Witam!
Jest to mój pierwszy post na forum, chciałbym się więc przywitać - "witojcie"

Dwa tygodnie temu kupiłem na Alledrogo Siemensa SX66, czyli HTC Blue Angel.
Mam w związku z użytkowaniem go kilka pytań.
Jestem osobą jak najbardziej "techniczną", nie mam problemu z logicznym myśleniem, czytaniem instrukcji i ogarnianiem tych tematów, ale znalazłem zarówno w necie, jak i na tym forum, sprzeczne informacje, dlatego wolę zapytać niż coś w urządzeniu spieprzyć.
Zmiana ROMU:
Palm ma wgrany Windows Mobile 6 Pro, więc wszystkie "ceregiele" związane z przepartycjonowaniem itp. ktoś raczej zrobił za mnie.
Rozumiem, że wystarczy teraz tylko "MaUpgradeUt_noID.exe" ?
Działający system to: Sys. CE 5.2.1948 (18548.0.7.0), z nakłądką PL.
Chciałbym uaktualnić ten system, gdyż po lekturze forum dowiedziałem się, że nie jest to najświeższa wersja.
ROMów do wyboru jest bardzo dużo - jeśli mam być szczery to zgubiłem się dokumentnie.
Co mam ściągnąć, aby mieć system w polskiej wersji językowej, bez żadnych zbędnych wodotrysków - ROM jak najbardziej "seryjny"?
A może zmiana nie jest dobrym pomysłem?
W polu informacyjnym stoi, że "Data pamięci ROM: 03/02/05", a "Wersja pamięci ROM: Beta".
Zmiana RADIA:
Rom radia w moim urządzonku nosi wersję 1.02.10, czyli jest to radio dość leciwe.
Mam troszkę problemów z modułem GSM, więc może jest to spowodowane starszym oprogramowaniem?
Doczytałem, że zmiana radia nie powinna być problemem ( jeśli dobrze dobiorę pliki ), więc o to głowy nie zawracam.
Problemy opiszę troszkę niżej.
Wersja PROTOKOŁU:
1337.35 - czy to też wymaga uaktualnienia?
PRZEPARTYCJONOWANIE:
Myślę, że to ktoś zrobił za mnie wcześniej: mam 128 MB pamięci RAM, 32 MB pamięci "Flash", oraz 42.92 MB "pamięci przechowywania".
Myślę, że przedstawiona przeze mnie ilość informacji wystarczy by stwierdzić, co mam, i doradzić ew. zmianę.
Priorytetem dla mnie jest jak najbardziej "seryjne" wyposażenie pamięci i język Polski urządzenia.
PROBLEMY:
Mam kilka problemów z kupionym przeze mnie urządzeniem.
Pierwszy, najbardziej dokuczliwy, to fakt, że czasami podczas pracy, samoczynnie, jakby "gubił" sieć.
JEst połączony z operatorem ( Plus GSM ), jest zasięg, wszystko jest, ale nie mogę się dodzwonić ( przy dzwonieniu jest cisza, a po ok. 10 sekundach krótkie "pik-pik" i telefon przestaje wybierać numer ). Tak samo nie mogę wysłać żadnego SMSa ani GPRSować. W tym momencie dla osób "z zewnątrz" mój telefon jest wyłączony - tak zgłasza sieć. Pomaga SR, wtedy jest ok.
Dzieje się tak całkowicie losowo - może pracować pięć dni i jest ok, czasem muszę resetować dwa razy dziennie.
Czy może być to spowodowane starszym softem GSM czy raczej uszkodzeniem?
Drugi problem to to, że po rozładowaniu i włączeniu telefonu nie wczytuje się ROM GSM i jeszcze jakiś - "brak usługi", wiecie o co chodzi.
Ale wyczytałem, że ten typ tak ma i nie ma się co przejmować, tylko SR i po sprawie.
Trzecia sprawa - mikrofon.
Od zmiany telefonu na SX66 niektóe osoby skarżą się, że mój głos jest przerywany i są zakłucenia.
Wyłączyłem ARW, ale nic nie dało.
Czy mikrofon jest do czysczenia/wymiany, czy znów "ten typ tak ma" ?
A teraz kilka pytań do bardziej doświadczonych użytkowników.
( macie jeszcze cierpliwość to czytać?

)
Połączenie telefonu z kompem: mam "kołyskę" na USB, AS 4.5 PL na kompie i na stacjonarnym PC wsio śmiga. Ale mam jeszcze lapsa, na któym w warunkach polowych chciałbym używać SX66 jako modemu GPRS. Wiecie, łąka, kwiatki, a ja buszuję po Alledrogo

Laps ma zarówno podczerwień jak i bluetooth ( realizowany za pomocą karty PC 3Coma ).
Nie udało mi się połączyć telefonu z lapsem tak, by uzyskać modem.... na poprzenim telefonie nie miałem problemu, bo usługa wskoczyła automatycznie, ale to był telefon, nie PDA. Myślałem, że na sprzęcie z WM będzie też tak łatwo... myliłem się.
W instrukcji wyczytałem, że muszę wyłączyć przychodzące transfery, wyłączyć Irde, i wtedy urządzenie przez bluetoothowy PAN się sparuje by być modemem. Faktycznie procedura jest taka skomplikowana? Wolałbym nie wyciągać telefonu z kieszeni i zmieniać opcji tylko po to, by na 3 minuty skorzystać z GPRS...
Druga droga - podczerwień.
W tej samej instrukcji wyczytałem, że na PC wystarczy zainstalować IrCOMM2K, skonfigurować modem i będzie śmigać, to nie powinno nastręczać trudności.
Ale wolę bluetooth. Połączenie kablowe nie wchodzi w grę.
Kolejne pytanko - co muszę zainstalować, by móc dowolny plik wypychać przez bluetooth? Mogę tylko mailem lub poprzed Irdę...
Ostatnie pytanie - czy w tym kraju można kupić zwykły kabel USB do tego cacka?
Opadam z sił szukając.
Wybaczcie za długawy i chaotyczny post,
sam dziś jestem jakiś chaotyczny

Z góry dzięki za odpowiedzi na nurtujące mnie problemy i pozdrawiam,
W.