Witam! Wiem, że jest to rzecz dość abstrakcyjna i myślę, że nie potrzebna, ale wiem też, że wielu z was chciałoby tak na prawdę na własne oczy zobaczyć Windows 95 na swoim PPC. Cały dzień siedziałem nad emulacją i wreszcie doszedłem jak krok po kroku osiągnąć cel. W internecie jest bardzo dużo opisów, ale tak na prawdę są one niekompletne albo niejasne. Chciałbym tutaj opisać instrukcje instalacji Windows 95 na Pocket PC.
Urządzenia z rozdzielczością mniejszą niż VGA wymagają jej zmiany. Najlepiej zrobić to programem NYDITOT Virtual Display, Version 5.021. Na pamięć główną wgrywamy program
MS Console2. Na pamięć główną wgrywamy program
VGAKEY (Potrzebujemy tą klawiaturę ponieważ niezbędne będą nam przyciski takie jak "F5" czy "F12")
3. Kopiujemy na kartę pamięci program
Bochs 2.3.5 (Kopiujemy folder "bochs235" z zawartością w wybrane przez nas miejsce, źródło do pliku można edytować w pliku konfiguracyjnym
bochsrc.txt)
4. Kopiujemy obraz
Windows 95 do katalogu programu Bochs 2.3.5
5. Plik
bochsrc.txt kopiujemy do folderu głównego urządzenia
Konfiguracja pliku bochsrc.txt: (opisy w nawiasach kwadratowych
[] spełniają funkcje opisową i nie mogą zawierać się w docelowym pliku)
display_library: win32
romimage: file="\Karta pamięci\Bochs\BIOS-bochs-latest" [W miejsce pogrubienia należy wpisać scieżkę do pliku "BIOS-bochs-latest"]
megs: 16
vgaromimage: "\Karta pamięci\Bochs\VGABIOS-lgpl-latest" [W miejsce pogrubienia należy wpisać scieżkę do pliku "VGABIOS-lgpl-latest"]
ata0: enabled=1, ioaddr1=0x1f0, ioaddr2=0x3f0, irq=14
ata1: enabled=0, ioaddr1=0x170, ioaddr2=0x370, irq=15
ata2: enabled=0, ioaddr1=0x1e8, ioaddr2=0x3e0, irq=11
ata3: enabled=0, ioaddr1=0x168, ioaddr2=0x360, irq=9
ata0-master: type=disk, path="\Karta pamięci\Bochs\Win95.img", mode=flat, cylinders=203, heads=16, spt=63 [W miejsce pogrubienia należy wpisać scieżkę do naszego obrazu]
boot: disk
floppy_bootsig_check: disabled=0
log: bochsout.txt
panic: action=ask
error: action=report
info: action=report
debug: action=ignore
debugger_log: -
vga_update_interval: 250000
keyboard_serial_delay: 250
keyboard_paste_delay: 100000
floppy_command_delay: 50000
mouse: enabled=1
keyboard_mapping: enabled=0
6. Dowolnym eksploratorem plików uruchamiamy program Bochs, następnie wybieramy z klawiatury "6" i enter. Zaraz potem pojawi się okienko zatytułowane "Panic", wybieramy Continue i naciskamy "OK". Teraz zostaje nam tylko czekać. Po uruchomieniu się Windows'a z klawiatury VGAKEY wybieramy: 2x "Fn" (wyświetlą się klawisze serii "F"), naciskamy "F12" (włączając w ten sposób myszkę) i "F5" (Przechodzimy do pełnego ekranu). Jeszcze przed naciśnięciem "F5" polecam wejść w konfiguracje Bochs'a i ustawić
Vga Update Interval: na wartość 250.
Chętnie odpowiem na wszelkie wątpliwości, testowałem na urządzeniu HTC Kaiser, ale nie widze przeszkód, dla których miałoby to nie działać na innych modelach. Mam nadzieję, że przyda się komuś ten wątek, życzę miłej zabawy!