Leo why?!?! Leon wraca do domu...- Usterki i wady

• 56 Odpowiedzi
  • 13589 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline paka

• 254
  • Sprzęt: HTC HD2
Leo why?!?! Leon wraca do domu...- Usterki i wady
« dnia: Grudzień 02, 2009, 16:03:11 »
Po kliku dniach rozmyslania zdecydowałem odesłac do expansys w celu naprawy/wymiany mojego Leona. Usterki jakie pojawiły się to:
- klawisz konczenia stał się bardzo "miekki" niż inne klawisze, telefon uzywan niecałe 2 tyg., co bedzie po roku??
- ramka otaczajaca ekran po lewej stronie jest krzywa, powoduje to klapka bateri, ktora sciska obudowa i powstaje takie male wgniecenie(po zdjeciu klapki jest normlanie)
- problemy z dotykiem ekranu, niedawno pojawila sie taka dziwna przypadlosc, ze telefon co ilesc tapniec nie reaguje na ok pół sekundy, pojawia sie to czesto przy pisaniu, w innych aplikacjach np. rysujac w programie mynote poziome linie za ktoryms razem nie chce rysowac, musze ponownie dotykac eranu, pojawia sie to tez w WM.
-moj ekran jest strasznie zle skalibrowany( kalibrowanie w WM nie pomagalo)napisanie smsa poprawnie graniczylo z cudem. latki z xda troche pomagaly ale i tak lipa. Mialem Hero ktory ma tez ekran pojemnosciowy i bylo super a ty ciezko...

*

Offline ar2rc

• **
  • 228
Odp: Leo why?!?! Leon wraca do domu...- Usterki i wady
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 02, 2009, 17:15:15 »
u mnie w kamerce niebieski hotpixel na czarnym tle widać why?! odsyłam tel  bo po wyjęciu nowego telefonu za 2,5k z pudełka taka wada. gdzie kontrola jakości ?. nie wspominając o różu. a w łatkę to i tak nie wierzę, bo expansys nie narażało by się na takie straty.

*

Offline paka

• 254
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 02, 2009, 17:35:17 »
Ja tam tej rozowej plamy nie widzialem i dziwne bo na innych telefonach jak omnia hd tez taka plama jest :)

*

Offline poczesaniec1

• **
  • 125
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 02, 2009, 19:44:03 »
ja mam taki też problem że jak pisze esy to często nie reagują opcję na dole, a jak obracam ekran to naciskając literki to inne wyskakują na około, np. kiedy wciskam Z to za chiny nie chce się pojawić
TyphooN CyanogenMod 7 RC4+ v3.0.1

*

Offline paka

• 254
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 02, 2009, 20:46:30 »
ja mam taki też problem że jak pisze esy to często nie reagują opcję na dole, a jak obracam ekran to naciskając literki to inne wyskakują na około, np. kiedy wciskam Z to za chiny nie chce się pojawić

I co zamierzasz ? Sprawdz nowy rom i daj znac czy cos sie poprawilo.Bedziemy wiedziec czy to usterka czy wina softu.  Ja sie pospieszylem i juz odeslalem.

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 02, 2009, 22:38:38 »
Kolejną wadą konstrukcyjną są styki łączące akumulator z obudową. Ich kształt i grubość powodują, że przy częstym (Leoś niestety się wiesza) wyjmowaniu i ponownym wkładaniu akumulatorka środkowy z trzech styków podwija się do góry.

UWAGA !!

Objawy tego podwiniętego styku są następujące:
- mrugająca dioda naprzemiennie raz zielonym raz pomarańczowym (brak opisu w manualu takiego stanu sygnalizacji LED)
- BRAK ŁADOWANIA AKUMULATORKA !!

Rozwiązaniem jest dogięcie tego styku do pierwotnego kształtu.

Dramat z tym Leonem. Los mnie qurna nie oszczędza. A jeszcze się jąkam po traumie, którą przeżyłem mając tragiczną Nokię N97.

*

Offline poczesaniec1

• **
  • 125
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 02, 2009, 22:39:48 »
ja nie odsyłałem bo przeczytałem w gwarancji że na soft nie ma gwarancji tylko na urządzenie,i dlatego czekam,ale maksymalnie 15 dni od zakupu,jak nic nie poprawią,jak np.aparat(mam lekki róż ale jest,odbarwienia takie to masakra),to będę im odsyłał i żądał nowego aż wymienią na nowy,do skutku
bo wiadomo jak naprawiają najczęściej telefony,hard reset i odsyłają

*

Offline paka

• 254
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 02, 2009, 23:10:07 »
Wyszedl nowy soft, wgraj i sprawdz czy te usterki znikna. Ja oprocz problemow z erkanem i jego zacinaniem sie, mam w jednym miejscu krzywa ramke i ten klawisz konczenia rozmow zrobil sie miekki... zobaczymy co z tym zrobia...

*

Offline poczesaniec1

• **
  • 125
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 02, 2009, 23:14:18 »
jeżeli chodzi o klawisz,a raczej klawisze to wydaje mi się u mnie po dwóch dniach że wszystkie coraz bardziej są luźniejsze,mam nadzieje że dojdzie do jakiegoś stopnia i że mi nie wylecą

*

Offline kojotek

• **
  • 141
    • LUKOJ multimedia
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 03, 2009, 00:14:16 »
Witam.

Na początek dane HD2:
ROM: 1.43.379.2 WWE
Manila: 2.5.19202525.2

HTC kupione w karen notebook.

Bugi:
1. Gdy przyjdzie sms i odpali się go w Sense to po tapnięciu w pole do odpisania nie ma reakcji... Trzeba albo rozwinąć menu, albo tapnąć w jedną z wiadomości w widoku czatu. Wtedy po ponownym kliknięciu w pole do odpisania włącza się klawiatura i można już "pisać".
2. HD2 czasami się zamyśla na jakieś 30 ms...
3. Klawiatura czasami się przycina po czym "pisze" kilka znaków ale nie ten który był tapnięty.
4. Przewijanie miniaturek w zakładce Internet mulą.

Telefon w ciągu dnia (od 7 rano do 23 czyli 17 godzin) na koniec wskazuje zazwyczaj około 20-30% baterii... :/ Poruszam się po Warszawie więc zasięg raczej nie ma negatywnego wpływu...
Sposób użytkowania: ustawienie głośności na 80%, włączona wibracja, opcja kieszń włączona... rano budzik, w ciągu dnia około 30 - 40 min rozmów, około 10 smsów, około 50 min internetu przez WiFi, około 30 min nawigacji automapy (testy) około 20 min muzyki i około 10 min grania... Jak u Was drodzy koledzy i koleżanki wygląda sprawa baterii?

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2009, 00:17:44 wysłana przez kojotek »
Siemens C25 > Nokia 3210 > Nokia 3310 > Siemens ST55 > Siemens SX1 > Typhoon MyGuide M500 > Samsung D900 > Asus P526 > Nokia E51 > Samsung i600 > Samsung i900 Omnia > HTC HD2 > iPhone 4

*

Offline zygzag

• 808
  • Sprzęt: HTC Polaris>OMNIA II i8000>Wave II S8530>SGS II
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 03, 2009, 07:56:46 »

2. HD2 czasami się zamyśla na jakieś 30 ms...

Nieee nooo... koszmar, nic tylko serwis, skubaniec muli jak kotny skalar ( znaczy taka akwariowa rybka w ciąży ). Zastanawiam się tylko jak zmierzyłeś te 30 milisekund  :E

Telefon w ciągu dnia (od 7 rano do 23 czyli 17 godzin) na koniec wskazuje zazwyczaj około 20-30% baterii... :/ Poruszam się po Warszawie więc zasięg raczej nie ma negatywnego wpływu...
Sposób użytkowania: ustawienie głośności na 80%, włączona wibracja, opcja kieszń włączona... rano budzik, w ciągu dnia około 30 - 40 min rozmów, około 10 smsów, około 50 min internetu przez WiFi, około 30 min nawigacji automapy (testy) około 20 min muzyki i około 10 min grania... Jak u Was drodzy koledzy i koleżanki wygląda sprawa baterii?

Myślę, że to WiFi, navi i gry mogą go dobijać, w końcu tego bez ekranu nie da się uzywać a ten jak wiadomo robaczkami świętojańskimi podświetlany nie jest.

A swoją drogą to co to - jakaś puszka Pandory się otwarła?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2009, 08:01:18 wysłana przez zygzag »

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 03, 2009, 08:27:21 »
A swoją drogą to co to - jakaś puszka Pandory się otwarła?

Przeciez to normalka przy nowym urzadzeniu, szczegolnie, ze tylu uzytkownikow zakupilo, a duza czesc zdaje sie nie ma o tym pojecia.
Zreszta w dziale Twojego sprzetu chyba tez otworzyla sie podobna.

*

Offline zygzag

• 808
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 03, 2009, 08:47:31 »
Zreszta w dziale Twojego sprzetu chyba tez otworzyla sie podobna.

Jak na razie to można odnieśc wrażenie, że co najwyżej wieko zostało trochę uchylone  :E ale wynikać to może z tego, że userów jest mniej a i niższa cena nie powoduje takiej frustracji jak u niektórych ( patrz: 30 ms  :ohreally: )  No ale jak sam powiedziałeś -  nowe sprzęty tak mają i albo się te gorzkie pigułki łyka albo zwraca z treścią ( mam tu oczywiście na myśli wszystkie sprzęty a nie tylko Wasz - żeby mi to było jasne  :wink: )

*

Offline Obiwan666

• 350
  • Sprzęt: Corby II :), SGS2
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 03, 2009, 09:01:54 »
Z perspektywy kilku dni uzytkowania moge napisac ze ogromna wada jak dla mnie sa te nieszczesne klawisze, tragedia, na poczatku bylo w miare ok, teraz przycisk czerwonej sluchawki zaczyna sie niestety "zapadac". Co do reszty to nie mam zastrzezen, ekran jest super, wszystko dziala szybko i stabilnie, klawiatura i czulosc ekranu jak dla mnie ok, nic nie musialem zmieniac, bardzo dobrze mi sie pisze i uzytkuje w innych programach ktorych uzywam. Jedy co mnie troche draznilo to za glosny dzwiek glosniczka podczas rozmow wychodzacych (udalo sie to na szczescie zmienic za pomoca malego tweak-a). Co do baterii to maksymalnie 1,5 dnia wytrzymuje w moim przypadku, przewaznie duzo rozmow, troche organizera Pocket Informant, Wifi z 20min, 5 - 10 sms, mms. Przy duzej ilosci rozmow 1,5h do 2h bateria wytrzymuje maksymalnie 1 dzien.

Wiadomo ze w przypadku telefonow z WM trzeba troche pogrzebac, pozmieniac zeby go pod siebie spersonalizowac, jezeli ktos tego nie lubi to zawsze i wiecznie bedzie narzekal na kazdy sprzet.

Pozdrawiam wszystkich userow Leo-sia

*

Offline copymaker

• 1253
  • PW to nie helpdesk :)
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 03, 2009, 09:45:41 »
Kolejną wadą konstrukcyjną są styki łączące akumulator z obudową. Ich kształt i grubość powodują, że przy częstym (Leoś niestety się wiesza) wyjmowaniu i ponownym wkładaniu akumulatorka środkowy z trzech styków podwija się do góry.

a czemu wyjmujesz aku do softresetu? czerwony guzik nie działa?
SPV M3000-->Loox N560-->MDA Vario II-->HTC TyTN II-->HTC TouchDual-->TyTNII-->Touch Pro-->Samsung Omnia 8GB-->Touch HD-->G1-->SPVM5000-->SGH i780->Iphone 3G 16 GB->HTC Hero--> HTC Touch HD->Iphone 3GS->Vario IV->G2->HD2->BB9700->IP3Gs 32GB->Desire

*

Offline poczesaniec1

• **
  • 125
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 03, 2009, 09:46:58 »
ja żałuję na razie trochę przesiadki z hd1,ekran tam był wygodniejszy,wydawało się że telefon lepiej pracował

*

Offline vonski

• a.k.a. borubar
  • 7226
  • Free bootloaders!
  • Sprzęt: OnePlus X, Galaxy S6, Xperia Z3 Tablet
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 03, 2009, 10:13:56 »

Też bym chciał to widzieć, tym bardziej że katy SIM i SD można wyjmować bez ruszania baterii...

« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 03, 2009, 11:07:05 »
ja nie wiem czy mam farta czy nie widze tych usterek o ktorych wszycy pisza. nie mam rozowej plamy w zdjeciach (albo jestem daltonista), zadnych problemow z softerm, na tej wirtualnej klawiaturze pisze mie sie lepiej i szybciej niz na sprzetowej w kaiserze, przycisk konczenia rozmowy jest identyko jak reszta i generalnie super sprzet. jedyna paranoja to zdejmowanie tej klapy od baterii.
pozdrawiam.

*

Offline Bysio

• 3655
  • Sprzęt: iPhone, iPad, MacBookPro, AppleWatch
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 03, 2009, 11:26:46 »
tez myslelm ze mam ok ten przycisk power.. ale jak przejedziesz palcem z lewej strony do prawej to zobaczysz ze ten guzik faktycznie cos inaczej ma luzzzz ...ale naciskajac normalnie z gory nie ma problemu
OD ZADAWANIA PYTAŃ JEST FORUM, A NIE PW

« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 03, 2009, 11:36:58 »

Przy zwiechach mojego Leona czerwony guzik niestety nie działa. Może robię to zbyt delikatnie, ale nie chcę zszywaczem przewiercić się na druga stronę ekranu. ;). Pewnie jest uszkodzony bo nie wyczuwam żadnego skoku.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 03, 2009, 12:25:07 wysłana przez mr.dos »

*

Offline kojotek

• **
  • 141
    • LUKOJ multimedia
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 03, 2009, 15:48:55 »
Zygzag... denny ten twój sarkazm... Skoro nie wiesz o czym piszę bo nie jesteś posiadaczem HD2 tylko Omni II to po co te głupie komentarze?

Jak zmierzyłem 30 ms? Mój błąd miało być 300 ms ale przynajmniej miałeś z tego powodu kupę śmiechu...  :S

Naprawdę twoje komentarze nie wnoszą nic wartościowego do tego wątku...

Czekam na opinię innych użytkowników HD2 (w celu porównania pracy z tym konkretnym modelem WP panie zygzag).
Siemens C25 > Nokia 3210 > Nokia 3310 > Siemens ST55 > Siemens SX1 > Typhoon MyGuide M500 > Samsung D900 > Asus P526 > Nokia E51 > Samsung i600 > Samsung i900 Omnia > HTC HD2 > iPhone 4

*

Offline zygzag

• 808
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 03, 2009, 17:41:30 »
Zygzag... denny ten twój sarkazm... Skoro nie wiesz o czym piszę bo nie jesteś posiadaczem HD2 tylko Omni II to po co te głupie komentarze?
Jak zmierzyłem 30 ms? Mój błąd miało być 300 ms ale przynajmniej miałeś z tego powodu kupę śmiechu...  :S
Naprawdę twoje komentarze nie wnoszą nic wartościowego do tego wątku...
Czekam na opinię innych użytkowników HD2 (w celu porównania pracy z tym konkretnym modelem WP panie zygzag).

Po Twoich wyrzutach będę chyba musiał skorzystać z porady psychoanalityka - normalnie dostałem doła  :E
Skorzystam jednakowoż z porady jakiegoś fizyka aby mi wyjasnił w jaki sposób wzrokowo ( bez specjalistycznego sprzętu ) sprawdzić opóźnienie rzędu 300 milisekud (!) czyli 0,3 sekundy co nota bene jest przy tego typu sprzęcie wręcz opóźnieniem nieistotnym. Ale skoro dla Ciebie takie "opóźnienia" są bugami to czyje komentarze są głupsze, he? No chyba, że się znowu pomyliłeś i miałeś napisać 3000 ms to wtedy zwracam honor ale na przyszłość staraj się wiedzieć o czym chcesz pisać i co piszesz bo inaczej możesz się narazić na sarkastyczne uwagi - ja w kazdym razie Twoje uwagi będę w przyszłości już czytał z przymrużeniem oka  :E. EOT - jak sądzę.

*

Offline xaban

• *
  • 79
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 03, 2009, 18:36:06 »
Bez przesady, sekunda nie jest granicą percepcji człowieka.
Wierzę, że kojotek zaokrąglił sobie 1/3 sekundy do 300ms.
Między 1/3 sekundy a 1 sekundą jest zauważalna różnica.
Konrad

*

Offline kojotek

• **
  • 141
    • LUKOJ multimedia
« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 03, 2009, 22:26:14 »
xaban... dla jedych takie rozumowanie widocznie jest poza granicami percepcji...  :-?

Ale dokładnie...  90% ruchów w HTC Sense jest natychmiastowa a przy 10% po prostu spotykam się z brakiem reakcji na dotyk... I wrażenie jakie się odczuwa to BRAK REAKCJI (bo jeśli tapniesz w którekolwiek miejsce na ekranie i puścisz to przy lagowaniu ta czynność by się wykonała z opóźnieniem, a w przypadku HD2 efekt jest taki jak byś nic nie zrobił) przez wspomniane 1/3 sekundy, a nie jakieś spowolnienie...

*

Offline tomcik80

• 34
  • Sprzęt: HTC HD2, HTC HD
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 03, 2009, 23:06:50 »
Wyszedl nowy soft, wgraj i sprawdz czy te usterki znikna. Ja oprocz problemow z erkanem i jego zacinaniem sie, mam w jednym miejscu krzywa ramke i ten klawisz konczenia rozmow zrobil sie miekki... zobaczymy co z tym zrobia...

Gdzie ten nowy soft ?

*

Offline plv

• 29
    • Rafał Plewa
  • Sprzęt: PalmV->iPAQ1930->Dell X51V->HTC HD2->iPhone4
« Odpowiedź #25 dnia: Grudzień 04, 2009, 02:18:02 »
ja nie wiem czy mam farta czy nie widze tych usterek o ktorych wszycy pisza. nie mam rozowej plamy w zdjeciach (albo jestem daltonista), zadnych problemow z softerm, na tej wirtualnej klawiaturze pisze mie sie lepiej i szybciej niz na sprzetowej w kaiserze, przycisk konczenia rozmowy jest identyko jak reszta i generalnie super sprzet. jedyna paranoja to zdejmowanie tej klapy od baterii.
pozdrawiam.

lgielner - gdzie ty to kupiles? tzn. w ktorym konkretnym sklepie? i mozesz podac nr seryjny albo cos? bo ja tez widzialem model bez rozowej plamy (nie jestem daltonista), sprawdzalem to dokladnie. Ale nie chce mi sie wydawac 2,5k i nastepnego dnia zwracac tel - z powodu wadliwego aparatu..

ktos sie moze orientuje po czym mozna poznac, ze np. dwa leo pochodza z tej samej partii (ktora czesc numeru seryjnego za to odpowiada)? wiem, ze po IMEI tylko kraj mozna sprawdzic, ale to chyba niewiele da..

*

Offline paka

• 254
« Odpowiedź #26 dnia: Grudzień 04, 2009, 10:06:43 »

Gdzie ten nowy soft ?
Jest to wyciek, na stronie www.pocketnow.com w newsach beda namiary na strone gdzie jest.

« Odpowiedź #27 dnia: Grudzień 04, 2009, 13:34:53 »
plv- kupilem w http://www.totalnawyprzedaz.com.pl/ bylo dorzej niz w expansys ale zalezalo mi na czasie (ten koles jest z trojmiasta) i nie bylo tej formalnej paranoi jak w expansys (scanowanie kart itp). Mysle ze typ mial to z expansys chociaz nie jestem pewien. moj s/n to ht9b2nwo1557. nie wiem czy Ci to w jakikoleiwk sposob pomoze. pozdrawiam.

*

Offline d@r

• *
  • 88
« Odpowiedź #28 dnia: Grudzień 04, 2009, 14:13:39 »
lgielner, a jak miales oryginalnie wersje ROMu?
Pozdrawiam, Darek

*

Offline uriuri

• 264
  • Sprzęt: Samsung S4 ZOOM
« Odpowiedź #29 dnia: Grudzień 04, 2009, 14:41:10 »
Możliwe że serwis HTC wgra nowe wersje romu , porawiające pewne bugi ,ale nie liczyłbym na waszym miejscu na wymianę sprzętu , lub naprawę źle spasowanych klapek czy luźnych przycisków - odpiszą wam , że to jest w granicach normy i nie będą nawet się tym zajmować .