UNIVERSAL - energia/akumulator wyłączanie się

• 158 Odpowiedzi
  • 16635 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Sierpień 08, 2006, 02:05:38 »
Witam,

Mam nadzieje ze w dobre miejsce wrzucam posta,
pytanie o Qtek 9000 (w/g O2 XDA EXEC)

mam sprzecik jakies 10 miesiecy, wszytko bylo fajnie,
ale jakis miesiac temu zauwazylem ciekawa sprawe,

jezeli bateria ma ponizej 75 % i sproboje uzyc GPRS ( np sciagnac mail )
i co gorsza mam jeszcze w tym samym czasie karte SD w slocie,

to nastepuje calkowity pad zasilania ( ponowny boot nic nie daje, bo w polowie znowu pada)

Jak wyjme SD to podziala jeszcze chwile i padnie jak znowu GPRS sproboje,

gdy bateria na full nie ma problemu z GPRS,

problem pojawil sie zupelnie znienacka i z dnia na dzien,

czy ktos cos wie na temat tego dziwnego zachowania ?
BLAGAM BEZ RAD W STYLU KUP NOWA BATERIE, BO TYLE TO I JA WIEM.

dzieki za jakies pomysly

Asklodow

*

Offline chato.pl

• 4852
    • http://chato.pl
  • Sprzęt: iPhone • Mio C520 [AM]
Qtek 9000 + problem z energia
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 08, 2006, 08:57:07 »
Cytat: "asklodow"
Mam nadzieje ze w dobre miejsce wrzucam posta,
pytanie o Qtek 9000 (w/g O2 XDA EXEC)

no prawie w dobre  ...

'(•_•)' oмиιa possυм ιи εo, qυι мε coиƒoяτaτ '(•_•)'

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
Qtek 9000 + problem z energia
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 08, 2006, 11:28:59 »
Niestety nie obejdzie się bez nowej baterii. Porada na szybko to udaj się do zakladu regeneracji  pomoże na miesiąc możę dwa , ewentualnie spróbuj sposobu z przemrożeniem - ale uważaj robisz to na własne ryzyko - może zupełnie paść  ]:>
potrzebna zgoda

*

Offline LeonTVN

• 21
MDA PRO wylacza sie przy 23% baterii..
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 10, 2007, 08:01:11 »
Witam,
od pewnbego czasu zauważyłem, że mój PDA (mda pro) wyłącza się przy ok 23% naładowanej baterii ... nawet tak się dzieje przy nowej baterii. Co jest nie tak ? czy np zmiana ROMu pomoże ? Żadko zdarzyło mi się rozładowac baterie do końca, ale z tego co pamiętam, to przy 7% wyłączała się karte pamięci, a palm działał do ok 3%....

*

Offline KeriM36

• 809
    • www.klos.net.pl
  • Sprzęt: Nokia E66 i powrót do MDA Compact 3
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 10, 2007, 08:02:40 »
nie wiem czy inni dadza jakas inna sensowniejsza podpowiedz, ale ja bym zaczal od zrobienia HardResetu - moze juz sie cos w systemie zdazylo namieszac :)

pozdrawiam

*

Offline ELMUNIO

• **
  • 130
  • Sprzęt: HTC KAISER
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 10, 2007, 11:33:12 »
Witam

Miałem ten sam problem w mda II. Bateria ma już prawie 2 lata. Zawsze mda wyłączała się przy ok 7%, później było to 23% a potem przy 30%. Nie zmieniałem romu, ani nie robiłem hard resetu. Problemem było najprawdopodobniej  to, że nie doładowywałem baterii do końca. W końcu podłączyłem pocketa na ok. 8 godzin do ładowarki. Teraz wróciło wszystko do normy, tak jak było kiedyś. Może pomoże więc ładowanie mda przez kilka godzin.

ELMUNIO
ROM: Plemnik v1.0 - 6.5.5 bulid 23563

*

• 7793
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 10, 2007, 11:45:04 »
O ile nic nie namieszałeś w systemie ( małe prawdopodobieństwo) to wygląda na problem z aku.
Ewentualnie poszukaj ( w moich postach linku do programu power detect)- i zobacz przy jakim napieciu się wyłącza - jeśli przy 3,75V to jest to normalny objaw a wina leży po stronie aku a nie Universala.
Bardzo prawdopodobne iż nie zawsze stosowałeś łądowania aku za pomocą oryginalnej ładowarki ( wydajność prądowa niezbędna do prawdłowego ładowania musi być co najmniej 1A, a niektóre dają mniejszy prąd.
Możesz spróbować pewnej procedury reformatowania aku( z xda-dev)
1. Naładuj do pełna 100% za pomocą oryginalnej ładowarki a nie  USB.
2. Przełacz na tryb BL ( bootloader mode) (backlight+power+reset) i zostaw do pełnego wyładowania - aż się sam wyłączy.
3. Powtórnie naładuj do pełna 100% za pomocą oryginalnej ładowarki a nie  USB.
4. Ustaw podświetlenie ekranu na max i wyłącz automatyczne wyłączanie.
5. Odłącz od ładowarki i czekaj do pełnego wyładowania i wyłączenia.
6. Powtórz od kroku 3, a następnie ustaw swoje wartości podświetlenia i wyłączania.
7. To koniec procedury  :))
Powodzenia , jesli nie to szukaj nowego aku - polecam wyłącznie aku produkcji Dynapack z nimi jest najmniej problemów - bo jest to dostawca oryginałów dla HTC.
potrzebna zgoda

*

Offline icemont

• 507
  • Sprzęt: HTC Touch Pro WM 6.5 WWE; HTC P3300 - WM 6.0 PL
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 10, 2007, 14:28:07 »
No to ja jestem rekordzistą bo mi się ostatnio zdarza off przy 38% :(
Czsami udaje się dotrwać do ok. 23%. Uważam, że to ewidentna wina baterii, którą niejednokrotnie muszę doładowywać okazjonalnie i nie zawsze mam czas na ładowanie do pełna. Nie pozostaje nic innego jak spróbować sposobu z xda-dev.
max 4 linijki - Regulamin !!
Motorola A925 > MDA III (Blue Angel) > MDA Pro (HTC Universal) > HTC P3300 (HTC Artemis) & HTCTouch Pro (HTC Raphael)

*

• 7793
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 10, 2007, 15:00:17 »
Nie jesteś rekordzistą - bo ja spotkalem się również z takimi które rozłączały przy 42%  lub robiły softreset - jest to ewidentna wina aku - dlatego polecam wyłacznie z Dynapack.
Możesz też przetestować patent z zamrażaniem aku. :terrified:
Jeśli nie musisz korzystać z UMTS wyłacz - pobór pradu przy włączonym UMTS-ie bardzo często powoduje wcześniejsze  wyłaczanie Universala.
I najważniesze korzystaj z firmowej ładowarki.
 :))
potrzebna zgoda

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 10, 2007, 19:33:19 »
icemont jas_pik LeonTVN
na forum xda.dev jest kilka (jak już nie kilkanaście) wątków o execu i wyłączaniu się przy 38%, 40%, 60% etc.
kiedyś prawie wszystkie przeczytałem - powodów może być kilka, lecz najprawdopodobniej jest to wina baterii
tak i było u mnie  :(
ale na nowej baterii od jas_pik (pamiętam  :) - pod koniec tygodnia) działa do 12% dalej nie sprawdzałem  ;)

*

Offline LeonTVN

• 21
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 17, 2007, 09:16:03 »
Uwaga mam nowa wiadomosc ;)
Zmienilem ROM i wszystko dziala ok! Dodam, ze rowniez dziala stara bateria (bo mam tez nowa 3150mAh i problem tez sie powtarzal). Prawie zawsze laduje do konca i zawsze laduje tylko oryginalna ladowarka, dlatego od razu wykluczylem powod nieoryginalnej ladowarki.
Najwazniejsze, ze juz jest OK i teraz nawet przy 5% moge zadzwonic. Jak najbardziej polecam zmiane ROMu.
Ps. a tak na marginesie, czy jest jakis program, sposob by odlaczyc ladowanie baterii podczas podlaczenia  o PC ?? bo rozumiem, ze ciagle ladowanie tez psuje baterie..

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 17, 2007, 19:06:40 »
LeonTVN
bo rozumiem, ze ciągłe ladowanie tez psuje baterie..

ciągłe tzn ile? cały tydzień jest podłączony??
jeśli kilka godzin dziennie to i lepiej dla baterii:
http://pdaclub.pl/faq/index.php?q_id=48

*

Offline ELMUNIO

• **
  • 130
  • Sprzęt: HTC KAISER
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 17, 2007, 19:41:43 »
Nawet w instrukcji do mda II jest napisane, że wskazane jest podłączanie przynajmniej raz dziennie do ładowarki.

ELMUNIO
ROM: Plemnik v1.0 - 6.5.5 bulid 23563

« Odpowiedź #13 dnia: Luty 17, 2007, 22:39:19 »
Sorry za OT..ale ma ktos moze orginalna ladowarke do Mda Pro do sprzedania,bo bylbym chetny na kupno... :D

*

• 7793
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 17, 2007, 22:48:43 »
Szukaj jakiejkolwiek ladowarki z wyjściem miniUSB o wydajności prądowej 1A ( de facto każde urzadzenie HTC ma takie)
potrzebna zgoda

*

Offline przemyslaw84

• **
  • 153
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 17, 2007, 23:00:05 »
Cytat: "LeonTVN"
Zmienilem ROM i wszystko dziala ok! Dodam, ze rowniez dziala stara bateria (bo mam tez nowa 3150mAh i problem tez sie powtarzal). Prawie zawsze laduje do konca i zawsze laduje tylko oryginalna ladowarka, dlatego od razu wykluczylem powod nieoryginalnej ladowarki.
Najwazniejsze, ze juz jest OK i teraz nawet przy 5% moge zadzwonic. Jak najbardziej polecam zmiane ROMu.
Ps. a tak na marginesie, czy jest jakis program, sposob by odlaczyc ladowanie baterii podczas podlaczenia  o PC ?? bo rozumiem, ze ciagle ladowanie tez psuje baterie..

jaki rom wgrales? :)
Palm m105 -> iPaq 1930 -> Fujitsu Siemens Loox xxx -> iPaq 2215 -> iPaq 6340 -> MDA II -> MDA Compact -> HTC Wizard -> HTC Universal -> HTC TyTn -> SE p990i -> PALM Treo 680 -> PALM Treo 750 -> XDA Stealth -> HTC Diamond

« Odpowiedź #16 dnia: Luty 18, 2007, 00:16:02 »
jas_plik

Ahaaa... jesli chodzi o taka z wyjsciem miniUSB to taka mam,myslalem ze orginalna to jakas inna(np. jak w telefonach Nokii) :P

*

Offline icemont

• 507
  • Sprzęt: HTC Touch Pro WM 6.5 WWE; HTC P3300 - WM 6.0 PL
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 18, 2007, 13:35:55 »
Cytat: "przemyslaw84"
Cytat: "LeonTVN"

jaki rom wgrales? :)

Jaki ROM, a właściwie jakie masz RADIO, bo ja nie zauważyłem poprawy po zmianie ROMów, teraz mam WM6 JASJAR_WWE_20106 bez Ext_Rom lecz od dawna z Radiem 1.14.10. Przedwczesne wyłączanie następuje nadal od co najmniej 3 poprzednich ROMów.
Tak więc trudno mi to wiązać z samym ROMem.
max 4 linijki - Regulamin !!
Motorola A925 > MDA III (Blue Angel) > MDA Pro (HTC Universal) > HTC P3300 (HTC Artemis) & HTCTouch Pro (HTC Raphael)

« Odpowiedź #18 dnia: Luty 18, 2007, 16:51:35 »
A czy ladowanie Pro przez 8-10h moze szkodzic zywotnosci baterii?? Pyatm poniewaz moja bateria w Pro pada zazwyczaj po 12h uzytkowania i kazdego wieczoru podlaczam tel do ladowania na cala noc,moze to miec jakies skutki uboczne? Cos w stylu ze mda bedzie sie mi wylaczac przy 30%? Pozdr.:D

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 18, 2007, 20:04:43 »
Mathias13
 :huh: ręce opadają - podałem wyżej link do faq, poczytaj:
http://pdaclub.pl/faq/index.php?q_id=48

« Odpowiedź #20 dnia: Luty 18, 2007, 21:08:27 »
Sorry zgadza sie,moje niedopatrzenie,musisz sie przyzwyczaic ze "nowi" musza sie zaklimatyzowac.. :)

Qtek 9000 problem z energią
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 09, 2007, 10:48:01 »
Witam,

Chciałem sie zapytać czy poradziłeś sobie z tym problemem? Ja miałem to samo.Kupiłem nowa baterię ale niestety przy 58% ten sam objaw.Zobaczymy jak ją pierwszy raz naładuję do pełna czy sytuacja powtórzy się

Pozdrawiam

Problem z energia w Mda Pro
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 10, 2007, 10:27:59 »
Witam Wszystkich,
Moze ktos ma podobny klopot I bedzie mi w stanie cos poradzic.Od jakiegos czasu mam problem z energia w Mda Pro.Zmienilem rom na nowszy myslac ze to problem z oprogramowaniem, wczoraj zmienilem baterie na nowa oryginalna z mega pojemnoscia (3800mAh), niestety przy 57-58% naladowania, Mda wylacza sie I nie daje znaku zycia.Dopiero po podlaczeniu ladowarki dioda od ladowania zaczyna swiecic na czerwono,nastepnie po okolo4-5 minutach dokonuje sie restart I zaczyna sie normalne ladowanie (dioda zmienia kolor na pomaranczowy)Warto zaznaczyc ze pojemnosc naladowania pokazuje sie jako 57-58%
Napiecie akumulatora wydaje sie byc normalne.Przy pelnym naladowaniu to okolo 4,2 V , a przy polowie okolo3,7v
Bardzo prosze o odpowiedz moze byc sms 508096126 albo mail miki_29@02.pl

Bardzo Dziekuje I Pozdrawiam
Mikolaj

*

• 7793
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 10, 2007, 13:40:34 »
Wszystko wskazuje na uszkodzenie aku. Wg manula serwisowego napiexie na aku powinno wynosic min 3.75 V . Mozesz poszukac w postach ten temat sie przewijal. Niektorym czasami pomagala zmiana ROM.
Oddaj aku do regeneracji lub kup nowy ale najlepiej koprporacji DybaPack.
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 10, 2007, 15:42:01 »
Cytat: "jas_pik"
Wszystko wskazuje na uszkodzenie aku. Wg manula serwisowego napiexie na aku powinno wynosic min 3.75 V . Mozesz poszukac w postach ten temat sie przewijal. Niektorym czasami pomagala zmiana ROM.
Oddaj aku do regeneracji lub kup nowy ale najlepiej koprporacji DybaPack.

...hmm nie przeczytales dokladnie, zmienilem rom I nic to nie dalo, zmienilem baterie na totalnie nowa I tez to nic nie dalo...

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 10, 2007, 15:43:21 »
najprawdopodobniej to wina aku..
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 10, 2007, 16:03:49 »
Cytat: "bikekowal"
najprawdopodobniej to wina aku..

chcialbym aby tak bylo ale to nowy akumulator,liczylem na to wlasnie I dlatego kupilem nowy.Myslalem, ze ktos bedzie mial inny pomysl niz ja.Chcialbym uniknac wizyty w serwisie.Bez Mda jak bez reki.Ja nawet z kompa mniej korzystam niz z mda.Teraz na baterii 3800mah dziala nawet do tych 57% dluzej niz na standardowym aku, ale denerwuje mnie to, ze sprzet przestaje dzialac w polowie pojemnosci baterii.Wymyslcie cos please...

*

Offline Mr Groch

• 347
  • Sprzęt: Galaxy S (I9000)
« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 10, 2007, 16:52:38 »
A jak dlugo dziala? Moze dziala jak powinno, tylko mierniki oszukuja...

« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 10, 2007, 17:54:27 »
Cytat: "Mr Groch"
A jak dlugo dziala? Moze dziala jak powinno, tylko mierniki oszukuja...

...moze hmmm...ale to dosyc trudno powiedziec,na standardowym aku 1620mah pod koniec uzytkowania to jakies 6 godzin ...teraz na nowej baterii qteka (3800mah),powiedzmy,ze z 2 godzinnym uzytkowaniem wi-fi I godzinnym gprsem,20 min.rozmowy,to jakies 16 godzin...ale jakos bardzo dokladnie nie mierzylem tych czasow.Poza tym, byl juz taki problem przed zmiana romu, po zmianie pozostal.Pewnie pozostanie tylko dac do serwisu.Moze to jakies zwarcie? Przy nowej baterii tylko,ze nie oryginalnej (1750mah litowo polymerowa) byl jeszcze inny objaw.Mda dzialalo I nie wylaczlo sie przy 57% ale w zamian po pelnym naladowaniu nastepowal zwis Mda I trzeba bylo robic soft reset.W takiej sytuacji bateria "topniala"potem b.szybko,Ale jezeli odlaczylem ladowanie przed zapaleniem sie zielonej diody to aku pracowal normalnie.NIEZLE CO?

*

Offline darekd1985

• 25
    • moje zdjecie
  • Sprzęt: SPV M5000
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwiec 04, 2007, 12:03:02 »
Witam
mam spv m5000 mam problem z bateria a raczej ze wskaznikiem non stop mam 100% bateri troszke jest to uciazliwe ani powiadomienia ze jest liska wyczerpaniu,ani nie wiem ile zostalo,fakt ze teraz zainstalowalem jais program do tego i mam podane w mV ale wolal bym zeby to bylo normalnie na wskazniku bteri na pasku,moze ktos orientuje sie jak to mozna zrobic???i przy okazji sa moze spv wieksze bateria niz te orginalnie ktore sa kladzne??
HTC Universal (spv m5000)wm6 SD 4GB:)