hw6515 - samoczynne resety

• 50 Odpowiedzi
  • 6031 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Wrzesień 23, 2006, 22:11:30 »
moj 6515 kilka razy dziennie umiera (czarny ekran, pomaga tylko reset) lub samoczynnie sie resetuje. odbywa sie to zupelnie roznych sytuacjach, rowniez w stanie wylaczenia.
zainstalowanie najnowszego romu 1.21.32 nie pomoglo.
musze zdecydowac, czy to zelazo (kupic nowa zabawke), czy jakis program mu miesza (co odinstalowac)?
ma ktos podobny problem?

Re: hw6515 - samoczynne resety
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 24, 2006, 20:17:08 »
Cytat: "pawel.wojcik"
moj 6515 kilka razy dziennie umiera (czarny ekran, pomaga tylko reset) lub samoczynnie sie resetuje. odbywa sie to zupelnie roznych sytuacjach, rowniez w stanie wylaczenia.
zainstalowanie najnowszego romu 1.21.32 nie pomoglo.
musze zdecydowac, czy to zelazo (kupic nowa zabawke), czy jakis program mu miesza (co odinstalowac)?
ma ktos podobny problem?

Też ostatnio zauważyłem, że mi się coś takiego zdarza. Tak jak u ciebie - czarny ekran to miałem tylko raz - w ogóle nie chciał się włączyć. Myślałem, że bateria mi się wyczerpała bo soft reset nie pomagał ...??? choć był świeżo zdjęty z widełek ale pomogło wyciągnięcie i włożenie baterii.
Co do resetów - samych od siebie... też mi się ostatnio zdarza. Tez nie wiem czy to problem sprzętowy czy jakieś programy mieszają ...
MOŻE KTOŚ NAM POMOŻE?
HP 6515b; ROM 1.20 2GB SD + 1 GB miniSD;
HTC TYTNII KAISER oryginalnie z ORANGE WM 6.0 / R:1.27.12.17 / G: 22.45.88.07 H / D: 1.81.00.00)
Po tuningu: WM 6.1 PROFESSIONAL PL, ROM: HTC 3.29.464.PLK, RADIO: 1.65.17.56, PROTOCOL: 25.83.40, HardSPL: 3.56

*

Offline Morfeusz

• 265
  • Sprzęt: Dużo różnych i będzie jeszcze więcej...
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 24, 2006, 23:53:35 »
Przyznam, że ja nie mam w/w problemu. A użytkuje HP od kilku miesięcy...
Sugerowałbym HARD RESET i na czysto instalację poszczególnych programów tak żeby wykluczyć konflikt programowy (Czasem mój HP-ek wariował po wgraniu nie których programów, ale nie występowało to od razu)
Jak to nie pomoże to zostaje serwis... :(
iPhone 3GS (16GB) + Blackberry 8900 + Nokia N900 + Motorola Milestone + Kilkanaście innych leżących na biurku...

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 25, 2006, 00:58:18 »
Miałem to samo. Po wgraniu nowego romu problem sam się jakoś rozwiązał. Przez jakiś czas było rewelacyjnie, teraz problem powraca, a nowych programów nie instalowałem.

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 27, 2006, 10:01:23 »
tez to mialem. prawy gorny zaczep pokrywy baterii (nad karta sim) dotyka wylacznik pradowy.
takie zabezpieczenie ze jak zdejmujesz pokrywe- wylaczasz prad.
u mnie ten czujnik byl tak czujny ze sie nieco przesunela pokrywa i juz sie rozlaczal.
wcisnalem w dziurke kawalek papieru blokujac czujnik na stale. teraz jak zdejmuje pokrywke palm sie nie wylacza. ale tez resety ustaly.

przed rozpoczeciem procesu blokowania proponuje przesunac pokrywe maksymalnie w dol,ale bez naciskania przycisku. tyle zeby wykorzystac luz bez demontazu. jesli ipaq sie wylaczy- to bedzie to.

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 28, 2006, 19:03:01 »
ten wylacznik zablokowalem w pierwszej kolejnosci, niestety nie pomoglo :(

HP 6515 zaczął mi się sam restartować...
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 20, 2006, 11:34:26 »
Witam,

od kilku dni mam problem z moim hp6515. Zaczął się sam restartować. Na początku widziałem tylko co jakiś czas ekran do wpisywania PINu,ale parę razy "nakryłem" go przy restarcie. A dzisiaj miałem sytuacje, że jaktelefon zadzwonił, chciałem odebrać, ale po naciśnięciu zielonej słuchawki zrobił się reset.

Co się dzieje? Pomóżcie.

Pozdrawiam
Paweł

*

Offline Mariusz Sobierajski

• 12
  • Sprzęt: IpaQ HP 6515d i ostatnio Eten M700
Re: HP 6515 zaczął mi się sam restartować...
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 20, 2006, 16:52:34 »
U mnie to samo, a nawet więcej bo nieraz nie można go włączyć. u mnie problem już od paru miesięcy. wybieram się do serwisu, ale najpierw (dziś) zrobiono mi upgrade ROM'u - ni ebyło Hard Resetu, ale i tak wszystko zniknęło z danych. później odzyskałem all z kopii zapasowej calkowitej.
od dziś zaczynam testować.
na początek nie mam GPS'u ale to chyba coś trzeba włączyć po upgrade.
odezwe się. Mario.

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 21, 2006, 18:53:52 »
Cytat: "mariuszex"
U mnie to samo, a nawet więcej bo nieraz nie można go włączyć. u mnie problem już od paru miesięcy. wybieram się do serwisu, ale najpierw (dziś) zrobiono mi upgrade ROM'u - ni ebyło Hard Resetu, ale i tak wszystko zniknęło z danych. później odzyskałem all z kopii zapasowej calkowitej.
od dziś zaczynam testować.
na początek nie mam GPS'u ale to chyba coś trzeba włączyć po upgrade.
odezwe się. Mario.

????  jak mogli ci zrobić Upgrade bez hard resetu???
Kopie danych Backup które zrobiłełeś przed zmianą ROMu nie przydadzą ci się bo odnoszą się do starego ROMu...

Zrób Hard Reset i wgraj nowy rom: http://h18007.www1.hp.com/support/files/HandheldiPAQ/us/download/23727.html

Szczerze mówiąc - ja sobie wgrałem ale zaraz po zakupieniu swojego HPka i nie ma odniesienie by powiedzieć na ile lepszy jest on od starszego.
Samoistne Soft Resety mi się zdarzają więc nie wiem czy nowy ROM eliminuje tą usterkę. Gdzieś kiedyś wyczytałem, że ten model ma walnietą płytę główną - niestety.... i choćby skały sr...ły to zawsze coś z nim będzie nie tak.
HTC TYTNII KAISER oryginalnie z ORANGE WM 6.0 / R:1.27.12.17 / G: 22.45.88.07 H / D: 1.81.00.00)
Po tuningu: WM 6.1 PROFESSIONAL PL, ROM: HTC 3.29.464.PLK, RADIO: 1.65.17.56, PROTOCOL: 25.83.40, HardSPL: 3.56

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 22, 2006, 10:13:22 »
Ponoć PocketPC ma gdzieś licznik resetów. Czy to prawda? A jeśli tak, to gdzie to sprawdzić?

*

Offline processor

• 691
    • Radio i telewizja w Małopolsce
  • Sprzęt: XDA Exec, iPAQ 3870
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 22, 2006, 10:29:11 »
Cytat: "jjbinks"
Witam,

od kilku dni mam problem z moim hp6515. Zaczął się sam restartować. Na początku widziałem tylko co jakiś czas ekran do wpisywania PINu,ale parę razy "nakryłem" go przy restarcie. A dzisiaj miałem sytuacje, że jaktelefon zadzwonił, chciałem odebrać, ale po naciśnięciu zielonej słuchawki zrobił się reset.

Co się dzieje? Pomóżcie.

Pozdrawiam
Paweł

A może ma słabe baterie i nie wytrzymuje przy nadawaniu mocniejszego sygnału, napięcie spada i uznaje to za reset.?? W niektórych pocketach tak działa reset że na krótki okres czasu się wyłącza i spowrotem włącza.

« Odpowiedź #11 dnia: Październik 23, 2006, 09:43:51 »
Problem w wielu przypadkach resetu hw6515 jest z przyczyn "nadwrażliwego" czujnika klapki baterii. Znajduje się on nad kartą sim tam gdzie wchodzi zaczep od tylnych plecków. Jest na forum info jak sobie z tym poradzić. Szukajcie a znajdziecie :-)

*

Dżeju

« Odpowiedź #12 dnia: Październik 23, 2006, 10:07:51 »
Cytat: "bulikowski"
Problem w wielu przypadkach resetu hw6515 jest z przyczyn "nadwrażliwego" czujnika klapki baterii. Znajduje się on nad kartą sim tam gdzie wchodzi zaczep od tylnych plecków. Jest na forum info jak sobie z tym poradzić. Szukajcie a znajdziecie :-)

Kolega ma rację - to jest główny problem, a nie jakieś dyrdymały o "walniętej" płycie  >:)  >:)  >:)

pozdrowionka

« Odpowiedź #13 dnia: Październik 24, 2006, 19:57:59 »
...
Kolega ma rację - to jest główny problem, a nie jakieś dyrdymały o "walniętej" płycie  >:)  >:)  >:)

pozdrowionka[/quote]

Z klapką od bateri to się zgadzam...
co do dyrdymał to... pogadaj z przyjacielem z serwisu HPka a może NA NOWO ODKRYJESZ SWOJEGO HaPka ;) ;)   :P Ten model jes niedopracowany i to jest pewne jak 2x2 zresztą w tych messengerach to się HP moim skromnym zdaniem po prostu zagubił nie ma koncepcji na to co dalej zrobić z tym produktem.
Wydali full kasy na promcję tego rozwiązania i teraz nie maja jak się z tego wycofać tj. nie ma jak wypuścić coś nowego i dopracowanego.
Telefon z tego PDA nie ma podstawowych funkcji telefonu nawet najbardziej szmatławego sagema czy alcatela ...
wybrałem go bo miałem dość noszenia walizki zabawek (GSM+ GPS CF + HP5450) Mam teraz wszystkow jednym ale nie jest o mój ideał którego nie zamieniłbym na np. ETENa...

*

Offline Mariusz Sobierajski

• 12
  • Sprzęt: IpaQ HP 6515d i ostatnio Eten M700
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 27, 2006, 22:31:31 »
bulikowski
proszę o link do tego postu o klapce i stykach w HP 6515 ???
dzięki.
Mario

*

Offline int15

• 44
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 30, 2006, 11:53:19 »
Cytat: "mariuszex"
bulikowski
proszę o link do tego postu o klapce i stykach w HP 6515 ???
dzięki.
Mario

opcja Szukaj i tam 6515 AND reset :P

http://pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=51065

Ja włożyłem pod klapkę kawałek wizytówki, przestała sie ruszać i samoczynne resetowanie znikło :)

resety ipaqa
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 05, 2006, 18:57:57 »
Ja tez miałem ten problem przez pare miesiecy. Próbowałem wszystkiego: papierków pod klapą, nowy rom, soft czyszczac, wyjmowanie baterii na cała noc, hard resetyi nic. Dopiero reczne wykasowanie wszystkich plików (nawet z windows, co sie dało), potem wgrałem nowy rom i teraz jest bez  problemu. Nawet przy poruszającej sie klapce. Moja klapka ma tylko parę zaczepów bo ipaq miał upadek i rusza sie że hej. Może wirus czy jakiś błąd w programie... Zauważyłem że zainstalowanie programów  na ipaq file store poprawia prace ipaqa i oczywiście nie ma resetów albo zawieszeń.

« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 10, 2006, 23:35:22 »
szanowni panowie

Przykro mi to mowic ale plyta glowna waszych urzadzen posiada pewnego rodzaju uszkodzenie wynikajace z bledu konstruktora mowiac skrotem  urzdzenie 6515 jak i modej 65 10 posiadaja wade konstrukcyjna to poczatek waszych problemow. Posiadalem to urzdzenie przez okres 1 roku spedzilo ono 6 mc w serwisie mialem wielokrotnie wymieniana plyte glowna  6 razy nawet osobiscie testowal moje urzadzenie szef serwisu, skonczylo si eto tak ze teraz hp kupilo mi 6915.

pozdrawiam

*

Offline pemo110

• 5
  • Sprzęt: hp 6515
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 11, 2006, 09:35:07 »
Czesc  zgadzam sie Motinenm moje urzadzenie tez spedzilo pol roku w serwisie . Za pierwszym razem przy odbirze juz sfankowalo za drugim sukces dzila do dzis niezawodnie a to juz 7 miesiecy pozdrawiam

« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 16, 2006, 23:17:53 »
Zabawne, mam to samo  :( Po wgraniu nowego ROMu byłem przekonany, że problemy z moim hw6515 mam już z głowy ... I tak było jeszcze do niedawna. Obecnie wszystkie "atrakcje" w postaci samoczynnych restartów, braku jakiejkolwiek reakcji urządzenia, itp. wróciły.
Niestety, mój egzemplarz jest już w okresie pogwarancyjnym ... zresztą jakie to znaczenie ... próbowałem go wcześniej serwisować i ludzie z HP delikatnie rzecz ujmując sugerowali udanie się na drzewo ... widać miałem mniejszą siłę przebicia niż motinen
Reasumując - przygody z moim iPAQ spowodowały, że obecnie nie kupię absolutnie żadnego urządzenia, na którym widnieje znaczek HP. Po prostu już ich nie lubię.
Wracając do tematu - być może jakimś rozwiązaniem będzie kolejny upgrade ROMu ... tylko kiedy bedzie takowy dostepny?

« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 17, 2006, 00:07:45 »
Miałem to samo. Były resety, potem nowy rom i ich nie było. A teraz znowu wszystko się zaczyna i co jakiś czas znowy resety. Czy to nie zastanawiające, że przez dłuższy czas po wgraniu nowego romu wszystko jest ok...a teraz znowu jest kicha?

Bardzo mnie to zastanawia. Dodatkowo zauważyłem, że gdy trzymam 6515 w ciasnej kieszeni to reset następuje prawie zawsze. Albo mam jakąś paranoję.

« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 22, 2006, 12:30:00 »
Cytat: "slimaczysko"
Dodatkowo zauważyłem, że gdy trzymam 6515 w ciasnej kieszeni to reset następuje prawie zawsze. Albo mam jakąś paranoję.

Stary, to nie paranoja - mam to samo  :S  No chyba, że oboje cierpimy na paranoje  :worried:

*

Offline Dariusz

• **
  • 113
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note; Asus Eee Pad Transformer
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 27, 2006, 11:16:51 »
Cytat: "slimaczysko"
Miałem to samo. Były resety, potem nowy rom i ich nie było. A teraz znowu wszystko się zaczyna i co jakiś czas znowy resety. Czy to nie zastanawiające, że przez dłuższy czas po wgraniu nowego romu wszystko jest ok...a teraz znowu jest kicha?

Bardzo mnie to zastanawia. Dodatkowo zauważyłem, że gdy trzymam 6515 w ciasnej kieszeni to reset następuje prawie zawsze. Albo mam jakąś paranoję.

Mam ten sam problem od ponad dwóch miesięcy.
Co u licha jest grane ???

« Odpowiedź #23 dnia: Luty 15, 2007, 16:25:14 »
A ja ostatnio zauważyłem, że samoczynne resety pojawiają się po zrobieniu przywrócenia systemu z pliku.

przed wgraniem backup'u wszystko jest ok, po wgraniu po jakimś czasie zaczyna się restartować.

Zrobiebie hard reseta i instalacja wszystkiego od zera na czysto rozwiązała mój problem.

*

Offline nor

• *
  • 76
  • Sprzęt: HTC Touch II, HP iPAQ 6515, Nokia E61
Odp: hw6515 - samoczynne resety
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 26, 2007, 14:00:27 »
Też to ćwiczyłem.  Problem pojawił się po ok.  pięciu miesiącach użytkowania.  Po testach w serwisie HP w Warszawie sprzęt pojechał po tulipany do Holandii.  Mam nadzieję, że wymienią na nowy.
PS.  Dlaczego po naprawie u Holendrów robią jeszcze testy w Warszawie, przecież to wydłuża dostarczenie sprzętu?

*

Offline nor

• *
  • 76
« Odpowiedź #25 dnia: Kwiecień 05, 2007, 22:47:57 »
Ipaq wrócił.  Wymieniono płytę główną a przy okazji obudowę  ;D (po upadku na beton trochę się "sfatygowała").  Oby to pomogło.

*

Offline Radzio

• 43
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond P3700  & Nokia E90
« Odpowiedź #26 dnia: Kwiecień 19, 2007, 13:04:56 »
U mnie przy poruszeniu klapką w dół (ale też niezawsze) pocket zamiera. Mam zamiar skorzystać z gwarancji (mam jeszcze miesiąc) i w związku z tym mam pytanie: jeśli to jest wina klapki, to serwis naprawi to jakoś sensownie, czy wymienią odrazu płytę główną?

*

Offline nor

• *
  • 76
« Odpowiedź #27 dnia: Kwiecień 23, 2007, 14:27:14 »
Chyba chodzi o to, żeby się do tego ipaq za bardzo nie przywiązywać.   Na początku miesiąca odebrałem je z serwisu i już na koniec trzeba będzie znów wysłać bo znowu się wyłącza.   Ciekawe ile to jeszcze potrwa (ile płyt głównych mają na składzie)?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2007, 14:32:12 wysłana przez nor »

*

Offline Radzio

• 43
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond P3700  & Nokia E90
« Odpowiedź #28 dnia: Kwiecień 24, 2007, 11:24:58 »
To mnie "pocieszyłeś".  :-\ Kilka dni temu oddałem swojego do serwisu. Mam nadzieję, że będzie działać, bo mam końcówkę gwarancji.

*

Offline nor

• *
  • 76
« Odpowiedź #29 dnia: Kwiecień 24, 2007, 21:15:45 »
Cytat: Radzio link=topic=51065. msg433829#msg433829 date=1177406698
To mnie "pocieszyłeś".   :-\ Kilka dni temu oddałem swojego do serwisu.  Mam nadzieję, że będzie działać, bo mam końcówkę gwarancji.

Jeżeli jest na gwarancji to przynajmniej to nie jest problemem, bo na wymienioną część biegnie ona od nowa.  Dziś się nie wyłączał, może mu tak już zostanie?

PS.  Naiwny jestem.