6.5 vs 6.0/1

• 15 Odpowiedzi
  • 3454 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

6.5 vs 6.0/1
« dnia: Sierpień 13, 2009, 15:17:48 »
Tak pomyslalem, by zalozyc temat na temat porownania W6.5 z wczesniejszymi wersjami. Prosze nie spodziewac sie tu (przynajmniej po mnie) jakichs technicznych belkotow, bo sie nie znam na systemach mobilnych za bardzo:)
Skad pomysl: zainstalowalem kilka ROMow na 6.5 i zauwazylem, ze nie dziala tam wylaczanie dzwonka przez obrocenie telefonu. Juz sie zaczalem martwic, ze mi padl hardware (wszystko w ustawieniach bylo ok), ale: Teeter dzialal, a po przejsciu na ROM 6.1 (Dark Innovation 7) - dziala bez zarzutu.
Czy sa jakies funkcjonalnosci, ktore po prostu nie dzialaja, bo to Win6.5? Cos jest lepsze - w Waszej opinii?
Oczywiscie - wiele zalezy od kucharza, tym niemniej - interesuje mnie to tak, z punktu widzenia uzytkownika.
Wszystkich, ktorzy mi za chwile napisza: przeszukaj forum pragne poinformowac, ze NAPRAWDE nie mam czasu w pracy na przegladanie czesto kilkudziesieciu stron tematu, by znalezc informacje mnie interesujaca.

*

Offline Kamill

• 357
  • Sprzęt: SGS
Odp: 6.5 vs 6.0/1
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 13, 2009, 15:27:35 »
6.5:
+ możliwość zmiany wyglądu belek (mowa o starszych buildach ze starymi belkami)
+ nowe menu start
+ kinetyczne przewijanie w całym systemie
+ Titanium
- w połączeniu z TF3D działa wolno
- zżera więcej pamięci

Myślę, że trzeba też wziąć pod uwagę, że 6.5 cały czas się rozwija, coraz to pojawiają się nowe i ciekawsze buildy..

*

Offline mike1986

• 1732
    • Windows Revolution
  • Sprzęt: HTC Magic
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 17, 2009, 19:07:20 »
6.5:
+ możliwość zmiany wyglądu belek (mowa o starszych buildach ze starymi belkami)
+ nowe menu start
+ kinetyczne przewijanie w całym systemie
+ Titanium
- w połączeniu z TF3D działa wolno
- zżera więcej pamięci

Myślę, że trzeba też wziąć pod uwagę, że 6.5 cały czas się rozwija, coraz to pojawiają się nowe i ciekawsze buildy..

Co do "-"

Ad.1 - Nie zgadzam się. Po odpowiedniej optymalizacji nie ma problemów z szybkością działania
Ad.2 - Ma za to ulepszone zarządzanie pamięcią wirtualną dzięki czemu można do ROM'u wpakować więcej modułów.

+ jest w ciągłej fazie rozwoju czyli na bierząco mamy dostępne nowe buildy z nowymi funkcjami i coraz mniej błędów. Rozwój wm6.0/6.1 się już zakończył.

No... to takie 3 grosze od kucharza WM6.5  :P

*

Offline Kamill

• 357
  • Sprzęt: SGS
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 17, 2009, 20:06:30 »
Może to moje subiektywne odczucia, ale 6.5 z TF3D wydawał się wolniej reagować na dotyk. Zarówno w systemie, jak i Manili... Może po prostu trafiłem na lewy build :E

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 17, 2009, 20:18:07 »
Może to moje subiektywne odczucia, ale 6.5 z TF3D wydawał się wolniej reagować na dotyk. Zarówno w systemie, jak i Manili... Może po prostu trafiłem na lewy build :E

Chyba raczej jakiś lewy  build jednak.  ponieważ od jakiegoś czasu używam wm.6.5 tylko z TF3D (według mnie najprostszy interfejs) i w porównaniu z wm.6.1 TF3D działa duzooo szybciej ogólnie cały system działa płynniej i wielki plus ze ciotkę mniej baterii zjada.

Aktualnie posiadam Windows Revolution Manila (dzięki mike1986 kawał dobrej roboty wykonałeś)  jest naprawdę szybki :)

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 19, 2009, 08:39:40 »
A ja z uporem maniaka wroce do tematu wyciszania przez obracanie. Macie jakis pomysl, ktos ma takie same odczucia?
Na tej funkcjonalnosci bardzo mi zalezy (specyfika pracy;) )...
Dorzucajac trzy grosze - moje glowne przezycia z 6.5 do DeepShining. Na tym sie nie zawiodlem i gdyby nie problem powyzej - uzywalbym, choc niepolskich ROMow sie brzydze;) Dzialal szybko (w moim odczuciu duuuuzo szybciej niz 6.1) i plynnie.

*

Offline siwy05

• **
  • 236
    • wytaczanie, roztaczanie, tulejowanie otworów, szczecin, dojazd do klienta
  • Sprzęt: MDA Compact IV runing on WM 6.5.1 by Makeveral
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 19, 2009, 09:37:36 »
na romie bsb6.5 dziala obracanie, wiec chyba to jakis minus romow, ktore uzywales
MDA Compact IV
HP dv2535ea

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 19, 2009, 09:41:19 »
Dzieki za info. Naprawde sie zaczalem martwic;) Sprobuje zatem najnowszego DeepShininga. Jakos sie przywiazalem. ;)

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 19, 2009, 09:50:13 »
Nowy DeepShining jest strasznie pamięciożerny i bardzo wolny np. w porównaniu do WM6.5 Revolution od mike'a. Testowałem przez tydzień nowego DS.

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 19, 2009, 12:26:28 »
Juz zauwazylem, ze sie troche przywiesza, ale na razie nie widze problemow z pamieciozernoscia... Po dwoch godzinach 67% procesora i 4.16 MB przy czyszczeniu L3 Clean Ramem to nie jest tak zle. Pamieci zostalo 33 MB, wiec...
Aczkolwiek juz kilka nastepnych sciagniete. Przeciez nie bede zmienial ROMu codziennie;)

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 21, 2009, 09:42:38 »
A dlaczego nie zmieniać ROMu codziennie? :P
DS działał wolniej dla mnie. Wolniej otwierają się aplikacje a po całym dniu pracy nie dało się odpalić AutoMapy z powodu braku wolnych zasobów. Musiałem mieć ustawione CleanRam co 2h żeby być pewny, że wszystko działa pięknie.
Jak poprzednio, polecam ostatnią wersję 6.5 Revolution mike'a. Niezły release, ma 3 błędy które w łatwy sposób da się naprawić a po zrobieniu działa jak przecinak :)

*

Offline lulek

• 738
  • Sprzęt: Wiz>Herm>Diam>SEX1>HD>HD2>DHD>EVO3D>SENS>SGS3
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 21, 2009, 11:03:52 »
A jaką przewage ma 6.5 vs 6.1 zakładając, że bedzie się korzystać wyłącznie z TF3D?

Z opisanych tutaj plusów trafia do mnie wyłącznie lepsze zarządzanie pamięcią ale czy tak jest rzeczywiście?

Czy są jeszcze jakieś + vs 6.1 ??
sgs III

« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 21, 2009, 15:40:00 »
Wszystko w 6.5 jest wygodniejsze nie tylko w korzystaniu z palca ale i z rysika. Elementy są większe, lepiej rozłożone. Ikonki wyglądają nowocześniej (powiedzmy jak porównanie ikonek w z win 95 do win xp). Ciężej trafić w coś niechcący i wybrać inną opcje. 6.5 powstał z ewolucji z 6.1.

To tak jakbyś rozważał czy lepszy jest model samochodu z roku 2008 i 2009 po lifcie pomijając koszty bo to nas nie dotyczy. Prawie to samo, lepiej wyglądające, część rzeczy poprawiona.

*

Offline wasilek

• **
  • 140
  • Sprzęt: MDA IV
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 21, 2009, 20:15:47 »
Temat jest ciezki do jednoznacznej odpowiedzi.

Ja osobiscie lubie Manile i a z 6.5 dziala kiepsko.
Jak bedziesz mial dobry rom z 6.1 (np. Krzysiecw) i lubisz Manile to zostan przy 6.1 :)

To taka sama dyskusja jak XP kontra Vista ;) Ja wole Viste, a wielu ludzi twierdzi, ze XP jest najlepszy. Z Vista nie mialem problemow, a z XP tak ;)

Reasumujac: ile osob sie tu wypowie tyle bedziesz mial opini. Najlepiej sobie potestuj oba i sam dojdziesz do wniosku co Ci lepiej odpowiada. Tylko najwaznjesze zebys testowa te, ktore maja opinie dobrych, szybkich i stabilnych ;) Tak jak napisalem wyzej jak 6.1 to polecam Krzysiecw, a jak 6.5 to nie wiem kogo, bo sam go mialem 2 dni i odpuscilem.

« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 23, 2009, 20:45:02 »

+ nowe menu start

na plus ? przeciez to najwieksza porazka te nowe menu, nie da sie przelaczac programow(nie ma listy ostatnio uruchamianych prograamow) jak dla mnie to jest kompletnie nie praktyczne i bezsensu.

*

Offline radzix27

• **
  • 246
  • Sprzęt: Sony Ericsson XPERIA™ X1i
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 23, 2009, 20:54:25 »

+ nowe menu start

na plus ? przeciez to najwieksza porazka te nowe menu, nie da sie przelaczac programow(nie ma listy ostatnio uruchamianych prograamow) jak dla mnie to jest kompletnie nie praktyczne i bezsensu.

Zgadzam się, lepiej by zrobili, gdyby była możliwość wejścia w menu pod lewym klawiszem funkcyjnym i pojawiały się te ikonki "plastra miodu" i dodatkowo jeszcze normalne menu start jak w zwykłym WM ;)

> ROM: SGXU Infinite
> RadioROM: 1.14.25.55