WM5 & Blue Angel (XdaIIs, MDA3)

• 165 Odpowiedzi
  • 73547 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline corona

• 251
« dnia: Listopad 05, 2005, 17:07:03 »
Jest to wolne tłumaczenie, Wszelkie działania na swoją odpowiedzialność
Mam nadzieję, że tekst ten bedzie choć trochę pomocny dla kamikadze podobnych troche do mnie

Instrukcja zmiany oprogramowania ROM’u do WM 5 build (14343) / wolne tłumaczenie ze strony
(http://wiki.xda-developers.com/index.php?pagename=BA_5.1.1700_build_14343_Upgrade)
•   Obecnie jest dostępne oprogramowanie, 1 BA WM5 English ROM: Wersja 5.1.1700 Build 14343
•   Oprogramowanie będzie działać wyłącznie BlueAngel GSM PH20B / PH20B1  (NIE DZIAŁA z  CDMA / Harrier)
•   Potrzebujesz Windows XP with SP2 ze sprawnie działającym!!! ActiveSync 4 (lub Windows 2000)
•   Flashujesz wyłącznie na własną odpowiedzialność!!!! Możesz uszkodzić swoj sprzecik.
•   Wgrywanie ROM’u nie od swojego dostawcy oczywiście nie godzi się z gwarancja którą utracisz.
Upgrade Instructions:
•   Zrób kopie zapasową swoich ważnych danych – bo podczas flashowania stracisz wszystko. Żadne dane nie zostana odzyskane. Bedziesz musiał wszystko przeinstalować od nowa.

0.   Zanim zaczniesz zabawe ze zmianą WM2003 na WM5.0, zrób PEŁNĄ KOPIĘ ZAPASOWĄ na kartę SD  (Start / Programs / xBackup) oraz za pomocą ActiveSync. Kopia zapasowa na karcie SD będzie Ci bardzo przydatna przy ewentualnym powrocie do WM2003. Kopia wykonana za pomocą ActiveSync bedzie pomocna dopiero po wykonaniu Restore z karty SD

1.   Zainstaluj Activesync 4.0 beta, ale wczesniej odinstaluj popzednia wersję
o   Ściągnij ją z tąd: Microsoft  Activesync 4.0 beta.
o   Upewnij się że masz połączenie ze swoim XDAIIs/MDA3
o   Nie musisz mieć ustalonego “partnership”
o   Poprostu podłącz go jako Gość.
o   Jeśli możesz przeglądać pliki na urządzeniu to wszystko

2.   Ściągnij oprogramowanie
o     Version 5.1.1700 Build 14343 - Patched by Mamaich V3
o    topic concerning the latest version
o   Wszystkie “patches” będą bazować na tej wersji

3.   Rozpakuj pliki. Bedziesz potrzebować  WinRAR.

4.   Zobaczysz fodery jak poniżej
o   Downgrade to WM2003SE
o   PH20B
o   PH20B1
o   Preparation
o   WM5_mamaich_patched.

5.   Jeśli masz nieodchaczony nie odblokowany jeszcze Extended ROM
o   skopiuj “xda-developers_Unlocker.cab” z folderu "Preparation\ExtROM unlocker - WM2003SE" do swojego urządzenia.
o   nastepnie zainstaluj klikając na niego w FileManager
o   następnie przejdź do Start -> Programs -> ExtROM tools -> teraz kliknij "unhide", potem "Unlock". Wykonaj Soft Reset.

6.   Ustawienie wielkości pamięci “Storage” celem osiągnięcia pełnych 60MB a nie 43 MB
o   Skopiuj Repart_DOC.exe z folderu "Preparation\DOC repartitioning tool" do swojego urządzenia i uruchom.
o   Ustal wielkość Extended ROM na 128 kb
o   Kliknij "Format now!" i czekaj aż zadanie bedzie skończone (kilka sekund). Zobaczysz informację że zadania wykonane.
o   Wykonaj „Soft reset”.
o   Wyskoczy informacja „You will get an error message about your storage”, poprostu kliknij “yes” i czekaj kilka sekund.

7.   Zatrzymaj “activesync”.
o   Prawym przyciskiem kliknij na taskbar (pasek tam gdzie jest zegarek itp) -> i włącz Task Manager.
o   Zakończ działanie nst procesów:
   rapimgr.exe,
   outlook.exe,
   winword.exe,
   wcescomm.exe,
   wcesmgr.exe

8.   Włącz swojego XdaIIs/MDA3 w stan bootloader.
o   Jednocześnie przyciśnij Power(włącznik) + record (nagrywanie) (ponizej potencjometru zgłasniania) + softreset (dziurka na spodzie). Musi być w tym samym momencie.
o   Na ekranie pojawi się napis z "Serial"I wersją Bootloader.
o   Połącz swoje urządzenie z komputerem
o   Upewnij się że ładowarka jest podłączona do bazy.
o   Opis na MDA powinien się zmienić na "USB" now.

9.   Skopiuj pliki do właściwego miejsca
Jeśli posiadasz PH20B device jak w MDAIII, QTEK 9090, XDAIIs, PDA2K etc.
o   skopiuj nk.nbf z folderu "WM5_mamaich_patched" do folderu PH20B
o   Uruchom BaUpgradeUt.exe, i patrz dalsze kroki
Jeśli posiadasz PH20B1 device tak jak w SX66
o   skopiuj nk.nbf z folderu "WM5_mamaich_patched" do PH20B1.
o   Uruchom MaUpgradeUt_noid.exe, i patrz dalsze kroki

10.   Teraz masz juz wgrany WM5
o   przyciśnij next (w celu rozpoznania twojego urządzenia 10-15 sekund).
o   Zobaczysz że wersja nowego ROMu to 1.40, zignoruj to, kliknij next,
o   Proces upgrade powinien rozpocząc się po momencie. Potrwa ok 10 minut.

11.   Hardreset zodnie z opisem na ekrenie
o   Jak skończysz wyjmij urzadzenie z uchwytu.
o   Wciśnij Power + Softreset, w momencie gdy kolorowy pasek pokaże się na ekranie
Jeśli posiadasz PH20B device jak w  MDAIII, QTEK 9090, XDAIIs, PDA2K etc.
   Szybki przyciśnij Record+Camera zanim pokaże się wersja w stopce
   lub, przycisnij Power+Softreset+Camera+Record w tym samym momencie (tu potrzeba 4 rąk ).
Jeśli posiadasz PH20B1 device such as SX66
   Szybko przyciśnij Record+Windows Media zanim pokaże się wersja w stopce
   lub, przycisnij Power+Softreset+Windows Media Player przycisk +Record wszystkie knefle w tym samym momencie.
o   Zobaczysz 3 opcje, zamień w drugiej I trzeciej na TAK
Jesli posiadasz PH20B tak jak w MDAIII, QTEK 9090, XDAIIs, PDA2K etc.
   Możesz to zrobić z kamerą i przyciskiem nagrywania.
Jeśli posiadasz PH20B1 jak w  SX66
   Możesz to zrobić z przyciskami Windows Media Player i Nagrywania
o   Jeśli skończyłeś przyciśnij przycisk z kopertą, pokaże się biały ekran na moment – poczekaj.
o   Na ekranie powinny się pokazać 4 paski kolorowe, (bootscreen),Poczekaj moment
o   Teraz powinien sie pokazać ekran powitalny.

12.   „Setup” swoje urządzenie
o   Postępuj zgodnie z opisami na ekranie.

13.   Ustawienia Activesync Partnership z twoim komputerem.
o   Włóż swoje urządzenie do uchwytu (ładowarki)
o   Zparuj urządzenia.
o   Jeśli masz problemy, spróbuj:
   Rozłącz i podłącz ponownie swojego PDA
   W MDA przejdź do  Start -> settings -> Connections -> Network cards.
   Kliknij na "Remote_NDIS Host", i zmień and change to "Use server-assigned IP address" w miejscu IP address
   Windows i Twój PDA moga marudzić o zdublowanych nazwach oraz "Cant determine IP address", zlej to i kliknij OK
   Sprawdź również czy masz wyłączony Internet security 2005 Firewall dla (Windows XP firewall seems to work)

14.   Teraz masz działający WM5 BA, choć nie wszystko jeszcze jest OK, ale o ty za chwikę

15.   Przeprowadź Test
o   Sprawdź Telefon
o   Sprawdź swoje Regional settings
o   Sprawdź Czas

16.   Teraz ta chwilka , aby wszystko grało musisz wgrac nowe Patches, updates and Hotfixes ze strony Wiki
o   WM5 Patches and ChangeLog

Sory za formę i brak lepszego tłumaczenia, trudno niestety znaleźć niekiedy Polskie odpowiedniki. Jeśli będą jakieś sugestie, proszę o kontakt.

*

Offline Goompie

• **
  • 151
  • Sprzęt: MDA AMEO - (HTCX7500)
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 11, 2005, 11:57:08 »
No i sprawdziłem :) Moim zdaniem nie warto jeszcze instalowac tej wersji WM2005. Dziala straaasznie wooolno.
No i teraz pytanie: Co z downgradem ? Czy wystarczy sobie zainstalowac WM2003 czy tez trzeba jakoś odwrócić operacje z punktu 6 (te z wykorzystaniem Repart_DOC.exe)
W paczce systemem w folderze downgrade znowu jest ten plik. Jeżeli trzeba go użyc to co w nim teraz ustawić skoro wcześniej było 128kb

P.S.
Zainstalowałem właśnie ROM z T-MOBILE (WM2003) który wcześniej chodził świetnie a teraz wywala jakieś błedy (error task manager, error calendar manager itp)

*

Offline Lutek

• 677
  • Sprzęt: MDA Pro
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 11, 2005, 12:38:50 »
Wywala te błędy ponieważ nie masz zapewne EX ROM (czyli odwrócić działania z punktu 6 - trzeba ustawić na 16 Mb).

*

Offline corona

• 251
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 11, 2005, 18:17:24 »
Celem powrotu do wm2003 najlepiej przed zmiana na WM5.0 wykonać pełny BackUp na Kartę SD. (PEŁNY)
Ja po powrocie, (bo wróciłem do WM2003) również nie miałem Ex Rom'u, próbowałem wykonać Restore za pomocą ActiveSync, niestety wyskakiwał błąd, iż plik backup był wykonany dla innego urządzenia. Z karty SD poszło bez problemu. Tak więc mam z powrotem dokładnie to co przed zmianą na WM5.0

*

Offline Goompie

• **
  • 151
  • Sprzęt: MDA AMEO - (HTCX7500)
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 11, 2005, 18:21:24 »
16 Mb ? Zamiast 128 kb ? Tam chyba tylko w kb mozna wpisywac. Rozumiem ze mam przeliczyc 16 Mb na kb ? A dlaczego akurat 16 Mb ? :)

"najlepiej przed zmiana na WM5.0 wykonać pełny BackUp na Kartę SD. (PEŁNY)" - Też tak myśle ;) Tylko zanim wgrałem 2005 to o tym nie pomyślałem ;)

*

Offline Lutek

• 677
  • Sprzęt: MDA Pro
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 11, 2005, 19:35:33 »
Bo tyle zajmują aplikacje znajdujące się na EX ROM. Jak zapewne pamiętasz to pojemność Storage wynosiła około 43 Mb (przy istniejącym EX ROM).
Tu masz ściągę jak to zrobić: http://wiki.xda-developer ... pagename=BA_Downgrade_WM5

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 25, 2005, 23:24:30 »
Czy to co opisał "corona" (piękna robota choć nie sprawdzałem)
będzie mi działać jeśli mam ROM 1.40.01 GER data: 03.10.2005
radio: 1.12.00
protokol: 1337.42
ext rom: 1.40.8004

Mam taki problem że chce w jakiś sposób zmienić język z niemieckiego na angielski w tym cudku i niewiem jak - a tak załatwiłbym odrazu sprawę upgrade'u

Jeszcze jedno - jak zrobić backup na SD (dla blondynki poproszę :)

« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 01, 2005, 00:10:33 »
grazny sciagnij sobie rozm angielsko jezycznego czyli tak zwany WWE (World Wide English)

*

Offline Bobrob

• *
  • 92
  • Sprzęt: HD2 16 GB,  IPhone 4 32 GB
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 27, 2005, 12:28:47 »
Cytat: "andy_bez_wandy"
Cytat: "Bobrob"
Hej
Wielkie Dzięki.
Bardzo miło jest gdy Ktoś dotrzymuje słowa.
Wgrałem wszystko zgodnie z opisem i smiga , aż miło.
Niestety problemy z BT pozostały. Dalej po 10 minutach autorozłączanie.
Myślę, że to nie wina kolejnych wersji ROMu tylko samego MDA
Sam WM5 całkiem przyjemny.
Pozdrawiam
Robert

jak na moj gust to nie jest wina sprzetu tylko OS ... na MDA IV jest to samo ;-PPPPPPPPPPPPPPP

Hej
Testowałem różne wersje oprogramowania do I Mate stare , nowsze, najnowsze i WM 5.0. Zawsze to samo.  10 miut działa słuchawka lub GPS na BT i koniec. Przy jakiejś kolejnej wersji dotarłem do 19 minut przy słuchawce. Więc stawiam na MDA a nie soft. A może coś w ustawieniach mi umknęło? Równe 10 minut z dokładnością do ok. 3 sekund to chyba nie przypadek? Dziwne tylko, że gdy próbuję wgrać soft od Qteca to zawsz trafia mi sie County Error- szczerze mówiąc to nie próbowałem z tym walczyć.
Pozdrawiam
Robert

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 28, 2005, 19:04:42 »
Ja nie mam takich problemow z GPSem na BT na Qtek 9100 z WM 5.0

« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 07, 2006, 17:08:32 »
skoro mieliście wm5.0 na mda III po powiedzcie ile zostaje miejsca dla urzytkownika w pamięci rom... bo w ram niema bo jest tylko używana przez system operacyjny, z tego co wyczytałem..

*

Offline flojd

• 24
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 12, 2006, 05:54:44 »
Apropo calego tematu! zanim pojawilo sie tl;umaczenie, zanim znalazlem opis po angielsku, pomimo ze jestem laikiem w temacie upgrade systemu w paltopach, zrobilem to sam.Na "czuja". wiem zachowalem sie jak idiota ale mysle sobie a cotam "One Kozie Death". wyszlo! nie bylo aparatu :( szkoda ale przezyje. wkoncu zabralem sie do tematu. robie poprawke do systemu(pomijam fakt ze ze strony wiki....xda... llinki nie dzialaja polecam klienta ftp. wgralem poprawke do aparatu. fajnie jest postep cos odpala..... fuck blad.... ehhhh ale doczytalem ze ta poprawka dziala tylko z tym romem od tego goscia wiec wzucam rom od niego, wszedl. nic z pda mi nie skasowalo fajnie... ale jakie bylo moje zaskoczenie jak okazalo sie ze aparat dziala :) . konczonc przydlugawa opowiesc: choc bardzo sie staralem nie zrobilem nic tak jak jest w opisie powyzej. wniosek: ROB JAK UWAZASZ, A JESLI COS ZCHRZNAISZ - TWOJA WINA.
MAM tylko big prosbe jesli ktos ma dostep do najnowszej wersji wm5.0 i moze opisac mi krok po kroku (jak dla debila) co mam robic to bardzo prosze o pomoc.

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 21, 2006, 16:29:33 »
Wgrałem wczoraj tą windę 2005 (Patch 3) + wszystkie poprawki oraz MMS fix oraz Radio 1.15. Powiem że jestem bardzo zadowolony. Fakt ze chodzi nieco wolniej niz 2003 ale po podkręceniu procka do 525Mhz hula jak trzeba :-) WI-Fi  śmiga, Automapa 3.9 + tomtom 5.21 smigają. Bluetooth też, MMS, WAP, GPRS też. W sumie narazie nie mam sie do czego przyczepić :-)

@radoskur
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 24, 2006, 21:40:47 »
podziwiam twój optymizm, jednak nie jest tak wesoło jak piszesz, system nawet na 530 MHz nie śmiga zbyt szybko (dotyczny mda3), poza tym nie ma aplikacji do bakupu systemu, podobo  działa Sunnysoft Backup Manager 3.3. le jeszcze go nie testowałem, w add ringtonie nie działa przegladanie (odtwarzanie )dzwięków. Co do zalet!!: wreszcie sensowna synchronizacja z outlokiem, dla kazdego osoby mozna zdefiniować inny dzwonek! nie zauważyłem problemu z modułem BT (zawieszał się dawniej i nie słyszłem osoby która do mnie telefonowała).

*

Offline flojd

• 24
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 25, 2006, 15:01:27 »
wreszcie udalo mi sie zainstalowac wszysdtko od poczatku do konca( WIELKIE DZIEKI ZA OKAZANA POMOC DLA radoskur) moze i po podciagnieciu cpu chodzi wolniej od 2003 ale doinstalujcie do 2003 photo conntacts, mortring i pare innych zeczy ktore znajduja sie juz standardoo w 5.0 to predkosc bedzie podobna, a funkcjonalnosc 5.0 jest duuuuzo wieksza.
jesli ktos chcialby zainstalowac WM5.0 na mda3 to sluze calym softem i pomoca

*

Offline flojd

• 24
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 25, 2006, 15:02:37 »
jesli mimo wszystkich podpowiedzi nie udalo ci sie przebrnac przez proces upgradu. napisz do mnei, przygotowalem przewodnik oraz zalonczylem do neigo wszystkie potrzebne pliki.

*

Offline flojd

• 24
pomoc w upgrade
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 30, 2006, 02:53:01 »
jesli mimo wielu postow na temat upgradu dalej nie mozesz sobie z tym poradzic, napisalem prosty przewodnik, dolonczylem do niego potrzebne pliki i spakowalem. jesli chcesz napisz na flojd@o2.pl podesle ci calosc

« Odpowiedź #17 dnia: Luty 20, 2006, 22:53:04 »
Witam,
przepraszam jeżeli była odpowiedź ale nigdzie nie mogę znaleźć jednoznacznej.

Czy na oryginalny ROM z T-Mobile (niemiecki) mogę od razu wrzucić angielskiego WM5 czy muszę jakieś kombinacje robić?

pozdrawiam
Jerzy

czesc
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 14, 2006, 22:36:24 »
co sie dziaje, jesli przy 6. punkcie (pamiec) po odpaleniu programiku dostaje blad 'FL-IOCTL_FORMAT_PHISICAL_DRIVE failed'? co moze byc tego przyczyna   mam PH20B

thx

*

Offline Bobrob

• *
  • 92
  • Sprzęt: HD2 16 GB,  IPhone 4 32 GB
Jakie programy
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 17, 2006, 23:29:37 »
Drugi raz w iMATE2K wrzuciłem WM 5.0
Jakie macie programy "na czystym" systemie?
Bo mi sie wydaje, że mam czegoś za mało?
Pozdrawiam
Robert

*

Offline sudnia

• **
  • 126
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 18, 2006, 14:01:38 »
Teraz testuję i.tech arrow I O2
Na razie działa lepiej niż bluetake  GII ale gorzej trzyma się ucha, zasięg ok 2m i trochę lepsza jakość dźwięku

« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 28, 2006, 20:10:39 »
Cytat: "flojd"
wreszcie udalo mi sie zainstalowac wszysdtko od poczatku do konca( WIELKIE DZIEKI ZA OKAZANA POMOC DLA radoskur) moze i po podciagnieciu cpu chodzi wolniej od 2003 ale doinstalujcie do 2003 photo conntacts, mortring i pare innych zeczy ktore znajduja sie juz standardoo w 5.0 to predkosc bedzie podobna, a funkcjonalnosc 5.0 jest duuuuzo wieksza.
jesli ktos chcialby zainstalowac WM5.0 na mda3 to sluze calym softem i pomoca

Witam, w takim razie jak mogę skorzystać z twoje pomocy i softu ?
Pozdrawiam

« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 31, 2006, 08:38:34 »
Wgrałem nowy system na XDA IIs i nie mogę sobie poradzić z ustawieniami GPS. Niby w windowsie widac gps windows go wykrywa, tylko strasznie okrojony jest bluetooth menager. Auto Mapa cały czas szuka sygnaułu na com-ie. Istnieje jakas poprawka do bluetooth? Jak wyglądała sytułaja u was z GPS na bluetooth

MMS FIX
« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 06, 2006, 18:06:31 »
Witam,

Mam prośbę, jeżeli ktoś posiada mms fix do WM5 bardzo proszę o przesłanie pliku na adres dutkiewicz (at) eranet.pl  Jak tylko go otrzymam wrzucę na serwer i podam również link na forum. Niestety link na stronie wiki nie działa i z tego co przeglądałem pliki na ftp również teraz tej łatki nie ma.

Pozdrawiam
Dominik

« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 06, 2006, 23:28:11 »
A jednak jest, przepraszam za kłopot. Niestety zmieniło dość ostro swoją lokalizację:

ftp://xda:xda@ftp.xda-developers.com/Universal/Tools_Programs/WM5_ArcsoftMMS_From_Universal.CAB

Pzdr,
Dominik

*

Offline Padi

• 904
    • To co lubię...
  • Sprzęt: HTC HD2 Leo
« Odpowiedź #25 dnia: Kwiecień 17, 2006, 22:36:13 »
wzuciłem no i nie mam aparatu! co teraz??? nie moge zassac upgrade

Ma ktoś całą paczke???

POMOCY
Historia PDA... BlueAngel, Wizard, Universal, Ameo, Kaiser, Touch Pro, Blackstone, Leo... co dalej czas pokaże.

*

Offline corona

• 251
« Odpowiedź #26 dnia: Kwiecień 22, 2006, 18:13:31 »
http://wiki.xda-developers.com/index.php?pagename=HTC_Blueangel_WM5_WizardPort_v1.3-TuMa

Szczerze polecam ostatni rom dla WM5.0 na XdaIIs/Mda3
Nie spowalnia systemu!!!! (no może minimalnie w stosunku do WM2003)

Działa wszystko
Aparat-bez problemu
BT, nie ma problemu z skonfigurowaniem z GPS w AM i TT
Wi-Fi (trzeba tylko sparować urządzenie, ustawić port, np port 8, i gra)
Wszystkie klawisze sprzętowe.
Dodatkowo sa przydatne skróty na dolnym pasku,

Padi, proponuję zmianę na ten ROM.

« Odpowiedź #27 dnia: Kwiecień 24, 2006, 16:49:56 »
Ja zainstalowałem Tuma v 1.4 według mnie jest jescze lepszy od 1.3.

« Odpowiedź #28 dnia: Kwiecień 24, 2006, 18:34:24 »
TuMa 1.3 jakoś nie za szybko mi działa. No i mam problem z nagrywaniem filmów z kamery... startuje i wyskakuje błąd. Ale to mały i nieważny szczególik - najważniejszy problem to jednak wciąż bardzo duża róźnica w prędkości działania między 2003SE a 5.0. Mimo wszystko polecam i lecę testować wersję 1.4 :-)

pozdrawiam
Jerzy

*

Offline _TB_TB_

• 791
  • Sprzęt: Samsung SGH-i780 + 4GB microSDHC
« Odpowiedź #29 dnia: Kwiecień 24, 2006, 22:33:22 »
Ja polecam ROM poskładany przez ArtZ'a - BARDZO stabilny, działa kamera, MMSy; dodatkowa łatka na konfigurację rejestru i obsługi cache'u teoretycznie naprawia problem z rozłączaniem się słuchawki BT...