SMS problem

• 147 Odpowiedzi
  • 24938 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline lhrrob

• *
  • 54
SMS problem
« dnia: Grudzień 10, 2009, 22:13:19 »
Witam

Czy któryś z użytkowników zauważył u siebie tą dziwną przypadłość?

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=584696

Chodzi o to, że Leo czasem ma problem z wysłaniem wiadomości sms i robi to dopiero po ponownym uruchomieniu.

Ja osobiście nie posiadam Leo dlatego pytam Was użytkowników. Przyznam, że jeżeli problem istnieje w szerszej skali to niestety ale dyskwalifikuje Leo na przedbiegach.

Pozdr

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
Odp: SMS problem
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 10, 2009, 22:17:59 »
Nie zdarzyło mi się. Choć przyznaję, że smsów nie lubię pisać i piszę niewiele....

*

Offline d@r

• *
  • 88
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 10, 2009, 22:36:27 »
Ja takze nie mam Leo (jeszcze, ale juz zaplacilem  :grin: ), jednak pozwole sobie zwrocic Twoja uwage na fakt, ze - jesli to istnieje - to na 99.999% problem softu. Jesli masz chetke na Leo i mozesz sie wstrzymac, to zrob to, ide o zaklad ze SMS problem zostanie szybko wyeliminowany :mrgreen:
Pozdrawiam, Darek

*

Offline tesbor

• **
  • 242
  • Sprzęt: Galaxy sIII + Galaxy Note II
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 11, 2009, 01:46:40 »
Tak, tez mam z tym problem!

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 11, 2009, 08:13:28 »
Nie wysylam jakis ogromnych ilosci smsow, zdarzy sie do kilku dziennie i nie mam z tym zadnego problemu.

*

Offline mett7

• 418
  • Sprzęt: htc HD2
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 11, 2009, 08:24:41 »
Raz tak miałem na fabrycznym romie, esy wisiały w skrzynce nadawczej. Na romie 1.48 nie miałem jeszcze takiej sytuacji żebym nie mógł czegoś wysłać czy odebrać.

*

Offline bydle

• *
  • 63
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 11, 2009, 12:03:20 »
ja tak mialem juz chyba 2 razy
ani odbierac ani wysylac nieszlo

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 11, 2009, 12:06:55 »
A nie jest to przypadkiem problem z siecia?

« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 11, 2009, 12:35:17 »
Mam prośbę do użytkowników, którzy mają problem z sms- napiszcie, w jakiej sieci macie numery, czy LEO jest z polskiej dystrybucji, jakie macie wersje ROM-u. Takie informacje mogą pomóc w zdiagnozowaniu przyczyny problemów.

*

Offline mett7

• 418
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 11, 2009, 18:00:46 »
A nie jest to przypadkiem problem z siecia?
To na pewno nie jest problem z siecią bo po sr te esy które były w skrzynce nadawczej zostały wysłane i dodatkowo od razu po włączeniu dostałem jeszcze 2 wiadomości. Dla mnie sprawa jest jasna, radio jest skopane w fabrycznym romie. Teraz mam rom 1.48, tam jest chyba nowsza wersja radia i jak na razie nie miałem takiego problemu od trzech dni.

« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 11, 2009, 19:16:33 »
A ja wysyłam bardzo dużo smsów ( i już wiem że ten telefon się do tego nie nadaje ) i już kilka razy miałem problem z wysyłaniem smsów. Zarówno na romie 1.46 i 1.48. Ale dzisiaj to Leo przeszedł samego siebie. Po tym jak się zawiesił ( tzn. nie wysyłał smsów ) zrobiłem soft reset po czym osoby do których pisałem dostały po pięć razy tego samego smsa !!!???? Nic z tego nie rozumiem. Taki sam numer miałem kiedyś z Diamondem 2 tylko wtedy byłem za granicą. Fajny ten windows mobile, chociaż jeszcze wcześniej miałem HTC HD i nigdy, ale to nigdy nie było z nim problemów. Ale mnie zachciało się zmian.

*

Offline mett7

• 418
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 11, 2009, 19:23:44 »
A może problem stwarza manial i ten program sms od htc  :-? Tak to już jest jak kupuję się nowe urządznie od htc, automatycznie zostajesz betatesterem :-|

« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 11, 2009, 20:23:38 »
Panowie, ponawiam prośbę- w jakich sieciach komórkowych macie te problemy z sms i mms?

*

Offline tesbor

• **
  • 242
  • Sprzęt: Galaxy sIII + Galaxy Note II
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 11, 2009, 21:31:49 »
HD2 pracuje w Plusie i na romie 43 mialem kilka przypadkow ze SMSy nie wychodzily z telefonu - dopiero po restarcie.
Wczoraj zmienilem rom na 48  wiec nie moge sie wypowiedziec czy ten rom poprawia problem z SMS/MMS.

« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 11, 2009, 21:37:49 »
Dzisiaj wysłałem kilka sms z HD2, nr również w Plusie- wszystkie wyszły. Może to kwestia zainstalowanych programów? Na xda ktoś pisał też o wymianie karty na nowszą- może to też jest sposób.

*

Offline malgocha

• **
  • 145
  • Sprzęt: Xperia  HTC HD2
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 11, 2009, 23:10:30 »
Ja mam w Plusie wysyłam dużo sms i nie mam z tym żadnych problemów.
Romu jeszcze nie zmieniłam Leo z polskiej dystrybucji.

« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 12, 2009, 00:14:21 »
U mnie w ORANGE same problemy, ale mysle ze to nie wina sieci, ale softu.
Smsy dochodzą po 5 godzinach, albo wcale. Tak samo jest z mailami :(

« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 12, 2009, 00:34:55 »
draleks- masz LEO z polskiej dystrybucji? Jaka masz wersję ROM-u?

*

Offline mett7

• 418
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 12, 2009, 16:10:00 »
U mnie sieć orange, Leo z polskiej dystrybucji. Na fabrycznym romie był problem z sms, na 1.48 na razie go nie ma już od kilku dni.

*

Offline Obiwan666

• 350
  • Sprzęt: Corby II :), SGS2
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 12, 2009, 19:41:51 »
Uzywam Leo-na w Orange i nie odnotowalem jeszcze zadnego problemu z SMS-ami i MMS-ami. Wszystko ok i bez zadnych opoznien, zrowno odbior i nadawanie. ROM 1.43 z polskiej dystrybucji.

*

Offline bydle

• *
  • 63
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 12, 2009, 23:49:55 »
ja uzywam w orange uk
dzisiaj mialem to samo po restarcie wszystkie esy doszly
mi sie zdaje ze to moze byc u mnie wina programu ktory uzywam do blokowania internetu bo co chwile HD2 lonczy mi sie bez pytania

pozdr

*

Offline Sebo

• **
  • 104
  • Sprzęt: Leo, Kaiser
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 14, 2009, 20:36:06 »
U mnie też jest ten problem.
ROM 1.43 polska dystrybucja, Orange na starej karcie SIM (jeszcze z logo Idei).
Powiem szczerze, o ile na róż w kamerze przymknąłem oko, bo pojawia się u mnie tylko w specyficznych warunkach, to numer z smsami które nie chcą się wysłać mnie naprawdę potężnie wkurwił. Oczywiście sprawa niewątpliwie jest do naprawienia i pewnie niedługo pokaże sę stosowny fix, ale ktoś powinien dopilnować, żeby w sprzęcie z tej półki tak podstawowa funkcjonalność smigała bez zająknięcia od samego początku.

Edit: Już myślałem, że problem faktycznie leży w karcie sim, bo po włożeniu do Leo nowszego (dwuletniego) sima z Orange smsy zaczęły wychodzić, ale po ponownym wrzuceniu właściwej karty smsy dalej wychodzą... Sam już nie wiem co o tym myśleć, wolałbym, żeby to była wina sima, bo wtedy sytuacja byłaby jasna, a tak to dalej nie wiadomo, czy w kluczowym momencie nie przestanie działać :O
« Ostatnia zmiana: Grudzień 14, 2009, 21:44:53 wysłana przez Sebo »
Praca rozszerza się wprost proporcjonalnie do czasu wyznaczonego na jej wykonanie.

« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 14, 2009, 22:52:17 »
Wg mnie problem jest po stronie karty sim. W Plusie powiedziano mi, ze w takiej sytuacji mam kartę wymienić. Stare karty mogą mieć problem, chociaż nie zawsze, tzn raz wiadomości wychodzą, innym razem nie.

*

Offline mett7

• 418
« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 15, 2009, 02:09:00 »
Wg mnie problem jest po stronie karty sim. W Plusie powiedziano mi, ze w takiej sytuacji mam kartę wymienić. Stare karty mogą mieć problem, chociaż nie zawsze, tzn raz wiadomości wychodzą, innym razem nie.

No spoko a ja mam nóweczkę kartę z orange pop i co ty na to. Bzdury z tymi simami, po prostu sprawa softu, jak Leo pochodzi dłużej niż jeden dzień bez resetu to zaczyna świrować, esy się nie wysyłają, pogoda przestaje aktualizować, nie ma powiadomienia dźwięku dla twittera, klawisze głośności zaczynają przewijać listę i piosenkę w odtwarzaczu zamiast regulować głośność, ekran przy pisaniu sms nie chce się przekręcić w landscape itd itp. Jedna wielka niedoróba  :-| Już myślałem że rom 1.48 rozwiąże te problemy ale niestety nic nie poprawił. Jedyne co zmieniałem w Leo to BsB 1.31 i HTC_Brians_WM_6.5_Taskbar_Bysio_Kaudii-2.1.1 oraz Kaudii_Touch X Taskmanager_PL. Może w tych zmianach leży problem ale już sam nie wiem. Jak będę wrzucał nowy rom (1.61?) to nie będę wprowadzał tych zmian i się wtedy zobaczy czy jest jakaś poprawa ale wątpię.

*

Offline Sebo

• **
  • 104
  • Sprzęt: Leo, Kaiser
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 15, 2009, 02:31:53 »
To też nie jest takie proste, jak dla mnie to musi mieć jakiś związek z parametrami sieci (możliwe, że pośrednio, poprzez radio), bo u jednych tego problemu nie ma w ogóle, u innych jest notoryczny, a jeszcze u innych pojawia się czasami. Mi np. nie pomagał soft reset, a pomogło wrzucenie na chwilę innego sima, i w tej chwili nic się złego nie dzieje... Możliwe że to w ogóle był jednorazowy numer, ale to się okaże w praniu jutro i w ciągu najbliższych kilku dni. No i jeszcze jedno można zauważyć, dotyka to głównie osób z Orange...
Tak czy inaczej, tego problemu nie powinno w ogóle być, i pod tym względem dobrze rokują posty ludzi z xda-dev ( http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=5147055&postcount=187 ), którzy piszą, że problem zniknął na romie 1.61.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 15, 2009, 02:38:43 wysłana przez Sebo »
Praca rozszerza się wprost proporcjonalnie do czasu wyznaczonego na jej wykonanie.

*

Offline mett7

• 418
« Odpowiedź #25 dnia: Grudzień 15, 2009, 02:46:27 »
A ja dalej obstaje twardo przy stwierdzeniu że to winna softu. Bo niby jak to jest? Przez dzień ,dwa leo działa pięknie nic się nie dzieje i nagle coś się przestawia w sieci i esy przestają się wysyłać a pogoda aktualizować :E. Dla każdego kto twierdzi że nie ma problemów z Leo, poużywajcie go ok. tygodnia beż żadnego resetu i wyłączania i wtedy napiszcie z ręką na sercu że nie macie żadnego problemu z Leo . Zresztą i tak wam nie uwierzę  :mrgreen:
Oczywiście Leo z manilą ma być.

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #26 dnia: Grudzień 15, 2009, 08:07:30 »
Mam Leo jeszcze z Manila, karta w sieci Orange, zdarza mi sie kilka dni, tydzien nie resetowac urzadzenia i problem u mnie nie wystepuje.
Tak jak pisalem nie wyslylam smsow na kilogramy, ale kilka dziennie.
Niekoniecznie jak jest wina sieci to jest zawsze albo jej nie ma, widzialem sytuacje kiedy raz cos dzialalo, a innym razem nie i problem byl po stronie operatora.
Ostatnio z Asusem mialem sytaucje, ze pewnego dnia zaczal gubic zasieg, raz bylo kilka kresek, raz jedna albo w ogole, resetowalem itp, myslalem, ze cos ze sprzetem, a okazalo sie, ze w moim miescie Orange mial jakis problem i zdarzylo sie to innym osobom.

*

Offline kgx2

• 277
  • Sprzęt: HTC HD2, Samsung Galaxy S3
« Odpowiedź #27 dnia: Grudzień 15, 2009, 08:45:58 »
ja uzywam w orange uk
dzisiaj mialem to samo po restarcie wszystkie esy doszly
mi sie zdaje ze to moze byc u mnie wina programu ktory uzywam do blokowania internetu bo co chwile HD2 lonczy mi sie bez pytania

pozdr
Skoro nie używasz internetu z Orange to po co wkładasz programy do blokowania ?? Poprostu wywal ustawienia w zarządzaniu połączeniami transmisji danych, w każdej chwili jak bedziesz miał potrzebę skorzystać z netu z Orange wrócisz do ustawień w kilka sekund. Ja korzystam z netu za pomocą połączeń Wi-Fi i Hotspotów.
Napisane: 15-12-2009, 08:39:01
jak Leo pochodzi dłużej niż jeden dzień bez resetu to zaczyna świrować, esy się nie wysyłają, pogoda przestaje aktualizować, nie ma powiadomienia dźwięku dla twittera, klawisze głośności zaczynają przewijać listę i piosenkę w odtwarzaczu zamiast regulować głośność, ekran przy pisaniu sms nie chce się przekręcić w landscape itd itp. Jedna wielka niedoróba
Windows Mobile działa podobnie jak Windows XP czy Vista czy każdy inny system operacyjny, spróbuj przez kilka dni nie wyłączać komputera, laptopa i porównaj czy będzie chodził tak stabilnie i szybko jak po restarcie lub ponownym uruchomieniu.
MIO A701 <> HTC TyTN II Kaiser <> SGH i900 OMNIA <> HTC HD2<>Samsung Galaxy Note<>Samsung Galaxy S3

*

Offline tomcik80

• 34
  • Sprzęt: HTC HD2, HTC HD
« Odpowiedź #28 dnia: Grudzień 15, 2009, 10:50:05 »

« Odpowiedź #29 dnia: Grudzień 15, 2009, 11:31:30 »
Panowie, jak wyłączyć HTC Messaging w HD2?