kamera na pocket'a

• 14 Odpowiedzi
  • 3389 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Jinks

kamera na pocket'a
« dnia: Lipiec 24, 2006, 14:55:04 »
Nie wiecie może,czy jest możliwość podłączenia kamerki do pocket'a? Naszło mnie na taki bajer ostatnio. Znalazłem cos takiego

http://komputer-media.com.pl/sklep,439,,,03,,pl-pln,80853,0.html

ale piszą,że obsługuje jedynie hp-ka. Tylko ta cena,dżizas.
Musiałaby działać na Acer n35 i być na Secure Digitalu. A może dałoby się podłączyć jakąś minikamerkę przez jakąś przejściówkę. Co ciekawe,znalazłem coś takiego na kartę CF i wtedy jest tańsze o połowę. Dyskryminują nas-posiadaczy SD. Pozdrowionka

*

Offline Waldzio

• 919
  • Sprzęt: HTC Magician, Artemis, Dream, Vision
kamera na pocket'a
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 24, 2006, 15:01:53 »

*

Jinks

kamera na pocket'a
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 24, 2006, 15:22:04 »
Dzięki Waldzio, faktycznie trochę tańsza  :)

.
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 24, 2006, 22:57:13 »
Szkoda, ze nie da sie podpiac takiej zwyklej z peceta przez hosta usb :(

*

Offline arczi

• 921
    • http://www.arczi79.netarteria.info
  • Sprzęt: HTC Desire HD
kamera na pocket'a
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 25, 2006, 07:49:42 »
W tym wątku juz dosyć dawno dałem przykłady takich kamerek... jest tam pokazanych jeszcze parę innych gadżetów:
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=39072
Casio Cassiopeia E-115 ----> HP iPaq h4150 ----> HTC Touch Pro ----> HTC Inspire 4G ----> HTC Desire HD ----> Samsung Galaxy Note  4 (N910C)

*

Jinks

kamera na pocket'a
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 25, 2006, 15:04:34 »
Dzięki arczi. Widziałem te kamerki, pofatygowałem się nawet na strone producenta, której link zamieściłeś. Nawet niezłe, ale sądząc z tego co wydedukowałem z ich opisu jest to sprzęt dedykowany wyłącznie na HP-ki i nie wiem, jakby funkcjonowały na moim sprzęcie. Jedna jest tylko na HP-ki, druga oprócz HP-ków obsługuje Dell Axim-y. Kosztują też odpowiednio, około 150 jak nie euro to dolarów. Zaryzykowałem więc i zamówiłem kamerę, na którą uwagę zwrócił mi Waldzio. I cena jako taka i parametry zdaje się takie same. No cóż,poczekamy i zobaczymy.

*

Offline DJ MHz

• **
  • 148
    • http://eksploracjapolkowice.fora.pl
  • Sprzęt: Dell Axim x51v + SDHC 4GB + GPSlim 236
kamera na pocket'a
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 25, 2006, 15:43:57 »
a zwykla kamerke internetowa z kompa do Hosta USB ? probowalem juz z kilkoma ale sterownikow trzeba a ja nie mam. Za to aparat cyfrowy dziala swietnie z hostem ze sterami zainstalowanymi :)

*

Jinks

kamera na pocket'a
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 25, 2006, 17:03:24 »
Mam kamerkę internetową na USB, ale powiem ci szczerze-nie wpadło mi do głowy,żeby wypróbować taki wariant. Kto wie,czy nie sprawdzę tego,ale to już tak tylko tytułem eksperymentu. Poza tym użytkowanie takiego zestawu jest kłopotliwe, prawie 2 metrowy kabel, w jednej ręce palm, w drugiej kamerka, w zębach kabel.  :)  
Chociaż od pewnego czasu choruję na pewną kamerkę internetową,(niestety nie stać mnie póki co)
http://www.magiccam.pl/    -  kliknąć na odnośnik po prawej stronie nad obracającą się kamerką
( warto zobaczyć - zabawa jest przednia ) i kombinacja takiego czegoś + palmtop mogłoby ciekawie wyglądać. Ale to sfera marzeń, póki co.
Ale dzięki za radę. Poczekam aż przyjdzie to co zamówiłem (albo nie przyjdzie,albo dostanę cegłę,albo....  :)  ) i zobaczę co z tego wszystkiego wyjdzie. I albo będzie happy,albo będzie płacz,jęk i zgrzytanie zębów. Pozdrawiam wszystkich.

*

Jinks

kamera na pocket'a
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 07, 2006, 14:25:45 »
Ponieważ otrzymałem już kamerkę, wypadałoby napisać coś dla potomności jak i dla tych, którzy chcieliby przypadkiem pójść w moje ślady.
Na otrzymany przeze mnie zestaw, opakowany w dość solidny kawał plastiku (bez mocnych nożyczek się nie obejdzie) składały się:

Płytka ze sterownikami (program PhotoView, a także sterowniki do palmtopów z systemem Pocket PC i Palm OS), kamerka i woreczek na kamerkę, który w domyśle miał chyba chronić ją przed kurzem, a w rzeczywistości dość ładnie go zbiera (lepiej niż ircha).
Sama kamerka waży 20 gram,jej wymiary to 31*34*27.5 mm i składa się z głowicy i wtyczki na slot Secure Digital. Na jej szczycie umieszczony jest przycisk nagrywania i/lub robienia zdjęć w zależności od ustawienia w opcjach programu

Głowica kamery jest obrotowa a zakres obrotu to 180 stopni, na zdjęciu poniżej obrócona o 90 stopni

Możliwe są oczywiście ustawienia pośrednie,ale,uwaga,tylko w prawą stronę!! Kamery nia da się bowiem obracać w lewo.
Kamera posiada matrycę 1.3 Megapiksela i umożliwia zapis zdjęć w rozdzielczościach od 160*120 do 1280*1024
Umożliwia zapis filmów w formacie AVI wraz z dźwiękiem(kamera nie ma wbudowanego mikrofonu więc korzysta zdaje się z mikrofonu pocket'a)
Posiada również 4-krotny zoom,rzecz jasna cyfrowy,nie optyczny.
W praktyce jednak takie urządzenie na niewiele się jednak przeciętnemu użytkownikowi przyda,a jeżeli już to posiadaczowi dość wypasionego sprzętu.
Po podłączeniu i zainstalowaniu sterowników system automatycznie ją wykrywa i uruchamia program PhotoView każdorazowo po podłączeniu kamerki do gniazda SD

Na załączonym obrazku widać ekran Programu PhotoView
Jak widać sprzęt pracuje w trybie obrazkowym,o czym informuje napis Image na górze obrazka, a także wciśnięta ikona aparatu foto w lewym dolnym rogu pod ikoną nagrywania(czerwona kropka),obok mamy ikonę trybu Video,a dalej pokazu slajdów, przełączenia dokonujemy palcem,bądź rysikiem.
Niestety, kamera wymaga dość solidnego sprzętu. Zdjęcia i filmy zżerają masę ramu, co zmuszało mnie do wyłączania mikrofonu i obniżenia rozdzielczości do 240*180,a i tak udawało mi się nagrać raptem minutę filmu. A ramu miałem do dyspozycji niecałe 20 mega (Acer n35), a na kartę nie mogłem nagrywać bo slot był już zajety przez kamerę.
A i zdjęcia wychodziły nieszczególne,zresztą sami zobaczcie

albo

Wniosek jest prosty, jak nie masz przynajmniej Acer n311 albo Dell AXIM x51v przemyśl sobie ten zakup.
Bowiem ta kamerka jest dobra o tyle o ile dobry jest sprzęt jaki posiadasz. Na przykład maksymalna rozdzielczość jaką osiągnąłem w zdjęciach to tylko 320*240. Po prostu mój palm większej nie obsługuje i aby mieć większą rozdzielczość musiałbym mieć palma z VGA. Procek też by się szybszy przydał. Ale jeśli ktoś ma dobry sprzęt i lubi takie bajery,zawsze może spróbować i o wrażeniach napisać.

*

Offline vladymir

• 610
    • Laboratorium Energii Subtelnych
  • Sprzęt: Prestigio 5517, Lenovo A3000-H
kamera na pocket'a
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 07, 2006, 14:56:04 »
Kiedyś kupiłę do swojej Cassiopei podobną kamerkę na złączu CF. Też 1.3 MPixel. I tez rozczarownie... Lepsze zdjecia robi moja komórka (Siemens M75) niż to cudo. Sprzęt i oprogramowania nie radzą sobie z regulacją oświetlenia, nawet w dobrym świetle widoczne są szumy matrycy...
Ogólnie nie polecam, szczególnie, że aparaty w komórkach sa coraz lepsze.
"Komputer służy do ułatwienia pracy, której bez niego wcale by nie było" - Prawo Murphy'ego

*

Offline dżarmusz

• **
  • 112
  • Sprzęt: /Mio A701 WM 6.1/ -> Samsung Omnia M2D04
kamera na pocket'a
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 16, 2006, 19:28:37 »
to ja mam pytanie z innej (ale podobnej) beczki.
Da się jakoś przesłać po bluetooth i wyświetlać na PC-cie obraz z kamerki, która zainstalowana jest w PPC?

*

Offline PawelP7

• 1204
  • Sprzęt: Samsung Galaxy , Asus Transformer TF101
kamera na pocket'a
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 16, 2006, 20:01:35 »
Pisałem do sprzedawcy na allegro I nic nie odpisał na pytanie czy oprogramowanie działa z WM 5.0.  Ma ktoś jakieś info?
Były: Nec e228, Nec Mobile Pro 780, Acer n311, HTC Wizard, HTC Universal, Toshiba g900, HP rz1710, Nokia E51, Palm Treo 750v, Palm Centro, OQO 01+, Motorola v8, Nokia E90, HTC Alpine, HTC HD, Toshiba g910, HTC Desire, HTC HD 2,

kamera na pocket'a
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 17, 2006, 15:23:07 »
Cytat: "PawelP7"
Pisałem do sprzedawcy na allegro I nic nie odpisał na pytanie czy oprogramowanie działa z WM 5.0.  Ma ktoś jakieś info?

Od lipca jest oprogramowanie do WM5 na stronie producenta.
pzdr

kamera na pocket'a
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 17, 2006, 23:08:43 »
Marzy mi się kamerka do hx 4700 na bluetooth z możliwością zastosowania do auta jako czujnik parkowania.

*

Jinks

kamera na pocket'a
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 20, 2006, 17:24:57 »
Prawdę powiedziawszy nie widziałem kamer do palmtopów na bluetooth,choc może niedokładnie szukałem. Są sklepy z takimi rzeczami typu miniaturowe kamery,urządzenia podsłuchowe itd. Musiałbyś w takim poszukać,ale jeżeli będą coś mieli to prawdopodobnie będą to kompletne zestawy wraz z monitorem albo jakimiś przystawkami do telewizora.  Taniej by ci było chyba założyć normalne czujniki parkowania w zderzaku, bo po co kamera. No chyba,że ciężarówką albo autobusem jeździsz