Touch HD wiesza się

• 15 Odpowiedzi
  • 2581 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Touch HD wiesza się
« dnia: Wrzesień 06, 2009, 12:28:11 »
Witam,

Od jakiś 2 tygodni mam Touch HD.
Wszystko działało OK aż pewnego dnia po zakończeniu rozmowy zawiesił się.
Udało mi sie uruchomić telefon wyjmując na kilka minut baterię (chwilowe wyciągnięcie nie dawało rady)

Wiązałem to z tym iż tego dnia było bardzo gorąco, ja noszę zawsze telefony w kieszeni więc możliwe że się zawilgocił od potu. Tyle że minęło już kilka dni (nie używałem go) ale telefon nadal się wiesza po kilku minutach działania, sypiąc przed tym błędami servisów działających w systemie.

Miał ktoś może podobny przypadek?
Jak jest z gwarancją na HD? Telefon kupiony w UK, odkupiony od właściciela na Allegro. Uznają gwarancje w Polsce?

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 06, 2009, 12:30:09 wysłana przez PiotrGo »

Odp: Touch HD wiesza się
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 06, 2009, 13:31:20 »
sorry za maly ot.. ale chcialbym sie dowiedziec od kogo kupiles tego hd'ka, sam na dniach chce go kupic na allegro a chce sie ustrzec takich niespodzianek...

powodzenia.

*

Offline FoxHound

• 566
  • Sprzęt: BB 9700 + BIS, HTC HD 2, AutoMapa 6.2.0 EU
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 06, 2009, 14:35:03 »
1. Wszystko zalezy od gwarancji.
2. Po co od razu do serwisu - wykonaj najpierw HR (Hard Reset - na wylaczonym telefonie przytrzymaj przyciski Volume UP i Volume Down i nacisnij przycisk POWER - postepuj zgdonie z instrukcjami) - uwazaj to wymaze Ci wszystkie dane, programy w telefonie...
3. Jesli to nie pomoze wtedy zacznij sie zastanawic nad serwisem.
Pozdrawiam
FoxHound

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 06, 2009, 15:04:35 »
Hard resety już robiłem.
Wgrałem kilka innych romów ale sytuacja sie powtarza.
Jak dla mnie to uszkodzenie sprzętowe.

*

Offline mareknot

• 515
  • Sprzęt: HTC HD 2
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 06, 2009, 15:28:21 »
sorry za maly ot.. ale chcialbym sie dowiedziec od kogo kupiles tego hd'ka, sam na dniach chce go kupic na allegro a chce sie ustrzec takich niespodzianek...

powodzenia.
Witam! Odradzam kupno sprzętu z GB, gdyż ja taki kupiłem na ALL, a następnie odebrałem w sklepie realnym. Skusiłem się na cenę 300 zł niższą niż gdzie indziej. Fonik padł na skutek, jak się okazało, skośnookiej ładowarki samochodowej. Pojechał do jedynie słusznego serwisu, dla tego telefonu, w naszym kraju. Po paru dniach wrócił z takim tekstem:
"Serwis nie podejmuje się naprawy, ze względu na niewłaściwą wersję regionalną urządzenia.
W celu ustalenia sposobu naprawy sugerujemy kontakt z infolinią telefoniczną HTC, pod numerem telefonu 00 800 121 1666.
Infolinia działa od poniedziałku do piątku w godzinach 9:30 - 18:30."
Dzwoniłem i pisałem do nich. Telefoniczne wyłącznie po angielsku, a na piśmie odpowiedzieli, że mam się skontaktować z Orange Romania. Sic!!!!! Dla nich Polska to też Rumunia. Aktualnie naprawiam go prywatnie, już wydałem 340 zł, ale jeszcze nie wszystko chodzi jak trzeba. Czekam dalej.
 Pozdrawiam i jeszcze raz jednak proponuję dołożyć trochę oraz kupić w normalnym sklepie np Vobis i itp. z naszą gwarancją.

Pozdrawiam Marek

HTC Touch HD2 Leoś, Rom BlueDragon 1.05 RC3 PLK BLACK na 6.5.x

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 09, 2009, 12:44:11 »
Może dodam jeszcze kilka faktów które wcześniej wydawały mi się mało istotne.

Zawieszednie się telfonu następuje w trakcie rozłączania romowy z rozmówcą. Wtedy bateria z telefonu out na conajmniej minutę (bo inaczej nie chce się włączyć).

Po takim zawieszeniu telefon nie startuje normalnie tylko zatrzymuje się na napisie "smart mobility" + wyświetli wersje romów. Prawie nigdy nie uruchamia się system, a jak już się uruchomi to działa niestabilnie.

Jedynym lekarstwem jake odkryłem na powyższe jest ponowne wgranie jakiegoś romu. (Ja używam EnergyROM w wersji najnowszej).
Po tym działa dobrze do czasu aż znowu się nie zawiesi w trakcie kończenia połączenia tel, historia się powtarza.

Miał może ktoś podbny problem?

*

Offline FoxHound

• 566
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 10, 2009, 09:52:45 »
Od strony teoretycznej to brzmi idiotycznie ale "gdzies kiedys" slyszalem takie rozwiazanie dla podobnego problemu:

Dla przykladu jezeli masz HardSPL 1.56 to zrob jego downgrade do wersji 1.14 (lub odwrotnie) i wgraj jakis rom ktory wymaga wlasnie takiej numeracji SPL. Napisalem ze teoretycznie to idiotyzm bo co ma "piernik do wiatraka" ale ze slyszalem to od wiecej niz dwoch roznych osob wiec... Zreszta co Ci juz zalezy :wink:
Pozdrawiam
FoxHound

*

robi6969

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 10, 2009, 10:07:08 »
Może dodam jeszcze kilka faktów które wcześniej wydawały mi się mało istotne.

Zawieszednie się telfonu następuje w trakcie rozłączania romowy z rozmówcą. Wtedy bateria z telefonu out na conajmniej minutę (bo inaczej nie chce się włączyć).

Po takim zawieszeniu telefon nie startuje normalnie tylko zatrzymuje się na napisie "smart mobility" + wyświetli wersje romów. Prawie nigdy nie uruchamia się system, a jak już się uruchomi to działa niestabilnie.

Jedynym lekarstwem jake odkryłem na powyższe jest ponowne wgranie jakiegoś romu. (Ja używam EnergyROM w wersji najnowszej).
Po tym działa dobrze do czasu aż znowu się nie zawiesi w trakcie kończenia połączenia tel, historia się powtarza.

Miał może ktoś podbny problem?

Probowales oprocz zmiany romow i HR wgrac najnowszy radio rom o ile jeszcze nie masz?

Pzdr

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 10, 2009, 10:42:59 »
Radio rom wgrywałem najnowszy Blackstone_Radio_1.14.25.24_rilphone po przejściu na EnergyROM.

Dzisiaj zabawa się chyba skończyła, na próbę wgrywałem starszy radio rom HD_Blackstone_Radio_1.10.25.25
Telefon zawiesił sie w trakcie flashowania na 99% i już sie wcale nie włącza.

Wymiana płyty głównej w serwisie 1200zł :( samej części nie chcą mi sprzedać.

Ma ktoś może dostęp do części HTC albo może touch hd na części?

*

Offline FoxHound

• 566
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 10, 2009, 10:45:23 »
To jeszcze nie koniec swiata - probuj reanimowac - kilku osobom sie udalo  :ok:
Pozdrawiam
FoxHound

*

Offline tplewa

• 688
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 10, 2009, 12:15:18 »
Radio rom wgrywałem najnowszy Blackstone_Radio_1.14.25.24_rilphone po przejściu na EnergyROM.

Dzisiaj zabawa się chyba skończyła, na próbę wgrywałem starszy radio rom HD_Blackstone_Radio_1.10.25.25
Telefon zawiesił sie w trakcie flashowania na 99% i już sie wcale nie włącza.

Wymiana płyty głównej w serwisie 1200zł :( samej części nie chcą mi sprzedać.

Ma ktoś może dostęp do części HTC albo może touch hd na części?

A co ci jest konkretnie potrzebne  ??? z czesci :) Jak dla mnie nie jest to uszkodzenie elektroniczne. Najprawdopodobnie wykasowany zostal bootloader w pamieci Flash, tzn. przez przypadek skasowal sie w Flashu nie ten sektor co potrzeba...

Choc stawiajac na wielkosc stosowanych obecnie pamieci Flash ich wyciagniecie i zaprogramowanie w zewnetrznym programatorze jest raczej w warunkach "malych serwisow" malo realna. Jakims tam pocieszeniem jest to ze ARM-y maja najczesciej JTAG-a, problem w tym ze nie wszyscy producenci udostepniaja opis jak sie przez niego dobic do pamieci :( tutaj lepiej jest z MIPS-ami gdzie mamy standardowy EJTAG z DMA lub bez... Niektorzy w ARM-ach tez stosuja jakies swoje dodatkowe mozliwosci programowania... ale informacje o tym to juz nie ma szans uzyskac...

"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 10, 2009, 13:14:13 »

A co ci jest konkretnie potrzebne  ??? z czesci :)
[/quote]

Chciałbym płytę główną, rozbierałem to ustrojstwo i nie ma jakiś większych problemów z wymianą.

Co do naprawiania obecnej to w zasadzie nie bardzo mi zależy, bo nawet jak ją uratuję to nadal pozostanie opisany wyżej problem z zawieszaniem sie, więc wolę sobie oszczędzić pracy i czasu i od razu wymienić wszystko na sprawne...

Ma ktoś może HD z rozbitym ekranem na części? ewentualnie dostęp do części serwisowych.
Jak pisałem sam sobie wymienię więc nie chcę dodatkowo bulić za usługę w serwisie.

*

Offline Dudeko39

• 404
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 10, 2009, 13:35:57 »
moze sprobuj wgrac oryginalny rom ktory zawiera w sobie takze radio - jesli masz odpowiedni nr to pobierz z tej strony rom - http://sunnysoft.com/htc/

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 10, 2009, 14:03:23 »

A co ci jest konkretnie potrzebne  ??? z czesci :)

Chciałbym płytę główną, rozbierałem to ustrojstwo i nie ma jakiś większych problemów z wymianą.

Co do naprawiania obecnej to w zasadzie nie bardzo mi zależy, bo nawet jak ją uratuję to nadal pozostanie opisany wyżej problem z zawieszaniem sie, więc wolę sobie oszczędzić pracy i czasu i od razu wymienić wszystko na sprawne...

Ma ktoś może HD z rozbitym ekranem na części? ewentualnie dostęp do części serwisowych.
Jak pisałem sam sobie wymienię więc nie chcę dodatkowo bulić za usługę w serwisie.
[/quote]

Aaaa to pomylka myslalem ze chodzi ci o czesc elektroniczna (element)... ale jak potrzebujesz plyty glownej itp. to nie licz na niska cene...
praktycznie wyswietlacz i plyta to tak po 50% ceny telefonu...

"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 10, 2009, 16:00:15 »
moze sprobuj wgrac oryginalny rom ktory zawiera w sobie takze radio - jesli masz odpowiedni nr to pobierz z tej strony rom - http://sunnysoft.com/htc/

Chętnie - tylko tyle że teraz tel nawet nie wchodzi do tego ekranu z kolorami (power + Volume down), w ogóle się nie uruchamia, nawet baterii nie ładuje.

Domyślam się że się tego nie przeskoczy, czy może jednak istnieje jakiś sposób (po za demontarzem flasha?)

« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 11, 2009, 14:00:27 »
Wczoraj stało się to samo w moim HaDeku. Zawiesił się od ciepła. Wyjąłem baterie. Poczekałem aż się ochłodzi. Włączyłem, zrobił sobie sam hard reset (myślałem, że mnie szlag trafi, bo ostatni backup w lipcu) i działał niestabilnie. Więc zrobiłem mu HR jeszcze raz i działa bez problemu...
Pozdrawiam.
Romek.