Wizard zwarcie a złącze miniusb

• 9 Odpowiedzi
  • 985 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

przemo9669

Wizard zwarcie a złącze miniusb
« dnia: Październik 19, 2009, 21:51:41 »
Witam kilka dni temu wylicytowałem na allegro spv m3000 niby uszkodzony bo po włączeniu wyskakuje komunikat ze bateria jest rozładowana i sie wyłącza pomyślałem ze wgram nowy system i będzie ok a tu rozczarowanie okazało się że nie działa gniazdo miniUSB no to przynajmniej go sformatowałem (hard reset) ale problem nie znikł rozkręciłem go przeczyściłem i to samo ale po kilku próbach udało mi się dojść do stanu ze komunikat o niskim stanienie raz wyskakuje a raz nie jak nie wyskakuje to da się używać telefonu ale telefon wariuje cały czas trzeszczy coś w głośniczkach wcale nie ma dźwięków nie czyta karty sim włącza i wyłącza tryb gsm sam się wyłącza Obecnie posiadam sprawny ten sam model wiec rozkręciłem obydwa i porównałem złącze i zauważyłem ze złącze w tym nie sprawnym było lutowane w środku złącza nie dociskał jeden pin wiec go docisnąłem ale to nic nie pomogło oraz ze złącza wyciągnąłem igłą malutki kabelek miedziany w kształcie ósemki w sprawnym takiego nie było. Czy te złącze powoduje wariacje czy to coś innego i czy w komisie poradzą sobie z tym?

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
Odp: Wizard zwarcie a złącze miniusb
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 19, 2009, 22:34:05 »
1. Jak masz dwa Wizardy to i dwie baterie? Możesz je naładować do końca w sprawnym Wiz i powiedzieć czy obie są dobre? Poprzedni Twój post sugerował że przynajmniej jedna bateria to szmelc.
2. Na słabej baterii nie zabieraj się za zmiany ROM
3.
nie czyta karty sim włącza i wyłącza tryb gsm sam się wyłącza
albo to szmelc albo wina baterii, a tak w ogóle to skoro nie czyta SIM to skąd wiesz że przełącza GSM?
4. Który pin nie dociska? Ten wewnątrz złącza? Który z 4? Do ładowania potrzebne są 1 i 5.
5. Kabelek miedziany w kształcie ósemki??  :O Istny śmietnik
6. W komisie to najwyżej telefon sprzedasz/kupisz. Naprawę PDA porządnie zrobi tylko serwis zajmujący się PDA.

*

przemo9669

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 19, 2009, 22:47:58 »
Po naładowaniu obydwie baterie są dobre. Nie raz zmieniałem rom i wiem ze bateria ma być naładowana. Chodziło mi o serwis nie komis.  Ten nie łączący pin jest piąty. Nie znam innego określenia do drucika cienkiego jak nitka pozaginanego w kształt ósemki.  Po włączeniu wyskakują na przemian komunikaty no sim,  phone of 

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 19, 2009, 22:53:49 »
5-ty pin (zalezy jak liczyć) to masa albo + wiec jeśli jest zwarcie to cuda mogą się dziać.
Nadal nie wiem czy jest podwinięta blaszka w złaczu czy puściła nóżka na płycie.

*

przemo9669

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 21, 2009, 13:31:54 »
oddałem do serwisu jutro powiem czy zrobili
Napisane: Październik 20, 2009, 14:11:05
No i lipa do wymiany płyta główna  :'( :'( :'(

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 21, 2009, 13:37:09 »
To standardowa odpowiedź jak ktoś słabo zna się na PDA w serwisie.
Chyba że to opinia serwisu PDA polecanego na tym forum.

Jeśli faktycznie jest to płyta główna to w jednym z poniższych tematów w tym dziale ktoś szuka wtyku do słuchawek, może się dogadacie.

*

przemo9669

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 21, 2009, 14:13:43 »
to był zwykły serwis ale naprawiają tez laptopy i nawigacje więc powinni sobie poradzić 
Napisane: Październik 21, 2009, 13:41:31
rozkręciłem telefon i widzę ze złącze jest nie tknięte nadal odstaje piaty pin licząc od wejścia na słuchawki czy jest taka opcja ze bez wymiany złącza mogli stwierdzic ze się nie da naprawić?
Napisane: Październik 21, 2009, 13:52:27

Napisane: Październik 21, 2009, 14:09:11
jeśli się dociśnie ten pin to podnosi się po włożeniu kabla

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 21, 2009, 14:31:57 »
Może mnie jakiś specjalista sprostuje...
Ale na moje to lut puścił, przygrzać go lutownicą, sprawdzić od zewnątrz gniazdo czy pin nie jest podwinięty i koniec naprawy.

"Fachowy" :-? ten Twój serwis od laptopów skoro nawet nóżki nie podlutowali.

I jeszcze jedno... PDA, Palmtop, ale nie telefon.

*

przemo9669

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 21, 2009, 14:44:42 »
napisałem telefon bo skopiowałem tekst bo napisałem również na forum o elektronice.  Czy to to sprawi ze telefon będzie się zachowywać normalni bo jest nawet tak ze jak wsadze pełno naładowana baterie to po włączeni pisze ze bateria jest rozładowana i się wyłącza ?? Jutro zaniosę gdzie indziej.

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 21, 2009, 15:09:42 »
Napraw jedno to potem będziemy szukać innych uszkodzeń.