sieć domowa - linki?

• 12 Odpowiedzi
  • 1787 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline HP3715

• 393
  • Sprzęt: TT GO 750 Live / ip4 + TT Europe z HD Traffic Live
sieć domowa - linki?
« dnia: Lipiec 24, 2005, 20:04:46 »
chciał bym widzieć zawartosc folderow np z mojego domowego PC lub laptopa na PPC i odwrotnie...

jak skonfigurować PC, laptopa (obydwa z XP) oraz mojego PPC ?

PC jest podlaczony do routera WIFI kablem, laptop oraz PPC po wifi.
w tej chwili linksysowy router skonfigurowalem tak, by miec net na kazdym z urzadzen.

co dalej? jest toto gdzies opisane?
jakies linki?

kiedys probowalem uzyc windowsowego kreatora sieci ale sie nie udawalo.

nie musze dodawac, ze opis by sie przydal "dla idiotow" ;)

pozdrowienia
Grzegorz
--
pozdrawiam :-)

*

Offline HP3715

• 393
sieć domowa - linki?
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 27, 2005, 11:40:25 »
czytam i czytam...

nurtuje mnie pytanie:

zakladajac, ze uda mi sie utworzyc polaczenie pomiedzy routerem Linksys, a domowym PC po kablu, laptopie i ppc po wifi, to czy taka siec bedzie dzialala tylko pomiedzy laptopem, a ppc przez wifi?
czy te ustawienia sieciowe sa wtedy aktualne? czy trzeba wszystko przekonfigurowac?

dotychczas ustawialem zestaw tak, ze router podlaczony do modemu byl wyjsciem na swiat, PC po kablu 'gadalo' z routerem i mialem na PC net, a poprzez AP laczylem lapa i ppc z netem.

nie mialem ustawionego nigdzie 'udostepniania polaczenia internetowego' - nie bylo to potrzebne...

moze ktos doswiadczony w sieciach sie wypowie?
--

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
sieć domowa - linki?
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 27, 2005, 12:17:27 »
Nie rozumiem Twojego problemu... Chodzi Ci o to czy jednoczesnie bedziesz mogl korzystac z netu na PPC i laptopie?

Udostepnianie polaczenia internetowego potrzebne jest tylko jesli palmtopa laczysz z internetem za posrednictwem karty sieciowej peceta (czy to BT czy WLAN). Wtedy PC robi za router. Ale skoro masz router sprzetowy to w czym problem?

*

Offline HP3715

• 393
sieć domowa - linki?
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 27, 2005, 12:30:08 »
Cytat: Jakub Kańczugowski
Nie rozumiem Twojego problemu... Chodzi Ci o to czy jednoczesnie bedziesz mogl korzystac z netu na PPC i laptopie?

nie, chodzi mi o to, czy bede mial dzialajace polaczenie sieciowe pomiedzy tymi urzadzeniami (data transfer itp)

Udostepnianie polaczenia internetowego potrzebne jest tylko jesli palmtopa laczysz z internetem za posrednictwem karty sieciowej peceta (czy to BT czy WLAN). Wtedy PC robi za router. Ale skoro masz router sprzetowy to w czym problem?

nie chodzi mi tylko o udostepnianie netu.. chodzi rowniez o pliki i drukarki..
a to mi nie trybi lub nie wiem jak trybic powinno.. np w jaki sposob drukowac z laptopa na pc poprzez wifi?
ew. jak wyswietlic zaw. dysku pc na ekranie ppc ?

Grzegorz

--

*

Offline kanczug

• 19211
sieć domowa - linki?
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 27, 2005, 13:02:18 »
Polaczenie sieciowe pomiedzy urzadzeniami bedzie istniec, jesli podlaczone beda do tego samego routera. Jak drukowac z laptopa na drukarce podlaczonej do PC? Wchodzisz do ustawien drukarek na laptopie, dodajesz nowa drukarke i wybierasz ze jest to drukarka sieciowa, tam dajesz wyszukaj i z listy komputerow w sieci wybierasz peceta i do niego jest przypisana drukarka (jesli wczesniej udostepniles ja oczywiscie na PC). Ponadto w firewallu Windowsa XP musisz odblokowac udostepnianie plikow i drukarek.

Natomiast zawartosci dysku PC na ekranie PDA mozesz przegladac otwierajac zwyklego File Explorera na pocket pc, klikajac w pierwsza ikonke od prawej na dolnym pasku i tam wpisujac adres do udostepnionego folderu, czyli np.:

\\nazwa_komputera\nazwa_udostepnionego_folderu\

By lepiej to dzialalo polecam jednak GSFinder+ (darmowy) lub Resco File Explorer (platny). Bedziesz wtedy mogl nie tylko przegladac i kopiowac ale rowniez otwierac pliki bezposrednio z dysku PC (np. filmy lub muzyke).

Samego palmtopa nie zobaczysz w otoczeniu sieciowym na PC, ale w druga strone tak jak napisalem wyzej bedzie to dzialac.

sieć domowa - linki?
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 27, 2005, 13:06:12 »
Standardowo wszystkie urządzenia się widzą w Twojej wewnętrznej sieci, ponieważ router nadaje własne ip np: 192.168.x.x . Oczywiście kazde urzadzenie powinno mieć wpisana te sama nazwe sieci oraz te dane które chcesz zobaczyc powinny byc udostepnione.
Niestety jest pewne ale, zapewne na kazdym kompie masz odpalonego firewalla i przez to sie niewidza.
Spróbuj wyłączyć firewalla i skorzystaj z otoczenia sieciowego. Ja tak mam i dziala.

*

Offline HP3715

• 393
sieć domowa - linki?
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 27, 2005, 13:11:33 »
Cytat: karolj
Standardowo wszystkie urządzenia się widzą w Twojej wewnętrznej sieci, ponieważ router nadaje własne ip np: 192.168.x.x . Oczywiście kazde urzadzenie powinno mieć wpisana te sama nazwe sieci oraz te dane które chcesz zobaczyc powinny byc udostepnione.
Niestety jest pewne ale, zapewne na kazdym kompie masz odpalonego firewalla i przez to sie niewidza.
Spróbuj wyłączyć firewalla i skorzystaj z otoczenia sieciowego. Ja tak mam i dziala.

no wlasnie nie widzialem drugiego kompa w otoczeniu sieciowym.
firewalle wylaczalem zdaje sie.. mam tez na obydwoch kompach Kerio Personal Firewall...
moze to on blokuje?

dzis powalcze.

thx.

G

[Dodano: 2005-07-27 13:12:40]
Cytat: Jakub Kańczugowski
Polaczenie sieciowe pomiedzy urzadzeniami bedzie istniec, jesli podlaczone beda do tego samego routera.

ok, a co zrobic w przypadku, gdy bede chcial polaczyc ppc i laptopa poza domem?
inna konfiguracja na zasadzie ad hoc?

G ?

[Dodano: 2005-07-27 13:13:16]
i jeszcze: co szybsze? wifi b czy bluetooth?

g ?
--

*

Offline kanczug

• 19211
sieć domowa - linki?
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 27, 2005, 13:14:05 »
To masz tego firewalla czy nie masz? :)

*

Offline HP3715

• 393
sieć domowa - linki?
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 27, 2005, 13:18:53 »
wylaczalem windowsowy i kerio :)) do testow..
dzis powroce do sprawy...

co powiesz na pozostale pytania?
dobrze kombinuje?

[Dodano: 2005-07-27 15:11:33]

ustanawiam polaczenie ad-hoc z laptopem.
wszystko dziala do momentu w ktorym chce wprowadzic jakies zabezpieczenia.
polaczenie "open" dziala bez zarzutu...

przy prowadzaniu WPA lub WEP urzadzenia nie chca sie polaczyc.. ki czort ???

G
--

*

Offline kanczug

• 19211
sieć domowa - linki?
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 27, 2005, 15:32:25 »
To jest znany problem... albo Twoj AP albo PDA nie trzyma standardu... pewnie bardziej PDA.

*

Offline HP3715

• 393
sieć domowa - linki?
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 27, 2005, 15:38:07 »
uff dzieki za info, bo bym rzezbil w nieskonczonosc...

Grzegorz

[Dodano: 2005-07-27 17:15:36]
mam. grupa robocza sie roznila jednym znakiem :/
kompy sie widza, sprawdzam ppc.

g

[Dodano: 2005-07-27 17:30:09]
wszystko smiga jak trzeba. BARDZO dziekuje wszystkim za wsparcie.

pozdrowienia
Grzegorz
--

*

Offline dr_Henio

• 453
    • pdaclub
sieć domowa - linki?
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 14, 2006, 21:21:23 »
jak ustawic w pokecie grupe robocza? i zmienic nazwe uzadzenia widoczna w sieci wifi ?

dotyczy m3000