cos się dzieje z baterią SPV m3000

• 11 Odpowiedzi
  • 1721 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Maj 11, 2006, 10:29:58 »
Witam! Ja z takim pytankiem, bo zauważylem ze cos sie dzieje z bateria w moim telefonie. Tzn, telefon ma ok 2 miesiace i na poczatku ładowania 100% stanu baterii wg programu " up time" trwało jakies 2h, a teraz czasami po 45 minutach juz mam 95% nie bawiąc się telefonem i majac wyłaczone wszelkie programy. Czy ktos ma podobne objawy??
Czy istnieje jakas mozlwiość jakby zresetowania baterii i naładowania jej od poczatku?? Czy poprostu oddac bateria do salonu bo telefon jest na gwarancji?
a moze poprostu tak musi być??jaka jest zywotnosc(albo jaka powinna być)??
dzieki za odpowiedzi z góry
pozdrawiam

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 11, 2006, 10:42:50 »
żywotność baterii zależy od intensywności użytkowania, na stronie głownej PDAClub'u jest test wizarda a w nim test baterii na mp3 i e-bookach, generalnie bateria powinna wytrzymać ze 2 dni średniego używania w spoczynku nawet 3 czy 4 dni, ale np. oglądanie filmu skróci ten czas do ok. 1 doby  :wink:
baterii sie nie resetuje, a jeśli trzyma do kilku dni w spoczynku to normalny objaw

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 11, 2006, 10:54:25 »
ale ja specjalnie nie bawiac sie telefonem chce sprawdzic ile wytrzyma i nie sadze zeby to było 2 dni. Więc uważam że coś jest nie tak, a jeszcze miesiąc temu nie było z tym problemu. I zauważyłem że jak ładuje telefon przez kompa to zywotnośc baterii jest krótsza niz ładowany przez ładowarke. Ale dlaczego tak jest to nie wiem. Ciekawe czy tylko u mnie to wystepuje??? :)

*

Offline Garakk

• 264
  • Sprzęt: HTC
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 11, 2006, 11:10:16 »
Hmm ja nie ma takiego problemu, bez ładowania z 2-3 rozmowami w czasie dnia + nieco czasu gierka + jakieś notki, wytrzymał 2 dni, po czym przy stanie baterii 29% podłączyłem go do podładowania.

Hmm może masz ciągle włączony ekran? A może nastawiony jest na dużą jasność?

pozdr
Currently on board (ROM): Wayfarer 2.8

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 11, 2006, 11:12:41 »
Niestety mi nie wytrzymuje dłużej niż kilkanaście godzin, faktem jest , ze dość intensywnie się nim bawię. Nie ukrywam, że kupiłem go w komisie jako nowego, niestety takim on nie był... I jest to jedyna rzecz, która mnie w nim drażnie - bateria. Dodam , ze wcześniej używałem Nokii 6310i, przez 4 lata i do dziś trzyma ona powyżej tygodnia przy intensywnym używaniu... Wrrrr...

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 11, 2006, 11:22:04 »
Almon
to jest normalne w urządzeniach klasy PDA - większość z nich trzeba codziennie ładować

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 11, 2006, 11:25:13 »
ale skoro w tescie wyszło że 2 dni, to chyba po 2 miesiącach uzytkowania ta zywotność nie spada do kilkunastu godzin, czy sie myle??
liczyłem sie ze bede ładował dużo częściej niz Nokie ale nie spodziewałem się że tak się może dziać z baterią, w tak krótkim czasie.

*

Offline lukjod

• 503
  • Sprzęt: touch HD 2
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 11, 2006, 11:28:10 »
u mnie trzyma max 1 dzien
okolo 2 godz rozmow dziennie, gier ani filmow nie uzywam, troche edge/gprs do sprawdzania poczty, czasem navi przez bt chociaz rzadko bo mam navi w aucie i przez bt podlaczone do AS

to i tak niezle gdy przy Mda3 musialem doladowywac w ciagu dnia
moje palmtopy: MDA1 -> MDA2 -> MDA3 -> Wizard -> Hermes -> Kaiser -> Raphael -> Blackstone -> Leo

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
Re: cos się dzieje z baterią SPV m3000
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 11, 2006, 13:06:23 »
Cytat: "marchew79"
Czy poprostu oddac bateria do salonu bo telefon jest na gwarancji?

Pamietaj, ze na sama baterie jest tylko 6 miesiecy gwarancji.

« Odpowiedź #9 dnia: Maj 11, 2006, 16:48:22 »
zastanawiam się czy istnieje jakiś program którym można ze tak powiem zbadac żywotność baterii. Tzn przy zakupie zmierzyć i np po jakims czasie. Ciekawe o ile z każdym miesiącem spada jej "życie".
pewnie mozna miernikiem, ale czy sa inne sposoby??
no bo kupujacy który nie wie w jakim stanie jest bateria moze sie nieźle przejechac na tym, bo wiadomo ze bedzie po naładowaniu 100% ale za 5h bedzie pusta.

*

Offline jakim

• 19
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 11, 2006, 17:00:45 »
a jaki masz rom? moj spv na romie od orangutana trzymal niecaly dzien, wieczorem powoli zdychal;)
zmienilem rom na:
Cingular_RUU_WIZARD_217_AKU2_WWE_CF2_A2DP-fixed
teraz bateria trzyma bez problemu 2 dni przy takiej samej intensywnosci uzytkowania.

« Odpowiedź #11 dnia: Maj 11, 2006, 19:33:53 »
dla mnie zmiana romu to czarna magia, więc nawet nie mam pojecia jaki mam i jak go zmienić.
Ale nie wiem czy tylko u mnie takie cos jest, ale spv strasznie gubi sygnał. Tzn raz jest, raz 50%, 35% potem znowu 100% i to dlatego bateria cały czas pracuje i sie wyczerpuje. Jest na to jakis sposób aby zasięg był stały???
Ps: Jakim moze poprowadzxisz mnie krok po kroku z ta zmiana romu, z góry dzieki! :D