spadająca pojemność baterii po długim ładowaniu w SPV M3000

• 14 Odpowiedzi
  • 2117 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Kwiecień 05, 2006, 08:35:12 »
Zjawisko wygląda tak: ładowanie ładowarką sieciową kilka godzin np. przez calą noc, wskaźnik naładowania pokazuje 100% pojemności następnie (po odłączeniu zasilania) po kilkunastu minutach spadło po pierszym ładowaniu do 58%. Następne próby długiego ładowania to spadek do ok. 76%, teraz 84%. Nie mam aktywnego połaczenia WiFi i Bluetooth.
Zadziwiające są te nagłe spadki pojemności, jaka może być tego przyczyna? może bateria do wywalenia? Próbowałem dwoma różnymi ładowarkami sieciowymi. :shock:

*

Offline chato.pl

• 4852
    • http://chato.pl
  • Sprzęt: iPhone • Mio C520 [AM]
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 05, 2006, 08:36:47 »
'(•_•)' oмиιa possυм ιи εo, qυι мε coиƒoяτaτ '(•_•)'

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 05, 2006, 08:48:29 »
maciek4464
radzę sprawdzić jeszcze Irdę - choć ona nie powoduje aż takiego zużycia,
a procka nie masz mocno podkręconego?
choć z tego co piszesz pewnie jednak coś nie tak z baterią - dziwne wszak jest nowa...

*

Offline Sad

• *
  • 72
    • http://starzaki.eu.org/~sad/
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 05, 2006, 08:52:18 »
Zobacz czy bluetooth, wifi, irda nie jest wlaczona. Sprawdz szybkosc z jaką pracuje procesor. Zobacz czy nie masz uruchomionych programów w tle. Eh.. a problem z ładowaniem, nie cierpie tego, bateria sie naładuje - kabel jest nadal w srodku, a stan naladowania spada. Trzeba ponownie wyciagnac i wlozyc kabel zeby znow zaczal ladowac.

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 05, 2006, 09:28:12 »
Tak na prawde to nie wiem czy bateria jest nowa.Kupiłem nowy telefon goły z folią na wyświetlaczu, sprzedawca (komis) twierdził, że gwizdnęli im pudełko. Mam 6 miesięcy gwarancji czyli potwierdzenie sprzedaży. Co do baterii nie mam pewności czy jest nowa bo nie wiem jak to sprawdzić. Napisane jest na niej SANYO Model: WIZA16, rating: 3,7 VCD 1250 mAh, Li-ion. Tak sie kończą zakupy wątpliwe.

*

Offline mrnikt

• 428
  • KFF / Knive SHADOW
  • Sprzęt: Galaxy S + Avila GPS
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 05, 2006, 09:46:16 »
A sprobuj nie ladowac cala noc .. tylko wylaczyc ladowarke jak tylko skonczy sie cykl ladowania. To NIENORMALE :) ale w moim aparacie cyfrowym krocej chodzi akku jesli zostawie na nocke ladowanie. OK 2- zdjec wiecej wychodzi jelsi odlacze zaraz po naladowaniu. MOze i TU zachodzi taka opcja.
Moj telefon jest  Galaxy-S-tyczny :)

*

Offline Sad

• *
  • 72
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 05, 2006, 09:47:34 »
A ładowarka, kabel do synchronizacji, płyta były?
Bateria nie jest orginalna - pewnie się rozładowała stara i po rozładowaniu siadła.
Moim zdaniem najlepiej gdybyś wybrał się na policje i sprawdził czy telefon nie pochodzi z kradzieży. Nie ma się czego bać, jeśli tak bedzie swoje pieniądze dostaniesz spowrotem.

*

Offline chato.pl

• 4852
    • http://chato.pl
  • Sprzęt: iPhone • Mio C520 [AM]
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 05, 2006, 10:02:04 »
Cytat: "Sad"
Bateria nie jest orginalna - pewnie się rozładowała stara i po rozładowaniu siadła.

na jakiej podstawie twierdzisz, że bateria Sanyo (WIZA16) nie jest oryginalnym ogniwem Wizarda  :?:
'(•_•)' oмиιa possυм ιи εo, qυι мε coиƒoяτaτ '(•_•)'

« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 05, 2006, 10:11:13 »
ładowarke dostałem uniwersalną miniUSB (chyba do V3), kabel do synchronizacji też uniwersalny, płyty nie mam. Programy ściągnąłem z netu. Z kompem wszystko działa. Najlepiej zadzwonie do komisu i spytam co dalej. jestem ciekaw ich reakcji. doładowałem reszte baterii przez USB z kompa. I na razie nie spadła pojemność. Póki co to serdeczne dzięki za pomoc. pozdrawiam

*

Offline vio24

• 40
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 05, 2006, 10:18:21 »
Byc moze jes to wina wskaznika. Ja u siebie zaobserwowalem podobne zjawiska ale pojawia sie to sporadycznie. Dodatatkowo czasami wyciemnia mi ekran kiedy wskaznik wskazuje dosc dobre naladowanie a czasami wskaznik wogule nie pokazuje ladowania:)

Pozdrawiam.

*

Offline Sad

• *
  • 72
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 05, 2006, 10:28:00 »
Cytat: "ch@to"
Cytat: "Sad"

na jakiej podstawie twierdzisz, że bateria Sanyo (WIZA16) nie jest oryginalnym ogniwem Wizarda  :?:

Rzeczywiscie  :oops: wydawało mi się, że to wizard ma baterie z emblematem HTC, to moj iPAQ ma baterie hp. Moj blad :)

*

Offline Mcgiver

• 382
    • http://www.Maxi-PDA.prv.pl
  • Sprzęt: Acer N311 WM6.1
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 05, 2006, 14:39:47 »
Witam,
w moim SPV M3000 wyglada to tak,

telefon nowy, 3 cykle ladowania po ok 12 g. i wskaznik bateri po naladowaniu spada do ok 50 % (przez okres do 2 dni) a nastepnie do 4 dni w miare stabilnie ubywa.

Jak to jest ze po naladowaniu bardzo szybko ubywa bateri przez krutki czas a nastepnie zatrzymuje sie na jakims sprocencie i stopniowo ubywa przes dluzszy czas, az do rozladowania.

I jeszcze jedno, czy czeste podlanczanie do ladowarki i doladowywanie podczas korzystania z wifi wplynie nie koprzystnie na rzywotnosc bareti.

Dzieki za odp.
Pozdrawiam
Polecam:

*

Offline xins

• *
  • 50
  • Sprzęt: był spv m3000, jest Toshiba g900 :)
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 05, 2006, 20:50:10 »
u mnie to trohe gorzej jest bateria mi nie spada zaraz po ładowaniu trzyma nawet trohe te 100% ale wytrzymuje max 2-3 dni... może zadużo się bawie niewiem... nienażekam

« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 05, 2006, 21:41:00 »
Witam!
Winę za stan naładowania ponosi prawdopodobnie nieorginalna ładowarka.W samochodzie używam uniwersalnej ładowarki zapalniczka-USB i po naładowaniu tym szajsem bateria pomimo 100% na wskaźniku wytrzymuje tylko 1 dobę bo naładowaniu np.z laptopa jest tak jak być powinno.

« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 14, 2006, 12:10:24 »
Z opisu wynika, że zestaw kupiony w komisie ma wszystko co znajduje się w oryginalnym pudełku.
U mnie był taki sam problem. Po naładowaniu telefon wytrzymywał 2 dni bez rozmów i z wyłączonym Bluetooth i WiFi oraz pod warunkiem, że nie używałem żadnych programów.
Wysłałem go do naprawy gwarancyjnej i wymienili mi soft. Teraz trzyma 3-4 dni z rozmowami i normalnym uzytkowaniem. Przy włączeniu Bluetooth i GPS trzyma 1 dzień, ale podświetlenie jest prawie cały czas włączone)

Prawdopodobną przyczyną było użycie ładowarki samochodowej od V3, która ma inny prąd ładowania (o połowę mniejszy). Polecam więc używanie oryginalnej ładowarki.