HTC Touch Pro 2 wrażenia, pytania itp...

• 455 Odpowiedzi
  • 89512 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
Odp: HTC Touch Pro 2 wrażenia, pytania itp...
« Odpowiedź #180 dnia: Czerwiec 24, 2009, 15:17:58 »
geowik: masz rację co do osoby fizycznej, ale ja od początku mówiłem o DG będącej płatnikiem VAT i posiadającej NIP-EU, która kupuje to urządzenie właśnie do celów prowadzenia DG (no chyba, że zakup telefonu nie jest dla ciebie kosztem prowadzenia - dla mnie jest). A w takiej sytuacji: masz prawo do odliczenia 22% VAT za sprzętu kupiony w PL, a także do odliczenia VATu za sprzęt kupiony za granicą (co można prościej zrobić nie płacąc tegoż wcale - w znaczeniu nie trzeba osobno płacić, a potem odliczać lub żądać zwrotu od US).
Nie mówiłem nigdzie o "nie płaceniu" w znaczeniu "nie bo nie", tylko o efekcie finalnym dla portfela, że zamiast przelać na konto sklepu kwotę np. 122, przelewam tylko 100 i to jest całkowity koszt gotówkowy w momencie zakupu - więcej nic nie muszę płacić (nawet do US), a do tego lepiej: po wciągnięciu w koszty zapłacę dodatkowo 19% mniej wartości urządzenia podatku dochodowego.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline Ralf63

• 464
  • Sprzęt: HTC Desire Z
« Odpowiedź #181 dnia: Czerwiec 24, 2009, 16:36:15 »
A mi jednak brakuje tych dwóch przycisków tuż nad klawiaturą, które są w Kaiserze. No cóż, trzeba się przyzwyczaić.

Ma ktoś jakiś odtwarzacz filmów do tego co mi TCPMP wiesza sę w trakcie włączania filmu (pewnie coś rozdzieloczośc się gryzie)
HTC Desire Z 2.3.4 + 8 GB
iPhone 3GS 32 GB

*

Offline fender80s

• 1317
  • Sprzęt: Blackberry z10, Nec MobilePro 900c, Intermec 6651
« Odpowiedź #182 dnia: Czerwiec 24, 2009, 17:04:32 »
A mi jednak brakuje tych dwóch przycisków tuż nad klawiaturą, które są w Kaiserze. No cóż, trzeba się przyzwyczaić.

Ma ktoś jakiś odtwarzacz filmów do tego co mi TCPMP wiesza sę w trakcie włączania filmu (pewnie coś rozdzieloczośc się gryzie)

Spróbuj ściągnąć wersję z linka który podałem na 4 stronie tego tematu. SkoczekPL robił na niej testy więc na pewno działa :)

*

Offline Ralf63

• 464
« Odpowiedź #183 dnia: Czerwiec 24, 2009, 18:21:10 »
dzieki, działa :) własciwie trzeba było tylko sterownik/codec zmienić ;)

Pierwsze wrażenie po przejściu z kaisera - że jest ajfonowy i o wiele większy (ale cieńszy).
iPhone 3GS 32 GB

*

Offline remak

• **
  • 115
  • Sprzęt: HTC HD2 Energy ROM
« Odpowiedź #184 dnia: Czerwiec 24, 2009, 19:42:59 »
Koledzy, czemu takie oszczędne i malo entuzjastyczne komentarze 1-szych użytkowników ????
Oj bo zostanę przy Kaiserze i poczekam aż na rynku pokaże się jakiś porządny sprzęt. Bo tak 2500 wydać na plastikowego niedorozwoja to chyba malo rozważna decyzja? To co jest teraz to milooooooooooowy krok ..... wstecz i do tego w kierunku ajfona :S. Jeśli sie myle to czekam na argumenty  :ok:

*

lipalipski

« Odpowiedź #185 dnia: Czerwiec 24, 2009, 20:18:20 »
A jakie Ty masz argumenty, na to, że to milowy krok wstecz?

*

Offline remak

• **
  • 115
« Odpowiedź #186 dnia: Czerwiec 24, 2009, 21:21:11 »
1. brak jog diala
2. brak joya
3. brak przycisku aparatu fotograficznego
4. tandetny materiał
5. "klawisze sprzętowe" nie dające żadnego odczucia przy wciskaniu

*

lipalipski

« Odpowiedź #187 dnia: Czerwiec 24, 2009, 21:39:32 »
4. tandetny materiał
5. "klawisze sprzętowe" nie dające żadnego odczucia przy wciskaniu

To już wiem, że nie miałeś tego w ręku.

Zresztą wszystko to, nie są argumenty, a subiektywne odczucia właśnie. Nie próbowałeś, a już wiesz, że brakowałoby Ci jog diala. Itd. Itp.

*

Offline remak

• **
  • 115
« Odpowiedź #188 dnia: Czerwiec 24, 2009, 21:48:36 »
1. miałem
2. sprobuj poczytac na tym e-booka
3. policz ile przycisków mial kaiser a ile ma pro (palcowanie to nie jest najlepsza metoda obsługi)
4. poczekaj az zacznie Ci zlazic sreberko (a zacznie)
5. nie atakuj - wymieniaj argumenty - mnie łatwo przekonać  :wink:

*

lipalipski

« Odpowiedź #189 dnia: Czerwiec 24, 2009, 22:10:31 »
5. nie atakuj - wymieniaj argumenty - mnie łatwo przekonać  :wink:
Nie atakuję. Po prostu to o czym mówisz, to nie argumenty, a wyraz niechęci do zmiany nawyków.

I O.K. Masz Kaisera. Świetny sprzęt. I jeśli TP2 nie odpowiada Ci, nie zmieniaj. I kto ma Cię przekonywać, że jog dial jest zbędny, skoro tylko Ty możesz się przekonać, albo nie. Ale musisz sam spróbować.

A milowy krok wstecz, to byłby raczej brak WiFi albo GPS, a nie pada. Zresztą mi pad nie potrzebny.

« Odpowiedź #190 dnia: Czerwiec 24, 2009, 22:12:47 »
Panowie, szybkie pytanie bo Tata dostal TP2 i zanim zaczne mu wszystko wrzucac chcialem sie dowiedziec, czy sa juz jakies nowe ROMy do wersji z polskiej sieci dystrybucji? ROMy lub RadioROMy, ale oczywiscie bez wgrywania HardSPL.

*

lipalipski

« Odpowiedź #191 dnia: Czerwiec 24, 2009, 22:27:38 »
Panowie, szybkie pytanie bo Tata dostal TP2 i zanim zaczne mu wszystko wrzucac chcialem sie dowiedziec, czy sa juz jakies nowe ROMy do wersji z polskiej sieci dystrybucji? ROMy lub RadioROMy, ale oczywiscie bez wgrywania HardSPL.
Nie.

*

Offline remak

• **
  • 115
« Odpowiedź #192 dnia: Czerwiec 24, 2009, 22:54:57 »
Nie atakuję. Po prostu to o czym mówisz, to nie argumenty, a wyraz niechęci do zmiany nawyków.

I O.K. Masz Kaisera. Świetny sprzęt. I jeśli TP2 nie odpowiada Ci, nie zmieniaj. I kto ma Cię przekonywać, że jog dial jest zbędny, skoro tylko Ty możesz się przekonać, albo nie. Ale musisz sam spróbować.

A milowy krok wstecz, to byłby raczej brak WiFi albo GPS, a nie pada. Zresztą mi pad nie potrzebny.
[/quote]

Widzisz Kolego tak się sklada że Kaiser to jest już chyba moj  6 PDA czyli bawię sie w to już ok 12 lat i z przykrością stwierdzam, ze od jakiegoś czau producentom coraz bardziej zależy na $$$ a mniej na satysfakcji klienta (u mnie w firmie tez zaczeli rządzić księgowi). Aktualnie nie widzę na rynku sprżetu, który by wnosił do tej dziedziny technologii coś rewolucyjnego poza błyszczącym opakowaniem i abstrakcyjna ceną (szkoda że akceptowaną przez klientów) Przepraszm, jeżeli komus posułem radość z nowej zabaweczki ( też jestem gadzeciarz) Czas mojego Kaisera juz powoli dobiega końca i pilnie będe śledził ten wątek w oczekiwaniu na większą ilosć pozytywnych ale i OBIEKTYWNYCH opinii o tym sprzęcie i wtedy może dam się zwariować. (pewnie do tego czsu cena będzie łatwiejsza do zakceptowania) Miłej zabawy  :)

*

lipalipski

« Odpowiedź #193 dnia: Czerwiec 24, 2009, 23:26:43 »
I o co chodzi? Każdy kupuje, kiedy cena w stosunku do subiektywnie odczuwanej wartości jest równa.

*

Offline baciarek

• 687
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S5
« Odpowiedź #194 dnia: Czerwiec 24, 2009, 23:40:08 »
HTC chyba zaczyna się robić jak NOKIA wypusci modelik z literką "i" a pod nią będzie się krył guzik od aparatu  :E
Osobiście czekam na lesze parametry (proc, memRAM, memROM, MEMflash, grafika) a nie lepsze opakowanie. Fakt większy ekran to duży plus ale chyba tylko
dla tych co używają tego tylko do nawigacji. Do kieszeni - gorzej z tym się chodzi. Oczywiście rozumiem tych co już ze 2 lata nie zmieniali sprzętu. Ale tak naprawdę za 1200-1400 mamy wszystko to samo tyle, że z mniejszym ekranikiem (2,8).

Ogólnie czekamy na procesory 1 Ghz nie tyle z nazwy co z wydajności (patrz ajfon 3g proc 400 Mhz a chodzi zwinniej nż htc -oczywiście zasługa też softu, ale ale ..)
Fakt, że dzięki ajfonowi rynek ruszył się w kierunku dotykowców sterowanych myślami, dlatego będzie wokół tego coraz więcej kontrowersji.

Pozdrawiam
Kobieta + 50ml = CHMOD 777

*

Offline Ralf63

• 464
« Odpowiedź #195 dnia: Czerwiec 25, 2009, 02:08:19 »
oj, nie ukrywam, że mi też brakuje tego joy pada ale cóż poradzić
iPhone 3GS 32 GB

*

Offline remak

• **
  • 115
« Odpowiedź #196 dnia: Czerwiec 25, 2009, 02:24:56 »
Widzę że nie tylko ja mam wątpliwości czy ten Pro 2 to aby nie lipa (uppss sorry)
Jak widać z tej dyskusji prawdziwa jest zasada, że "byt określa świadomość". lub inaczej "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia". Ja jednak czekam na obiektywne oceny obiektywnych Clubowiczów. A tacy są jeszcze (mam nadzeiję) na tym forum.

*

Offline geowik

• *
  • 50
  • Sprzęt: TyTN II, Touch Pro2
« Odpowiedź #197 dnia: Czerwiec 25, 2009, 04:06:05 »
Jak zwykle dyskusja zaczyna sprowadzać się do poziomu "o wyższości świąt bożego narodzenia nad wielkanocą".
Dla mnie plusy Touch Pro2 to świetny ekran (większy, jaśniejszy, bardziej czuły i "równy" z obudową). To, że TP2 jest bardziej "finger friendly" niż Kaiser to jak dla mnie krok we właściwym kierunku. Obsługa palcami działa tak dobrze, że nie zauważyłem braku Jogdiala. Rozmiar zwiększył się niezauważalnie (TP2 jest nieco dłuższy, tak samo szeroki i cieńszy od Kaisera a przy tym nieco lżejszy). Kolejny plus to dużo lepszy głośnik (głośniki) i mikrofon. TP2 wydaje się także szybszy (przy otwieraniu klawiatury, przy przeglądaniu zdjęć, przy znajdowaniu pozycji GPS). Tyle pierwszych uwag po pół dnia zabawy. Jak dla mnie zmiana Kaisera na TP2 bardzo zadowalająca.

*

lipalipski

« Odpowiedź #198 dnia: Czerwiec 25, 2009, 12:06:57 »
Widzę że nie tylko ja mam wątpliwości czy ten Pro 2 to aby nie lipa (uppss sorry)
Jak widać z tej dyskusji prawdziwa jest zasada, że "byt określa świadomość". lub inaczej "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia". Ja jednak czekam na obiektywne oceny obiektywnych Clubowiczów. A tacy są jeszcze (mam nadzeję) na tym forum.
Obiektywnie, przesiadka z Kaisera na Rodhium to olbrzymi postęp. W pudełku o podobnych wymiarach zmieścił się ekran o przekątnej o 2 cm większej, o większej rozdzielczości i jasności. Można spokojnie przeglądać WWW bez powiększania. Klawiatura qwerty wreszcie zachęca do pisania, nawet dłuższych tekstów. Jakość wykonania, użyte materiały, spasowanie elementów na najwyższym poziomie -w niczym nie ustępuje Kaiserowi (oczywiście okaże się dopiero co z lakierem).

Poza tym interface jest przemyślany i na prawdę "finger friendly". Rysik wyjąłem przy kalibracji ekranu, schowałem i tak został.

Subiektywnie wydaje się, że szybciej łapie fixa.

I najważniejsze. Wielu narzeka, że nie ma mocniejszego procka, niż poprzednik. Ja nie. Szybkość działania sprzętu nie tylko od tego zależy, ale też od oprogramowania. W TP2 na szybkość działania narzekać nie można, a kiedy pojawią się gotowane romy, z pewnością będzie jeszcze lepiej. Osobiście wolę słabszy procek, a za to dłuższe działanie baterii i lepszy wyświetlacz.

W Kaiserze ładowanie co dzień, tu mimo stałego połączenia z siecią (także w nocy, ale przez WiFi) i dość aktywnej pracy na PDA po naładowaniu wczoraj przed południem, pewnie będę go ładował dziś wieczorem. Dla mnie, rewelacja. I z pewnością z prockiem 1Ghz rzecz nie do osiągnięcia, bez powiększania baterii.

No i połączenia przez system głośnomówiący na świetnym poziomie. Rzeczywiście działa redukcja szumów z otoczenia.

Szczerze mówiąc nie wiem, czego jeszcze można wymagać od takiego urządzenia.

P.S.
Nie wiem tylko, co za kretyn wymyślił, żeby nie było klipsa przy pokrowcu. IMO czyni go to zupełnie bezużytecznym.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2009, 12:10:13 wysłana przez lipalipski »

*

Offline ReddyS

• *
  • 96
  • Sprzęt: E61i/HTC Touch Pro2
« Odpowiedź #199 dnia: Czerwiec 25, 2009, 16:16:25 »
Niestety, przedstawiciel mPunktu nic nie mógł zaproponować. Zamówiłem więc w EUroAgd, bo jest szansa, że przed weekendem obiorę:)
Nie zamówiłem jeszcze karty pamięci. Słyszałem że 8GB "chodzi" a 16GB?
Oryginalna folia na długo starczy?

« Odpowiedź #200 dnia: Czerwiec 25, 2009, 18:28:24 »
Taka moja mała uwaga. Pierwsze moje DPA. Porównanie tylko do noki. Nie wiem co jest ale wydaje mi sie że strony www otwierają sie wolniej - ewidentnie też chyba słabiej łapie nadajnik - wiem ze to zatem wskaźnik - ale w tym samym miejscu w pokoju nokia e51 ma pełny zasięg w 3g mino ze do nadajnika w bloku jest 2,5km natomiast TP2 ma zakres od 1-2 kresek. Jak zaznaczam może cos źle robie ale o dziwo strony www tez jak by wolniej sie otwierały - co może być wynikiem zasięgu lub ja się czegoś szybszego spodziewałem ;)

*

Offline DJZ

• 4
« Odpowiedź #201 dnia: Czerwiec 25, 2009, 22:14:14 »
Głośniki powalają ! (jak na pocketa)

*

Offline fender80s

• 1317
  • Sprzęt: Blackberry z10, Nec MobilePro 900c, Intermec 6651
« Odpowiedź #202 dnia: Czerwiec 25, 2009, 23:24:29 »

Ciekawy jestem, czy sa lepsze od tych z Atheny? :P

*

Offline _scooter

• **
  • 207
  • Sprzęt: SGS2 4.0.3
« Odpowiedź #203 dnia: Czerwiec 25, 2009, 23:28:59 »
W porównaniu do Kaisera wyświetlacz wymiata ;)
Mam sprzęt od kilku godzin inne spostrzeżenia później ;)

*

Offline Ralf63

• 464
« Odpowiedź #204 dnia: Czerwiec 26, 2009, 02:08:22 »
ReddyS, mam kartę 16 GB, wsio ładnie działa :) Można również wsadzić 32 GB (jak znajdziesz ;)
iPhone 3GS 32 GB

*

Offline macgeb

• **
  • 232
  • H E I M D A L L
    • www.heimdall.net.pl
  • Sprzęt: HTC Touuch HD2 + 16GB
« Odpowiedź #205 dnia: Czerwiec 26, 2009, 14:39:40 »
witam
zapytam tu bo szkoda nowych wątków tysiące zakładać czy udało się wam odpalić WeatherDatabaseEditor_ aby dodac maisto bo mi kazdy który sciągne wywala sie ze mam baze zabezpieczoną,o drugie czy da się wpisywać znaki polskie z klawiatury ??
Życie to dziwka, w dodatku droga, a najgorsze jest to, że dziwkę trudno jest pokochać...

*

lipalipski

« Odpowiedź #206 dnia: Czerwiec 26, 2009, 15:56:04 »
Co do pogody, nie wiem, mi starczyly miasta, ktore sa do wyboru.

Co do polskich znakow, z klawiatury sprzetowej sie nie da. I dlatego nie ma ich w tym poscie. Natomiast z klawiatury ekranowej, jak najbardziej.

*

Offline qsqa

• 2086
    • KLIKNIJ JEŻELI CHCESZ ŻEBY POWSTAWAŁY NOWE ROMY PL
  • Sprzęt: HD2, Touch Pro 2, Iphone 3G 8GB,
« Odpowiedź #207 dnia: Czerwiec 26, 2009, 16:35:04 »
Oki, sposób na wprowadzanie polskich znaków z klawiatury sprzętowej

- należy przekopiować plik eT9.Rhodium.pl.kmap.txt do katalogu \Windows na telefonie
- z poziomu telefonu uruchomić caba poslki.cab i zrobić SR - po tym wprowadzanie polskich znaków odbywa się po wciśnieciu FN i odpowiedniej literki

UWAGA!!! Istnieją trzy odstępstwa od tej metody (niestety na razie nie do obejscia)
Ó - FN + Y
Ę - FN + W
Ń - FN + B

Przy okazji ten cab uaktywnia polski słownik dla XT9  :D

No i kto mi postawi pifko   B)  ???

*

Offline Ralf63

• 464
« Odpowiedź #208 dnia: Czerwiec 26, 2009, 17:07:29 »
Postawimy jak nie będzie odstępstw od tej reguły ;)
iPhone 3GS 32 GB

*

Offline Alx

• **
  • 205
  • Sprzęt: HTC Touch PRO 2 + 8GB, E-TEN M700 + 8GB
« Odpowiedź #209 dnia: Czerwiec 26, 2009, 18:41:16 »

A jak jest ze słuchawkami, jakiej jakości dźwięk jest z tych z kompletu ?
Bo niestety zrezygnowali z JACK'a 3,5 mm, więc nie da się skorzystać z bogatej oferty rynkowej. Dołączają przejściówkę na 3,5mm, czy już są słuchawki z odpowiednim złączem ?
ROM : Jackos EVO JackFULL 1.7.0 PLK