Klient LiveMesh na Omnii

• 19 Odpowiedzi
  • 2200 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline sdsi

• 807
  • Sprzęt: Dell x30 High 2GB, GPS Wintec WBT-201, iOMNIA 8GB Black
Klient LiveMesh na Omnii
« dnia: Czerwiec 21, 2009, 13:04:04 »
Zainstalowalem na Omnii mobilnego klienta uslugi Microsoft Mesh - www.mesh.com oraz m.mesh.com

https://m.mesh.com/install/wm6/livemesh.cab

Musze powiedziec, ze dziala bardzo dobrze (sa tam jakies dwa komunikaty, ze cos mu nie pasuje - ale nie ma z tym problemu). Zainstalowalem go na Moja pamiec i tam zaklada sobie folder, w ktorym umieszcza synchronizowane foldery oraz pliki. Sychronizacja moze odbywac sie automatycznie oraz manualnie. W pamieci urzadzenia instaluje dwie biblioteki, ktore jednak - jezeli komus zajmuja zbyt duzo cennej pamieci - mozna przesunac do Moja pamiec za pomoca narzedzia MoveDLL z SKTools'a (podobnie ja zreszta wiele bibliotek np. .net 3.5). Dziala rowniez bez problemu.

Polecam Mesha jezeli pracujecie na roznych komputerach - w tym na Pockecie. Mozna synchronizowac dowolne foldery - w tym folder z zakladkami Ulubione. Mozna takze udostepnic folder dla wielu osobu (korzystajacych z Mesha) i wspolnie udostepniac sobie pliki (mozna nadawac uprawnienia do folderu).

O Mesh Jakub pisal tutaj: http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=14275:livemesh-bardziej-otwarty&catid=51:programy&Itemid=93

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 21, 2009, 13:12:18 wysłana przez sdsi »

Odp: Klient LiveMesh na Omnii
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 21, 2009, 14:30:34 »
????

To już udostępnili mobilnego klienta dla innych krajów niż UK i USA??
Sprawdzałem w zeszłym tygodniu i jeszcze nie działało...

Edit:
KURDE!!!!!! Mi nadal wywala wiadomość, że nie mogę się połączyć, bo dostęp tylko dla limitowanej liczby użytkowników...

Czy ty aby na pewno w Polsce mieszkasz?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 21, 2009, 14:52:27 wysłana przez kordi666 »

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 21, 2009, 15:06:02 »
tak :) i nic specjalnego nie robilem w konfiguracji Live!. zainstalowalem wczoraj klienta na Pockecie, wpisalem email i haslo i dziala. robilem juz kilkanascie synchronizacji bez problemu.

edit: sprawdzilem teraz co mam w ustawieniach konta na Live! - kraj/region - nie okreslono.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 21, 2009, 15:08:49 wysłana przez sdsi »

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 21, 2009, 19:49:00 »
kurde!

Nic to nie dało. Założyłem świeże konto z ustawieniami na United States i d...a blada.

Możesz napisać krok po kroku jak to zrobiłeś?
Tzn. Jak zakładałeś konto na windows live i mesh.com ... gdzie masz email (np. gmail, hotmail etc.). Jakie masz ustawienia systemu jeżeli chodzi o język i ustawienia regionalne ... etc.

Edit:

EUREKA!!!! Znalazłem rozwiązanie w sieci. Właśnie mi się udało z powodzeniem podłączyć na omni live mesh (ale jeszcze nie testowałem działania :) ). Dla wszystkich zainteresowanych trzeba się zarejestrować na live mesh. A potem wejść na stronę przez ten link:

https://www.mesh.com/Web/Promo.aspx?pcode=Mob_FCFS1

To jest niby jakiś kod promocyjny czy jakoś tak. W każdym razie jak się wchodzi przez ten link, to pojawia się na dole możliwość dodania PPC. :D
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 21, 2009, 20:03:02 wysłana przez kordi666 »

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 21, 2009, 20:11:01 »
no widzisz - chociaz widzialem w sieci ten link "promocyjny" ale ja z niego wogole nie korzystalem. nie musialem.

konto live zakladalem jakies pare miesiecy temu na adres poczty w gmail.com. teraz wykorzystalem te same dane do mesh'a. w ustawieniach regionalnych nie mam wpisanego panstwa.

byc moze to kwestia lacza - ale ja sprawdzalem na dwoch (z gsm - plus oraz po wifi - upc) i za kazdym razem dzialalo.

ladnie mi wszystko synchronizuje i wogole - fajna sprawa.

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 21, 2009, 20:20:52 »
no widzisz - chociaz widzialem w sieci ten link "promocyjny" ale ja z niego wogole nie korzystalem. nie musialem.

konto live zakladalem jakies pare miesiecy temu na adres poczty w gmail.com. teraz wykorzystalem te same dane do mesh'a. w ustawieniach regionalnych nie mam wpisanego panstwa.

byc moze to kwestia lacza - ale ja sprawdzalem na dwoch (z gsm - plus oraz po wifi - upc) i za kazdym razem dzialalo.

ladnie mi wszystko synchronizuje i wogole - fajna sprawa.

Fajna sprawa to mało powiedziane :). To jest full mega hiper wypas :D:D Szczególnie jeżeli ktoś tak jak ja ma na karcie w telefonie bezprzewodowy net w dużych paczkach ( mam 1 GB/ na miesiąc :D ).

W ten sposób tak jak sam już zauwarzyłeś można synchronizować wszelkie "ulubione" foldery, kontakty, smsy etc. bez konieczności nawet myślenia o tym, telefon po prostu sam wrzuca na chmurkę w sieci, a z chmurki się samo na kompa ściąga :D.

Ja właśnie chce w ten sposób synchronizować pliki programu listpro, któego używam do zarządzania swoimi sprawami. Program ma dostępną wersją mobilną i na PC. Na PC praktycznie nie korzystałem, właśnie ze względu na to, że synchronizacja była upierdliwa. Kable, trzeba było podłączać i cuda nie widy uskuteczniać. Teraz już nie będę miał tego problemu. Wsyzstko po internecie się samo będzie synchronizować.

To samo zresztą dotyczy dokumentów które obrabiam czasem na telefonie ... czasem robie na nim dłuższe notatki ... teraz już nie będę ich musiał później na kompa ściągać z telefonu, bo one już tam będą zanim dojdę do domu :D.

Jeszcze tylko dodam, że jak ktoś korzysta z opera PC i wie jakim dobrodziejstem jest opera link dla opery mobile, to doskonale zrozumie mój entuzjazm :D
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 21, 2009, 20:42:13 wysłana przez kordi666 »

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 21, 2009, 20:43:53 »

W ten sposób tak jak sam już zauwarzyłeś można synchronizować wszelkie "ulubione" foldery, kontakty, smsy etc. bez konieczności nawet myślenia o tym, telefon po prostu sam wrzuca na chmurkę w sieci, a z chmurki się samo na kompa ściąga :D.

jaki masz pomysl na wykorzystanie tej technologii do synchronizowania kontaktow?

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 21, 2009, 20:59:03 »
już nie pamiętam w jakim  formacie windows mobile je trzyma ... ale wystarczy wywalić jakimś programem do pliku i się już samo na chmurke wgra. To automatycznegowywalania do pliku można użyć mort script albo jest jeszcze taki jeden program chyba SKSchema się nazywa czy jakoś tak ....

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 21, 2009, 21:06:33 »
to jasne - ale chodzilo mi o pomysl kompatybilnosci kontatkow z Omnii do jakiegos programu na PCie (Outlook?) z wykorzystaniem mesha. tak - krok po kroku :)

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 21, 2009, 21:19:42 »
to jasne - ale chodzilo mi o pomysl kompatybilnosci kontatkow z Omnii do jakiegos programu na PCie (Outlook?) z wykorzystaniem mesha. tak - krok po kroku :)

Nie zastanawiałem się jeszcze nad tym ...
Natomiast jestem na bank przekonany, że da się to zrobić. Cały widz tak naprawdę w tym wszystkim polega na tym, co by przerzucić dane. A reszta to już choćbym miał nawet bezczelne fizyczne makro nagrać, to będzię się dało zrobić :)
(kiedyś widziałem program, który nagrywał sekwencje ruchów myszką ;) ).

Póki co mam więszky problem do rozwiązania ... z nieznanych mi powodów foldery na kompie mi się nie chcą przez mesh'asynchronizować  z "chmurką" .... mam komunikat że mesh próbuje póbuje i się w końcu poddaje ... :/

Edit:
Już nieważne ... pomógł resecik  kompa :D ...

Tak swoją drogą zrobiłem właśnie pierwszy test działania i działa wyśmiecie :D

Dzięki sdsi zmotywowałeś mnie dzisiaj, żeby jeszcze raz pohylić się nad tym programem. Ostatnim razem się poddałem, bo żyłem w przekonaniu, że poza UK i US się nie da ...

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 21, 2009, 21:31:40 wysłana przez kordi666 »

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 21, 2009, 21:52:44 »
super  :ok:

a przy okazji - sprawdz to: http://www.dotfred.net/ - moze pomoze w synhronizowaniu danych PIM pomiedzy Omnia a PCtem

« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 21, 2009, 22:20:18 »
super  :ok:

a przy okazji - sprawdz to: http://www.dotfred.net/ - moze pomoze w synhronizowaniu danych PIM pomiedzy Omnia a PCtem

PIM backup to ja znam od dawna :).

A swoją drogą właśnie skończyłem testować livemesh w połączeniu z list pro i.... DZIALA ! :)
Jak wprowadze zmiany na kompie, to po synchronizacji mam wprowadzone też do katalogu na telefonie ....

Szkoda jeszcze tylko, że mi się live mesh wykrzacza na stronie jak opery używam i muszę z IE korzystać ... no ale to bylo do przewidzenia ... w koncu live mesh toprodukt microsoftu ;)

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 21, 2009, 22:34:23 »
mowisz o stronie m.mesh.com? mi ona dziala na Opera Mobile w Omnii

« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 21, 2009, 22:51:39 »
mowisz o stronie m.mesh.com? mi ona dziala na Opera Mobile w Omnii

Nie mowie o stronie www.mesh.com z poziomu Opery PC.
Czasem działa, a czesem sie wywala jak klikne na folder.
A ja generalnie nie przepadam za odpalaniem IE ... bez operowych zakladek i gestow myszy czuje sie jakbym przegladal internet na commodore ;)

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 21, 2009, 22:55:06 »
a m.mesh.com Ci nie odpowiada? prosta, szybka wersja i chyba robi to co powinna? :)

*

Offline sikoreczka

• 19
  • Sprzęt: HTC TyTnII, Samsung Omnia SAHH6
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 22, 2009, 00:13:48 »
Na PC ok.
Na PPC Omnia Wyskakuje:
Setup Failed
This mobile phone was not added to your mesh.

??

*

Offline Diabelko

• **
  • 122
  • Omnia 8GB > Mediamarkt +2GB
  • Sprzęt: Omnia SGHi900 8GB
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 22, 2009, 00:50:48 »
Na PC ok.
Na PPC Omnia Wyskakuje:
Setup Failed
This mobile phone was not added to your mesh.

??
Trzeba przed instalacją na omni ustawić język systemowy na English i reset  :ohreally:
Artemis by Sector

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 22, 2009, 00:53:21 »
to ja jestem jakis farciarz - bo nic nie musialem robic; tylko zainstalowac, skonfigurowac i dziala od strzalu  :)

*

Offline sikoreczka

• 19
  • Sprzęt: HTC TyTnII, Samsung Omnia SAHH6
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 22, 2009, 10:01:50 »
coś z tym English mi nie wyszło chyba. Wynika że nie wystarczy w ustawieniach regionalnych tego zrobić, ale gdzie dokładnie to nie wiem.

« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 22, 2009, 10:41:30 »
coś z tym English mi nie wyszło chyba. Wynika że nie wystarczy w ustawieniach regionalnych tego zrobić, ale gdzie dokładnie to nie wiem.

A kliknąłęs w linka promocyjnego, którego zamieściłem? Mi dopiero pozwoliło podłączyć omnie, jak zalogowałem się przez niego. Wcześniej kombinacje ze zmianą języka itp. nie pomagały.