Blue Angel (Siemens SX66) - kilka pytań i niejasności świeżego użytkownika

• 13 Odpowiedzi
  • 6781 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam!

Jest to mój pierwszy post na forum, chciałbym się więc przywitać - "witojcie"  :wink:

Dwa tygodnie temu kupiłem na Alledrogo Siemensa SX66, czyli HTC Blue Angel.
Mam w związku z użytkowaniem go kilka pytań.
Jestem osobą jak najbardziej "techniczną", nie mam problemu z logicznym myśleniem, czytaniem instrukcji i ogarnianiem tych tematów, ale znalazłem zarówno w necie, jak i na tym forum, sprzeczne informacje, dlatego wolę zapytać niż coś w urządzeniu spieprzyć.

Zmiana ROMU:
Palm ma wgrany Windows Mobile 6 Pro, więc wszystkie "ceregiele" związane z przepartycjonowaniem itp. ktoś raczej zrobił za mnie.
Rozumiem, że wystarczy teraz tylko "MaUpgradeUt_noID.exe" ?

Działający system to: Sys. CE 5.2.1948 (18548.0.7.0), z nakłądką PL.
Chciałbym uaktualnić ten system, gdyż po lekturze forum dowiedziałem się, że nie jest to najświeższa wersja.
ROMów do wyboru jest bardzo dużo - jeśli mam być szczery to zgubiłem się dokumentnie.
Co mam ściągnąć, aby mieć system w polskiej wersji językowej, bez żadnych zbędnych wodotrysków - ROM jak najbardziej "seryjny"?
A może zmiana nie jest dobrym pomysłem?
W polu informacyjnym stoi, że "Data pamięci ROM: 03/02/05", a "Wersja pamięci ROM: Beta".

Zmiana RADIA:
Rom radia w moim urządzonku nosi wersję 1.02.10, czyli jest to radio dość leciwe.
Mam troszkę problemów z modułem GSM, więc może jest to spowodowane starszym oprogramowaniem?
Doczytałem, że zmiana radia nie powinna być problemem ( jeśli dobrze dobiorę pliki ), więc o to głowy nie zawracam.
Problemy opiszę troszkę niżej.

Wersja PROTOKOŁU:
1337.35 - czy to też wymaga uaktualnienia?

PRZEPARTYCJONOWANIE:
Myślę, że to ktoś zrobił za mnie wcześniej: mam 128 MB pamięci RAM, 32 MB pamięci "Flash", oraz 42.92 MB "pamięci przechowywania".

Myślę, że przedstawiona przeze mnie ilość informacji wystarczy by stwierdzić, co mam, i doradzić ew. zmianę.
Priorytetem dla mnie jest jak najbardziej "seryjne" wyposażenie pamięci i język Polski urządzenia.

PROBLEMY:
Mam kilka problemów z kupionym przeze mnie urządzeniem.

Pierwszy, najbardziej dokuczliwy, to fakt, że czasami podczas pracy, samoczynnie, jakby "gubił" sieć.
JEst połączony z operatorem ( Plus GSM ), jest zasięg, wszystko jest, ale nie mogę się dodzwonić ( przy dzwonieniu jest cisza, a po ok. 10 sekundach krótkie "pik-pik" i telefon przestaje wybierać numer ). Tak samo nie mogę wysłać żadnego SMSa ani GPRSować. W tym momencie dla osób "z zewnątrz" mój telefon jest wyłączony - tak zgłasza sieć. Pomaga SR, wtedy jest ok.
Dzieje się tak całkowicie losowo - może pracować pięć dni i jest ok, czasem muszę resetować dwa razy dziennie.
Czy może być to spowodowane starszym softem GSM czy raczej uszkodzeniem?

Drugi problem to to, że po rozładowaniu i włączeniu telefonu nie wczytuje się ROM GSM i jeszcze jakiś - "brak usługi", wiecie o co chodzi.
Ale wyczytałem, że ten typ tak ma i nie ma się co przejmować, tylko SR i po sprawie.

Trzecia sprawa - mikrofon.
Od zmiany telefonu na SX66 niektóe osoby skarżą się, że mój głos jest przerywany i są zakłucenia.
Wyłączyłem ARW, ale nic nie dało.
Czy mikrofon jest do czysczenia/wymiany, czy znów "ten typ tak ma" ?

A teraz kilka pytań do bardziej doświadczonych użytkowników.
( macie jeszcze cierpliwość to czytać? :wink: )

Połączenie telefonu z kompem: mam "kołyskę" na USB, AS 4.5 PL na kompie i na stacjonarnym PC wsio śmiga. Ale mam jeszcze lapsa, na któym w warunkach polowych chciałbym używać SX66 jako modemu GPRS. Wiecie, łąka, kwiatki, a ja buszuję po Alledrogo :wink:

Laps ma zarówno podczerwień jak i bluetooth ( realizowany za pomocą karty PC 3Coma ).
Nie udało mi się połączyć telefonu z lapsem tak, by uzyskać modem.... na poprzenim telefonie nie miałem problemu, bo usługa wskoczyła automatycznie, ale to był telefon, nie PDA. Myślałem, że na sprzęcie z WM będzie też tak łatwo... myliłem się.
W instrukcji wyczytałem, że muszę wyłączyć przychodzące transfery, wyłączyć Irde, i wtedy urządzenie przez bluetoothowy PAN się sparuje by być modemem. Faktycznie procedura jest taka skomplikowana? Wolałbym nie wyciągać telefonu z kieszeni i zmieniać opcji tylko po to, by na 3 minuty skorzystać z GPRS...

Druga droga - podczerwień.
W tej samej instrukcji wyczytałem, że na PC wystarczy zainstalować IrCOMM2K, skonfigurować modem i będzie śmigać, to nie powinno nastręczać trudności.
Ale wolę bluetooth. Połączenie kablowe nie wchodzi w grę.

Kolejne pytanko - co muszę zainstalować, by móc dowolny plik wypychać przez bluetooth? Mogę tylko mailem lub poprzed Irdę...

Ostatnie pytanie - czy w tym kraju można kupić zwykły kabel USB do tego cacka?
Opadam z sił szukając.

Wybaczcie za długawy i chaotyczny post,
sam dziś jestem jakiś chaotyczny :wink:

Z góry dzięki za odpowiedzi na nurtujące mnie problemy i pozdrawiam,
W.

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
Odp: Blue Angel (Siemens SX66) - kilka pytań i niejasności świeżego użytkownika
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 14, 2009, 19:20:34 »
1. Palm to sprzęt z systemem Palm OS, masz PDA.
(dobra czepiam się ale taki podział zaakceptowałem, i chyba błędu nie popełniam)

2. Każdy system z nakładką PL będzie problemowy, szukaj ROMu w wersji PL ,albo pogódź się że jest angielski wersja WWE
Przy okazji masz ROM PL wersji PL MUI WM6 Pro CE OS 5.2.1948 (Build 18548.0.7.0) od Baniaczek. Sam go używam i  wyższe nie przypadły mi do gustu, ROM jest w miarę czysty, a na pewno stabilny

3. Radio powinieneś zmienić na 1.15

4. Protokół sobie daruj

5. Sprzęt albo jest w grupie gdzie nie ruszysz pamięci po ExtROM, albo ktoś tego nie zrobił, zmiany są długie, ale opisane na forum, domyślnie w tym ROM można uzyskać 60MB Pam.przechow. Reszta zależy od ROMu

PROBLEMY:
1. zmiana Radio może pomóc
2. ten typ tak ma
3. Radio może pomóc, ale tutaj może być problem sprzętowy. ROM + Radio 1.15 sam w sobie jest ok. Ostatecznie patrz pkt 2.

Na koniec:
1.Przesyłanie netu z BA najłatwiej wychodzi przez stację dokującą.    BT i Irda....podobno da się, ja sobie to odpuściłem i wole stację lub kabel
2. Tak można kupić kabel USB, ale i tak wolę stację dokującą.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 14, 2009, 19:24:39 wysłana przez Antej »

*

olmeca

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 16, 2009, 02:11:17 »
Kabel z ktorego bylem naprawde zadowolony zapupilem sobie w Rawo sprawdzal sie doskonale w kazdych warunkach nawet bardzo polowych.

Co do korzystania z internetu w lapie za pomoca sx66 tez polece polaczenie kablowe. Na xdadevelopers w dziale wiki poswieconym BA masz opisana konfiguracje urzadzenia jako modem.

Co do mikrofonu to wydaje mi sie ze ten typ niestety tak ma, mozesz jeszcze o przeczyscic moze cos pomoze i polepszy jakosc rozmow.

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 18, 2009, 18:11:28 »
Witam ponownie!

Powalczyłem troszę z telefonem, oto moje spostrzeżenia:

1. Uaktualniłem RADIO ROM do wersji 1.15. Nie umiem powiedzieć, czy rozwiązało to problem wieszania się radia, gdyż zbyt króki czas minął od aktualizacji, ale rozmówcy zauważyli lepszą jakość dźwięku - in plus :-) Zobaczymy, czy to przejściowy stan, czy faktycznie zmiana pomogła.

2. Problem z klawiaturą - co zrobić, gdy klawiatura "zacinaaaaaaaa" się? Szukałem info w necie na ten temat, ale oprócz wielu opisów problemu samego w sobie, rozwizania nie znalazłem. W sumie znalazłem jedno, ale to grzebanie w rejestrze urządzenia, a do tego etapu jeszcze nie doszedłem ( zapewne dojdę ).

3. Internet - przez kabel udało mi się nawiązać połączenie, by PDA był modemem GPRS dla komputera PC. Następny etap to podczerwień, jeśli mi się uda to podzielę się spostrzeżeniami na forum. Połączeń przez BT z tym moim nieszczęsnym 3Com'owskim stackiem nie przewalczę...
Co ciekawe - połączenia przez kabel dokonałem tylko i wyłącznie za pomocą Windows, bez oferowanych na necie sterowników oraz programu "USB Dialer".

4. ActiveSync - w końcu postanowiłem zsynchronizować Outlooka z telefonem ( notatki, kontakty, zadania ), w efekcie czego zmiotło mi wszystkie kontakty z telefonu. Mało zabawny dowcip. Czy ktoś zna dobry i tani :wink: program do back-upu i książki adresowej na PDA?

5. ActiveSync - na PDA w folderze "Moje dokumenty" znajduje się folder "Moje dźwięki dzw." ( z kropką ). W związku z tym, że w systemie Windows nazwa folderu nie może kończyć się kropką, przy synchronizacji na PC tworzony jest folder "Moje dźwięki dzw", po czym z baranią upartością jest synchronizowany również z PDA, w efekcie czego mam dwa foldery z dzwonkami. Czy można wykluczyć konkretne fodery z sychronizacji?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam,
W.

PS. Podziękowania dla OLMECa za info nt. Rawo - to jest miejsce, którego szukałem :-)

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 18, 2009, 18:40:01 »
1. Raczej pomoże

2. Oj netu nie trzeba przekopywać wystarczy ten dział (są co najmniej dwa tematy o zacinającej się klawiaturze), rada to oba suwaki w ustawieniach Przyciski w lewo, w konkretnym temacie na pewno znajdziesz szersze wyjaśnienie

3. Wielu walczyło, podobno po synchro z AS poprzez BT można dzielić net przez BT....kabel jak widzisz jest szybkim i stabilnym rozwiązaniem, skoro masz go to pozostań przy nim.

4. PIMBackup, pisałem o tym niedawno, kilka wątków niżej. No do zaborczej działalności AS to nie spotkałem się z tym, co najwyższej powielał mi kontakty w Outlook, no ale jak się podłącza trzy PDA po kolei.... teraz już nic nie synchonizuję przez AS, efekt: połączenie jest szybciej nawiązywanie.

5. Dzwonki trzymasz albo w katalogu Windows  (mało praktyczne, bo zabiera miejsce) albo na karcie, bezpośrednio w katalogu "Moje dokumenty", nieszczęsny katalog z kropką usuń i po sprawie.

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 18, 2009, 18:44:15 wysłana przez Antej »

*

olmeca

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 18, 2009, 20:45:11 »
Przy synchronizacji pim trzeba w AS zaznaczyc zeby nie kasowal danych w pda. Szczerze to nieprzepadam z tym rozwiazaniem synchronizacji z outlookiem - zrobilem to rtylko raz zeby przeniesc dane z g900 na e51. Caly czas korzystam z pimbackup - glownie do kopiowania wpisow w kalendarzu, nic wiecej na aximie nie mam.

*

Offline 123marecki

• **
  • 161
  • Sprzęt: motorola c200, DELL Axim x5, Acer n35,Toshiba g900
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 19, 2009, 18:16:49 »
też mam siemensa sx66 i zanika mi czasem radio, a radio mam uaktualnione, więc to wina tego modelu - już ktoś tutaj tez sie skarżył że gubi mu GSM... U mnie to się zazwyczaj pojawia jak stanm batgeri dochodzi do 10% naładowania. Pozdrawiam

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 19, 2009, 20:06:41 »
czyli zachowuje sie jak najbardziej poprawnie, przy 8% zdrowa bateria odcina karte SD a GSM ponizej 1%, Twoja bateria nie jest najmlodsza, wiec sprzet reaguje normalnie, odcina szybciej. I tak jest niezla, bo na jednej z moich baterii GSM odpada przy 40%

*

Offline chrisu96

• 8
  • Sprzęt: Siemens SX66
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 25, 2009, 13:16:38 »
ja też mam pytanie, gdyż dopiero co kupiłem siemens sx66, czy ma on host usb, i jak to działa (co trzeba zainstalować jakieś przejściókwki)
słyszałem że można podłączyć usb (np pendrive) prosto do telefonu, jednak troche mnie to dziwi. z góry dzięki

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 25, 2009, 14:34:33 »
ten model nie ma hosta, w związku z tym niczego nie podłączysz

*

Offline chrisu96

• 8
  • Sprzęt: Siemens SX66
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 25, 2009, 14:40:27 »
ok, dzięki

« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 30, 2009, 22:58:16 »
Witam ponownie!

Minął kolejny tydzień używania przeze mnie wspomnianego Siemensa, mogę więc podzielić się swoimi obserwacjami.

Zmiana RADIO ROMu rozwiązała praktyczne wszystkie problemy, jakie miałem z "radiową" częścią tegoż urządzenia.
Problem "zanikającej" sieci przestał istnieć - mogę to z czystym sumieniem stwierdzić, gdyż telefon pracuje 24/7 już drugi tydzień, a i jakoś rozmów faktycznie bardzo się poprawiła.
Zmiana wersji "radia" sprawiła także, że Siemens zaczął zdecydowanie bardziej ochoczo pracować z sieciami WiFi.

Siemens jako modem - tu niestety nie odniosłem takiego zwycięstwa, jakie planowałem.
Udostępnianie internetu poprzez kabel działa w 1oo% i to nawet tylko z użyciem samego windowsa - beż żadnego AS i innych gadżetów.
Jeśli chodzi o udostępnianie poprzez podczerwień - niestety napotkałem na "małą" barierę techniczną.
Instalacja sterownika IrCOMM2K na moim notebooku nie powiodła się ze względu na stos Bluetooth tegoż notebooka - skutecznie uniemożliwia on instalację IrCOMMa. Sprawdzę tą opcję przy innej okazji, gdy w łapki wpadnie mi jakiś bardziej standardowy notek z podczerwienią.
Próba modemowania poprzez Bluetooth w sumie nie została podjęta tak "na poważnie", gdyż procedura przygotowywania Siemensa do tego jest zdecydowanie bezsensowna. Znacząco zmniejszyło to moje zainteresowanie tą metodą, prowadzi nawet do chęci zarzucenia jej.

Pozostaje się cieszyć konfiguracją taka, jaka jest.

A urządzenie samo w sobie nie jest złe - bardzo doceniłem odręczne notatki podczas rozmowy przez głośnomówiący lub poprzez słuchawki, a mobilny Excel to jest to, czego potrzebowałem.

Mam tylko pytanko, bo to coś, czego nie mogę "obczaić" - w trybie rozpoznawania pojedyńczych znaków ( "character recognition", nie "symbol pad" ) jak uzyskać cyfrę "9" ?
Rysuję ją na 1ooo sposobów i bardzo trudno mi jest ją uzyskać.... drażni mnie to.

Pozdrawiam,
W.

*

olmeca

« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 30, 2009, 23:12:07 »
Cale graffiti powinno byc dobra podpowiedzia :grin:

« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 19, 2009, 21:45:32 »
Cale graffiti powinno byc dobra podpowiedzia :grin:

Nie tyle dobrą, co bardzo dobrą!

Dziękuję za ten "przewodnik" - to chyba to, czego szukałem. Po godzinnym treningu używanie "block recognizera" wydaje się być strasznie proste i intuicyjne, jednakże musiałem troszkę zmienić nawyk pisania niektórych znaków z tego, jaki pozostał mi po MS XP Tablet Edition. I myślę, że to właśnie dlatego nie byłem w stanie osiągnąć cyfry "9" :wink:

Pozdrawiam serdecznie dziękując za odpowiedzi,
W.

Napisane: Lipiec 02, 2009, 19:58:26
Witam!

W ramach odświeżenia tematu - w sumie uzyskałem wszystkie swoje założenia z początku używania SX66 - łącznie z udostępnianiem internetu bez kabelka.

Niestety ta opcja nie odbyła się za darmo - po przetestowaniu zmuszony byłem zakupić WMWiFiRouter, który jest po prostu rewelacyjnym kawałkiem oprogramowania - udostępnia internet poprzez łącze Wi-Fi :-)

Polecam każdemu!

Pozdrawiam,
W.