Zwis Ipaq614c: nic nie daje sdloader i dnw - proszę o pomoc

• 8 Odpowiedzi
  • 2855 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zwis Ipaq614c: nic nie daje sdloader i dnw - proszę o pomoc
« dnia: Październik 12, 2009, 13:10:32 »
Witajcie

Po upgradzie romu mojego HP Ipaq 614c następuje zwis (niebieskie logo). Ładowanie romu poprzez sdloader oraz przy pomocy dnw (ładowanie romu przez usb z pc) nic nie daje. Po każdej magicznej sekwencji klawiszy:
Clean boot - Voice Commander + OK + Reset
Download Image - Volume Down + OK + Reset
SDloader - Volume Up + OK + Reset - USB disconnected, SDcard in
Diagnostics - Voice Commander + Volume Down + Reset
Ekran zamraża się i widnieje tylko niebieski ekran z operacją wywołaną (czyli np. clean boot, download image itd.). Podczas wykorzystania aplikacji dnw.exe pojawia się komunikat ERROR: Can't create dnw.ini]. Czytając na angielskich forach podobno zależy czy dokonuje się tego z laptopa czy z pc stacjonarnego. Niestety nie mam stacjon arnego ale coś mi się nie chce wierzyć, iż jest to istotne. Przeczytałem już kilkadziesiąt całych grup postów i stoję w miejscu.
Zwracam się zatem do Was z prośbą czy jest jeszcze jakieś alternatywne rozwiązanie poza sdloader i dnw?
Z góry wielkie dzięki.

Hej
Krabat

*

Offline cakp

• **
  • 146
  • Sprzęt: Hp ipaq 614c
Odp: Zwis Ipaq614c: nic nie daje sdloader i dnw - proszę o pomoc
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 19, 2009, 01:22:26 »
Witajcie

Po upgradzie romu mojego HP Ipaq 614c następuje zwis (niebieskie logo). Ładowanie romu poprzez sdloader oraz przy pomocy dnw (ładowanie romu przez usb z pc) nic nie daje. Po każdej magicznej sekwencji klawiszy:
Clean boot - Voice Commander + OK + Reset
Download Image - Volume Down + OK + Reset
SDloader - Volume Up + OK + Reset - USB disconnected, SDcard in
Diagnostics - Voice Commander + Volume Down + Reset
Ekran zamraża się i widnieje tylko niebieski ekran z operacją wywołaną (czyli np. clean boot, download image itd.). Podczas wykorzystania aplikacji dnw.exe pojawia się komunikat ERROR: Can't create dnw.ini]. Czytając na angielskich forach podobno zależy czy dokonuje się tego z laptopa czy z pc stacjonarnego. Niestety nie mam stacjon arnego ale coś mi się nie chce wierzyć, iż jest to istotne. Przeczytałem już kilkadziesiąt całych grup postów i stoję w miejscu.
Zwracam się zatem do Was z prośbą czy jest jeszcze jakieś alternatywne rozwiązanie poza sdloader i dnw?
Z góry wielkie dzięki.

Hej
Krabat

te magiczne sekwencje stosujesz tylko w okreslonych przypadkach, jesli stoi na niebieskim ekranie daruj sobie sdloader gdyz nie pomoze
nie wiem co zle robisz i w ktorym momencie
nie wiem czy modyfikowales ROM w hexedytorze xvi32 wycinajac pierwsze 3432 bajty zanim wgrales poprzez DNW
komputer stacjonarny a notebook nie ma roznicy, tu akurat przeczytales glupoty
wlasnie alternatywnym rozwiazaniem wgrywania gdy hp nie wstaje jest wlasnie DNW, ostatnia deska ratunku
tym zawsze podniesiesz
napisales nic nie daje a to ogolne pojecie gdyz nie wiem czy skonfigurowales program DNW

wiec po kolei czy posiadasz sterowniki usb do programu DNW?
czy wiesz ze musisz zmienic wartosci w opcjach DNW?
napisz co dokladnie robiles,czyli zmiany w DNW instalacja sterownikow,zmiany Xvi32,itp
 bede wiedzial od ktorego momentu mamy dzialac by odratowac urzadzenie
na poczatek tu masz dnw wraz ze sterownikiem gdyz tez nie wiem jaka ty masz
http://www.mediafire.com/?zmnmzmwnjtk
« Ostatnia zmiana: Październik 19, 2009, 01:40:08 wysłana przez cakp »

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 19, 2009, 14:33:02 »
Na wstępie dziękuję za zainteresowanie i przedstawiam moją sytuację.
1. ROM, który próbowałem wczytać był wcześniej wrzucony na pda i wm6.1 hulał bez problemu;
2. ROM nie modyfikowałem bo to jest z rozszerzeniem nb0 więc chyba nie trzeba wycinać bajtów w hexie;
3. Operację przeprowadzałem następująco:
a) disable USB w Activesync
b) w task manager zakończyłem procesy rapimgr i msecomm
c) podłączam pda (próbowałem różnymi dwoma kablami i na różne porty USB)
d) wprowadzam pda w tryb download mode stosowną kombinacją klawiszy i pojawia się niebieskie logo z komunikatem u góry "Download mode ..."
e) pojawia się chmurka w win xp i instaluję sterowniki z katalogu SEC
f) uruchamiam dnw
g) zmieniam 0xc000000 na 0x3000000
h) pojawia się w tytule pasku USB=OK (mimo, że mtty nie widzi USB w opcjach)
i) daję [USB Port] /wybieram obraz.nb0/ -> [UBOOT] -> [UBOOT]
j) w jednym laptopie pokazał mi komunikat "ERROR: Can't create dnw.ini", a w drugim po prostu nic czystka nic się nie dzieje -> ani na laptopie ani na pda nie ma żadnego progresu - czekałem z 15 minut.
Dziwne jest to że mtty nie widzi usb tylko same com'y (do wyboru z listy rozwijanej) i to jest chyba nadrzędny problem mimo, że operacje od 3a do 3d robiłem kilka razy.
Jedyna reakcja jaka nastąpiła to że jak wybrałem [USB Port] /wybieram obraz.nb0/ -> [Transmit] to pojawił się pasek progresu i po zakończeniu zrestartował pda ale efekt zamrażania na niebieskim logo pozostał.

To tyle. Proszę uprzejmie o weryfikację czy czegoś nie pomyliłem i ewentualną pomoc. Na dzień dzisiejszy już tyle przeszperałem, że pozostaje wysłać do serwisu bo u mnie w Krakowie nie ma serwisu pda -= przynajmniej o nim nie wiem.
Z góry dziękuję i pozdrawiam

*

Offline cakp

• **
  • 146
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 19, 2009, 15:18:10 »
d) wprowadzam pda w tryb download mode stosowną kombinacją klawiszy i pojawia się niebieskie logo z komunikatem u góry "Download mode ..."

mala poprawka,musisz wprowadzic w tryb Download Image, RECORD + OK + POWER

jesli juz wprowadzisz w tryb zaznaczam Download Image... (taki koniecznie musi byc widac w lewym rogu) kombinacja powtorze RECORD + OK + POWER
to
i) daję [USB Port] /wybieram obraz.nb0/ -> [UBOOT] -> [UBOOT]

co sie dzieje u ciebie na twoim komputerze ps(jesli to jest windows xp, nie wiem jak sterowniki sec reaguja na viscie lub 7,nie mialem okazji sprawdzic)
od momentu wybrania uboot pasek postepu prostokatny pojawia sie po paru sekundach,tak jest u mnie

Ps. pozostale rzeczy robisz dobrze zmiany 0x itp
« Ostatnia zmiana: Październik 19, 2009, 19:23:03 wysłana przez cakp »

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 19, 2009, 20:17:13 »
Witaj

A zatem:
- Zweryfikowałem faktycznie napis brzmi "download image";
- Na swoim PC mam win XP i nic się nie dzieje;

Niestety wszystko bez zmian.  Muszę poszukać tego oryginalnego wm6.0 PL i spróbuję i dam znać.

Narazie dzięki.

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 19, 2009, 21:28:57 »
No więc ściągnąłem rom na wm60pl i jest postęp tzn. Po wybraniu polecenia w dnw UBOOT pojawia się pasek progresu i po jakiejś minucie na pda pojawia się flash.dio is written i #####... po czym restart ale pda znowu staje w tym samym miejscu.
Zatem albo ten rom ściągnąłem jakiś nie teges albo jest jeszcze problem nie w romie systemowym ale w rom startowym (coś odpowiednik biosu w pc) ale aż tak dobry w te klocki nie jestem. Ściągnąłem inną wersję wm60pl ale tam jest kilka plików z rozszerzeniem nba i rgu ale tego to już nie wiem jak wgrać.

Tyle z mojej strony. Jesli masz jakieś sugestie to będę wdzięczny.

Hej

*

Offline cakp

• **
  • 146
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 19, 2009, 23:42:32 »
program DNW masz dobrze skonfigurowany skoro pasek postepu idzie, na pda komunikat flash dio is written ### to tez prawidlowe dzialanie
jesli nie wstaje nadal byc moze nie przyjmuje tego wm6.0pl ktory sciagneles, sproboj tego ponizej,zaladowalem od siebie z komputera,to jest kopia mojego oryginalnego systemu
 zawsze go uzywam gdyz sdloader sie zawiesi, jest juz zmodyfikowany w xvi32

wgraj ten rom taka sama procedura uboot-uboot poprzez DNW
to WM 6.0 PL z obcietymi bajtami juz

http://www.przeklej.pl/plik/flash-nb0-0004f83v15a5
« Ostatnia zmiana: Październik 19, 2009, 23:46:36 wysłana przez cakp »

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 20, 2009, 11:22:07 »
Więc tak: dzisiaj w nocy przysiadłem i tak zaimportowałem angielski rom i POSZŁO !!!
Dzisiaj ściągnąłem sobie od Ciebie ten polski i wieczorkiem zaimportuje.
Więc jedna z Twoich sugestii była prawidłowa -> zmienić ROM.

Teraz tylko przysiądę nad głównym problemem dla którego zmieniałem ROM i padł mi pda, a mianowicie to, że pda nie widzi sieci wifi.

Zatem jutro się pochwalę jak poszło z Twoim polskim ROMem i bardzo dziękuję za pomoc. Naprawdę jak wczoraj pojawiło sie logo wm6 to aż się cieplej zrobiło na sercu.

Jeszcze raz dzięki.

Hej

*

Offline cakp

• **
  • 146
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 20, 2009, 13:29:12 »
ja tez mialem przypadki iz poprzez DNW nie wstawal, po wielu metodach prob i bledow doszedlem do wniosku ze lepiej w trybie download image pobudzac 61eng albo 6.0pl oryginalnymi czystymi bez ulepszen wkomponowanych i wodotrysków
sciagalem takze angielski rom ze strony HP ten oryginalny, i wgrywalem poprzez DNW,i takze sie podniosl
moj 6.0PL oryginalny ktory ci wyslalem takze pomaga,zrobilem sobie kopie zanim zaczelem zabawy z romami
problemy z podniesieniem hp poprzez dnw byly wlasnie z modyfikowanymi romami ktore sa dostepne w sieci, je polecam ale tylko do zabaw w strybie sdloader
w przypadku uwalenia hp tylko oryginalna 6.0pl lub 6,1eng ze strony hp
a potem mozesz wgrywac juz poprzez sdloader co chcesz
ja teraz uzywam romu od sergiousa i nie narzekam

ciesze sie ze pomoglem:)

« Ostatnia zmiana: Październik 20, 2009, 13:37:27 wysłana przez cakp »