bo bardzo mi zależy na dokładności pomiaru (pole powierzchni) czy osobne anteny gps są w tym lepsze ?
Generalnie ze względu na dokładność pomiaru nie wiem czy nie lepsze byłoby rozwiązanie oparte
na odbiorniku innym niż SiRF III, ale za to
z anteną zewnątrznę na tyczce 
Tylko nie myl "anteny zewnętrznej" z zewnętrznym odbiornikiem
(modułem) GPS. To różne pojęcia !
SiRF III w przypadku bardzo dobrej i dobrej widoczności satelitów ma dokładność porównywalną ze "zwykłymi" odbiornikami. Porównywalną, ale moim zdaniem jednak trochę gorszą. Może nie podczas jazdy samochodem, ale w pomiarach statycznych czy pomiarach przy niedużej prędkości przemieszczania.
Niestety w przypadku słabszej widoczności satelitów
(to nie tylko kwestia drzew, ale również złej konfiguracji satelitów czy zakłóceń stratosferycznych) SiRF III pomimo swej doskonałej czułości ma tendencję do dość
(moim zdaniem: bardzo !!!) poważnych przekłamań. Statyczne pływanie sygnału w SiRF III jest tak duże, że w moim odczuciu dyskwalifikuje ten odbiornik do robienia pomiarów.
Przyznaję jednak, że od czasu jak przesiadłem się na SiRFy III nie używam anteny zewnętrznej. Może ona pomaga ?
Typowe zestawy pomiarowe dla rolnictwa bazują na odbiornikach bez SiRF III, za to z anteną Quad Helix (!) +
zawsze (!) anteną zewnętrzną
(oczywiście noszoną ponad głową).
Tym razem nie namawiam na zakup Garmina, ale co Garmin ma w tej materii do powiedzenia warto choćby przeczytać:
http://www.garmin.pl/index.php?mod=stat&act=agr_main&lm=agr