Hard reset??

• 12 Odpowiedzi
  • 4062 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Hard reset??
« dnia: Maj 31, 2009, 12:46:06 »
Może mi ktoś wytłumaczyć coś??
Przy romach do wgrywania pisze, że po wgraniu nowego romu należy zrobić Hard Reset (raz lub dwa), ale czy hard reset nie jest przywracaniem telefonu do ustawień fabrycznych??

*

robi6969

Odp: Hard reset??
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 31, 2009, 12:48:58 »
Fabrycznych jesli masz wgrany fabryczny rom, jesli wgrasz jakis inny to przywraca Ci do stanu po instalacji wlasnie tego nowego romu

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 31, 2009, 12:51:30 »
Tak HR to przywrócenie do ustawień fabrycznych - ale wynikających z danego ROM-u. Dlaczego jest to polecane po wgraniu dowolnego 'gotowanego' ROM-u ? Otóż te gotowane ROM-y nie czyszczą zawartości pamięci w czasie wgrywania - a oznacza to że mogą pozostać przypadkowe śmieci zaburzające pracę nowo wgranego systemu.
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 31, 2009, 12:55:02 »
Aha rozumiem, to teraz kolejne pytanie :D
Jeżeli po wgraniu nowego ugotowanego romu zechcę powrócić do wersji i cały telefon jak kupiłem z oryginalnym romem to powinienem wcześniej zaraz po kupieniu zrobić (backup całego telefonu), a potem przywrócić??

*

robi6969

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 31, 2009, 12:59:07 »
Wystarczy, ze bedziesz dysponowal romem, który masz obecnie po zakupie urzadzenia, sprawdz jaki masz rom w urzadzeniu a romy "fabryczne" mozesz zassac stad:
http://wiki.xda-developers.com/index.php?pagename=HTC_Blackstone_Ship_exe

*

Offline Marek.S

• 278
  • Volvo. for life
    • Album
  • Sprzęt: Galaxy Note
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 31, 2009, 15:07:52 »
Aha rozumiem, to teraz kolejne pytanie :D
Jeżeli po wgraniu nowego ugotowanego romu zechcę powrócić do wersji i cały telefon jak kupiłem z oryginalnym romem to powinienem wcześniej zaraz po kupieniu zrobić (backup całego telefonu), a potem przywrócić??

Jeśli masz na myśli backup całego telefonu zrobiony softem typu Spb Backup, Resco Backup i podobnymi, to taka kopia nie zawiera obrazu ROMu. Dlatego zabawa ROMami jest w pewnym sensie niebezpieczna - nie ma prostego sposobu powrotu do poprzedniej, działającej i sprawdzonej wersji urządzenia. Jeśli chciałbyś zapewnić sobie drogę powrotu do stanu jak ze sklepu (np w celach gwarancyjnych), to musisz najpierw zrobić dump (zrzut do pliku fabrycznego obrazu ROMu) zanim zaczniesz cokolwiek kombinować. Procedura jest opisana na forum, ale nie jest wcale prosta dla początkującego. Backup wykonany którymś z w/w programów, to zrzut "reszty" stanu urządzenia (poza ROMem i kartą MicroSD), a wiec Twoje programy, dane i ustawienia. Ponadto pamiętaj, że odtworzenie takiej kopii na ogół da opłakane rezultaty na na innej wersji ROMu, niż była tworzona. Ergo, jeśli masz skonfigurowane i działające urządzenie i chcesz dokonać upgrade'u ROMu, to droga typu 1.Spb Backup 2.Flash ROMu 3.Odtworzenie Spb Backup jest prawie na pewno niemożliwa. Po zmianie ROMu należy wszystkie aplikacje zainstalować i skonfigurować od nowa i odtworzyć własne dane uprzednio zachowane np. na karcie.
Długa historia: (2004) Asus A730 > HP hx4700 > HP hw6910 > Mio A701 > HTC Touch Dual > HTC HD > HTC HD2 > Samsung Galaxy S II > Samsung Galaxy Note (2012)

*

Offline Gibki1

• **
  • 111
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 31, 2009, 18:55:32 »
mama parę pytań:
HR to czyszczenie pamięci czyli telefon powróci do stanu w jakim był jak go pierwszy raz włączyłem w sklepie.
1. Czy nakładka IW się usunie czy będzie??
2. Czy google maps się usunie czy będzie??
3. Czy jeżeli pozostawie kartę pamięci to też się wyczyści czy nie??
Mam zainstalowane programy na karcie pamięci i zrobiłem backup wszystkiego programem PimBackup.
4. Jak wyciągnę kartę pamięci przed HR i włożę po HR będę musiał instalować programy jeszcze raz czy przywrócę je z kopi zapasowej?

EDIT: pytań nie było. Wszystko ładnie i pięknie powróciło  :grin:
« Ostatnia zmiana: Maj 31, 2009, 20:18:36 wysłana przez Gibki1 »

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 31, 2009, 20:52:29 »
1. Będzie.
2. Usunie się lub nie - w zależności od tego czy jest w ROM. Ja mam telefon kupiony poza sieciami i fabrycznie był bez google maps. Rozumiem, że u Ciebie powrócił?
3. Nie wyczyści się.
4. Jeśli chodzi o programy zainstalowane na karcie pamięci - czyli z niej uruchgamiane (a nie tylko zapisane tam pliki) - trzeba będzie instalować od nowa.
« Ostatnia zmiana: Maj 31, 2009, 20:54:25 wysłana przez jollyroger3 »

*

robi6969

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 31, 2009, 21:10:15 »

4. Jeśli chodzi o programy zainstalowane na karcie pamięci - czyli z niej uruchgamiane (a nie tylko zapisane tam pliki) - trzeba będzie instalować od nowa.

Chyba, ze uzyje SPB Backup wtedy nie trzeba instalowac od nowa.

*

Offline Gibki1

• **
  • 111
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 31, 2009, 21:55:24 »
1. Będzie.
2. Usunie się lub nie - w zależności od tego czy jest w ROM. Ja mam telefon kupiony poza sieciami i fabrycznie był bez google maps. Rozumiem, że u Ciebie powrócił?
3. Nie wyczyści się.

Google maps powróciło, a jeżeli chodzi o programy to właśnie instaluję wszystko od nowa :/
To mój pierwszy HR. W sumie nic mi się w HDku nie stało ani się nie zawiesił na amen tylko tak sobie chciałem zrobić żeby zobaczyć czy przywrócę kontakty. No i miałem troszkę roboty bo najpierw przywróciłem z pliku PIM Backup, a później podpiąłem do kompa i się zsynchronizował z Outlookiem i na Outlooku i HDku miałem podwójnie i musiałem zdublowane usuwać   :-| Nie wiem dlaczego się tak stało.  :shock:

Chyba, ze uzyje SPB Backup wtedy nie trzeba instalowac od nowa.

Nie mam SPB Backup więc instaluję po kolei :/
« Ostatnia zmiana: Maj 31, 2009, 22:01:31 wysłana przez Gibki1 »

*

robi6969

« Odpowiedź #10 dnia: Maj 31, 2009, 22:12:57 »
SPB Backup pozwala na 5-cio krotne odpalenie bez rejestracji wiec warto sprobowac :ok:

*

Offline Gibki1

• **
  • 111
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 31, 2009, 22:38:33 »
SPB Backup pozwala na 5-cio krotne odpalenie bez rejestracji wiec warto sprobowac :ok:

ooo tego to nie wiedziałem :shock:
To na pewno spróbuję  :grin:

dzięki robi6969

*

robi6969

« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 01, 2009, 07:15:58 »
I jeszcze jedna wazna rzecz przy przywracaniu(SPBbackup) jesli zmieniles rom na inny niz dotychczas z trzech dostepnych opcji wybierz samo Upgrade.

Pzdr