Klawiatura BT - okazja ...

• 31 Odpowiedzi
  • 5526 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Klawiatura BT - okazja ...
« dnia: Maj 24, 2009, 19:29:56 »
Znalazłem właśnie na allegro i kupiłem, jak zobaczylem cene, chociaz wcale nie planowałem :). Może ktoś z was też skorzysta.

Powinna z Omnią działać ... a jak nie to sprzedam, za taka cene znajdzie sie kupiec ....

http://www.allegro.pl/search.php?sg=0&string=klawiatura+bluetooth

Umieszczam w dziale Omnii przez sentyment :). Moderatora prosze, zeby przez pare dni zachował temat... mysle ze niejeden z posiadaczy Omnii myslał o czyms podobnym, wiec temat uwazam, ze jest na miejscu....

*

Offline javman

• 1471
    • Motorola MB511 Flipout
  • Sprzęt: Motorola MB511 Flipout
Odp: Klawiatura BT - okazja ...
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 24, 2009, 19:48:15 »
ktora dokladnie ?
_/ . /\ . \/ . /\/\ . /\ . /\/™

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 24, 2009, 21:12:47 »
ktora dokladnie ?

http://www.allegro.pl/item641714699_nowa_skladana_klawiatura_bluetooth_dell_xtbt01.html

Pomyliłem linki :) ... chyba widze ze trzeba sie spieszyc bo jeszcze jedna zostala

*

Offline jr

• 449
  • Sprzęt: HTC Wizard / i780 PXIHH5 96dpi / ZTE BLADE
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 24, 2009, 21:15:54 »
Mam taką, używam z Flame jest fajna układ pl znajdziesz na forum jest mojego autorstwa
znalazłem http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=98356.msg742174#msg742174
« Ostatnia zmiana: Maj 24, 2009, 21:22:10 wysłana przez jr »

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 24, 2009, 21:18:57 »
Mam taką, używam z Flame jest fajna układ pl znajdziesz na forum jest mojego autorstwa

Co to jest Flame?

A co do układu PL to .... brrrr .... az ciarki mnie przechodza gdy pomysle ze mialbym pisac na polskim ukladzie klawiatury ....

*

Offline jr

• 449
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 24, 2009, 21:25:20 »
Flame to takie cuś http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=105151.0
do sms'ów pl nie potrzebna ale pisanie choćby na forum bez pl to juz lekka przesada
« Ostatnia zmiana: Maj 24, 2009, 22:08:12 wysłana przez jr »

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 24, 2009, 21:31:23 »
Flame to takie cuś http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=105151.0
do sms'ów pl nie potrzebna ale pisanie choćby na forum bez pl to juz lekka przesada

O jezusie, jaka cegła ;P. Przypomina mi moją starą motorole a925, którą bez obawy mogłem tłuc szczury w piwnicy ... ;)

A co do układu znaków to chyba niezrozumiałem na początku ... założyłem z góry, że to działa tak jak klawiatura w PC i że można ustawić normalnie układ polski programisty... mam rozumieć, że to inaczej chodzi?

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 24, 2009, 22:28:28 »
Nie wiem czy za moja namowa, czy nie ... w  kazdym razie aukcja juz sie skonczyla :).
Takze temat do zamkniecia.

*

Offline Sum

• **
  • 136
  • Sprzęt: OMNIA i8000 ROM NXXJH2
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 25, 2009, 21:06:40 »
Chyba jednak nie...  :E Po prostu gość ma inne podejście do marketingu, i chyba to skutkuje  :mrgreen:
http://www.allegro.pl/item645457203_nowa_skladana_klawiatura_bluetooth_dell_xtbt01.html

*

Offline ssn

• **
  • 248
  • Sprzęt: SGS2 (4.1.2 XEO)
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 26, 2009, 09:59:59 »
kordi666, napisz jak otrzymasz tą klawiaturę... kupiłbym, ale teraz to wygląda to podejrzanie...

« Odpowiedź #10 dnia: Maj 26, 2009, 18:42:57 »
kordi666, napisz jak otrzymasz tą klawiaturę... kupiłbym, ale teraz to wygląda to podejrzanie...

Dlaczego podejrzanie?
Moim zdaniem raczej nie oplaca sie robic na takich rzeczach przekretu ....po cholere ryzykowac, za male pieniadze.

Zreszta na allegro jest program ochrony kupujacych ... jak przesylka nie przyjdzie to zglaszasz na policje... dostajesz powiadomienie o wszczeciu postepowania, wysylasz papierki do allegro i zwracaja kase .... Wiem bo niedawno dostalem przelew za Omnie .... ktora zakupielm na allegro pol roku temu i sprzedawcy zapomnialo sie wyslac ....

A tak swoja droga to koles ma sporo pozytywow wlasnie za sprzedane klawiatury bez przewodowe z ostatniego miesiaca :).
« Ostatnia zmiana: Maj 26, 2009, 18:58:52 wysłana przez kordi666 »

*

Offline benco

• **
  • 142
  • Sprzęt: Treo 90 -> TT -> HTC Wizard -> HTC Touch Elfin + Samsung OMNIA + Nokia E51i + eeePC 901
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 26, 2009, 23:07:47 »

Próbowałem używać iGO Stowaway z tymi ustawieniami jakie opisałeś w tamtym opisie, ale nie chce mi pisać pl znaczków :(

*

Offline jr

• 449
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 27, 2009, 11:55:28 »

Próbowałem używać iGO Stowaway z tymi ustawieniami jakie opisałeś w tamtym opisie, ale nie chce mi pisać pl znaczków :(

Uruchom AEKMapScan i sprawdź jaki pokaże się kod po naciśnięciu ALT (AltKey 0412) jeżeli jest inny to zmień wpis w iGo Stowaway Bluetooth Keboard Pl_jr.aek.

*

Offline benco

• **
  • 142
  • Sprzęt: Treo 90 -> TT -> HTC Wizard -> HTC Touch Elfin + Samsung OMNIA + Nokia E51i + eeePC 901
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 28, 2009, 19:01:18 »

Uruchom AEKMapScan i sprawdź jaki pokaże się kod po naciśnięciu ALT (AltKey 0412) jeżeli jest inny to zmień wpis w iGo Stowaway Bluetooth Keboard Pl_jr.aek.

Ale sterowniki instalować normalnie do klawiatury i dopiero potem AEK i testować. Tak tylko wolę się upewnić że robię dobrze... :)

*

Offline jr

• 449
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 28, 2009, 22:11:47 »
Jeżeli nie potrzebujesz informacji graficznej na wyświetlaczy ppc o włączonym Caps i Contr oraz możliwości przypisania do kombinacji Klawiszy (np. FN+1) dodatkowych aplikacji to nie musisz.
Wystarczy sparować klawę, dzięki sterom HID funkcje klawiszowe są rozpoznawane na ppc, czyli po naciśnięciu E-Mail otwiera się poczta (bynajmniej ja tak mam). Dogrywasz resztę i powinno działać.

*

Offline benco

• **
  • 142
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 29, 2009, 08:35:03 »
Jeżeli nie potrzebujesz informacji graficznej na wyświetlaczy ppc o włączonym Caps i Contr oraz możliwości przypisania do kombinacji Klawiszy (np. FN+1) dodatkowych aplikacji to nie musisz.
Wystarczy sparować klawę, dzięki sterom HID funkcje klawiszowe są rozpoznawane na ppc, czyli po naciśnięciu E-Mail otwiera się poczta (bynajmniej ja tak mam). Dogrywasz resztę i powinno działać.

Dzięki - sparowałem w ten sposób - teraz będę testował działanie :) Gdy zainstaluje się za pomocą sterowników dostarczanych przez producenta, to niestety nie da się modyfikowac układu - sterownik mi to blokował. Zobaczymy co będzie teraz :)

EDIT:
Wszystko działa pięknie tak jak napisałeś :) Jesteś wielki :)
« Ostatnia zmiana: Maj 29, 2009, 10:42:12 wysłana przez benco »

« Odpowiedź #16 dnia: Maj 29, 2009, 20:22:54 »
A ja właśnie otrzymałem klawiaturke z o ktorej pisalem w tym watku :).

Zaraz bede podłaczal.

*

Offline ssn

• **
  • 248
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 29, 2009, 20:42:58 »
Napisz koniecznie - jak najszybciej, dodatkowo napisz, jak możesz, czy działa z PC, czy obsługuje HID oraz jaki ma zasięg, np. czy działa przez ścianę (dla wyjaśnienia mam podpięty komputer stacjonarny do telewizora w drugim pokoju i taka klawiatura byłaby dla mnie doskonałym rozwiązaniem).

« Odpowiedź #18 dnia: Maj 29, 2009, 21:25:06 »
Napisz koniecznie - jak najszybciej, dodatkowo napisz, jak możesz, czy działa z PC, czy obsługuje HID oraz jaki ma zasięg, np. czy działa przez ścianę (dla wyjaśnienia mam podpięty komputer stacjonarny do telewizora w drugim pokoju i taka klawiatura byłaby dla mnie doskonałym rozwiązaniem).

Działa z Omnią :) Podłączyłem. Teraz musze poczytać posty wyżej co by polskie znaki były.
Działa przez ściany. Co do kompa nie wiem i nie powiem Ci, bo nie mam zamiaru bawić się w podłączanie gwizdka i konfigurowanie tego z kompem. A co to HID to nie mam pojecia.

*

Offline $ROGAL$

• **
  • 117
  • Sprzęt: Nexus 6p, Xiaomi RN4x
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 29, 2009, 22:43:15 »
A co to HID to nie mam pojecia.
HID to taki standard komunikacji urzadzen sluzacych do wprowadzania danych (myszek, klawiatur). Skoro ta klawierka dziala od razu po sparowaniu to musi obslugiwac HID.

« Odpowiedź #20 dnia: Maj 29, 2009, 22:50:06 »
A co to HID to nie mam pojecia.
HID to taki standard komunikacji urzadzen sluzacych do wprowadzania danych (myszek, klawiatur). Skoro ta klawierka dziala od razu po sparowaniu to musi obslugiwac HID.

Ni dziala od razu. Trzeba sterowniki najpierw wgrac, co by chodzilo.

*

Offline ssn

• **
  • 248
« Odpowiedź #21 dnia: Maj 30, 2009, 10:12:40 »
jakie sterowniki? dla WM?

« Odpowiedź #22 dnia: Maj 30, 2009, 10:17:23 »
tak

« Odpowiedź #23 dnia: Maj 31, 2009, 17:54:05 »

Pobawilem się trochę klawiaturką i w sumie fajna sprawa :). Na wakacje jak znalazł będzie na wyjazdy. W zasadzie na Omnii można w miare wygodnie (bez przesady znowu), wykonać wszystkie podstawowe rzeczy jak na kompie. Świetny jest też klipsik dołączony do klawiatury, który można sobie postawić gdzieś i na przykład film oglądać na Omnii. Niby rzecz blaha, a jednak musialem sporo się wcześniej nakombinować, co by Omnie postawić na stole pod kątem, co by się wygodnie oglądało ;)

Mobilność natomiast takiej klawiaturki w porównaniu do laptopa jest nieporownywalna. I nie chodzi tylko i wylacznie o rozmiary ... rowniez o czas dzialania. Co prawda jeszcze nie testowalem ile Omnia pociagnie przy intensywnym uzytkowaniu klawiatury, ale wydaje mi się ze bez problemu powinna caly dzien wytrzymac bez ladowania. Zaden lapek tyle nie wytrzyma.

Co zaś do codziennego użytku, myślę, że ma taka klawiaturka ograniczone zastosowanie. Bo niby po co mam pisac na tym, skoro zazwyczaj i tak mam kompa pod reka gdzies ;) i to by byla troche sztuka dla sztuki.

Mam natomaist pytanko do przedmowcy ...
Brakuje mi w tej klawiaturze jednej rzeczy. Dosc doskwiera mi brak touch pada, badź myszy.... Czy jest jakiś sposó co by można byla w kombinacji z klawiszem emulowac mysz strzalkami?
Np. wciskam lewy FN i strzałkę i mikursor leci w prawo etc. ??? To by naprawde usprawnilo obsluge.

*

Offline jr

• 449
« Odpowiedź #24 dnia: Maj 31, 2009, 20:43:56 »
Np. wciskam lewy FN i strzałkę i mikursor leci w prawo etc. ??? To by naprawde usprawnilo obsluge.
Nad takim rozwiazaniem się nie zastanawiałem, gdyż mogę podłączyć zwykłą myszkę i użwać ppc jak pc.

... mini opera ma tak że strzałki działają razem z kursorem

« Odpowiedź #25 dnia: Maj 31, 2009, 20:54:07 »
Nad takim rozwiazaniem się nie zastanawiałem, gdyż mogę podłączyć zwykłą myszkę i użwać ppc jak pc.

... mini opera ma tak że strzałki działają razem z kursorem

No wlasnie o czyms takim mowie, zeby dzialalo strzalkami ...

A tak swoja droga mini opera to przezytek ... patrz na post wyżej ... ;)

*

Offline jr

• 449
« Odpowiedź #26 dnia: Maj 31, 2009, 21:13:24 »
... co do strzałek i kursora, jak rozwiązać jego poruszanie tzn. co ile px ma się przesuwać bo co jeden to chyba prędzej klawę bym zjadł jak bym miał z start do x przesunąć. A znowu co 10 no to bym się mijał z ikonami, odnośnikami i innymi elementami.

Piszę teoretycznie gdyż Omnia jest mi obca.

A tak swoja droga mini opera to przezytek ... patrz na post wyżej ... ;)

Kocham przetestowane i sprawne przeżytki.
« Ostatnia zmiana: Maj 31, 2009, 21:15:04 wysłana przez jr »

*

Offline tomsiw

• 271
    • Data Optics - Technologie Światłowodowe
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note3 LTE 32GB + 64GB microSDXC
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwiec 01, 2009, 15:15:25 »

Nad takim rozwiązaniem się nie zastanawiałem, gdyż mogę podłączyć zwykłą myszkę i używać ppc jak pc.
[/quote]

Możesz polecić jakiś konkretny model? Sam chętnie zakupiłbym, bo moja klawa BT bez myszy faktycznie trochę kuleje w codziennym użytku.
Samsung Galaxy Note3 LTE 32GB + 64GB microSDXC (KitKat 4.4.2)

*

Offline jr

• 449
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwiec 01, 2009, 20:33:55 »
Możesz polecić jakiś konkretny model? Sam chętnie zakupiłbym, bo moja klawa BT bez myszy faktycznie trochę kuleje w codziennym użytku.

Mysz hmmmm.... Flame ma Host usb, a co za tym idzie, że każdą klawe, mysz z usb mogę podłączyć. Musisz szukać na bt a takiej nie posiadam i nie miałem doczynienia więc nie pomogę.

« Odpowiedź #29 dnia: Czerwiec 01, 2009, 20:39:01 »
AAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!  ALe jestem zły. Znalazłem coś dokładnie takiego o co mi chodziło. Nazywa się virtua mause. Emuluje kursor myszy i można obslugiwać go strzałkami na kalwiaturze BT. Niestety z dziwnych przyczyn działa mi tylko sterowanie na prawo i lewo a nie działa do gory i na dól.......

Jak ktoś chce sie pobawic to prosze

http://www.innovisoft.com/virtuamouse/