HSPL

• 60 Odpowiedzi
  • 17194 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline dantemg

• 935
  • Sprzęt: Nokia E65 -> HTC Touch Pro 2 -> HTC Sensation XE
Odp: HSPL
« Odpowiedź #30 dnia: Styczeń 29, 2010, 10:38:09 »
Jeżeli macie polskie HD2 bądzie ostrożni - po wykryciu HardSPL CRC unieważnia gwarancje!

Ja mam polskie HD2. Co mogę zrobić, aby nie utracić gwarancji przez HSPL?
Nie wgrywać go :E

Ok sorki, nie mogłem się powstrzymać :grin: Jak oddajesz na gwarancję to przywracasz oryginalny ROM i SPL.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 29, 2010, 10:39:42 wysłana przez dantemg »
ROM:  Jackos EVO ManilaRUSH 1.4.0 PLK / Rhodium
ROM:  Oficjalny / Sensation

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #31 dnia: Styczeń 29, 2010, 10:59:18 »
Nie wgrywać HSPL? Poza tym w wątku o HSPL jest wyraźnie napisane: aby go usunąć wystarczy wgrać z powrotem stockowy ROM z karty.

*

Offline Hacker00

• 22
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #32 dnia: Styczeń 29, 2010, 11:26:18 »
Ok. Dzięki. Wolałem się upewnić.
Mogę prosić o dokładną instrukcję (taką dla lamerów  :O ), jak mogę zrobić na karcie taką kopię do przywrócenia?
Rozumiem, że późniejsze przywracanie wygląda dokładnie tak jak wgrywanie romu.

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
« Odpowiedź #33 dnia: Styczeń 29, 2010, 11:51:31 »
Nie wgrywać HSPL? Poza tym w wątku o HSPL jest wyraźnie napisane: aby go usunąć wystarczy wgrać z powrotem stockowy ROM z karty.

Oczywiście zakładając, że się da.

Czyli zakładając, że nie padnie kontroler karty, gniazdo karty, kontroler klawiszy, same klawisze albo LCD, jego podświetlenie lub przetwornica.

*

Offline Hacker00

• 22
« Odpowiedź #34 dnia: Styczeń 29, 2010, 12:55:10 »
Czyli zakładając, że nie padnie kontroler karty, gniazdo karty, kontroler klawiszy, same klawisze albo LCD, jego podświetlenie lub przetwornica.
A to wszystko ma paśc z powodu HSPL czy gotowanego biosu?

*

Offline Gi-Zi

• 24
  • HTC HD2
« Odpowiedź #35 dnia: Styczeń 29, 2010, 13:55:28 »
Wgrywanie HSPL czy wygotowanych romów robisz na własne ryzyko i nikt nie ponosi odpowiedzialności za uszkodzenie słuchawki. Kolega natomiast zakłada że da się wrócić pod warunkiem że nie padnie któraś z powyższych funkcji i nie wiązał tych usterek z romem czy odblokowaniem tela.
Ja wczoraj z ciekawości postanowiłem powrócić do fabrycznego spl-a i w czasie wgrywania softu z kart na paru pierwszych procentach wszystko się wysypało. Po restarcie wyświetlał się trójkącik z wykrzyknikiem i "tęczowy" ekran, ale przywrócił ustawienia fabryczne i po wgraniu oficiala wszystko gra.

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
« Odpowiedź #36 dnia: Styczeń 29, 2010, 14:20:32 »

Nie, to ma paść z przyczyn losowych i nie będzie naprawione w ramach gwarancji, bo uniemożliwi odtworzenie normalnego SPL natomiast wykrycie HSPL wciąż będzie możliwe.

*

Offline dantemg

• 935
  • Sprzęt: Nokia E65 -> HTC Touch Pro 2 -> HTC Sensation XE
« Odpowiedź #37 dnia: Styczeń 29, 2010, 14:23:56 »
Wgrywanie HSPL czy wygotowanych romów robisz na własne ryzyko i nikt nie ponosi odpowiedzialności za uszkodzenie słuchawki. Kolega natomiast zakłada że da się wrócić pod warunkiem że nie padnie któraś z powyższych funkcji i nie wiązał tych usterek z romem czy odblokowaniem tela.
Ja wczoraj z ciekawości postanowiłem powrócić do fabrycznego spl-a i w czasie wgrywania softu z kart na paru pierwszych procentach wszystko się wysypało. Po restarcie wyświetlał się trójkącik z wykrzyknikiem i "tęczowy" ekran, ale przywrócił ustawienia fabryczne i po wgraniu oficiala wszystko gra.
A z Tym HSPL to przypadkiem nie jest tak jak na Rhodium, czyli za każde następne wgranie trzeba bulić?
ROM:  Jackos EVO ManilaRUSH 1.4.0 PLK / Rhodium
ROM:  Oficjalny / Sensation

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #38 dnia: Styczeń 29, 2010, 14:35:41 »
Nie.
Nic nie trzeba bulić.

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
« Odpowiedź #39 dnia: Styczeń 29, 2010, 15:27:37 »

Tak się zrobiło, bo pełny rom wgrywa najpierw SPL a dopiero później ROM. Wgrywając inny rom następuje moment w którym jest już zwykłe SPL (a nie HSPL), i następuje moment wgrania samego systemu. Nowy SPL sprawda VendorID i wywala błąd, stąd wykrzyknik.

*

Offline Hacker00

• 22
« Odpowiedź #40 dnia: Styczeń 29, 2010, 16:23:24 »
Myślę, że jeśli padnie coś z przyczyn innych niż HSPL i rom, to gwarancja powinna to obejmować. Oczywiście problem w kwestii udowodnienia przyczyn.
Jeszcze raz proszę o instrukcję.

*

Offline titus78

• 665
    • a może tak coś wciągniesz?
  • Sprzęt: SGS II, Galaxy Note
« Odpowiedź #41 dnia: Styczeń 29, 2010, 16:35:48 »
lektura nie boli.......może wystarczy poczytać inne wątki z forum
#25 i #52 z  http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=154831.30
Potrzebna zgoda na reklamowanie stron, serwisów etc.!!!

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
« Odpowiedź #42 dnia: Styczeń 29, 2010, 16:58:47 »
Myślę, że jeśli padnie coś z przyczyn innych niż HSPL i rom, to gwarancja powinna to obejmować.

Nie będzie obejmować nic, bo będzie unieważniona - wgranie nieautoryzowanego oprogramowanie. To nie jest gdybanie, to autentyczny powód wpisany przez serwis.

*

Offline Rayearth

• **
  • 169
  • NeveR SurrendeR
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S
« Odpowiedź #43 dnia: Styczeń 29, 2010, 17:19:59 »
Myślę, że jeśli padnie coś z przyczyn innych niż HSPL i rom, to gwarancja powinna to obejmować.

Nie będzie obejmować nic, bo będzie unieważniona - wgranie nieautoryzowanego oprogramowanie. To nie jest gdybanie, to autentyczny powód wpisany przez serwis.
no bo na co innego tak naprawde jest ta gwarancje? jak ci upadnie fon na beton, jak ci wpadnie do wody, jak go zarysujesz to zadna gwarancja nie obejmie ci naprawy/wymiany. oni jedynie moga soft zmienic/naprawic i tyle. psu na bude taka gwarancja.
Samsung Galaxy S

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
« Odpowiedź #44 dnia: Styczeń 29, 2010, 17:26:23 »
psu na bude taka gwarancja.

No. Dlatego wgrywamy co popadnie  :mrgreen:

*

Offline morg1975

• **
  • 198
  • moc i potęga
    • alternatywa
  • Sprzęt: Galaxy Note 1, Galaxy Note 2
« Odpowiedź #45 dnia: Styczeń 29, 2010, 21:39:26 »
Nie, pisza ze zeby wrocic wystarczy skopiwac na karte sd ze swojego stokowego romu ruu_signed zamieniajac nazwe na leoimg.nbh i wgrac.. hr i juz masz oryginalny spl .

wgrac na karte sd ok to rozumiem ale jak "zamieniajac nazwe na leoimg.nbh i wgrac.. hr i juz" to z kad wgrac i czym spl'em ? z hdd czy z karty sd ?
omnia I 8 GB, HTC HD 2 Leo, Htc Shift X9500, Galaxy Note 1, Galaxy Note 2

*

Offline may

• 2541
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Sensation
« Odpowiedź #46 dnia: Styczeń 29, 2010, 21:42:20 »
Nie, pisza ze zeby wrocic wystarczy skopiwac na karte sd ze swojego stokowego romu ruu_signed zamieniajac nazwe na leoimg.nbh i wgrac.. hr i juz masz oryginalny spl .

wgrac na karte sd ok to rozumiem ale jak "zamieniajac nazwe na leoimg.nbh i wgrac.. hr i juz" to z kad wgrac i czym spl'em ? z hdd czy z karty sd ?
Masz to w instrukcji wgrywania HSPL, która pokazuje się jak odpalisz instalację HSPL
Po trupach, po trupach...do celu...na Wawelu

*

Offline Hacker00

• 22
« Odpowiedź #47 dnia: Styczeń 30, 2010, 10:33:44 »
Po pierwsze titus78 dzięki :ok:

Po drugie

Masz to w instrukcji wgrywania HSPL, która pokazuje się jak odpalisz instalację HSPL
Też tu miałem zgryz. Czytając to wyjasnie od Bysia poczułem się jak tłuk bo nijak z tego nie wynika, skąd wziąć ruu_signed... ale powyższe wszystko wyjasnia.

*

Offline Bysio

• 3655
  • Sprzęt: iPhone, iPad, MacBookPro, AppleWatch
« Odpowiedź #48 dnia: Styczeń 30, 2010, 12:38:26 »
Rozwinę myśl:

Przywracanie oryginalnego SPL.

1. Ściągamy oryginalny przeznaczony dla naszego urządzenia ROM ze strony HTC (wpisując SN swojego urządzenia mamy lub nie możliwość ściągnięcia ROM'u)
2. Instalujemy jakiś program do dekompresji typu WINRAR, klikamy na ściągnięty ROM prawą myszą i wybieramy wypakuj pliki z ROM'u, w katalogu pojawi się klika plików, nas interesuje plik o nazwie ruu_signed.nbh.
3. Klikamy na niego i zmieniamy jego nazwę na leoimg.nbh.
4. Kopiujemy plik na kartę za pomocą np urządzenia podpinając je do komputera lub w przypadku gdy uwaliliśmy system i nie da się go uruchomić wyciągamy kartę wsadzamy do adaptera który podpinamy do komputera i kopiujemy plik leoimg.nbh.
5. Wsadzamy kartę do urządzenia i przytrzymując VOL - ( zmniejszanie głośności w słuchawce) wciskamy przycisk power ( prawy dolny róg urządzenia ) odpali sie bootloader i odnajdzie skopiowany plik na karcie sd.
6. Tło w telefonie zmieni się na szare i napisami w języku angielskim - wtedy dla potwierdzenia ze chcemy wgrać ROM musimy wcisnąć jeszcze raz przycisk Power.
7. Rozpocznie się instalacja ROM'u. Trochę to trwa wiec po jakimś czasie na urządzeniu pojawi się napis, że wygrywanie zakończyło się SUKCESEM.
8. Wtedy wyjmujemy baterię. wkładamy ją do urządzenia i po chwili powinna zacząć się instalacja Windows.
9. Cieszymy się stokowym ROM'em.

Mam nadzieje, że teraz już wyjaśniłem to zagadnienie i każdy będzie wiedział jak wrócić do oryginalnego SPL
OD ZADAWANIA PYTAŃ JEST FORUM, A NIE PW

« Odpowiedź #49 dnia: Styczeń 30, 2010, 13:20:24 »
Bysiu, może dodać Twój opis do pierwszego tematu w wątku z Twoim romem lub stworzyć nowy - przylepiony wątek dla początkujących. Sądzę, że unikniemy w ten sposób mnóstwa pytań, a i łatwiej będzie znaleźć odpowiedź.

Pozdrawiam
Grafet

*

Offline Rayearth

• **
  • 169
  • NeveR SurrendeR
« Odpowiedź #50 dnia: Styczeń 30, 2010, 20:51:03 »
Rozwinę myśl:

Przywracanie oryginalnego SPL.

1. Ściągamy oryginalny przeznaczony dla naszego urządzenia ROM ze strony HTC (wpisując SN swojego urządzenia mamy lub nie możliwość ściągnięcia ROM'u)
2. Instalujemy jakiś program do dekompresji typu WINRAR, klikamy na ściągnięty ROM prawą myszą i wybieramy wypakuj pliki z ROM'u, w katalogu pojawi się klika plików, nas interesuje plik o nazwie ruu_signed.nbh.
3. Klikamy na niego i zmieniamy jego nazwę na leoimg.nbh.
4. Kopiujemy plik na kartę za pomocą np urządzenia podpinając je do komputera lub w przypadku gdy uwaliliśmy system i nie da się go uruchomić wyciągamy kartę wsadzamy do adaptera który podpinamy do komputera i kopiujemy plik leoimg.nbh.
5. Wsadzamy kartę do urządzenia i przytrzymując VOL - ( zmniejszanie głośności w słuchawce) wciskamy przycisk power ( prawy dolny róg urządzenia ) odpali sie bootloader i odnajdzie skopiowany plik na karcie sd.
6. Tło w telefonie zmieni się na szare i napisami w języku angielskim - wtedy dla potwierdzenia ze chcemy wgrać ROM musimy wcisnąć jeszcze raz przycisk Power.
7. Rozpocznie się instalacja ROM'u. Trochę to trwa wiec po jakimś czasie na urządzeniu pojawi się napis, że wygrywanie zakończyło się SUKCESEM.
8. Wtedy wyjmujemy baterię. wkładamy ją do urządzenia i po chwili powinna zacząć się instalacja Windows.
9. Cieszymy się stokowym ROM'em.

Mam nadzieje, że teraz już wyjaśniłem to zagadnienie i każdy będzie wiedział jak wrócić do oryginalnego SPL

w innych instrukcjach jest mowa jeszcze o sformatowaniu karty SD fatem32 przed wrzuceniem nan romu .nbh
dodatkowo na XDA jest poradnik ktory mowi ze nie tylko stokowy rom mozna tak wgrac ale gotowany tez
Samsung Galaxy S

*

Offline Bysio

• 3655
« Odpowiedź #51 dnia: Styczeń 30, 2010, 21:01:46 »
jesli karta byla juz kiedys foratowna  to nietrzeba jej formatowac

co do romu.. to faktycznie mozna wgrac gotowany z karty tez ale jak zauwazysz to moj post dotyczy przywracania fabrycznego spl

*

Offline Rayearth

• **
  • 169
  • NeveR SurrendeR
« Odpowiedź #52 dnia: Styczeń 30, 2010, 21:14:30 »
jesli karta byla juz kiedys foratowna  to nietrzeba jej formatowac

co do romu.. to faktycznie mozna wgrac gotowany z karty tez ale jak zauwazysz to moj post dotyczy przywracania fabrycznego spl
no rzeczywiscie, tak jakos mi sie przypomnialo o tym ;)
Samsung Galaxy S

*

Offline Hacker00

• 22
« Odpowiedź #53 dnia: Styczeń 30, 2010, 23:22:23 »
Dzieki  :ok:
Pozdrawiam

*

Offline piotrek1194

• 4
« Odpowiedź #54 dnia: Październik 07, 2010, 18:26:05 »
Nie będę zakładał nowego wątku i napisze tu. Próbuje wgrać oryginalny HSPL, robię tak jak w opisie, zmieniam plik na leoimg.nbh , kopiuje na kartę i przytrzymuje przycisk głośności w dół i power i lipa nie boot odnajduje mi pliku, nie dzieje się nic. Jakieś rady, mam teraz wgrany HSPL 2.08
« Ostatnia zmiana: Październik 07, 2010, 18:38:09 wysłana przez piotrek1194 »

*

Offline Bysio

• 3655
« Odpowiedź #55 dnia: Październik 07, 2010, 18:48:13 »
Zdejmij tylna klapkę i wciśnij mocno ten guzik (VOL-) ... trzymaj cały czas i wciśnij power

*

Offline Kaudii

• 1473
  • Sprzęt: HTC Leo, SGS, SGS II
« Odpowiedź #56 dnia: Październik 07, 2010, 19:19:12 »
pobierz z xda HSPL2 lub HSPL3 i możesz wgrać oryginalny HSPL poprzez kabel, sprawdzone działa

*

Offline piotrek1194

• 4
« Odpowiedź #57 dnia: Październik 09, 2010, 00:40:49 »
Kaudi i bysio, zrobiłem inaczej ( przypadkiem ) wrzuciłem ten plik na kartę i uruchomiłem istalatora romu, ale zamiast instalacji romu, uruchomiła sie instalacja oryginalnego HSPL i już jest ok.

P.s dalszy ciąg pytań nie długo  :wink:

« Odpowiedź #58 dnia: Styczeń 05, 2011, 10:00:06 »
ja mam za każdym razem taki błąd podczas próbby instalacji HSPL

pomooocy ; ))

*

Offline robix1999

• Ekspert HTC HD2
  • 1767
  • KRK
  • Sprzęt: Kaiser,TG01,LE0, SGS2, SGSIII, SGS4 Exynos Octa