Ok czesciowo rozwiazalem problem, niestety tylko czesciowo poniewaz pomoglo odpowiednie skonfigurowanie routera w domu, nie wiem jak bedzie wygladala sytuacja na innych routerach w roznych miejscach.
Ale do rzeczy, po przegrzebaniu masy watkow na temat problemow z wifi trafilem wreszcie na rozwiazanie, otoz wyczytalem, ze komus pomoglo odpowiednie skonfigurowanie TX Rates, sprawdzilen i faktycznie po ustawieniu wartosci na sztywno (wczesnie bylo na auto) problem "wieszania" nie wystepuje. Mam teraz ustawione tx rate na 36 mbps (wiecej sie nie dalo bo telefon sie nie laczyl).
Bawie sie juz pol godziny i wifi nadal dziala

wczsniej wieszal sie po zaladowaniu dwoch stron.
Znalazlem tez pare postow odnosnie roznych romow, ktore polecaja i dzieki ktorym wifi ma dzialac lepiej, ale ja na razie nie bede ich testowal bo jestem zbyt "swiezym" uzytkownikiem tej zabawki, pare groszy mnie ona jednak kosztowala i nie chcialbym jej po paru dniach uzytkowania oddawac do serwisu.
EDIT:
Testowalem wifi w KFC i dzialalo bez najmniejszych problemow, wyglada wiec na to, ze problem w domu mogl lezec po stronie routera, no coz drogi nie byl, na szczescie wystarczylo skonfigurowac tx rate i teraz smiga.