Mio p550 antena zewn - jaka ?

• 18 Odpowiedzi
  • 6248 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Lipiec 30, 2006, 16:24:15 »
mam problem z sygnałem gps w środku samochodu .
często znika . Chcę podłączyć antenę zewn . mio p550 ma złącze antenowe ale nie jest nigdzie podany typ spotkałem się z oznaczeniami mmcx i tmc .
czy mogli byście coś podpowiedzieć jakie jest to złącze ?
pozdrawiam

« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 30, 2006, 20:22:27 »
Generalnie do tego modelu nie potrzeba anteny zewnętrznej - to tylko dodatkowy sprzęt. MIO P550 dobrze się spisuje bez niej - nawet w autobusie (gdy się siedzi od w wewnętrznym rzędzie siedzeń). Antena owszem przyda się - ale jedynie tylko w trudnych warunkach np. gęsta mgła i mocno zachmurzone niebo.

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 31, 2006, 15:59:02 »
mike008 - trochę przesadziłeś z tym autobusem ja próbowałam i nie da rady  :)

w samochodzie pda na uchwycie czasami czekam kilka minut na złapanie sygnału

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 01, 2006, 15:35:30 »
mmcx

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 01, 2006, 23:14:44 »
mike008 - trochę przesadziłeś z tym autobusem ja próbowałam i nie da rady
.
Naprawdę u mnie śmigał bez problemu - w autobusie. Kwestia jest tylko tego jak bardzo jest zachmurzone niebo - wtedy może się zdażyć "małe łapanie sygnału" ale generalnie ten pda nie zapędzi nas w pole. Jedyny  problem pojawia się z chwilą uruchomienia samego MIO P550 bo AM dość długo nie może ustalić pozycji - trwa to czasami do kilku minut, ale gdy już gps zaskoczy to hula.

Antena mmcx do p550
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 06, 2006, 21:05:09 »
Zakupiłem antenę do p550, podłączyłemi wszystkie problemy zniknęły .
Łapie bardzo szubko nawet w domu na parterze z zamkniętymi oknami .
W aucie nie musi być umocowana na dachu - również znajduje fix o wiele szybciej . Polecam  

bergasse .

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 02, 2006, 22:18:34 »
Cytat: "WojtekB"
mmcx

Jaki rodzaj złącza MMCX
MMCX m na RG.174  czy
MMCX m L na RG.174 ?

Odp: Mio p550 antena zewn - jaka ?
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 30, 2007, 00:18:17 »
Witam,
ktoś używa anteny zewnętrznej do P550? Właściwie chodzi mi o kwestię czy wtyczka MMCX kątowa bez problemu do niego pasuje.

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 31, 2007, 00:44:35 »
Witam,
ktoś używa anteny zewnętrznej do P550? Właściwie chodzi mi o kwestię czy wtyczka MMCX kątowa bez problemu do niego pasuje.

No dobra, skoro nikt nie ma wtyczki kątowej, to jak się Wam sprawuje antena o zwykłej wtyczce. Jest problem z mocowaniem, gdy P550 siedzi w uchwycie samochodowym? Czy takie połączenie jest stabilne?

*

Offline fox2plus

• 265
  • P550/AM3/AM4/iGO
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 31, 2007, 08:13:20 »
mam na prostej wtyczce sprawuje sie bez zarzutu, wtyczka mocno siedzi

*

Offline Makubo

• 939
  • System: Android 8.0
  • Sprzęt: LG G7 ThinQ
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 31, 2007, 17:43:56 »
A jak się ma antenka ze wzmacnianiem sygnału WiFi?
"We are the Borg, resistance is futile!"

*

Offline boho

• 27
  • Sprzęt: P550(m), SD Kingston Ultimate 2GB i parę duperelek
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 31, 2007, 22:48:23 »
Ja kupiłem sobie za 49zł.(+ przesyłka) antenkę zewnętrzną ze złączem kątowym, choć jest trochę droższa niż ta ze złączem prostym, bo sądziłem, że lepiej będzie pasować gdy wsadzi się PDA do tej jego "łapy". Antenka odbiera bardzo dobrze, ale jest drobny problem z jej odłączaniem. Trzeba strasznie uważać, by nie uszkodzić. Dlatego gdybym jeszcze raz miał kupować to kupiłbym ze złączem prostym.

Zobacz ba tę aukcję: http://www.allegro.pl/item219994156_antena_zewn_gps_mmcx_katowa_mio_acer_medion_.html
« Ostatnia zmiana: Lipiec 31, 2007, 22:49:56 wysłana przez boho »
Jeśli wydaje Ci się, że wiesz wszystko, to masz rację - wydaje Ci się ;)

« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 31, 2007, 23:05:26 »
Cytat: boho
Dlatego gdybym jeszcze raz miał kupować to kupiłbym ze złączem prostym.

O właśnie o taką opinię mi chodzi  :ok:

edit:
Przyszła antena. Powiem tylko tyle: niebo a ziemia  :) Umieściłem ją na tylnej półce. GPS łapie sygnał po kilkunastu sekundach od włączenia programu nawigacyjnego. Wcześniej trwało to 1-2 minuty (do tego w trudniejszym terenie trzeba było wychodzić z samochodu). Teraz sygnał jest bardzo mocny (widzi 7-9 satelitów).
« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2007, 14:39:21 wysłana przez defender »

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 23, 2007, 23:40:33 »
Przyszła antena. Powiem tylko tyle: niebo a ziemia  :) Umieściłem ją na tylnej półce. GPS łapie sygnał po kilkunastu sekundach od włączenia programu nawigacyjnego. Wcześniej trwało to 1-2 minuty (do tego w trudniejszym terenie trzeba było wychodzić z samochodu). Teraz sygnał jest bardzo mocny (widzi 7-9 satelitów).

Że tak zapytam, gdzie Ty jeździłeś autem w tym trudnym terenie że musiałeś aż z niego wysiadąć żeby złapać sygnał satelity ???:O
Zrobiłem na nawigacji ok. 60 tyś km przez ostatni rok po prawie całej Polsce ale takiej sytuacji to nigdy nie miałem.

*

Offline Makubo

• 939
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 24, 2007, 13:29:56 »
Cytat: boho
Dlatego gdybym jeszcze raz miał kupować to kupiłbym ze złączem prostym.

O właśnie o taką opinię mi chodzi  :ok:

edit:

Chyba jeździsz opancerzonym samochodem albo wśród wieżowców ale dzięki za info o prędkości łapania sygnału.

« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 25, 2007, 09:49:22 »

Że tak zapytam, gdzie Ty jeździłeś autem w tym trudnym terenie że musiałeś aż z niego wysiadąć żeby złapać sygnał satelity ???:O
Zrobiłem na nawigacji ok. 60 tyś km przez ostatni rok po prawie całej Polsce ale takiej sytuacji to nigdy nie miałem.

Po kilku, czasami kilkudziesięciu dniach bez używania navi, albo wlaczania w innym miejscu niż była wylaczana były trudności z łapaniem fixa w samochodzie (Astra Coupe - Bertone). Teraz z antena jest rewelacja. Zrobiłem wlasnie przez Europę 2kkm i tak jak pisałem, czekam max kilkanaście sekund. Żeby nie było - w tunelach gubi:-)
Aha, także wydaje mi sie, ze prosta wtyczka jest poręczniejsza.

Sorki za czesciowy brak polskich liter - pozdrowienia z Mediolanu

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 25, 2007, 09:57:01 »

Po kilku, czasami kilkudziesięciu dniach bez używania navi, albo wlaczania w innym miejscu niż była wylaczana były trudności z łapaniem fixa w samochodzie (Astra Coupe - Bertone). Teraz z antena jest rewelacja. Zrobiłem wlasnie przez Europę 2kkm i tak jak pisałem, czekam max kilkanaście sekund. Żeby nie było - w tunelach gubi:-)
Aha, także wydaje mi sie, ze prosta wtyczka jest poręczniejsza.

Sorki za czesciowy brak polskich liter - pozdrowienia z Mediolanu

Czyli rozumiem ze to jest odbiornik na przewodzie, nie bluetoothowy ??
Ile takie cos kosztuje ??
Podlacza sie pod to wejscie ktore jest na gorze Mio z tylu ??
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 02, 2007, 19:15:18 wysłana przez Dolek »

« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 01, 2007, 18:14:51 »
Antena to nie nadajnik i nie odbiornik tylko element pośredniczący w odbiorze lub nadawaniu sygnałów  :)
tak podłacza się do gniazda na tyle urzadzenia :) zdecydowanie poprawia odbieranie sygnałów z satelitów chociarz jak sie ma  przwie szklarnie na aucie to niewiem czy był sens kupować :)

*

Offline Makubo

• 939
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 01, 2007, 19:41:31 »
No dobra ale czy ktoś wie czy taka antena poprawia i wzmacnia wifi?