Hmm No to faktycznie dziwne. W sumie tych virtualnych stron zaplanowalem sobie zrobic 3 i co najfajniejsze na każdej mozna inną tapetę walnąć. Te virtualne strony chcę, żeby mi zastepowały zakładki z Pocket Plusa. Poprostu zamaist 3 zakładki w Plusie, 3 virtualne strony.
Zobaczymy co mi z tego wyjdzie 
dokładnie, ja jakoś wolę virt. strony, niż pasek z boku... no i fakt, różne tapety dają możliwośc podpięcia czegoś spokojnego na tło przy potrzebie czytelności, i szaleństw, tam gdzie nie musimy czytac tekstu.
co do hm "menu" z bąblami z screenu...
w opisie odnoszę się do wersji 1.0.0 coś tam WAD-a.
dock to obszar kreowany obrazkiem; niewazne, co widzimy, zawsze są one prostokątami, choćby wyglądało inaczej, przykład:

efekt w WAD jest taki:

plik obrazka docka w
TGA(z przezroczystością):
http://w12.easy-share.com/857656.htmlNależy zauważyć, że użycie PNG da nam efekt w postaci obrazka z
białym tłem, stąd w WAD należy użyć tga Z alphachannelem(24 bit + 8 AC).
(co prawda nadal nie mogę sobie poradzić z cieniami....są w odwrotnych barwach, aniżeli bym chciał - psp9 ;/), ale przeroczystośc generalnie dziła.
Teraz:
Dock tworzymy poprzez wybranie z menu
"new" opcji
"dock"(a jakże...), więc podajemy scieżkę do obrazka na przykład testowego.
Po zatwierdzeniu mamy dock na ekranie.
Teraz należy uczynić jakiś button/"text object" otwieraczem/zamykaczem docka.
Tworzymy takowy i w miejscu
"tap action" ustawiamy
"toggle dock" a na samym dole w
"control" wybieramy, który to dock chcemy pokazać/ukryć.
Teraz: jeżeli w
"properties" docka ustawimy
"visible by default", dock będzie pokazywany na starcie systemu, po softresecie itp.
mozemy też ustawić opcję "hide this dock after executing a subsystem", co zaowocuje zamykaniem docka po kliknięciu weń jakiegoś skrótu/obiektu tekstowego.
Teraz kilka uwag:
- dock to własciwie to samo, co virtual page z tą róznicą, że w dcku nie mozna użyć pluginów today, oraz oczywiście jest on wyświetlany wewnątrz strony wirtualnej
- elementy W docku blokujemy
niezależnie od elementów na wirtualnej stronie,
- elementów z docka NIE można przenosić na stronę wirtualną, odwrotnie także nie, trochę to dziwne, ale pomiędzy stronami też chyba się nie da..
- funkcja
"opacity" ma sens jedynie w przypadku obrazków BEZ przeroczystości, alpha channelu, czyli np. zadziała na rysunku zwyklego kwadratu, ale nie zadziała w przypadku przykładowego obrazka powyżej(TGA).
- w docku można zrobić button/skrót/obiekt tekstowy zamykający TEN lub inny dock(czyli symulacja close z windowsowych okien).
-
docki NIESTETY ZAWSZE będą pod pluginami... ;/,
- dock można
"przypiąć" - opcja
"pin", co spowoduje możliwość wyrzucania docka na ekran na każdej stronie wirtualnej,
przy czym PW(patrz wyżej).
btw, zegarek z obrazka:

link:
http://w12.easy-share.com/857694.htmlnie jest zbyt szczególny... szkoda, że nie można zmieniać wyglądu wskazówek poza ich szerokością i kolorem...
aha, jeszcze coś:
pola tekstowe mogą zawierac też zmienne(podaję za postem z jakiegoś forum..), co miłe, taki text object nadal moze odpalać dowolną aplikację, lub używać innej funkcji typowej dla text objecta/buttona:
%T12% - 12 hour time
%T24% - 24 hour time
%DOW% - Day of the week
%MN% - Numeric month
%ML% - Long month
%MS% - Short month
%Year% - Current year
%Batt% - Current battery percentage
%FM% - Free RAM
%MTT% - Total RAM
%Appt% - Appointment Count
%Tsk% - Task Count
%Day% - The current day of the month
%Page% - The name of the active page
%Week% - The current week of the year (using ISO calculations)
%Free:<path>% - The current free space on the specified card
%Total:<path>% - The total space on the specified card
%Perc:<path>% - The percentage of free space on the specified card
%Used:<path>% - Displays the amount of storage used on the specified card.
On SOME OF the above variables, <path> should be replaced with the path to your storage card (i.e. \ or \SD Card).
Storage Meter Variables:
Free:<path> - Displays just the amount free
Total:<path> - Displays just the total storage space
Used:<path> - Displays just the used space
Perc:<path> - Displays the percentage of free space
These are used by placing them in the"Storage Card:" field.