Ponieważ otrzymałem już kamerkę, wypadałoby napisać coś dla potomności jak i dla tych, którzy chcieliby przypadkiem pójść w moje ślady.
Na otrzymany przeze mnie zestaw, opakowany w dość solidny kawał plastiku (bez mocnych nożyczek się nie obejdzie) składały się:

Płytka ze sterownikami (program PhotoView, a także sterowniki do palmtopów z systemem Pocket PC i Palm OS), kamerka i woreczek na kamerkę, który w domyśle miał chyba chronić ją przed kurzem, a w rzeczywistości dość ładnie go zbiera (lepiej niż ircha).
Sama kamerka waży 20 gram,jej wymiary to 31*34*27.5 mm i składa się z głowicy i wtyczki na slot Secure Digital. Na jej szczycie umieszczony jest przycisk nagrywania i/lub robienia zdjęć w zależności od ustawienia w opcjach programu

Głowica kamery jest obrotowa a zakres obrotu to 180 stopni, na zdjęciu poniżej obrócona o 90 stopni

Możliwe są oczywiście ustawienia pośrednie,ale,uwaga,tylko w prawą stronę!! Kamery nia da się bowiem obracać w lewo.
Kamera posiada matrycę 1.3 Megapiksela i umożliwia zapis zdjęć w rozdzielczościach od 160*120 do 1280*1024
Umożliwia zapis filmów w formacie AVI wraz z dźwiękiem(kamera nie ma wbudowanego mikrofonu więc korzysta zdaje się z mikrofonu pocket'a)
Posiada również 4-krotny zoom,rzecz jasna cyfrowy,nie optyczny.
W praktyce jednak takie urządzenie na niewiele się jednak przeciętnemu użytkownikowi przyda,a jeżeli już to posiadaczowi dość wypasionego sprzętu.
Po podłączeniu i zainstalowaniu sterowników system automatycznie ją wykrywa i uruchamia program PhotoView każdorazowo po podłączeniu kamerki do gniazda SD

Na załączonym obrazku widać ekran Programu PhotoView
Jak widać sprzęt pracuje w trybie obrazkowym,o czym informuje napis Image na górze obrazka, a także wciśnięta ikona aparatu foto w lewym dolnym rogu pod ikoną nagrywania(czerwona kropka),obok mamy ikonę trybu Video,a dalej pokazu slajdów, przełączenia dokonujemy palcem,bądź rysikiem.
Niestety, kamera wymaga dość solidnego sprzętu. Zdjęcia i filmy zżerają masę ramu, co zmuszało mnie do wyłączania mikrofonu i obniżenia rozdzielczości do 240*180,a i tak udawało mi się nagrać raptem minutę filmu. A ramu miałem do dyspozycji niecałe 20 mega (Acer n35), a na kartę nie mogłem nagrywać bo slot był już zajety przez kamerę.
A i zdjęcia wychodziły nieszczególne,zresztą sami zobaczcie

albo

Wniosek jest prosty, jak nie masz przynajmniej Acer n311 albo Dell AXIM x51v przemyśl sobie ten zakup.
Bowiem ta kamerka jest dobra o tyle o ile dobry jest sprzęt jaki posiadasz. Na przykład maksymalna rozdzielczość jaką osiągnąłem w zdjęciach to tylko 320*240. Po prostu mój palm większej nie obsługuje i aby mieć większą rozdzielczość musiałbym mieć palma z VGA. Procek też by się szybszy przydał. Ale jeśli ktoś ma dobry sprzęt i lubi takie bajery,zawsze może spróbować i o wrażeniach napisać.