TG01 z niemieckiego 6.1 na angielski 6.5

• 38 Odpowiedzi
  • 8381 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Khil

• **
  • 166
  • Starszy Pompowniczy
  • Sprzęt: X50v, x51v, TG01
Odp: TG01 z niemieckiego 6.1 na angielski 6.5
« Odpowiedź #30 dnia: Październik 31, 2009, 14:41:17 »
trochę tak nie na temat, ale jak już zainstalowałem 6.5 mogę jakoś zainstalować z powrotem 6.1? myślałem że ta nowsza wersja będzie lepsza, a tymczasem nic kompletnie na nim nie działa  :-?

Nie mozesz, nie ma nigdzie pliku ROMu 6.1 dla Toshiby, a 6.5 dziala i tak o wiele lepiej - wiec cos musiales zrobic nie tak.

@nicus
sa roznice? Wydawalo mi sie ze sa identyczne... ciekawe.
« Ostatnia zmiana: Październik 31, 2009, 14:44:48 wysłana przez Khil »

I'm 12 and what's this?

« Odpowiedź #31 dnia: Październik 31, 2009, 15:25:21 »
A wy co z takim atakiem :) ...  U mnie po prostu nie wszystko chodziło, jak powinno... Niewykluczone, że robię coś źle... No i to wyłączanie WM na jednej klawiaturze, można pomieszać... Ja po zainstalowaniu spolszczenia nie miałem polskich ikon np. w ustawieniach, w systemie, zdarzało się zamulanie... Postaram się dzisiaj przełamać i jeszcze raz postawić WM z pl nakładką nicusa... Ten niemiecki doprowadza mnie do szaleństwa...
Jakby ktoś mógł pomóc (przy instalce), proszę o kontakt na gg. Tu nie chodzi o krytykę, ale o konstruktywną pomoc. Pozdrawiam.

gg: 3157289
Będę wdzięczny...

*

Offline nicus

• 632
  • Sprzęt: Milestone
« Odpowiedź #32 dnia: Październik 31, 2009, 15:41:55 »
@Khil no nie liczac roznicy tekstow po niemiecku i po angielsku (kazde exe ma komunikaty w danym jezyku) naliczylem dosyc troche miejsc gdzie roznia sie te pliki w HEX :) milo by bylo gdyby globalbus lub ktos o troche szerszej wiedzy na ten temat rzucil na to okiem... moze dalo by sie przynajmniej zmusic program do wgrania WM6.5 UK

@coldsoul
jesli nie pasuje Ci fingerkeyboard mozesz uzyc innej klawiatury :) ja doszedlem do wniosku ze finger jest chyba najlepsza darmowa klawiatura... (podobal mi sie takze trial shapewritera ale stworzenie polskiej bazy wyrazow zajeloby za duzo czasu)

pozatym nie trzeba nic wylanczac na innej klawiaturze a oryginalna klawiature toshiby mozna wylaczyc sktools'em lub innym edytorem sip (jak tylko znajde troche czasu postaram sie nauczyc i stworzyc jakis skrypt ktory bedzie usuwal klawiature toshiby z rejestru i problem klawiatury zniknie calkowicie)

zamulanie to raczej efekt programow bo spolszczenie sklada sie z takich samych plikow co oryginalny jezyk do fona wiec tu nie ma co zamulac (teoretycznie gdyby wrzucic wszystkie pliki jezykowe mozna by stworzyc system wielojezykowy :) )

cab ktory udostepniam to sa efekty mojej "recznej" pracy zawarte w cab ja wszystkie zmiany w telefonie wprowadzam recznie a potem staram sie to przelac na instalator i moge sie pochwalic ze nie robilem HR od czasow wypuszczenia 1 wersji Cab'a choc kilka razy bylo juz blisko ;/

w planach mam jeszcze skrypt ktory poprzenosi pliki z niemieckich folderow do polskich i posprzata bajzel folderowy ktory sie tworzy przez to...

ale te zmiany wprowadze dopiero jak sie uspokoi w pracy i w zyciu prywatnym ;/

*

Offline Konował

• 512
  • Sprzęt: SGS2
« Odpowiedź #33 dnia: Październik 31, 2009, 17:20:58 »
Mi spolszczenie dziala bdb, , tylko trzeba ta klawiature pilnowac(jedyny minus spolszczenia).
« Ostatnia zmiana: Październik 31, 2009, 18:19:50 wysłana przez Konował »
były: MOTOROLA A925->ACER N35-> ASUS 620-> ACER N311-> MIOA701->  HTC TYTN II   -> SAMSUNG OMNIA -> Toshiba TG01-> OMNIA II -> SAMSUNG WAVE->  HD2 =>galaxy s=>galaxy S2

*

Offline Khil

• **
  • 166
  • Starszy Pompowniczy
« Odpowiedź #34 dnia: Październik 31, 2009, 18:00:49 »
@Khil no nie liczac roznicy tekstow po niemiecku i po angielsku (kazde exe ma komunikaty w danym jezyku) naliczylem dosyc troche miejsc gdzie roznia sie te pliki w HEX :) milo by bylo gdyby globalbus lub ktos o troche szerszej wiedzy na ten temat rzucil na to okiem... moze dalo by sie przynajmniej zmusic program do wgrania WM6.5 UK

@coldsoul
jesli nie pasuje Ci fingerkeyboard mozesz uzyc innej klawiatury :) ja doszedlem do wniosku ze finger jest chyba najlepsza darmowa klawiatura... (podobal mi sie takze trial shapewritera ale stworzenie polskiej bazy wyrazow zajeloby za duzo czasu)

pozatym nie trzeba nic wylanczac na innej klawiaturze a oryginalna klawiature toshiby mozna wylaczyc sktools'em lub innym edytorem sip (jak tylko znajde troche czasu postaram sie nauczyc i stworzyc jakis skrypt ktory bedzie usuwal klawiature toshiby z rejestru i problem klawiatury zniknie calkowicie)

zamulanie to raczej efekt programow bo spolszczenie sklada sie z takich samych plikow co oryginalny jezyk do fona wiec tu nie ma co zamulac (teoretycznie gdyby wrzucic wszystkie pliki jezykowe mozna by stworzyc system wielojezykowy :) )

cab ktory udostepniam to sa efekty mojej "recznej" pracy zawarte w cab ja wszystkie zmiany w telefonie wprowadzam recznie a potem staram sie to przelac na instalator i moge sie pochwalic ze nie robilem HR od czasow wypuszczenia 1 wersji Cab'a choc kilka razy bylo juz blisko ;/

w planach mam jeszcze skrypt ktory poprzenosi pliki z niemieckich folderow do polskich i posprzata bajzel folderowy ktory sie tworzy przez to...

ale te zmiany wprowadze dopiero jak sie uspokoi w pracy i w zyciu prywatnym ;/

Tak, zabawa CERegEditorem jest fajna, nie trzeba w ogole telefonu dotykac. Jak chcesz to skopiowalem caly rejestr z dumpa UK do jednego pliku, problem jest ze na razie pewne klucze zawieszaja edytora, a chetnie uzylbym funkcji porownania rejestru telefonu z rejestrem w pliku - mysle ze mozna by tu ciekawe rzeczy znalezc.

Ja na razie probuje zdobyc kogos z IDA pro, z wersja na ARM, potem mam kumpla na politechnice, ktory czyta plynnie asm. Zobaczymy, choc na razie powiedzial, ze wyglada na to, ze problem lezy pomiedzy plikiem ROMu a BootLoaderem (bo to co odpala po restarcie to jest BL, a nie SDDL, choc wyglada tak samo - ruscy na protegeclub.ru troche BL wygrzebali, uwalajac przy tym co najmniej jedna Tg01)
« Ostatnia zmiana: Październik 31, 2009, 18:07:19 wysłana przez Khil »

I'm 12 and what's this?

*

Offline nicus

• 632
« Odpowiedź #35 dnia: Październik 31, 2009, 18:53:53 »
@Konowal juz dawno mam poprawke do rejestru wylanczajaca calkowicie klawiature toshiby tylko dodam ja razem ze slownikami polskimi po weekendzie a na razie na szybko moge podrzucic plik reg

@Khil Ceregeditora znam tez korzystam i dzieki niemu tez moja Tosia obeszla sie bez HR w paru przypadkach :P
na portegeclub.ru jeszcze nie zawedrowalem :P ale bede musial bo na pl oraz com to nic o TG01 nie pisza...

wiem ze to co odpala to jest BL ale tutaj sprawa rozbija sie wlasnie o to jak wystartowac BL bez uzycia SDDL bo wgrywanie gotowanych romow bez drzwi awaryjnych to rosyjska ruletka :D pozatym mam nadzieje ze Toshibie nie chcialo sie zabezpieczac telefonu z poziomu BL :)

*

Offline Khil

• **
  • 166
  • Starszy Pompowniczy
« Odpowiedź #36 dnia: Październik 31, 2009, 19:21:40 »
Kolega mial pomysl zeby wylutowac chipy ROMu i wyekstraktowac BL recznie  :O. Ale mu nie dam na to fona.
Ktos powiedzial, ze .tsw sa szyfrowane DES a nie AES, co daje podobno szanse na zlamanie.

« Ostatnia zmiana: Październik 31, 2009, 19:32:31 wysłana przez Khil »

I'm 12 and what's this?

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #37 dnia: Październik 31, 2009, 19:30:34 »
Kolega mial pomysl zeby wylutowac chipy ROMu i wyekstraktowac BL recznie  .
to już nawet ja wiem jak zrzucić BL. BL jest kopiowany do RAMu, więc w ramie się znajduje w trakcie pracy urządzenia. Uruchamiamy pmemdump i ściągamy dane z odpowiedniego adresu (o tym jaki to adres to już dłuższa śpiewka, badamy dane z XIP oraz zrzut TBL (pmemmap))

Ktos powiedzial, ze .tsw sa kodowane DES a nie AES, co daje podobno szanse na rozkodowanie.
AES'em mam kodowane w Asusie, ale jakoś ktoś sobie poradził z tym.
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline nicus

• 632
« Odpowiedź #38 dnia: Październik 31, 2009, 19:35:58 »
@globalbus moze ten G910_DEC.exe do ktorego dawales link w ktoryms temacie moglby rozpakowac tsw toshiby... jesli tak to autor programu pewnie bedzie w stanie napisac takze paker w druga strone:)