AM 5.5 - słaby sygnał GPS

• 6 Odpowiedzi
  • 3135 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
AM 5.5 - słaby sygnał GPS
« dnia: Kwiecień 08, 2009, 08:58:37 »
Ciesząc się, że u mnie nie występują problemy z najnowszą AM 5.5 pozostałych kolegów umknął mi jeden błąd.
Bardzo często po uruchomieniu odbiornika GPS potrzymuję komunikat "Słaby sygnał GPS". Dopiero po kolejnej chwili urządzenie łapie "porządnie" sygnał.
Dzieje się to przy bezchmurnym niebie i w miejscach gdzie na poprzedniej wersji AM nie miałem takowych komunikatów (zresztą do tego tygodnia nie wiedziałem, ze takowy jest  :wink:).
Moje urządzenie to Nokia 500 (nie odblokowywana), wyłączona opcja "Uruchom GPS po starcie programu", ustawienia portu i prędkość właściwe. Zresztą w ustawieniach nic nie zmieniałem.
Czy u kogoś też ten błąd wystepuje ?
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
Odp: AM 5.5 - słaby sygnał GPS
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 08, 2009, 09:39:55 »
Mam też coś takiego. Na jednej z poprzednich wersji AM (5.1 albo 5.2) też miałem coś podobnego. Nie jestem jednak do końca przekonany, czy nie jest to efektem jakichś problemów ze sprzętem (np jakiś plik pofragmentowany), bo o ile pamiętam, to zniknęło samo.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 08, 2009, 16:34:43 »
A może tak się porostu zdarzyło że po włączeniu złapał tylko trzy satelity. Wtedy niektóre gpsy obliczają przybliżoną (bardziej niż zwykle  :E  ) pozycję i jest komunikat o słabym sygnale gps a po chwili łapie inne i jest ok
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 08, 2009, 17:46:32 »
Ja też odczuwam coś podobnego jak ochkarol. Ale to tylko 'odczucie', że w 5.3 tego nie było testów nie robiłem.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 08, 2009, 18:18:48 »
A może tak się porostu zdarzyło że po włączeniu złapał tylko trzy satelity. Wtedy niektóre gpsy obliczają przybliżoną (bardziej niż zwykle  :E  ) pozycję i jest komunikat o słabym sygnale gps a po chwili łapie inne i jest ok

Objawy są właśnie takie.
Tylko, że w tej samej lokalizacji, prze o wiele gorszej pogodzie przy AM 5.3 nigdy się nie zdarzyło.
Zrobię dziś upgreade do 5.5.1 i zobaczymy.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 08, 2009, 19:12:03 »
Przy tej samej lokalizacji ale na pewno nie przy takim samym układzie satelitów i na pewno przy innym stanie "świeżości"  efemeryd i Almanachu w odbiorniku  :-| Ale być może masz rację że 5.5 coś gorzej gada z gpsem ,Ja tego nie zauważyłem 
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 08, 2009, 19:14:05 wysłana przez RUKAT »
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 09, 2009, 09:28:18 »
Dziś rano, po nocnej aktualizacji AM do wersji 5.5.1 w tej samej lokalizacji, porze dnia i przy zachmurzonym dodatkowo niebie komunikatu o słabym sygnale GPS nie było.
I to by było na tyle.
Pozdrawiam
Karol