Sirf IV nareszcie!

• 21 Odpowiedzi
  • 4924 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline bikekowal

• 13104
Sirf IV nareszcie!
« dnia: Lipiec 28, 2009, 12:28:34 »
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Odp: Sirf IV nareszcie!
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 07, 2009, 09:53:39 »
Dorzucę link do zdjęcia chipa w zestawieniu z 10 centówką:
http://itbiznes.pl/art37938.html
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 08, 2009, 12:33:09 »
A ja dorzucę screen z zapowiedzi testu GPS Passion, porównującego Sirfa IV z Sirf III, MTK v1 i v2 oraz STMicro Cartesio (w przyszłym teście zestaw odbiorników może być inny).
Wszystko wskazuje na to, że przedsmak nie przejdzie w absmak:

W urban canyon tylko S IV pokazał niemal prawidłowo ścieżkę (faktyczna ścieżka w kolorze żółtym ze strzałkami).

I jeszcze link: http://www.gpspassion.com/forumsen/topic.asp?TOPIC_ID=127627&
« Ostatnia zmiana: Sierpień 08, 2009, 12:38:28 wysłana przez Moi (Adam Kubicki) »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 08, 2009, 12:41:43 »
Przeglądałem go już wczesniej, IMHO wygląda baaardzo obiecująco, ale ...
pokazana próbka jest za mała na wyciąganie daleko idących wniosków, ale z niecierpliwością czekam na więcej.
Gdyby faktycznie tak stabilnie trzymał pozycję w gęstej miejskiej zabudowie ... trzeba będzie zmienić sprzęt  :ok:

*

Offline andmobil

• 27
  • Sprzęt: FS-N560 Samsung-I600 Toshiba-G900
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 08, 2009, 12:44:56 »
Przy IV - najważniejsze jest to, że nowy czip pobiera znacznie mniej energii z aku, nawigacja będzie dłużej działała.... co do dokładności ustalania współrzędnych - jeszcze nie wiem, ale dokładność III w większości zastosowań cywilnych jest wystarczająca ...

*

• 6498
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 08, 2009, 12:56:07 »
dokładność III w większości zastosowań cywilnych jest wystarczająca ...

Co widać na załączonym obrazku. 100 m w tę, czy w tamtą...

*

Offline andmobil

• 27
  • Sprzęt: FS-N560 Samsung-I600 Toshiba-G900
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 08, 2009, 13:25:59 »
"Co widać na załączonym obrazku. 100 m w tę, czy w tamtą..." - nie przsadzajmy, dotąd połowa użytkowników III powinna się porozbijać o siebie nawzajem ..... Wchodzi nowe więc się uruchamia marketing. To tylko rysunek odpowiednio wybrany.
Dokładność pozycjonowania widać np. na Garminach, po włączeniu i w trakcie łapania fixa widać jak się zwiększa dokładność z +- 150 m do +-7 m w zależności o widczności ilości sztuk satelit. Nie dajmy się ogłupić że III jest do wyrzucenia - zresztą jak zrobią V to zobaczymy po niewielkich retuszach ten sam rysunek ale w odniesieniu do IV

*

• 6498
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 08, 2009, 13:38:21 »
Paradne, zarzucasz GPS Passion brak obiektywizmu i tendencyjne dobieranie screenów "pod Sirfa"? A co wiesz o tym serwisie?
To co piszesz o zwiększaniu precyzji z upływem czasu na Garminie jest właśnie jedną z najbardziej obiecujących przewag Sirfa IV. Z prostego powodu - nie musi na to czekać, bo ma fixa na stendbaju i dramatycznie wyższą czułość dla akwizycji.
Po wejściu Sirfa III nikt nie wyrzucał SS II na śmietnik. Po prostu - wszyscy dość szybko wymienili.  :E

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 08, 2009, 19:00:22 »
Patrząc z boku, postęp samej technologii jest ideologicznie nieznaczny. Praktycznie go nie ma. Kiedyś odbiornik działał tylko gdy był otwarty port COM odbiornika, a w SSIV port czyta cały czas i zapisuje sobie to w jakimś mały flashu. Żadna nowość. Ktoś sobie po prostu włączył tryb "always on" i tyle Cały szkopuł tkwi w możliwości obsłużenia tego wszystkiego przez malutką bateryjke naszych GPSów. Ciekaw jestem jaka byłaby różnica w użytkowaniu (czas pracy na aku) dwóch podobnych urządzeń - jeden z SS III drugi z SS IV.

*

• 6498
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 08, 2009, 21:45:38 »
No, nie zgodzę się. SiRFaware to sensacja. Faktycznie, jak to określa SiRF - better-than-hot-start permanentny. Jest wiele rzeczy z pozoru prostych, jak zapisywanie w małym flashu kolejnych pozycji GPS, kiedy tylko jest ona osiągalna, na które nikt nie wpadł lub nie potrafił ich bezboleśnie zaimplementować.
Jeśli do tego dodamy:
- 2,5-krotnie niższy pobór energii od SS3,
- 1,5-krotnie większą czułość śledzenia i wielokrotnie większą czułość akwizycji sygnału niż SS3,
- 5-krotnie (AFAIR) większą ilość korelatorów od SS3,
- programowy filtr przeciw(mikro)zakłóceniowy,
- porty do sprzężeń z innymi systemami,
to wychodzi mi na to, że SiRF IV jest większym postępem w porównaniu do SiRF III, niż ten ostatni miał do SiRF II Xtrac/LP.

Uważam, że w smartfonach będzie rewelacją, nadto rozpowszechni GPS w aparatach foto i kamerach, w których dotychczas był niemal bezużyteczny (zrobiłeś zdjęcie i zamknąłeś aparat, zanim GPS ci się zafiksował).
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 20, 2009, 09:49:58 wysłana przez Moi (Adam Kubicki) »

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 09, 2009, 14:32:50 »
ja się zgodzę, że liczbowo to jest postęp. W rzeczywistości, w działaniu również. Ogromny krok do przodu. Tego nie podważam. O co mi chodzi, to fakt, że w tym momencie nie wymyślono niczego nowego, wszystkie elementy tego co składa się na SS IV były znane już od dawna. Wreszcie po prostu przyszedł "ktoś" i połaczył to w jedną całość. Jedno mnie nie przekonuje do końca - pobór energii, oby faktycznie liczby podawane się potwierdziły. Pozostałe dane wyglądają obiecująco. Pierwsze testy też przekonują. Czekam na pierwsze urządzenie z SS IV, siadam i pisze test.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 09, 2009, 15:01:16 »
Ale patrząc ogólnie, to z poborem energii nie ma żadnych rewelacji, tu zaledwie dogonili konkurencję (MTK),
dopiero połączenie z 'permanentnym hotfixem' robi wrażenie.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 09, 2009, 19:40:33 »
Ale patrząc ogólnie, to z poborem energii nie ma żadnych rewelacji, tu zaledwie dogonili konkurencję (MTK),
dopiero połączenie z 'permanentnym hotfixem' robi wrażenie.

no własnie tylko wtedy jest to rewelka. Szczerze mówiąc, boję się rozczarowania.

*

• 6498
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 09, 2009, 20:01:29 »
Media Tek nie jest chyba konkurencją dla SiRFa w smartfonach i aparatach foto. W PNA i standalone GPS owszem.
Dopiero w tym roku ukazał się pierwszy chipset MTK dla smartfonów (GPS/GPRS), zintegrowany AFAIR z multimediami, z pewnością nie z GPS.

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 19, 2009, 16:43:20 »

Jeśli do tego dodamy:
- 2,5-krotnie niższy pobór energii od SS2,
- 1,5-krotnie większą czułość śledzenia i wielokrotnie większą czułość akwizycji sygnału niż SS2,
- 5-krotnie (AFAIR) większą ilość korelatorów od SS2,
- programowy filtr przeciw(mikro)zakłóceniowy,
to wychodzi mi na to, że SiRF IV jest większym postępem w porównaniu do SiRF III, niż ten ostatni miał do SiRF II Xtrac/LP.

Te porównania są naprawdę z Sirf II (a nie z III, jak bym się spodziewał), czy to literówki (jest: SS2, winno być: SS3)?

*

• 6498
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 19, 2009, 20:25:34 »
Oczywiście, literówki. Dzięki za spostrzegawczość. Zaraz wyedytuję.

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 20, 2009, 08:32:41 »
Oczywiście, literówki. Dzięki za spostrzegawczość. Zaraz wyedytuję.
You're welcome, Sir :)
A w pierwszej linijce porównania (pobór energii) dalej SS2 :)

« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 28, 2009, 17:44:16 »
A ja mogę zadać glupie pytanie? Jak to ma sie do nawigacji GPS? To jest jakis procesor, czy cos takiego? I czy to wplynie np. na takie zwykle nawigacje jak lark 35.6? Pytam, bo moge cos takiego dostac przy przedluzaniu umowy na neostrade od tepsy, tylko nie wiem czy warto jak cos nowego ma wejsc. Jestem calkiem zielony takze, jezeli moge, to prosze o krotkie wyjasnienie.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 29, 2009, 03:28:01 »
to nie wpłynie na to co masz tylko na to co możesz mieć, tam gdzie to zastosują. To jest taki procesor sygnałowy, ale nie tylko. Poczytaj co to chipsety GPS to łatwiej złapiesz o co chodiz.

« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 29, 2009, 13:41:51 »
wielkie dzieki za podpowiedz.

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 29, 2009, 14:10:00 »

Czy to może oznaczać, że będzie w przyszłości bezproblemowo współpracował z europejskim Galileo i rosyjskim Glonassem??

O ile oczywiście Glonass ruszy bo: http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,7089245,Rosja_ma_problemy_z_nawigacja_satelitarna.html  :evil:

Polecam Regulamin forum !!

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 30, 2009, 02:57:43 »
z galileo powinien działać, tak miało byc zawsze, przynajmniej z założenia. Gorzej z rosyjskim Glonasem.