[16-06-2009] PROven kitchen - uniwersalna kuchnia WM6.1/WM6.5 WWE/PLK

• 118 Odpowiedzi
  • 24936 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline qsqa

• 2086
    • KLIKNIJ JEŻELI CHCESZ ŻEBY POWSTAWAŁY NOWE ROMY PL
  • Sprzęt: HD2, Touch Pro 2, Iphone 3G 8GB,
16-06-2009 UPDATE[

Nowa wersja kuchni, na której powstał PROven 4.4 - zawiera dwa najnowsze buildy WM6.5 21731 i 21812, wersja WWE i PLK.

Pobrane pliki rozpakowujemy do jednego katalogu.

Instrukcja gotowania taka sama jak poprzednio.

POBIERALNIA:

EXT

OEM

SYS

TOOLS_ROM

*****************************************************************************************

Dzięki dużej pomocy ze strony Da_G udało mi się w końcu stworzyć uniwersalną kuchnię dla TP (a w przyszłości również dla Diamonda i Touch HD)

1. Co w środku?

ervius 5.1 visual kitchen
20764 build (z oryginalnego ROMu HTC WM6.1)
21210 build (z kuchni Da_G)
21501 build (przeportowany przeze mnie z plików udostępnionych przez Conflipper)
lokalizacja 0409 WWE
lokalizacja 0415 PLK (duży ukłon dla Elminstera za udostępnione pliki MUI)
OEM paczki używane przeze mnie w PROven ROM przekonwertowane na format EXT
przykładowe konfiguracje ROMów WWE i PLK ROMs dla pokazania możliwości nowej kuchni

2. Podziękowania

Dla wszystkich, którzy dzielą się wiedzą, a szczególnie dla : Da_G, ervius, arrupenthal, Conflipper, At0mang, Elminster ...

3. User Manual

First create a directory called "PROven kitchen" and download all files into it (I decided to divide kitchen into smallest parts to avoid donwloading everything when small upgrades will come), unpack. After that you will have:

EXT directory
OEM directory
RELEASE_Raphael directory
ROM directory
SYS directory
Tools directory
Erviuskitchen.exe file

Now click on "Erviuskitchen.exe" file and you'll see main window of kitchen.

Rest of tutorial I will base on example: let's assume that you want to build WM6.5 ROM with English interface (0409) and based on 21501 build and 21501 XIP. To do this just follow next steps:
- choose RAPHAEL from DEVICE window (it's already displayed but you have to choose it once again to start process)
- choose 0409 from Language window
- choose  21501 from XIP Build window
- choose 2501 from SYS Build window

After that you'll see in main window list of packages which can be included/excluded in/from your ROM
First column is saying if package is included or not - by default all packages are marked to be inlcuded into ROM. You can change status bo double click on the package name.

Package names which begin with digit mean that you can choose only one from this category. Example - in "SHARED-devices: Multimedia folder" you can see:

1a.JbedJava_0_0_20081121_2_1
1b.JBlendJava_0_0_20080507_1_1

so you can choose your favourite version...

When you'll finish package choosing just simply click on "Create ROM" button to start cooking. After appr 10 min you'll see "DONE" message in bottom window - now just  go to RELEASE_Raphael directory and flash new ROM, v'oila :D

!!!Important remark!!! if you are cooking WM6.5 ROM for Raphael, don't forget to check also "Real WM 6.5 AKU" option, otherwise your cooked ROM will not boot !!!

!!!Important remark #2!!! This is a kitchen - like in normal kitchen, when you prepare a meal with apples and milk for sure you can't feel comfortable after that and most probably you'll go in "toilet-loop". The same is in this kitchen - I can't assure that every mix of packages will make your device bootable :D !!!

I attached also two example configuration (one for PLK, one for WWE) to show IMHO optimal packages configuration - to use it just click on "Load ROM" button and choose desired conf.

4. Do zrobienia

- dodać sekcję Diamonda
- dodać więcej języków

5. Pobieralnia

PROven kitchen - katalog na 4Shared - pobierz wszystkie pliki TUTAJ

PRzykładowy ROM WM6.5 PLK z Rhodium Manila

Enjoy
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2009, 15:52:47 wysłana przez qsqa »

*

Offline MirekZ

• 47
  • Sprzęt: HTC Desire Z ( było MDA Vario IV / HTC TyTN)
Odp: PROven kitchen - uniwersalna kuchnia WM6.1/WM6.5 WWE/PLK
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 17, 2009, 22:27:43 »
do tej pory się w gotowanie nie bawiłem ale chyba nadeszła pora żeby spróbować :) szybkie pytanie, który build 6.5 polecasz Qsqa?

Pozdrawiam
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

*

Offline qsqa

• 2086
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 17, 2009, 22:30:47 »
do tej pory się w gotowanie nie bawiłem ale chyba nadeszła pora żeby spróbować :) szybkie pytanie, który build 6.5 polecasz Qsqa?

Pozdrawiam

21501 - jest trochę wolniejszy od nieoficjalnego 21500 ale bardziej stabilny

*

Offline MirekZ

• 47
  • Sprzęt: HTC Desire Z ( było MDA Vario IV / HTC TyTN)
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 17, 2009, 22:32:00 »

Pozdrawiam

21501 - jest trochę wolniejszy od nieoficjalnego 21500 ale bardziej stabilny

właśnie na stabilności najbardziej mi zależy :) dzięki wielkie i trzymaj kciuki za początkującego kucharza ;) :P
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

*

Offline szarik.rcm

• **
  • 218
    • http://www.fifam.info
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond, HTC Touch Pro
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 17, 2009, 22:36:11 »
Nic tylko dziękować :ok: Swoją drogą Qsqa mam nadzieję, że nie zmienisz szybko TP na coś innego, bo aż żyć się nie da bez Twoich wypieków :ok:
Ciekawe co mi się uda upichcić. :O~
Czy teraz w ten sposób będziesz nas zadowalał czy jakiś super ROM z WM 6.5 PLK wyjdzie spod Twojej ręki?

*

Offline qsqa

• 2086
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 17, 2009, 23:00:32 »
Ja by tu powiedzieć  - mam ambicję stworzyć wspólną kuchnię dla TP, Diamonda i Tocuh HD a ROMy to będziecie tworzyć wy  :D
Napisane: Kwiecień 17, 2009, 22:51:37
Przykładowy ROM WM6.5 PLK już jest w pobieralni

*

Offline gadowsk

• 716
    • gadowsk
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond w PLAY
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 17, 2009, 23:04:29 »
(...)Swoją drogą Qsqa mam nadzieję, że nie zmienisz szybko TP na coś innego, bo aż żyć się nie da bez Twoich wypieków :ok: (...)
To jak tylko qsqa zmieni telefon na inny to wszyscy muszą zmienić na taki sam jak ma qsqa :mrgreen:

Respekt dla Twojej pracy i chęci zrobienia uniwersalnej kuchni :ok:
HTC Touch Diamond
ROM: Windows Phone Mystique Titanium 2.3
Radio: 1.17.25.09 + Rilphone 1.15.25.14

*

Offline szarik.rcm

• **
  • 218
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 17, 2009, 23:13:49 »
Mistrzu a ten przykładowy ROM to jest taka siekiera, że nic tylko brać (oczywiście lepsza od PROven serii 3) czy taki na szybko robiony, by pokazać możliwości?
Ojjj to współczuje innym, bo duuuugo będą czekać, aż nasze wypociny dorosną rangą do Twoich wypieków :ok:

« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 17, 2009, 23:27:42 »
Dzięki QSQA Zacząłem zabawe kuchenka ;-)

*

Offline qsqa

• 2086
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 17, 2009, 23:35:37 »
Mistrzu a ten przykładowy ROM to jest taka siekiera, że nic tylko brać (oczywiście lepsza od PROven serii 3) czy taki na szybko robiony, by pokazać możliwości?
Ojjj to współczuje innym, bo duuuugo będą czekać, aż nasze wypociny dorosną rangą do Twoich wypieków :ok:

Coś a'la PROven 3.2 ale z WM6.5 na pokładzie

« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 17, 2009, 23:56:30 »
witam czy ktos moze za podac ten rom 6.5 na innym  serwerze niz rapidi  bo mam z nim problem

*

Offline szarik.rcm

• **
  • 218
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 18, 2009, 00:35:42 »
Przeglądałem kuchnię i mam pytanie co do tych obcji wielokrotnego wyboru. Tam gdzie Rhodium i Topaz to sprawa prosta, ale dlaczego wybierasz CyberonVoiceSpeedDial a nie któryś z innych, tak samo przy Jave'ie. Dlaczego JbedJava? I czym różni się kalkulator WM 6.5 od tego z Raphaela?

*

Offline RuTa

• **
  • 166
  • Sprzęt: HTC Touch Pro | Samsung I-5800
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 18, 2009, 00:46:46 »
Niezła robota ;) :ok:
Dziś przetestuje WM6.5PLK a jutro pobawię się w pichcenie ;)

Liczę na jakieś nowe ROM-y qsqa ;)

MIRROR:
PROven_ROM_WM6.5_PLK.zip Na sendspace.pl
PROven_ROM_WM6.5_PLK.zip Na megaupload.com
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2009, 02:25:10 wysłana przez RuTa »

HTC Touch Pro: szczecinianin WM 6.5 builds 21901 Sense 2.5
Radio: 1.17.25.09

« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 18, 2009, 08:01:24 »
Witam i mam prosbe o lopatologiczna instrukcje gotowania gdzie te wszystkie skladniki umiescic po rozpakowaniu i od czego sie zabrac zeby cos ugotowac z gory dziekuje za odpowiedz i zrozumienie  :-|

*

Offline Klusek

• 1410
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: Xperia Arc S
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 18, 2009, 10:42:54 »
Witam i mam prosbe o lopatologiczna instrukcje gotowania gdzie te wszystkie skladniki umiescic po rozpakowaniu i od czego sie zabrac zeby cos ugotowac z gory dziekuje za odpowiedz i zrozumienie  :-|
Masz napisane w pierwszym poście ;)

Niby wszystko jest pięknie i cudownie, ale nie mogę sobie poradzić z jednym. Chciałem zrobić swój własny ROM z WM6.5, ale bez TF3D. W kuchni wyłączam TF3D, ale kiedy ugotuje ROM to TF3D nie ma, ale za to brakuje mi połowy programów... Chciałbym się jeszcze pozbyć tego plastra miodu mieć klasyczne menu start, ale coś czuje, że i to łatwe nie będzie, na szczęście z tym mogę żyć.
Sony Xperia Arc S powered by:
FXP208 - CM10

*

Offline Lobuz_1

• 795
  • Sprzęt: HD2
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 18, 2009, 14:03:46 »
W sumie jest napisane bardzo ogólnie, sam nie wiem jak wyłączyć jedną z grup, czy wybrać enable dla tej którą chcę mieć czy disable dla wszystkich, których nie chcę...również dołączam się do prośby o krótką instrukcję po polsku...w przeciwnym razie testując w/w kuchnia zrobi więcej szkody niż pożytku a przecież nie o to chodzi...

*

Offline Klusek

• 1410
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 18, 2009, 14:07:08 »
Walczyłem z tą kuchnią i ze stworzeniem ROMu dla siebie pół nocy i kawałek dzisiejszego dnia i niestety nic mi dobrego z tego nie wyszło. Wróciłem do PROvena 2.3, bo moim skromnym zdaniem był (jest) to najlepszy ROM w całej hitorii qsqa...
FXP208 - CM10

*

Offline qsqa

• 2086
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 18, 2009, 14:50:22 »
Przeglądałem kuchnię i mam pytanie co do tych obcji wielokrotnego wyboru. Tam gdzie Rhodium i Topaz to sprawa prosta, ale dlaczego wybierasz CyberonVoiceSpeedDial a nie któryś z innych, tak samo przy Jave'ie. Dlaczego JbedJava? I czym różni się kalkulator WM 6.5 od tego z Raphaela?

Najlepiej ugotować i porównać  :) - a tak na serio to akurat składniki których ja sam używam dlatego były zaznaczone - ale każdy może wybrać co mu się podoba
Napisane: Kwiecień 18, 2009, 14:48:42
Walczyłem z tą kuchnią i ze stworzeniem ROMu dla siebie pół nocy i kawałek dzisiejszego dnia i niestety nic mi dobrego z tego nie wyszło. Wróciłem do PROvena 2.3, bo moim skromnym zdaniem był (jest) to najlepszy ROM w całej hitorii qsqa...

ale jakie miałeś problemy - postaram się poprawić w razie czego kuchnię

*

Offline FoxHound

• 566
  • Sprzęt: BB 9700 + BIS, HTC HD 2, AutoMapa 6.2.0 EU
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 18, 2009, 14:52:37 »
Myslalem juz ze opublikowanie tej kuchni rozpocznie armagedon na tym forum. Tysiace (aby nadac dramaturgii wybpowiedzi znacznie zwiekszylem ta liczbe:P) uzytkownikow zacznie prezentowac swoje wypociny a co za tym idzie tysiace biednych Touch Pro wyladuje w serwisach z nieodwracalnymi usterkami ale widzac zainteresownie ta kuchnia chyba nie bedzie az tak zle  :ok:

Pomimo tego ze kuchnia jest naprawde porzadnie zbudowana to jednak i tak stanowi dla przytlaczajacej wiekszosci bariere nie do pokonania. Ta instrukcja ktora jest na poczatku postu to smieszne minimum zeby odpalic kuchnie zapakowac paczki i powybierac programy ktore zostana zainstalowane na urzadzeniu. Wiec szczegolowa instrukcja do tej kuchni jest praktycznie w takim samym stopniu niezbedna jak sama kuchnia...

Romik sobie ugotowalem. Jestem z niego zadowolony. Metoda prob i bledow. Spedzilem przy tym 3 godziny. Oczywiscie szukajka google byla w ciaglym uzyciu. Jedynym problemem jakim nie rozwiazalem jest dublowany klakulator (bez wzgledu ktory zaznacze i tak po zainstalowniu sa dwa). Odznaczylem wiec obydwa i zainstalowalem pozniej z cab'a...
Pozdrawiam
FoxHound

*

Offline Klusek

• 1410
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 18, 2009, 15:00:03 »
To raczej nie są problemy z kuchnia tylko z moimi umiejętnościami ;)
Chciałem sobie stworzyć ROM pozbawiony w ogóle TF3D, bo zamiast niego mam zamiar używać SPB Mobile Shell. Wiem, że można po prostu wyłączyć TF, ale wszystko pliki i inne rzeczy w systemie zostają i trochę go spowalniają.
Jak bym nie walczył nie udało mi się wyłączyć TF3D z poziomu kuchni, w takim ugotowanym przeze mnie ROMie brakowało później połowy aplikacji i nie wszystko działało tak jak powinno. Domyślam się więc, że TF3D jest zbyt mocno zintegrowane z systemem żeby się go od tak pozbyć jednym "ptaszkiem".
Dlatego więc postanowiłem wrócić to starszego ROMu, niby też ma TF, ale w starszej wersji, która mniej obciąża system i aż tak się z nim nie integruje.
FXP208 - CM10

*

Offline Copperfield2000

• **
  • 130
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 18, 2009, 16:07:07 »
Zainstalowałem nowy przykładowy Rom z WM 6.5 ugotowany przez qsqa'ę i mam następujące uwagi:

1) ciągle w trakcie ładowania systemu jest informacja "Windows Mobile 6.1."  :wink:

2) ROM jest jednak dużo wolniejszy niż Proven 3.2b;

3) dalej jest nierozwiązany problem wybierania różnych telefonów przypisanych w jednym kontakcie za pomocą ikon pod osobami "ulubionymi" w zakładce "Ludzie" w TF3D - to samo co w Proven 3.2b (w Proven 2.3. tego problemu nie było mimo że były już te ikony" - ikony te są bardzo przydatne (czasami muszę szukać żony pod trzema telefonami aż w końcu mi się uda  :D ) - pytanie do qsqa'i - czy ta poprawka jest bardzo problematyczna (jakiś cab, wpis w rejestrze) czy jest to błąd przy portowaniu przez XBmod?

4) trochę błędów "językowych" - nieistotnych

Poza tym sam WM 6.5 nie urzeka mnie jakoś bardzo szczególnie, żeby koniecznie go zmieniać z 6.1.
DC

*

Offline Krzysiecw

• Ekspert HTC Magic
  • 2415
  • HTC
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Diamond
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 18, 2009, 16:15:06 »

3) dalej jest nierozwiązany problem wybierania różnych telefonów przypisanych w jednym kontakcie za pomocą ikon pod osobami "ulubionymi" w zakładce "Ludzie" w TF3D - to samo co w Proven 3.2b (w Proven 2.3. tego problemu nie było mimo że były już te ikony" - ikony te są bardzo przydatne (czasami muszę szukać żony pod trzema telefonami aż w końcu mi się uda  :D ) - pytanie do qsqa'i - czy ta poprawka jest bardzo problematyczna (jakiś cab, wpis w rejestrze) czy jest to błąd przy portowaniu przez XBmod?

Jesli chodzi o manile 2, to tak .... jest to blad nie tyle Xboxmoda co samej manili 2 wypuszczonej przez HTC ... Xboxmod przeprotowal tak jakby wersje beta manili2 ... teraz pracuje juz nad finalna manila 2 wyciagnieta z ship ROMu gdzie wiekszosc bledow zostala poprawiona juz odgornie przez HTC :) W tym zegarek i to wybieranie multi numerow ... Wiec zaden CAB nie pomoze ... trzeba czekac na nowa wersje manili2 ...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 18, 2009, 16:23:00 wysłana przez Krzysiecw »

*

Offline FoxHound

• 566
  • Sprzęt: BB 9700 + BIS, HTC HD 2, AutoMapa 6.2.0 EU
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 18, 2009, 16:21:39 »
Jest mozliwosc przekopiowania jakiegos *.ink z katalogu glownego do jakiegos innego ??

Przyklad:

Chcialbym miec wszystkie programy do nawigacji w jednym katalogu. I teraz tak takie programy jak gps tool i gps test mam w folderze GPS a juz auto mape ktora doinstalowalem pozniej i google maps mam w katalogu glownym...

Jest na to sposob ? Bo i innym przypadku moim zdaniem to rozwiazanie przyporzadkowania programow do katalogow mija sie z celem  :-|
Pozdrawiam
FoxHound

*

Offline szarik.rcm

• **
  • 218
« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 18, 2009, 16:42:59 »
Jest - użyj Total Commandera

Zainstalowałem przykładowy ROM z WM 6.5 PLK, ale jakoś nie poraża. Jest kilka błędów, ale da się z nimi żyć. Ogólnie ostatnio nawet coś 3.2 mnie zawodziło, więc czekam z niecierpliwościa na 4.x.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 18, 2009, 16:45:02 wysłana przez szarik.rcm »

*

Offline Lobuz_1

• 795
« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 18, 2009, 20:26:27 »
Mam pytanko bo mi akurat 6.5 sie podoba ale po ugotowaniu w przypadku wiekszosci zakladek nie pojawia sie na dole opcja powrot tylko ikonka klawiatury a po bokach tylko czarne pola...trzeba ciagle wylaczac zakladki zamiast cofac sie...czy da sie to jakos rozwiazac? I drugie pytanie czy jest opcja zeby plaster miodu byl widoczny i zeby mozna bylo umieszczac tam programy, ktore chce a nie wszystkie.

« Odpowiedź #25 dnia: Kwiecień 18, 2009, 21:18:11 »
Mam nadzieję, że qsqa się nie obrazi, ale dla posiadaczy kont Premium na Rapidzie, udostępniłem jego kuchnię na RS:
http://rapidshare.com/users/34YUIU

całość gotowa do pobrania
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 18, 2009, 22:48:01 wysłana przez mKotek »

*

Offline gadowsk

• 716
    • gadowsk
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond w PLAY
« Odpowiedź #26 dnia: Kwiecień 18, 2009, 21:32:32 »
Chyba się nie będzie obrażał o to bo chyba chodzi o to by jak najwięcej ludzi miało do niej dostęp ale to chyba i tak nie jest wersja finalna więc jeszcze parę razy będzie trzeba uploadować nowe wersje ale takie coś tylko pomaga wyłapywać ewentualne błędy :D

Mam nadzieję że będzie dość często aktualizowana by tworzyć ROMy jak najbardziej stabilne i doskonałe :D
HTC Touch Diamond
ROM: Windows Phone Mystique Titanium 2.3
Radio: 1.17.25.09 + Rilphone 1.15.25.14

*

Offline makus

• 451
  • Sprzęt: Kaiser, Omnia, TP, HD2,
« Odpowiedź #27 dnia: Kwiecień 18, 2009, 23:48:38 »
Hej

Moge posluzyc kuchnia dla Kaisera, czy tylko VGA planujesz?

*

Offline ankhazam

• *
  • 86
  • Sprzęt: Rafałek xD
« Odpowiedź #28 dnia: Kwiecień 19, 2009, 00:35:46 »
Witam,
Kuchenka jest super WM6.5 jak narazie fajny ale mam pewien problem,
Wybrałem twój predefiniowany WM6.5 PLK, wywaliłem kilka multimedialnych pierdół ale nie działają mi polskie krzaki na sprzętowej :(

*

Offline Lobuz_1

• 795
« Odpowiedź #29 dnia: Kwiecień 19, 2009, 01:27:06 »
Przy gotowaniu 6.5 PLK pojawiają się ikony TTY i modem bezprzewodowy ale nic w nich nie ma, to jakiś błąd, do tego przy głośnośći w PLK brak tłumaczenia...a poza tym wg mnie jest szybki i stabilny...