[SPV M3000] WiFi + Internet, jak?

• 25 Odpowiedzi
  • 18741 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Mcgiver

• 382
    • http://www.Maxi-PDA.prv.pl
  • Sprzęt: Acer N311 WM6.1
« dnia: Czerwiec 24, 2006, 00:45:53 »
Witam!
Przygotowałem mały tutorial jak podłączyć SPV M3000 do Internetu przy pomocy komputera z karta WiFi oraz łączem aDSL neostrada.

Pamiętam gdy sam szukałem sposobu jak to wszystko ustawić, ciężko mi było cokolwiek znaleźć a już nie mówie jak to wszystkie posklejać w całość.

A wiec zaczynamy, w skład mojej sieci WiFi wchodzi:
- łącze aDSL Neostrada 512
- komputer z Windows XP
- karta sieciowa ASUS WL-130G (zakupiona na Allegro za 60zl)
- SPV M3000 (ROM Qtek v 2.17)

I.
Konfiguracja komputera

1. Instalujemy oprogramowanie dla karty „ASUS WLAN Control Center”
2. Po pomyślnym zainstalowaniu karty WiFi:
- klikamy prawym przyciskiem myszy na „Moje miejsca sieciowe” i wybieramy „Właściwości”

- W oknie „Połączenia sieciowe” klikamy prawym na Neostrada i wybieramy „właściwości”

- w nowo otwartym oknie przechodzimy do zakładki „Zaawansowane” i zaznaczamy te trzy pola, naciskamy OK

teraz komputer powinien automatycznie ustawić IP na 192.168.0.1

3 Sprawdzamy nasze IP, będzie nam potrzebne by ustawić Bramkę na SPV M3000
- klikamy „Start” > „Uruchom” i wpisujemy komendę „cmd”, następnie w otwartym oknie wpiszemy„ipconfig/all”

jeśli komputer nie zmienił swojego IP na 192.168.0.1 można go zmienić podczas konfiguracji w programie „ASUS WLAN Control Center”.
Ważne dla nas są pozycje:
- adres IP naszej karty Wi-Fi pozycja ”Adres IP. . . . . . . . . . . . . 192.168.0.1” jest to adres bramki dla naszego SPV M3000
- Serwery DNS dla neostrady TP są to:
I.  194.204.152.34
II. 217.98.63.164
Wpiszemy je później do naszego PDA.

4. Uruchamiamy teraz aplikacje „ASUS WLAN Control Center” i przy pomocy kreatora ustawimy nasze połączenie z SPV
- klikamy na „Setup Wizard”

- wybieramy pozycje „ Customized…” klikamy na Next

- wpisujemy teraz nazwę dla naszej sieci SSID (dowolna), klikamy na Next

- jeśli chcemy aby nasze połączenie było szyfrowane możemy zaznaczyć pozycje „Data encryption (WEP enabled)” oraz Next

- Zostaje nam jeszcze wpisanie klucza WEP, możemy wpisać dowolny lub wygenerować za pomocą dowolnej nazwy np. „Lazurowa 26” – klucz to C6307CEECA. Możemy jeszcze wybrać z którego klucza będziemy korzystać. Klikamy Next

- W następnym oknie wyświetli się podsumowanie naszych ustawień, możemy je jeszcze zmienić, jeśli jest wszystko OK. klikamy Next

- jeśli nasz komputer nie ustawil automatycznie adresu IP to teraz możemy go ustawić, uzupełniamy poniższe pola tak: oraz Finish.

Gratulacje siec została skonfigurowana.

5. Pozostaje nam sprawdzić czy „ASUS WLAN Control Center” ma ustawione ICS.
- klikamy 2x na ikonę AP w zasobniku systemowym

- z nowo otwartego okna wybieramy pozycje „Config” i zakładkę „Soft AP”,
przeciągamy nasze połączenie internetowe z „Availabe Network…” do pozycji Internet.

- dodatkowo w zakładce Access Control możemy dodać MAC adres naszego SPV żeby tylko on był dopuszczany do naszej sieci.

Na tym kończymy konfigurowanie naszego komputera oraz karty WiFi do współpracy z SPV M 3000. Następnym etapem jest konfiguracja samego SPV M3000.

II
Konfigurujemy SPV M3000 do współpracy z naszą siecią WiFi

1. Wybieramy w naszym PDA kolejno:
Start > Settings > zakładka Connections oraz ikona Network Card > zakładka Network Adapters.

Z ramki wybieramy pozycje SDIO WLAN Wireless Adapter i uzupełniamy ja w następujący sposób:

IP address: 192.168.0.2
Subnet mask: 255.255.255.0
Default gateway: 192.168.0.1 (jest to adres naszego komputera – serwera w sieci)

Przechodzimy do Name Server i wpisujemy adresy DNS: 194.204.152.34 Alt DNS: 217.98.63.164, klikamy ok.

Teraz włączamy moduł WiFi np. przy pomocy „Como Manager”.
Nasz SPV powinien wykryć dostępną siec i nas o tym powiadomić:

Zaznaczamy pozycje „The Internet” i klikamy Connect, teraz podajemy nasz klucz czyli C6307CEECA i dajemy Connect.

W tym momencie nasz SPV powinien się podłączyć do sieci. W Start > Settings > zakladka Connections oraz ikona Network Card zakładka Wireless powinna widnieć nasza siec:

Klikamy na nią i zawartość powinna wyglądać mniej więcej tak:

Możemy jeszcze przetestować czy wszystko działa, odpalamy Internet Explorer i wpisujemy adres www.google.pl jeśli nasz PDA wyświetli stronę to GRATULUJE jeśli nie to masz pecha i musisz wszystko sprawdzić od nowa.

W ten sposob mam zasieg w obrębie 200m od mojego mieszkania.

Mam nadzieje ze ten tutorial choć trochę będzie pomocny.
Z góry przepraszam za mój styl wypowiedzi ale nie jestem uzdolniony w tym kierunku.
Pozdrawiam
Jerzy Guzenda
Polecam:

« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 04, 2006, 13:09:15 »
Hej, mam duzy problem, uzywam netu w laptopie poprzez merlina u530 i Iplusa i jak udostepniam polaczenie to i tak nie ma IP dla karty WIFI.
Karta wbudowana jest do laptopa.

*

Offline Mcgiver

• 382
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 04, 2006, 17:38:41 »
Witaj!
przejdz do wpasciwosli polaczenia bezprzewodowego i w protokol internetowy IB zmien IP dla karty wifi.

Pozdrawiam
Polecam:

*

Offline krakers

• 286
    • http://n35.w.interia.pl
  • Sprzęt: iPaq HP 4150 SD 256MB i 1GB
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 23, 2006, 22:41:14 »
Wszytko ok męczyłem sie trochę ale wina była miedzy modemem Adsl a kartą WiFi w PC ale poszło  :O~

I tu jest mały problem  :terrified:  nie można sie połaczyć z siecią gdzie jest IP przydzielany przez serwer.
Ma ktoś jakis pomysł bo nie chce mi się ustawiać co jakiś czas karty Wifi w PPC

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 28, 2006, 08:36:32 »
Mcgiver Twój tutorial to coś czego szukałem od prawie dwóch dni (tyle czasu mam SPV) Na pewno pomoże to wielu userom tak jak mi gdy tylko zakupię kartę do stacjonarnego PC. Przy okazji mam pytanie:
Czy można zrobić coś takiego przez Bluetooth i jak to zrobić?

*

Offline Mcgiver

• 382
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 28, 2006, 14:53:35 »
Witam!
przez BT oraz Microsoft ActiveSync, to tak jak bys podlaczyl SPV przy pomocy kabla tez masz neta.
Nie testowalem tego bo nie mam BT ale po przeszukaniu forum napewno cos znajdziesz.
Pozdrawiam
Polecam:

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 28, 2006, 20:07:35 »
Ok faktycznie BT proste - robi sie tak jak z LAN-em zwykłym. Natomiast jak zrobiłem poprzez usb i wpisałem adresy ip to ActiveSync odmówił współpracy, a co za tym idzie nie miałem neta w w SPV - pomógł powró do ip automatycznego. Czy ktoś miał to samo? Podrawiam

*

Offline Mcgiver

• 382
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 28, 2006, 21:32:33 »
Witam!
nigdy nie wpisywalem IP przy AS i kablu usb.
Po prostu podlanczam i smiga net.
Pozdrawiam
Polecam:

*

Offline Bartas87

• 30
  • Sprzęt: SPV M3000 GPS GS-R238 MOTOROLA HT820
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 11, 2006, 17:20:17 »
witam

a co jesli mam stałe zewnetrzne ip przyznane tylko i wyłacznie na moj komputer? karta wLAN bedzie tak samo funkcjonować?

« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 11, 2006, 21:30:34 »
jaka karte wybrać w przypadku mio p550 ? nie mam SIDO

*

Offline Mcgiver

• 382
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 11, 2006, 21:41:03 »
Bartas87

Wszystko bedzie tak samo
Pozdrawiam
Polecam:

*

Offline Super_Ghost

• 670
  • Sprzęt: Palm Pre|GC5066HD
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 26, 2006, 19:46:35 »
dobra... ja się poddaje!!

mam neta po LANie.. adres 192.168.0.1 jest adresem serwera LANowego i zarazem mojej bramki....

wrzuciłem WiFi D-Link .. i chciałem udostepnić neta dla Wizarda.

Przejżałem wiele forów z całego świata :), co kraj to obyczaj :D

przeglądnąłęm również to forum.

robie niby wszystko jak trza.

Wizard łapie połączenie z kompem, lecz za każdym razem dostaje adres 169.254.92.137, nawet jak w jego sieciówce ustawie sztywno na 10.0.0.2

sieciówce WiFi ustawiam 10.0.0.1

i problem poawia sie gdy chce zaznaczyć w właściwościach udostępnienie neta dla innych urządzeń, bo wiąże się to ze zmianą IP na 192.168.0.1, który w przypadku mojej sieci jest zajęty.
Jak w takim razie mam udostępnić neta na Wizarda?? :|

*

Offline Radzu

• 49
    • http://www.muzikum.pl/
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 26, 2006, 20:16:50 »
Musisz pozwolić windowsowi zmienić IP na te 192.168.0.1 i jak już udostępni to możesz pozmieniać IP na takie jak chcesz.

*

Offline Super_Ghost

• 670
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 26, 2006, 22:17:14 »
no własnie problem w tym.. że jak pozwole.. to momentalnie trace poiłączenie z serwerem....... chwila niepewności... pojawia się konflikt.... nie może przydzielić adresu.. klikam OK ... i "wszystko po staremu" czyli opcja udostepniania neta jest odznaczona... a adres taki jak rpzed zmianami.. :/

« Odpowiedź #14 dnia: Październik 27, 2006, 14:06:01 »
no ciekawe rzeczy piszecie. jednak nie na moim poziomie (moj oczywiście jest dużo niższy).
Chciałem połączyć bezprzewodowo spv'a z moim kompem (notebook z WiFi, ale bez BT, IrDA) i nie mam pojęcia jak to drobić, żeby wszystko było cacy...
Gdybym miał neostradę, to sprawa chyba byłaby prosta, ale mam neta po lanie. większości tego co piszecie nie rozumiem niestety, albo nie weim jak to zrobić. Byłby ktoś w stanie wytłumaczyć mi to krok po kroku na gg?

*

Offline Super_Ghost

• 670
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 27, 2006, 16:38:32 »
też mam neta po lanie.... i problem w tym.. że widnows wymusza zmiane na adres w takim przypadku zajęty :)

dziś mnie naszło (nie wiem czemu nie wcześniej:D), wyłącze sieciówkę kablową.... i wtedy wifi będzie mogła bez problemu przyjąć 192.168.0.1 i jak już ktoś napisał, wtedy niby można po takiej operacji ten adres zmienić .

zobaczymy jak wyjdzie.. dam znać jak poszło.

> co ciekawe dziś złapałem HotSpota (co prawda Orange. .ael do samego punktu sie doczepiłem) i sieciówka przybrała adres taki jak ustawiałęm czyli 10.0.0.2 , czemu w takim razie u mnie(w połączeniu z moim dowomym kompem) pojawia się ten dziwny, kij wie skąd wytrzaśnięty, adres, jaki podawałem kilka postów wyżej?? :/

------------------------------------------------------------------------------

Więc tak:

wyłączyłęm sieciówkę kablową.. to z właściwości bezprzewodowej zniknęła opcja udotępniania neta :)

drugie podejscie polegało na wyjęciu kabla sieciowego przy włączonej sieciówce.
Tym razem poszło ja knależy i co spostrzegłem > zmieniany jest adres sieciówki kablowej, a nie WiFi, na 192.168.0.1 !! > zupełnie tego nie rozumiem :D
- zmieniłem adres spowrotem na taki jaki powinien być (wcześniej przeprowaniłęm próbę połączenia z PDA) i podłączyłem się PDA...
- otrzymał on tkai adres jaki powinien - 10.0.0.2 - lecz w zakładce "stan" sieciówki na kompie pakiety wyslane caly czas narastają.. a pakietów odebranych 0. no i net na PDA oczywiści  nie chodzi :)

jesto na forum ktoś doświadczony w takich walkach?? :D

-------------------------------------------------------------------

walki ciąg dalszy.
Wysłączyłem szyfrowanie połączenia i....... zaczęły dochodzić pakiety od PDA i nareszcie pingi idą!!! ale troche to dziwne.... czemu z szyfrowaniem nie chodzi??

lecz nadal nie ma neta w PDA.. :/

*

Offline Otto

• 37
  • Sprzęt: MDA COMPACT+KARTA SD 1G + KARTA WLAN SPECTEC
Odp: [SPV M3000] WiFi + Internet, jak?
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 01, 2007, 03:38:28 »
widze ladna konfiguracje spv m3000 a czy moze ktos wie jak skonfigurowac mda compact?

« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 30, 2007, 10:56:34 »
Kurcze.. Już sił nie mam - próbuję na wszystkie sposoby i dalej nic !!

Próbuję połączyć przez Wifi mojego Qteka 9100 i laptopa.. Laptop łączy się z internetem przez modem kablowy..

Może napiszę jak to robię..

Tworzę nowe połączenie Wifi w laptopie (computer to computer), uruchamiam konfiguratowa udostępnienia połączenia sieciowego, ustawiam, żeby udostępniał internet z Lan-a przez Wifi - wszystko ok..

Uruchamiam Wifi w Qteku, tworzę nowe połączenie o takiej samej nazwie (bez uwierzytelnień, zabezpieczeń), Qtek wykrywa sieć, łączy się, laptop pokazuje połączenie, zasięg znakomity..

Dane z kart sieciowych:

Laptop Ethernet:
-ustawienia auto

IP                              172.17.3.204
Subnet Mask             255.255.0.0
Default Gateway       172.17.0.1
DHCP Server             172.16.0.1
DNS Server               213.199.225.14

Laptop Wifi
-ustawienia manual

IP                                192.168.0.1
Subnet Mask               255.255.255.0
Default Gateway         172.17.0.1
Preferred DNS Server  213.199.225.14

Qtek ustawienia karty Wifi
-ustawienia manual

IP                                192.168.0.2
Subnet Mask               255.255.255.0
Default Gateway         192.168.0.1
DNS                             213.199.204.14

Po uruchomieniu IE nie działają strony, Skype się nie loguje, nie widzi sieci w Resco Explorer... Nic...

Da się coś z tym zrobić ? Proszę o pomoc...

*

Offline Maksioja

• 15
  • Sprzęt: HTC Prophet
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 12, 2007, 19:50:24 »
Mam w domu modem kablowy podłączony do routera, który rozdziela internet między komputer w domu i nadaje go na WiFi. W ustawieniach routera dodałem mojego HTC, tak aby był przepuszczany. W Wizardzie wszystko ustawione, tzn:

Start->Ustawienia->Połączenia->Karty sieciowe

Nazwa sieci: DOM
Połączenie do: The Internet
Uwierzytelnianie: WPA-PSK
Szyfr. danych: TKIP
no i mój klucz sieciowy ;)

Sieć ukazuje sie jako Dostępna, ale przy próbie połączenia wyskakuje Niedostępna

aha... i jeszcze ustawienia SDIO WLAN Wireless Adapter:
Adres IP: 192.168.1.9 (nie jest zajete przez inny komp)
Maska podsieci: 255.255.255.0
Brama domyślna: 192.168.1.1 (taki adres ma router)
DNS: 194.204.152.34
Alt. DNS: 194.204.159.1

Takie ustawienia mam też na laptopie (tylko inne IP ;) ) i działa... czemu tu nie działa?!
Proszę o pomoc!

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 12, 2007, 20:30:54 »
A w routerze nie masz filtrowania po MAC ?
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline Maksioja

• 15
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 12, 2007, 20:38:45 »
Zapomniałem właśnie napisać, że ustawiłem, aby przepuszczał MAC Wizarda... Nie działa, a MAC lapka też jest wpisany i działa...

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 12, 2007, 20:40:49 »
wylacz filtrowanie po MAC na chwile i zobacz czy ruszy, ew. wylacz na chwile w ogole szyfrowanie i tez sprawdz....

Ale najpierw, w jakim standardzie chodzi siec 802.11b czy 802.11g bo jezeli g to musisz najpierw fixa na wizarda zarzucic.

*

Offline Maksioja

• 15
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 12, 2007, 20:58:04 »
wyłączyłem wszelkie zabezpieczenia i nic...
W ustawienaich routera mam do wyboru:

Operating Rates Mode :
Mixed Mode <-- mam wybrane to
802.11g only
802.11b only

ale obojętnie, które wybiorę to i tak nie działa :/

EDIT:

DZIAŁA :D

zmieniłem na 802.11g only i działa :)

Dzieki wielkie i pozdrawiam !!! :D
« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2007, 21:02:03 wysłana przez Maksioja »

*

Offline Maksioja

• 15
« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 12, 2007, 23:14:21 »
to działa, ale m bardzo mały zasięg... czego to wina? na laptopie chodzi w każdym miejscu mojego domu, a na htc tylko niedaleko routera...

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 12, 2007, 23:41:05 »
Im mniejsze urzadzenie tym mniejsza antenka. im mniejsza antenka tym mniejszy zasieg... PPC maja malutki zasieg. zawsze PPC bedzie mil mniejszy zasieg niz laptop, ale az takiego tragicznego znow nie ma.

« Odpowiedź #25 dnia: Lipiec 18, 2007, 20:01:00 »
Czy któryś z kolegów ma taki problem jak ja?
Pisałem już o tym osobny post - jeśli ustawiam adres "na sztywno" ponieważ w mojej domowej sieci nie używam DHCP, muszę zrobić miękki reset aby wizard zaczął działać z tymi ustawieniami. Analogicznie jeśli zmienię ustawienia na zasysyanie adresóe w DHCP zmiany te również działają dopiero po miękkim resecie. Czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje?