kilka różnych pytań o HTC D2

• 15 Odpowiedzi
  • 4801 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline easy-rider

• 30
  • Sprzęt: HTC Diamond 2 (topaz)
kilka różnych pytań o HTC D2
« dnia: Lipiec 18, 2009, 11:35:14 »
witam,

jako nowy użytkownik HTC D2 mam kilka pytań, na razie bez odpowiedzi..

Dostałam w zestawie folię ochronną, ale nie wiem jak się ją zakłada  :(.  Żadnego kleju nie wyczuwam. Chyba nie działa to jak emblematy na T-shirty i żelazkiem się nie jeździ po ekranie :wink:

1) czy można wymóc na HTC D2, aby ściągała prognozę pogody na więcej niż tylko 5 dni?
2) jaki bardziej rozbudowany kalkulator (za free) polecacie i skąd można go bezpiecznie ściągnąć?
3) czy macie zainstalowany program antywirusowy, firewall?
4) chcę zakupić automapę na CD. Czy da się to wgrać na microSD 16GB, tak aby oprócz automapy mieć miejsce na własne potrzeby? Czy też automapa działa jedynie wtedy, gdy kupi się ją od razu na microSD?
5) chciałabym odinstalować niektóre programy, których nie będę używać (np: gry, prosty kalkulator i oneNote mobile, bo Notes bardziej mi pasuje) - czy nie powoduje to jakiś problemów z WM6.1 ?
6) mam wersję TouchFLO 3D 2.0.37889.1 - czy warto ją aktualizować?

dzięki za wszelkie rady  :evil:

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
Odp: kilka różnych pytań o HTC D2
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 18, 2009, 11:42:30 »
Jak dobrze poszukasz to wszystko znajdziesz na forum.

Ad.1 nie, chyba że alternatywny program (dział Oprogramowanie)
Ad.2 dział Oprogramowanie !!
Ad.3 Nie, nie ma potrzeby
Ad.4 Automapę ściągniesz ze stronki tylko potrzebny kod licencji, wgrywasz gdzie chcesz - dział Automapa poczytaj lub www.automapa.pl
Ad.5 Możesz instalować różne programy jak na PC, z czasem zrobi się bałagan ale wtedy Hard Reset. Natomiast wgrane w ROM programy nie usuniesz.

Folia jest elektrostatyczna bezklejowa
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline easy-rider

• 30
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 18, 2009, 11:54:52 »
Dzięki  :oops: Szukałam w dziale "Topaz" ...no cóż... zaliczyłam małą wpadkę...

Folia jest elektrostatyczna bezklejowa
Niestety folia się nie trzyma... Mocno naciskam i nic to nie daje. Komórka włączona.... Na jakiej zasadzie działa ta folia elektrostatyczna??

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 18, 2009, 12:01:02 »
Nie wiem jaką masz folię, ale bezklejowe są z 1 albo 2 stron zabezpieczone i trzeba ściągnąć folię a potem dopiero założyć.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline vuki

• 22
  • Sprzęt: Diament2 oraz Canon 5d2
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 20, 2009, 19:06:27 »
oryginalna folie jak przykleilem kazdy paluch bylo widac i blyszczala
kupilem folie Brando i nie widac paluchow i lepiej w sloncu widac

*

Offline easy-rider

• 30
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 22, 2009, 22:19:03 »
A którą folię polecacie?

Folia BRANDO  (matowa)
Folia BRANDO (błyszcząca)
FOLIA BRANDO Ultra Clear  wszystkie za około 30pln

czy Zagg Invisible Shield za 57pln http://www.allegro.pl/item675445267_zagg_invisible_shield_folia_lcd_htc_diamond_ii_org.html

dodatkowe pytanie odnośnie gumy:
co sądzicie o etui LUX CRYSTAL za 50pln (może polecacie coś innego?)

« Ostatnia zmiana: Lipiec 22, 2009, 22:24:16 wysłana przez easy-rider »

*

Offline piotko

• **
  • 101
  • Sprzęt: HTC D2
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 22, 2009, 23:12:59 »
Mam to etui LUX CRYSTAL (guma) troszeczkę się zrobiło luzu, rozciągnęła się.

*

Offline easy-rider

• 30
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 23, 2009, 14:14:26 »
Kolejnych kilka problemów (nie znalazłam odpowiedzi na forum):

1) jak w zakładce AKCJE wpisać: EURPLN=x jeśli nie da się wpisać znaku "=" bo ten znak nie występuje nawet na full-qwerty?

2) mam dziwny problem z ładowaniem akumulatora: Diamond2 podłączony do prądu przez 6 godzin nadal się ładował (wcześniejsze 3 ładowania trwały max 3 godziny). Kiedy ostatecznie się poddałam i odłączyłam go od zasilania to wskaźnik naładowania aku miał 6 kresek (na 9 możliwych).... wtf?

3) czy istnieje jakaś możliwość lub dodatkowy program, aby info o urodzinach z kontaktów automatycznie skopiować do kalendarza?

dzięki za pomoc!

*

Offline piotko

• **
  • 101
  • Sprzęt: HTC D2
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 23, 2009, 19:08:39 »
Ad2. Też tak mam z tym ładowaniem nawet kiedyś pisałem tutaj na forum. Jeśli jest wyłączony to szybciutko się ładuje, a na włączonym kiedyś chyba z 13 godzin w nocy się ładował i nic, jak go zresetowałem bateria 100%.

*

Offline AdamCichy

• *
  • 79
  • Sprzęt: Galaxy Note 3
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 23, 2009, 19:23:23 »
http://rapidshare.com/files/259180763/_HTC_Touch_Diamond2_TOP05857.exe.html

Poprawka zwiazana z ladowaniem baterii.Wrzucić na tel i zainstalowac.Powtórzyć po każdym HR.

Ad3. http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=529857

Ad1. klawiatura numeryczna-->strona 2/2-->piąty symbol w gornym rzędzie od lewej   B)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2009, 19:30:16 wysłana przez AdamCichy »
RaveN

*

Offline easy-rider

• 30
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 23, 2009, 20:26:19 »
Dzięki!

Faktycznie "=" było zakamuflowane na drugiej zakładce klawiatury numerycznej... w sumie mogło być gorzej (np: 3 klawiatura z 4 zakładką po naciśnięciu trzech innych przycisków i podaniu hasła  :wink: ) Niemniej BARDZO dziękuję za wskazówkę!

Dzięki za hotfixa odnośnie baterii!  :grin:

Wygląda na to że nie ma możliwości automatycznego kopiowania dnia urodzin z Kontaktów do Kalendarza .... szkoda  :sleepy:
Może jakiś program pod WM? Może jakiś alternatywny kalendarz?

Kolejne 3 pytania
   B)

1) Przy próbie aktualizacji WM 6.1 poprzez Windows Update, HTC probuje połączyć się z serwerem przez minutę, a następnie pojawia się komunikat: " Błąd: Połączenie z serwerem aktualizacji było niedostępne. Sprawdź ustawienia połączenia danych i upewnij się, że data i godzina na urządzeniu są prawidłowe".
 Cały czas było włączone WIFI. Data i godzina wyświetlane na głównej stronie są poprawne. Co więcej próbowałam aktualizować WM6.1 kilka razy o różnych porach i pojawiał się ten sam komunikat.
Czy też tak macie? Może aktualizacja jest dostępna jedynie na terytorium USA  :mysli: ?

2) Odnośnie hotfixa do baterii -  zastanawiam się czy HTC prowadzi jakąś oficjalną stronę z hotfixami, czy też można się o nich  dowiedzieć jedynie na forach i ściągnąć z rapidshare?

3) Czy możecie polecić jakąś bezpieczną stronkę z programami pod WM6.1 ?  Ciągle szukam nieco bardziej rozbudowanego kalkulatora od tego HTC-owego (niechby chociaż miał "%" )... Trafiłam na http://htctytn.pl ale tam nie ma zbyt wiele programów do wyboru...

Z góry dzięki za wszelką pomoc  :)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2009, 20:32:24 wysłana przez easy-rider »

*

Offline AdamCichy

• *
  • 79
  • Sprzęt: Galaxy Note 3
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 23, 2009, 20:55:34 »
Sprawdzałeś program z punktu Ad3. ?

tu masz caba z tym programem.Działa na 100% bo mam go zainstalowanego:

http://rapidshare.com/files/259212935/Birthday2Calendar.cab.html

http://www.htc.com/pl/supportdownloadlist.aspx?p_id=249&act=sd&cat=all

http://forum.xda-developers.com/   -    szukaj a znajdziesz  :) .Jest tam oddzielne forum dla Topaza.

Co do kalkulatora to spróbuj obrócić telefon do poziomu gdy włączony jest HTC - owski kalkulator  :mysli: ( w lewo )
« Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2009, 21:04:29 wysłana przez AdamCichy »
RaveN

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 23, 2009, 21:18:46 »
Programów i stron jest mnóstwo: (dział Oprogramowanie, google etc.)

freewarepocket.com
dobreprogramy.pl
spbsoftwarehouse.com

Wszystkie strony z programami na PC mają również coś dla Windows Mobile.

Ten wątek zaczyna przypominać kącik życzeń, nie mogę na to pozwolić bo w żadnym dziale tak nie ma - zasada jest jak czegoś nie ma (tutaj szukajka się kłania i inne działy forum !) to zakłada się nowy temat. Tak żeby inni mogli skorzystać z pomocy. Podsumowując to był ostatni zestaw pytań w tym temacie  :)

*

Offline easy-rider

• 30
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 23, 2009, 22:03:14 »
Dzięki wszystkim za wsparcie!  Nie mam więcej pytań :-)

Sądziłam, że moje pytania są tak trywialne, że nie będę zaśmiecać nimi forum, a szukajka na PDA działa jakoś dziwnie. Wpisuję szukany tekst i raz nie ma żadnych wyników, a następnym razem pojawiają się odpowiedzi (pod warunkiem, że ten sam szukany tekst wpiszę w kolejne okienko szukajki które pojawia się po prawej stronie pod reklamą - bug? czy firefox coś miesza? ).

Z tym kalkulatorem to mnie zaskoczyłeś. Chyba będę musiała popracować nad czułością sensora, bo wielokrotnie próbowałam przekręcić kalkulator w lewo i NIC się nie działo (na wyczucie, że może pojawi się więcej funkcji).  Dopiero jak mi napisałeś, że jednak COŚ się zmienia to się uwzięłam i za n-tym razem udało mi się zmienić kalkulator na poziomy.... ale powrócić do prostego układu już się nie dało. Musiałam zamknąć program iksem.  Coś mi chyba ten sensor za słabo skalibrowali.

Co do hotfixów na stronie HTC to owszem natrafiłam na nią wcześniej, ale nie ma tam najważniejszego hotfixa naprawiającego problem z wyświetlaniem pełnego naładowania akumulatora. Dopiero hotfix podany przez kolegę z PDA i ściągnięty z rapidshare (a nie z oficjalnej stonki htc) załatwił (mam nadzieję ;-) ) problem.

Dzięki za namiary na strony z programami. Może warto przykleić ją na głównej stronie?

Jeszcze raz wszystkim dziękuję!
(zwłaszcza za caba do kalendarza)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2009, 22:06:00 wysłana przez easy-rider »

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 23, 2009, 22:08:21 »
pytania można zadawać, ale w osobnych tematach. Inne stronki:

http://www.freewarepocketpc.net/ - ta ma mnóstwo darmowego oprogramowania
handango - platne

A dział Oprogramowanie to skarbnica:

http://pdaclub.pl/forum/index.php?board=170.0

pozdrawiam

*

Offline rymi

• 636
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond 2 [WM6.1 Polish]
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 24, 2009, 11:36:45 »
A którą folię polecacie?

Folia BRANDO  (matowa)
Folia BRANDO (błyszcząca)
FOLIA BRANDO Ultra Clear  wszystkie za około 30pln

Brando robi dwie wersje - matowa czyli Protector Plus i blyszczaca czyli wlasnie UltraClear.

Na UltraClear kolory itd itp masz idealne, ale w sloncu kufa nic nie widac :-/ Mialem na HP iPAQ hw6515 UltraClear i mialem dosc odbijania sie slonca, wiec juz na HTC Touch Elfin kupilem wersje matowa. Jako, ze ona jest troche chropowata to przeszkadzalo mi to troche i na HTC Jade kupilem znowu UltraClear. I to byl blad - znowu w sloncu nic nie widze ;-) A jednak najwiecej patrze na ekran przy sloncu wiec na HTC Touch Diamond 2 kupilem znowu matowa [bedzie sie trzeba przyzwyczaic do lekkiej chropowatosci :/  ].

dodatkowe pytanie odnośnie gumy:
co sądzicie o etui LUX CRYSTAL za 50pln (może polecacie coś innego?)

Ja kupilem bialy silikon Brando http://shop.brando.com.hk/bw-htc-touch-diamond-2-silicone-case_p03343c1035d039.html

« Ostatnia zmiana: Lipiec 24, 2009, 11:40:14 wysłana przez rymi »
HTC Touch Diamond 2 - WM6.1 Polish [ehh znowu tyle gram :/ - 120g] MicroSDHC 16GB SanDisk + Compaq iPAQ H3970 MMC 512MB Transcend