w windows na pc?
chyba wczoraj wyczytałem na forum że jest gdzieś programik do tworzenia userów i wtedy trzymać pliki w jakimś miejscu wyznaczonym dla danego usera (coś jak shitowskie moje dokumenty na pc).
nie wiem czy ten programik ma tą funkcję ale zawsze warto spróbować
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline siwytd

• 857
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 16, 2006, 08:10:15 »
Cytat: "KrzysiekM"
Cytat: "marcinl"
np Resco file explorer

Tak, ale Resco koduje po kolei długo i namiętnie całą zawartość folderu, a chcąc ponownie wejść do folderu, sytuacja się powtarza w drugą stronę.
Mnie i zapewne koledze siwytd chodzi o program, który nie ingeruje w zawartość folderu, tylko zakłada na niego zwykłe hasło. Takich aplikacji na PC jest sporo, ale niestety na PDA - d...!

dokladnie tak - potrzebuje programu ktory nie bedzie mi tych folderow pakowal, tylko poprostu jak bede chcial je otworzyc to zapyta o haslo, a po wpisaniu poprostu otworzyfolder i jego zawartosc bedzie odrazu dostepna. pomysl z kupnem kolejnej karty jest jest ok, ale mam juz trzy i nie o to chodzi ;)
pozdrawiam i nadal czekam na pomysly

*

Offline siwytd

• 857
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 21, 2006, 19:55:02 »
up - bo sprawa jest wazna ;)

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 22, 2006, 09:47:43 »
Ja trzymam prywatne pliki na karcie, tak jak zaproponował Janek i ten sposób sie sprawdza. Poza tym myślę że wyłącznie szyfrowanie katalogów tak naprawdę zabezpiecza zawartość. Bo nawet jeśli istnieje taki plugin który zapyta o hasło, to przecież tylko na PPC, a po podłączeniu do kompa katalog będzie normalnie widoczny... są różne programy szyfrujące i deszyfrujące "w locie", trzeba je wypróbować i wybrać najszybszy

*

Offline janek72

• 256
  • Sprzęt: Nokia E52 (work) HTC HD2 (as PDA)
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 22, 2006, 09:56:51 »
Nie mów, że spać nie możesz :)

"prywatne zdjecia, notatki itp"

prywatne zdjecia - na kartę
notatki - ja uzywalem Tombo http://tombo.sourceforge.jp/En/ chociaz jest od groma tego typu softu - zaszyfrowane notatki (to sa zwykle pliki) trzymalem rowniez na karcie - latwiejszy backup - osobiscie nienawidze i nie uzywam AS.
itp - moze problem lezy w tym "itp" ? rozwin, o co chodzi.

Pozdr
Janek

*

Offline siwytd

• 857
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 22, 2006, 17:25:45 »
spac moge - sumienie mam czyste :!:
to "itp" akurat nie jest zbyt istotne, a jak pisalem karty mam dwie ale nie o to chodzi zeby wachlowac kartami w te i spowrotem :bored:
przeciez jasno to napisalem i interesuje mnie tylko program do zabezpieczania haslem folderow a nie jakies inne rozwiazania.
tym niemniej dziekuje za zainteresowanie ;)
pozdrowionka

*

Offline _TB_TB_

• 791
  • Sprzęt: Samsung SGH-i780 + 4GB microSDHC
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 22, 2006, 17:59:01 »
siwytd, byłoby to o tyle problematyczne, że byłoby ingerencją w system plików (w sensie - żeby działało ze wszystkimi przeglądarkami, itp; zupełnie nowy driver trzeba by było napisać... dodatkowo musiałby działać na określonym ).

Jedyne inne rozwiązanie, jakie widzę, to być program, który 'łączy' pliki w jeden (np TAR), i przy próbie dostępu prosi o hasło. Niemniej jednak byłoby to dość kłopotliwe z powodu kompatybilmności z innymi aplikacjami...

*

Offline siwytd

• 857
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 22, 2006, 20:58:33 »
no widac znasz sie lepiej odemnie :))
nie mam zielonego pojecia o ingerencjach w system plikow itp - ale skoro tak piszesz to pewnie tak jest.
szkoda bo przydalo by sie takie cos co by pytalo o haslo po kliknieciu na odpowiednie foldery :(
moze jednak ktos cos wymysli?
pozdrowionka

*

Offline marko

• **
  • 154
  • Sprzęt: Acer N50 Premium, Nokia N 85, G-Space RS238
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 23, 2006, 00:17:31 »
Witam. Od początku śledzę ten wątek jako że, też jestem zainteresowany programem który zabezpieczałby w prosty sposób pliki. Przeszukałem pocketgear i handango i znalazlem tylko programy które szyfruja 128 lub 256 bitowymi kluczami. Oczywiscie przetestowalem wiekszosc z nich. Jedne pracuja wolniej inne szybciej. Jeden "zwiesil" pocketa i tylko HR pomogl. Przy okazji natknelem sie na program o nazwie "Hide my stuff". Wedlug opisu program ukrywa pliki na haslo. Zciagnelem triala, zainstalowalem i testuje. Przy pierwszym uruchomieniu ustawiamy haslo i mozna rozpoczac prace z programem. Oto co zaobserwowalem: program "ukrywa" pliki z wybranego folderu. Folder ten jest widoczny lecz pliki nie. Zamykam program i probuje sie dobrac do folderu z poziomu exploratora w pockecie. Nie widac nic. we wlasciwosciach folder jest pusty. Kopiuje folder na PCeta - jest pusty  :surprised: OK mile zakoczenie ale gdzie jest plik. Pierwsze co to katalog programy w Program Files. Jest tu jakis jeden podejrzany plik ktory mnie zastanowil. Dziwna nazwa brak rozszerzenia. Odkrywam ukryty plik i "podejrzany " plik znika z katalogu z programem. czyli to ten. Po blizszym przyjrzeniu zgadza sie to ten. Wielkosc prawie identyczna z wczesniej schowanym plikiem. Nazwa z wczesniejszej "scream homer.jpg" zmieniona na ciag znaków "104 111 109 101 114 44 115 99 114 101 97 109 46 106 112 103" czyli program spisal sie dobrze i plik zabezpieczyl przed niepowolanymi osobami. Mysle wiec że, jest to jakas alternatywa dla programu jakiego szukamy poniewaz plik jest ukryty na haslo, folder z ktorego pochodzi plik jest pusty, jezeli ktos nawet domysli sie o co chodzi niema szans na otwarcie pliku bez hasla. Minusem tutaj jest to że, chowany plik jest przenoszony do folderu z programem bo w przypadku instalacji w pamieci pocketa i przy ukrywaniu duzych plikow moze byc problem. Ale inastalacja na karcie SD/CF rozwiazuje ten problem. Drugi minus to wersja trial  :( Tylko na 15 uruchomien. Wiec nawet potestowac dobrze nie mozna. Program w wersji trial do pobrania z rozszerzeniem .cab naprzyklad z tad: http://www.clickapps.com/moreinfo.htm?pid=6830&section=PPC&PHPSESSID=5b8526edb9ba41a022226013da10dafb lub z tad: http://handheld.softpedia.com/get/Security/Utilities/Hide-My-Stuff-21458.shtml
Pełna wersja kosztuje 9.99$ i mysle, ze warta jest swojej ceny wiec zastanawiam sie nad kupnem.
Nie testowalem na wiekszych plikach z powodu brak miejsca na karcie pamieci.
Mysle, ze jeszcze komus z Was przypadnie "hide my stuff" do gustu i podzieli sie wrazeniami z testow szczególnie z duzymi plikami. Pozdrawiam

*

Offline siwytd

• 857
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 23, 2006, 08:35:26 »
no kurcze wkoncu jakies dobre neewsy :D
zaraz sciagam tego triala i bede testowal.
pozdrawiam

*

Offline marko

• **
  • 154
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 23, 2006, 08:56:22 »
Czekam na relacje z Twoich testów. Jeżeli możesz przetestuj na większych plikach szybkość działania. Ja jak bede miał chwile czasu zwolnie miejsce na karcie to tez jeszcze potestuje.

*

Offline siwytd

• 857
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 23, 2006, 10:01:10 »
no potestowalem na karcie na pliku 17mb i samo kodowanie troche trwalo, ale potem odpalenie tego pliku normalnie - moment
programik fajny:) chyba warto 10$ zaplacic?

*

Offline marko

• **
  • 154
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 23, 2006, 10:33:43 »
Też rozważam zakup tego programu. Lecz narazie jeszcze szukam w sieci. Może znajde jakąś inną alternatywę.

*

Offline zulu

• 36
« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 23, 2006, 11:02:14 »
ja uzywam takiego cryptainer ppc le.
z jego pomoca jest tworzony virt. dysk (w wersji free max 2mb), ktorego zawartosc jest szyfrowana.
po podanu hasla dla calego dysku mozna kozystac z jego zawartosci.
jak dla mnie w uzytkowaniu duzo lepszy niz resco.

*

Offline zulu

• 36
« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 23, 2006, 11:12:24 »
aha no i jeszcze w wersji komercyjnej jest mozliwe stworzenie dowolnej ilosci v.dyskow ktorych rozmiar jest wiekszy niz 2mb.

fizycznie dysk(folder) przechowywany jest w jednym zaszyfrowanym pliku kluczem 256. plik jest tworzony w wybranej lokalizacji *.ct domyslnie ukryty.

*

Offline siwytd

• 857
« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 23, 2006, 14:10:42 »
ale on to "pakuje" , czy tez po podaniu hasla jest wszystko odrazu dostepne??

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 23, 2006, 14:23:56 »
siwytd tylko pilnuje na wirtualnym dysku. nie pakuje
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145