Utopiony iPaQ 114

• 16 Odpowiedzi
  • 1195 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Airice

• 271
  • Sprzęt: HP 114 + panasonic SDHC 4GB
Utopiony iPaQ 114
« dnia: Sierpień 05, 2009, 19:25:04 »
tydzień wakacji Turcji i taka tragedia... jakimś szatańskim cudem, święcie przekonany że pocket leży w torbie poszło sie popływać...jakże mi adrenalina podskoczyła jak sie zanurzyłem/wynurzyłem i poczułem ciężar sprzętu w kieszeni :/ odrazu pod przysznić, bateria wyciagnieta odrazu,  szybko przetarty siedzenie 3 godziny na plaży w strachu...wieczorem w pokoju wszystko przedmuchałem zeby choć troche wody wyszło...i tak sobie 3 dni leżał....stwierdziłem ze chociaż baterie upchne do środka...(dodam że ta bateria ma 2 "+" i kilka niepodpisanych blaszek...oba + wydawały mi sie od poczatku po zamoczeniu "osmolone" a dokładnie to 2/3 blaszki sa ciemne), zapaliły sie słabo czerwona i zielona dioda...by po 10 sekundach zgasnać...jak go podłaczam to dioda od ładowania mruga nieregularnie zupełnie. dodam iż bateria 'pod jezykiem' wyglada jakby działała.....

prosze o pomoc, cóż robić...nigdy sprzetu nie zamoczyłem....:|

*

Offline Ktoś

• 611
  • Sprzęt: NEXUS 4
Odp: Utopiony iPaQ 114
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 05, 2009, 20:03:29 »
źle zrobiłeś, że go uruchomiłeś (wsadziłeś baterię) mogłeś go już kompletnie usmażyć.

Ja polecam oddanie do dobrego serwisu PDA (od biedy GSM) niech to porządnie wymyją(w wanienkach ultradźwiękowych). Nie ma jednak zadnej pewności, że sprzet jeszcze kiedykolwiek zadziała :(
« Ostatnia zmiana: Sierpień 09, 2009, 21:17:58 wysłana przez Ktoś »
Abre tu mente

*

Offline Airice

• 271
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 06, 2009, 18:56:03 »
sprzęt włączyłem dopiero po kilku dniach...

a co do suszenia....sprzet ma 13 miesiecy....nie wiem jednak czy HP daje rok czy 2 lata gwarancji..dostep do papierów bede miał dopiero w pon. a nie chce zerwać plomby...

lepiej bedzie wysłać do HP (gwarancja napewno nie obejmuje topienia sprzetu..), czy jakis inny bardzo dobrze sprawdzony serwis?
Napisane: Sierpień 05, 2009, 20:26:16
rozkreciłem dzisiaj pocketa, wszystko wyglada na naprawde suche, acz posolone... ;/ widzę natomiast nie wyschnieta jeszcze plamke wody o srednicy 2cm na wyświetlaczu.... wyglada jakby pomiedzy dotykiem, a lcd....również to można/trzeba rozebrać?(niepotrzebne skreślić:P)

kiedy dokładnie moglbym spokojnie go spróbowac właczyc? sobota?niedziela?

rozumiem ze i tak musze wysłać go do jakiegoś serwisu by do tego pozbyć sie jeszcze soli?

*

Offline Ktoś

• 611
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 06, 2009, 20:55:41 »
no musisz, bo w domowych warunkach tego raczej nie umyjesz dokładnie. Nie wiem może w czystym spirytusie lub izopropanolu lub wodzie destylowanej  można spróbować, ale szybko bo po słonej kąpieli masz dużą szanse na postępującą erozję styków, ścieżek itd. Po oczyszczeniu najlepiej przedmuchaj powietrzem potem niech schnie z dobę i można spróbować go włączyć

Ekranu na razie bym nie ruszał. Może sam wyschnie.

Abre tu mente

*

Offline Airice

• 271
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 06, 2009, 21:00:18 »
musze go jednak jakoś odpiąć bo nie planuje wyświetlacza pchać do pojemnika ze spirytusem ;)

PS. czy przypadkiem szczoteczka nie uszkodze ścieżek?

*

Offline Ktoś

• 611
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 06, 2009, 22:36:54 »
Jeśli użyjesz jakiejś z miękkim włóknem, to nie powinna zdemolować Pocketa
Abre tu mente

*

Offline Airice

• 271
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 09, 2009, 19:09:48 »
a co z wyświetlaczem? jemu kompiel w spirytusie tez potrzeba? tasiemke wiem ze bede musial spirytusem przetrzeć mo prawie wogole styków nie widać... ale czy reszte moczyć?

*

Offline Ktoś

• 611
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 09, 2009, 19:48:20 »
Nie, wyświetlacza nie mocz  :wink:
Dalej masz wodę pod digi? Jeśli wyschło, to po umyciu mobo, tasiemek, obudowy złożył bym to do kupy i spróbował odpalić, może będzie działać wsio

Jeśli nie, to możesz spróbować oddzielić digi od lcd i poczekać aż przeschnie. ewentualne osady zetrzeć delikatnie zwilżoną szmatką lub czymś takim
Abre tu mente

*

Offline Airice

• 271
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 09, 2009, 20:34:30 »
schnie jeszcze.... plamka o srednicy 1,5 cm jeszcze jest ale stoi cały czas pod dużym bo lepiej schnie, do tego 114 i 214 maja dziwny digi, bo "miekki" do tego bedzie ciezko rozebrać bo widze wszystko polutowane razem... no nic..jutro dopiero mocze i zostawiam go na 1-2 doby.

mam jeszcze  pytania, rozumiem ze bardzo delikatnie ta szczoteczka? :P Spirol przypadkiem nie wpłynie negatywnie na mobo? az 2 godzinki ma to leżakowac? wibracje sa obowiązkowe? :P

*

Offline tranzystor

• 500
  • Sprzęt: Blackberry 9000, PlayBook 16GB OS2
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 09, 2009, 20:47:44 »
I tak   po ipaqu  .....

Hp nie daje na mobo zabezpieczen przeciw zwarciu jak leci to  blokowo  .... wiec  po umyciu to raczej nic nie da   bo cos  juz dostalo  na mobo  ....

..... wystaw na allegro  z  opisem    " nie wiem ... nei znam sie ... dostalem  w rozliczeniu"

*

Offline Airice

• 271
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 09, 2009, 20:55:41 »
...ale warto spróbować..... głowa mi od tego nie odpadnie... a nóż zadziała.. nadzieja zawsze jest

*

Offline Ktoś

• 611
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 09, 2009, 21:15:09 »
I tak   po ipaqu  .....

Hp nie daje na mobo zabezpieczen przeciw zwarciu jak leci to  blokowo  .... wiec  po umyciu to raczej nic nie da   bo cos  juz dostalo  na mobo  ....

No to kicha  :(

@Airice
delikatnie szczoteczką. Wibracje nie są konieczne,ale bardzo ułatwiają sprawę. Dopilnuj tylko, żeby spirytus wszędzie dotarł. najlepiej pomocz trochę więcej niż 2h.
Abre tu mente

*

Offline Airice

• 271
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 10, 2009, 09:02:19 »
dobra, zaraz skocze po spirytus.

a jak byłby usmażony to nie powinno widać śladów tego? jakiś stopionych diód albo cos w tym rodzaju?

*

Offline Ktoś

• 611
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 10, 2009, 11:42:39 »
niekoniecznie
Abre tu mente

*

Offline Airice

• 271
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 10, 2009, 13:15:28 »
wymoczyłem, 3 razy wysuszyłem wygladał na całkowicie suchy, poskładałem włożyłem bateryje...cisza...podpiołem ładowarke...zaświeciła sie dioda ładowania, nacisnołem power. właczył sie ekran..ale biały...po chwili zaświeciła cie niebieska dioda, po kilku sec przygasa ekran i gasnie niebieska dioda..odpalił tak jak powinien, tylko ten ekran.. biały ekran i pod spodem widać jakby plamki...duzoo plamek bardzo małych...
 po wyciagnieciu odłaczeniu pocket pada.. czyli rozumiem bateria kaput?

a co z wyświetlaczem? do wymiany?

*

Offline Ktoś

• 611
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 10, 2009, 14:06:47 »
na to wygląda. Najlepiej gdybyś sprawdził za jakimś innym sprawnym wyświetlaczem. Wtedy można by było wykluczyć równoczesne uszkodzenie płyty głównej. Podłącz go do kompa jeśli możesz i zobacz czy zostanie wykryty
Abre tu mente

*

Offline adzios

• 1214
  • PDAserwis - Naprawa urządzeń mobilnych.
    • Naprawa urządzeń mobilnych
  • Sprzęt: Lutownice IR BGA, Weller, Ersa, HotAir'y i inne cuda do napraw.
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 29, 2009, 02:09:13 »
Drodzy koledzy,jak to czytam to mi ręce opadają...
nie naprawiajcie sprzętu podwórkowymi metodami!!! tylko ZABIJACIE te urządzenia w ten sposób.

1) Takie płyty czyści się najpierw w ultradźwiękowych wanienkach w SPECJALNYCH płynach a nie spirytusie
2) żaden serwis nie uzna gwarancji po zalaniu - widać ślady od razu - nie da się ich dobrze usunąć ( 90% urządzeń dodatkowo posiada znaczniki kontaktu z cieczą )
3)nawet po wykąpaniu w wanience w specjalnym płynie i wyczyszczeniu należy zregenerować wszystkie uszkodzone ścieżki i elementy - wam może się wydawać że jest wszystko ok, ale wprawiony serwisant od razu zobaczy gdzie jest problem. Bawiąc się w "czyszczenie" tylko zacieracie ślady przez co utrudniacie naprawę wam tego przez fachowca.
4)urządzeń po zalaniu się NIE suszy, w urządzeniu po zalaniu po wysuszeniu powstaje od razu korozja, utleniają się złącza, ścieżki, puchnie płytka ( wielowarstwowa! ) jeśli wysuszycie takie urządzenie to powodujecie więcej zniszczeń na płycie niż byście oddali ten sprzęt jeszcze mokry do DOBREGO serwisu, gdzie ludzie wiedzą co z tym zrobić a nie będą suszyć suszarką.
5) dotyk z tego co czytam w tym urządzeniu jest na 100% do wymiany - możesz zapomnieć o jego naprawie bez wymiany na nowy.

Generalnie nie zazdroszczę...

PDAserwis - Naprawa urządzeń mobilnych