emulacja PSX - ogolny zarys...zmiana nazwy posta.

• 207 Odpowiedzi
  • 27621 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline serek

• 474
  • Sprzęt: SG Note + EEE 1215N
« Odpowiedź #150 dnia: Luty 03, 2007, 20:25:30 »
Nie wiem czy już ktoś wspominał, ale tak dla pewności dodam, iż Abe's Oddysee chodzi na 100% na x50v z frameskip na 2. Tnie się przy filmach. Ogólnie wbrew pozorom gra się dość wygodnie, ale w sytuacjach wymagających zręczności warto posiedzieć nad odpowiednim ustawieniem klawiszy... Gra jest moją ulubioną platformówką, polecam! :]
MDA III->SPV M3000->Dell Axim x50v->SE P990i->O2 Exec->HTC Kaiser->HTC Diamond->HTC Leo->Samsung Galaxy Note

*

Offline iniemamocny

• **
  • 119
    • microservice
  • Sprzęt: dell axim x51v; Samsung i750
« Odpowiedź #151 dnia: Luty 04, 2007, 10:49:43 »
Cytat: "serek"
Nie wiem czy już ktoś wspominał, ale tak dla pewności dodam, iż Abe's Oddysee chodzi na 100% na x50v z frameskip na 2. Tnie się przy filmach. Ogólnie wbrew pozorom gra się dość wygodnie, ale w sytuacjach wymagających zręczności warto posiedzieć nad odpowiednim ustawieniem klawiszy... Gra jest moją ulubioną platformówką, polecam! :]
Fakt, chodzi ok, ale od fpsece to ja wymagam czegoś więcej niż Abe's Oddysee  ;)

*

Offline BLAST

• 378
« Odpowiedź #152 dnia: Luty 04, 2007, 11:39:05 »
Pobawcie się w rolnika :P - Harvest Moon - Back To Nature. Gra działa całkiem dobrze a do tego wydaje mi się bardzo fajna :)
Axim X51v (LennySh Football AximX51v WM6 ROM #2)

*

Offline serek

• 474
« Odpowiedź #153 dnia: Luty 04, 2007, 22:47:17 »
Cytat: "iniemamocny"
Fakt, chodzi ok, ale od fpsece to ja wymagam czegoś więcej niż Abe's Oddysee  ;)

Wole miec mniejsze wymagania i faktycznie pograc w cos, niz wygorowane i tylko marzyc o tych 20 czy 30 fpsach by moc normalnie pograc :> A tak swoja droga to musze dodac, iz w sumie to Abe's Oddysee chodzi plynniutko bez frameskip, nawet na pelnym ekranie (ale na LFB, VGA nie dziala na fullscreen, u was tez?). Zdarzaja sie tez bugi w postaci 3-4 pionowych kresek, kwadratowych otoczek przy animacjach w tle (podobnie jak w Silent Hill), oraz zdarza sie, ze nie do konca "odswieza" sie ekran pozostawiajac czesc elementow tla z poprzedniego "ekranu". Nie przeszkadza to jednak jakos specjalnie :]
MDA III->SPV M3000->Dell Axim x50v->SE P990i->O2 Exec->HTC Kaiser->HTC Diamond->HTC Leo->Samsung Galaxy Note

*

nothin

« Odpowiedź #154 dnia: Luty 05, 2007, 00:11:36 »
no, bo frameskip, jeśli by ktoś doczytał powoduje rózne problemy...ale po co czytać.

*

Offline iniemamocny

• **
  • 119
    • microservice
  • Sprzęt: dell axim x51v; Samsung i750
« Odpowiedź #155 dnia: Luty 05, 2007, 13:35:32 »
Cytat: "iniemamocny"

Wole miec mniejsze wymagania i faktycznie pograc w cos, niz wygorowane i tylko marzyc o tych 20 czy 30 fpsach by moc normalnie pograc :> A tak swoja droga to musze dodac, iz w sumie to Abe's Oddysee chodzi plynniutko bez frameskip, nawet na pelnym ekranie (ale na LFB, VGA nie dziala na fullscreen, u was tez?). Zdarzaja sie tez bugi w postaci 3-4 pionowych kresek, kwadratowych otoczek przy animacjach w tle (podobnie jak w Silent Hill), oraz zdarza sie, ze nie do konca "odswieza" sie ekran pozostawiajac czesc elementow tla z poprzedniego "ekranu". Nie przeszkadza to jednak jakos specjalnie :]
Ale w tej konkretnej grze odpuść sobie ripowanie warstwy graficznej.  VGA nie działa na landscape w żadnej grze, jeśli o to CI chodzi. U mnie ta gra nie sprawia zadnych problemów, pod warunkiem że ripuje tylko objętość obrazu, a video nie ruszam.

*

Offline serek

• 474
« Odpowiedź #156 dnia: Luty 06, 2007, 11:02:27 »
Nie oczekiwałem, że zripuję tą grę do "normalnych" rozmiarów, gdyż z założenia nie wycinałem niczego, tylko skompresowałem obraz do 500MB (choć teraz żałuję z jednego względu- trzeba odczekać parę sekund podczas wyświetlania 2 filmików na początku). Co do trybu landscape, to rzeczywiście o to mi chodziło. Na szczęście na innym sterowniku graficznym działa jak należy. Wygląda trochę gorzej, ale wygodniej się gra z racji samego ułożenia pocketa.

*

Offline guziq

• 10
« Odpowiedź #157 dnia: Marzec 12, 2007, 17:31:18 »
Panowie POMOCY:
zRIPowałem sobie GranTourismo2. Po odpaleniu gry widze tylko czarny ekran z wyswietlonym FPS-em - oscyluje wokół 80. Mój PDA to FS Pocket Loox N560.
Jak powinien byc skonfigurowany emulator dla tego pocketa?

*

Offline v1ck

• **
  • 203
  • Sprzęt: Dell Axim x50v
« Odpowiedź #158 dnia: Marzec 12, 2007, 20:05:27 »
GT2 to Ci chyba raczej nie ruszy

« Odpowiedź #159 dnia: Marzec 13, 2007, 02:24:27 »
Witam... wiem ze bylo gdzies to poruszane juz ale znalesc nie moglem...

FF7 - odpala sie widac ''SQUERSOFT" ktore znika, wybieram niu gejm i czarny ekran i tylko klatki skacza 29/30... Jestem posiadaczem spv m3000 od 2 tygodni i jestem zielony w tym temacie. Sprawdzalem ff na FPSe 92 i becie 96 i na obu to samo... Jak macie pojecie czego to wina to prosilbym o pomoc bo sie napalilem na PocketFF :] Moze to kwestja ripowania? zropowalem maxymalnie jak sie dalo (pewnie bardziej sie dalo ale to byl moj pierwszy rip :P)

btw jakby jakis user owego spvaua mogl mi wypis z cfg'a FPSe podac to bylbym wdzieczny, no i wszelkie rady tez mile widziane... :P

Jeszcze dodam ze uzywam biosu scph7502 i wersji NTSC - moze cos tutaj nie pasuje do siebie ?

*

Offline guziq

• 10
« Odpowiedź #160 dnia: Marzec 13, 2007, 06:45:41 »
v1ck
ale czy nie powinien chociaz pokazac sie jakis obraz?

*

Offline v1ck

• **
  • 203
« Odpowiedź #161 dnia: Marzec 13, 2007, 09:22:34 »
Cytat: "guziq"
v1ck
ale czy nie powinien chociaz pokazac sie jakis obraz?

nie wiem, nie probowalem nigdy, w kazdym razie wiem tylko tyle ze na emulacje GT2 jest jeszcze za wczesnie, poczekaj do wersji 0.10

*

Offline guziq

• 10
« Odpowiedź #162 dnia: Marzec 13, 2007, 11:13:04 »
a nie mogłby ktos podac konfiguracji tegoz szacownego emulatorka dla FS N560?

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #163 dnia: Marzec 13, 2007, 11:54:25 »
Cytat: "v1ck"
na emulacje GT2 jest jeszcze za wczesnie, poczekaj do wersji 0.10

a skąd takie info? Gran Turismo 2 jest na liście kompatybilności od wersji 0.091 jako playable... Ja akurat nie mam tej gry więc osobistym doświadczeniem się nie podzielę, ale może pokombinuj jeszcze guziq z innym biosem itp, a najlepiej sprawdź najpierw emulator na jakiejś grze która na pewno się uruchamia

*

Offline v1ck

• **
  • 203
« Odpowiedź #164 dnia: Marzec 13, 2007, 14:43:21 »
Cytat: "killcabbie"
Cytat: "v1ck"
na emulacje GT2 jest jeszcze za wczesnie, poczekaj do wersji 0.10

a skąd takie info? Gran Turismo 2 jest na liście kompatybilności od wersji 0.091 jako playable... Ja akurat nie mam tej gry więc osobistym doświadczeniem się nie podzielę, ale może pokombinuj jeszcze guziq z innym biosem itp, a najlepiej sprawdź najpierw emulator na jakiejś grze która na pewno się uruchamia

to jest moja opinia, wedlog mnie emulacja PSX bedzie w miare chodzic dopiero przy wersji 0.10

*

Offline DinthKSC

• 962
    • Prywatny blog
  • Sprzęt: iPAQ h4150
« Odpowiedź #165 dnia: Marzec 13, 2007, 15:19:04 »
na youtube wczoraj jeszcze widzialem filmiki z GT2 na podkreconym MDA II i Aximie. Oprocz tego ze o dziwo na MDA dziala ciut szybciej to jest powinna byc jak najbardziej playable przy frameskipie powiedzmy 2.

Odp: emulacja PSX - ogolny zarys...zmiana nazwy posta.
« Odpowiedź #166 dnia: Wrzesień 02, 2007, 11:12:46 »
przeczytałem całość, będę szukał polecanych biosów i sprawdze podawane konfigurację

ale.. po ściągnięciu 0.9.2... nie widze widze wspomnianych ustawień TURBO.. gdzie to jest?

*

Offline serek

• 474
« Odpowiedź #167 dnia: Październik 15, 2007, 23:43:21 »
to jest moja opinia, wedlog mnie emulacja PSX bedzie w miare chodzic dopiero przy wersji 0.10
Jeśli takowa się ukaże, w co już przestałem wierzyć.
Napisane: Wrzesień 02, 2007, 14:08:43
Na chwile stanęło mi serce...
przed chwilą wszedłem na stronę fpsece.net, patrzę, nowy news!
Niestety po przeczytaniu okazało się, że nie ma nic wspólnego z nową wersją, tylko o tym, iż emulator ten jest w finałach jakiegoś plebiscytu... ble...

*

nothin

« Odpowiedź #168 dnia: Październik 16, 2007, 11:33:57 »
do gier grywalnych dopisac mozna kula world - nie widac jak skacze a gierka bardziej logiczna niz zrecznosciowa wiec idealna na pocketa.

natomiast red alert zawiesza maszyne ostro.. jakby sie przepala w sekunde, ekran robi sie w paski i pomaga tylko hr...
hm,, c&c śmiga a red alert nie?

kula world jest świetna - na 400 mhz miałem chyba z 30 fps.

*

Offline serek

• 474
« Odpowiedź #169 dnia: Listopad 10, 2007, 23:27:41 »
Nowe wieści nt. Fpsece 0.10 od schtruck'a
"some news, hmm not really, ha yes one interresting news, i have succefully made working two OpenGL-ES GPU plugins which use PowerVR Hardware Acceleration! But before saying Yeah! you must know that there is much work to do to make those plugin faster and better than current GPUSoft plugin.

Another news which is very interresting, it's that LDchen has still not shared 0.10 core source, but he has good reason, in fact he was able recently to test hundreds originals games and he found many game not working, so he worked as hell to fix 0.10 core and HLE emulation, last week he said me that only 2 games among thousand still don't work, so as LDchen love perfection i'm sure he fixed 0.10 core for these two resisting games already...."
a już traciłem nadzieję... :]

*

Offline serek

• 474
« Odpowiedź #170 dnia: Styczeń 27, 2008, 02:07:38 »
Odświeżę temat...
Schtruck opublikował na swoim serwerze 7 filmików z różnych, płynnie chodzących gier (3D!) na Fpsece 0.10. Prędkość jeszcze nie tak imponująca, ale na mnie największe wrażenie zrobił klon space invaders jako loading screen xD
Linki do filmików na forum Fpsece.

*

Offline Paveu69

• 1174
  • Sprzęt: BlackBerry KeyOne, Galaxy Note 3, iPad mini 2
« Odpowiedź #171 dnia: Styczeń 27, 2008, 12:09:19 »
Można już ściągnąć wersje 0.10 Fpsece?

Z innej beczki:
Zripowałem sobie Final Fantasy VIII i gra się odpala, leci pierwszy filmik (czarnobiały), wchodzi w grę, normalnie działa płynnie, aż ekran się zaciemnia i powinien się wyświetlić 2 filmik, ale tak już zostaje na wygaszonym ekranie :/

Tak samo się dzieje na 0.9.5 i 0.9.6...
Ma ktoś jakiś pomysł dlaczego?
Nienawidzę Androida!

*

Offline serek

• 474
« Odpowiedź #172 dnia: Styczeń 29, 2008, 01:06:11 »
a jak myślisz? Gdyby można było to w tym temacie czy dziale nie byłoby takiego zastoju ;)
Ja tam nie próbowałem uruchamiać żadnych gier w które wiedziałem, że nie będę grać- czyli żadne 3D na Fpsece :]

*

Offline Paveu69

• 1174
« Odpowiedź #173 dnia: Styczeń 29, 2008, 15:51:17 »
Final Fantasy nie jest 3D... przynajmniej w połowie i na fpsece chodzi dobrze :)
Już doszedłem dlaczego nie działało: sterownik zmieniłem na VGA, bios na scph7502.bin i wyłączone frameskip
Nienawidzę Androida!

*

Offline serek

• 474
« Odpowiedź #174 dnia: Styczeń 29, 2008, 20:34:57 »
Walki są w 3D, jest wirtualne środowisko 3D z 2D prerenderowanymi scenami, no i postacie są 3D. To chyba więcej niż pół... Na pewno jest bardziej 3D niż np Abe's Oddysee, która jak na razie chyba jest najszybciej chodzącą grą na fpsece, którą próbowałem uruchomić.

*

Offline Paveu69

• 1174
« Odpowiedź #175 dnia: Styczeń 29, 2008, 22:33:06 »
Ja nie narzekam... :P
Nienawidzę Androida!

*

Offline Pinnhead

• **
  • 133
  • Sprzęt: Moto Flipout
« Odpowiedź #176 dnia: Luty 29, 2008, 10:55:02 »
Ja na SPV M3100 w Final Fantasy VIII pykam bez problemu chociaż ma minimalną zmułkę  :ok:
Ipsa sua melior fama

*

Offline Pinnhead

• **
  • 133
« Odpowiedź #177 dnia: Marzec 01, 2008, 20:22:03 »
Tylko, że doszedłem do momentu, w którym płyną statkiem na pierwszą misję i po briefingu zwiecha przy prubie wyjścia na zewnątrz statku. (dwa obrazy testowałem i to samo) :/
Ipsa sua melior fama

*

Offline Paveu69

• 1174
« Odpowiedź #178 dnia: Marzec 01, 2008, 22:57:35 »
Też miałem tak że mi zwieszało gre w 1 momencie...
Pogrzebałem w ustawieniach i działa :)

Zobacz 4 posty wyżej co napisałem :ok:
Nienawidzę Androida!

*

Offline Pinnhead

• **
  • 133
« Odpowiedź #179 dnia: Marzec 03, 2008, 14:02:36 »
Dzięki za info. Zadziałało. tylko zamiast VGA, u mnie trzeba było ustawić GAPI oraz Mdec BW na włączony i teraz mam filmiki czarno białe ale działa :D  :ok:
żeby jeszcze tylko ludzie mi nie tarabanili co chwila to byłoby super ;)
« Ostatnia zmiana: Marzec 03, 2008, 14:19:00 wysłana przez Pinnhead »
Ipsa sua melior fama