dokładność gps sirf star III

• 6 Odpowiedzi
  • 2216 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Kwiecień 13, 2006, 08:50:39 »
Może  wie ktoś gdzie mozna znaleźć dane techniczne anten gps- sirf star III  w modelach MIO 180 lub A201.  
gps ten obsługuje tryb DGPS??? - bo bardzo mi zależy na dokładności pomiaru (pole powierzchni) czy osobne anteny gps są w tym lepsze ?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Re: dokładność gps sirf star III
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 13, 2006, 09:48:36 »
Cytat: "slav83"
Może  wie ktoś gdzie mozna znaleźć dane techniczne anten gps- sirf star III  w modelach MIO 180 lub A201.  
gps ten obsługuje tryb DGPS??? - bo bardzo mi zależy na dokładności pomiaru (pole powierzchni) czy osobne anteny gps są w tym lepsze ?

Jeśli chodzi o małe obszary i pomiar z na prawdę dużą dokładnością, to będziesz miał problemy z dokonaniem tego tanim kosztem. Dodatkowo DGPS w Polsce działa dobrze, tylko w pewnych określonych miejscach. Możesz to wypróbować za pomocą darmowego narzędzia GNSS (opisywane w newsach na forum) i telefonu komórkowego z GPRS, tyle że połączenie tego irdą z Pocketem i jednoczesne "obchodzenie" terenu to moim zdaniem odrobinkę śmieszne zajęcie. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie pocket z BT - wtedy można już dość wygodnie korzystać z poprawek z GPRS'u. Pamiętaj tylko o dodatkowych kosztach takiego rozwiązania. Jeśli zaś zamierzasz obmierzać duże tereny (jakieś pola uprawne na przykład) to zwykły gps wystarczy.

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 13, 2006, 13:41:22 »
zależy mi na pomiarach pól uprawnych tj. conajmniej 0,5 ha wzwyż. Co masz na mysli pisząc
zwykły gps
 ten integrowany z pocketem wystarczy ? czy jednak lepiej kupic pocketa bez gps i dokupić oddzielny na BT ?  

I jeszcze jedno pytanie jak do kompa kupie BT a moj pocket (także z BT) to pouprzedniej konfiguracji jest mozliwość korzystania z internetu na pocket???  na jaka odległość BT przesyła dane ??

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 13, 2006, 15:20:32 »
zależy mi na pomiarach pól uprawnych tj. conajmniej 0,5 ha wzwyż. Co masz na mysli pisząc
zwykły gps
 ten integrowany z pocketem wystarczy ? czy jednak lepiej kupic pocketa bez gps i dokupić oddzielny na BT ?  
I jeszcze jedno pytanie jak do kompa kupie BT a moj pocket (także z BT) to pouprzedniej konfiguracji jest mozliwość korzystania z internetu na pocket???  na jaka odległość BT przesyła dane ??

Zwykły GPS - to znaczy taki dostępny w sprzedaży w "normalnej" cenie (max kilkuset zł). Stacje pomiarowe z odbiornikami DGPS kosztują 10 - 100 * więcej :) Do pomiarów pól uprawnych ARiMR podobno też używała całkiem przeciętnych odbiorników GPS, więc nie ma co przesadzać. I nie ma znaczenia czy kupisz odbiornik zintegrowany, czy BT - czułość odbiornika zależy od chipsetu na którym jest zbudowany, a przy tak komfortowych warunkach pracy jak otwarta przestrzeń (pomiar pól) sprawdzą się nawet starsze konstrukcje na SIRF II.
Co do drugiej części pytania - tak internet przez BT działa zupełnie nieźle, szybkość jest dobra, zasięg taki sobie - można powiedzieć, że max 10m. Dłuższy zasięg ma sieć WI-Fi (nawet do 300m).

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 13, 2006, 23:39:15 »
bo bardzo mi zależy na dokładności pomiaru (pole powierzchni) czy osobne anteny gps są w tym lepsze ?

Generalnie ze względu na dokładność pomiaru nie wiem czy nie lepsze byłoby rozwiązanie oparte na odbiorniku innym niż SiRF III, ale za to z anteną zewnątrznę na tyczce :!: Tylko nie myl "anteny zewnętrznej" z zewnętrznym odbiornikiem (modułem) GPS. To różne pojęcia !

SiRF III w przypadku bardzo dobrej i dobrej widoczności satelitów ma dokładność porównywalną ze "zwykłymi" odbiornikami. Porównywalną, ale moim zdaniem jednak trochę gorszą. Może nie podczas jazdy samochodem, ale w pomiarach statycznych czy pomiarach przy niedużej prędkości przemieszczania.
Niestety w przypadku słabszej widoczności satelitów (to nie tylko kwestia drzew, ale również złej konfiguracji satelitów czy zakłóceń stratosferycznych) SiRF III pomimo swej doskonałej czułości ma tendencję do dość (moim zdaniem: bardzo !!!) poważnych przekłamań. Statyczne pływanie sygnału w SiRF III jest tak duże, że w moim odczuciu dyskwalifikuje ten odbiornik do robienia pomiarów. Przyznaję jednak, że od czasu jak przesiadłem się na SiRFy III nie używam anteny zewnętrznej. Może ona pomaga ?

Typowe zestawy pomiarowe dla rolnictwa bazują na odbiornikach bez SiRF III, za to z anteną Quad Helix (!) + zawsze (!) anteną zewnętrzną (oczywiście noszoną ponad głową).

Tym razem nie namawiam na zakup Garmina, ale co Garmin ma w tej materii do powiedzenia warto choćby przeczytać: http://www.garmin.pl/index.php?mod=stat&act=agr_main&lm=agr

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 14, 2006, 08:27:36 »
Cytat: "GPS maniak"
bo bardzo mi zależy na dokładności pomiaru (pole powierzchni) czy osobne anteny gps są w tym lepsze ?

Generalnie ze względu na dokładność pomiaru nie wiem czy nie lepsze byłoby rozwiązanie oparte na odbiorniku innym niż SiRF III, ale za to z anteną zewnątrznę na tyczce :!: Tylko nie myl "anteny zewnętrznej" z zewnętrznym odbiornikiem (modułem) GPS. To różne pojęcia !

To w takim razie co mógłbys polecić. Dziś chyba wiekszość odbiorników oparta jest na Sirf III !  Może mógłbyś zaproponować mi jakis inny odbiornik.     Antena zewnetrzna to chyba nieduzy koszt ? tylko czy każdy pocket lub odbiornik gps oferuje możliwość podłączenia ?

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 14, 2006, 17:52:14 »
To w takim razie co mógłbys polecić.

Pisałem o tym w sąsiednim wątku (o Rikaline 6033). Tzn. pisałem, że problem w tym, że nie mam praktycznego doświadczenia z odbiornikami do pocketa. Nie bardzo się tym interesowałm, bo stosuję sprzęt dedykowany. Zatem konkretnego modelu nie potrafię polecić. Wiem tylko (teraz poszedłem "za modą" i mam 2x SiRF III), że tak jak czułość tego chipsetu jest faktycznie rewelacyjna, i w samochodzie sprawuje bardzo dobrze, tak jego dokładność statyczna niestety nie jest najlepsza.

Antena zewnętrzna to faktycznie niewielki wydatek. W opisie konkretntego modułu GPS, czy w opisie pocketa zintegrowanego z GPS zawsze będzie info czy jest możliwość podłączenia anteny zewnętrznej.