Toshiba nie reaguje na podłączenie do komputera- pomocy

• 23 Odpowiedzi
  • 6743 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline puszatek

• **
  • 196
  • Sprzęt: g900 + Samsung B2100 + Omnia II + HTC Mozart +...
Toshiba nie reaguje na podłączenie do komputera- pomocy
« dnia: Marzec 12, 2009, 10:45:29 »
Witam, mam nadzieję że ktoś będzie w stanie mi pomóc.
Moja Tosia przestała reagować na podłączenia do PC. Ani nie rozpoczyna synchronizacji ani nie ładuje urządzenia. Nie zgłasza żadnych błędów, nie mruga- dosłownie nic się nie dzieje. Kabel jest raczej dobry bo podłączone inne urządzenia zaczynały się ładować.
Podłączenie do ładowarki ładuje Tosię ale już dwa razy zawiesiło mi telefon a po resecie zerował się zegar i data. HR nic nie zmienił.

Nie bardzo mam jak zanieść do serwisu bo posiadam niefabryczny Rom, a ponieważ nie mogę jej połączyć z kompem odpada wgranie fabrycznego romu PLAY.

Ktoś ma może pomysł co może być przyczyną lub jak temu zaradzić?
Regulamin
Arcomage PL

*

Offline miba

• 4050
  • Sprzęt: Toshiba G900, doszedł x51v
Odp: Toshiba nie reaguje na podłączenie do komputera- pomocy
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 12, 2009, 11:00:15 »
Obstawiam że USB uszkodzone. W serwisie mogą przymknąć oko na rom. Opcja to wgranie rom-u przez kartę SD ale tego chyba jeszcze nikt nie rozgryzł.

*

Offline puszatek

• **
  • 196
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 12, 2009, 11:06:10 »
Hmm czyli jestem zdany tylko na łaskę serwisantów =/ Ale jeżeli to uszkodzone usb w Tosi to dlaczego ładuje z normalnej ładowarki a poprzez kabel z komputera nie ?
Dzięki miba

Ps: Ktoś już oddawał Toshibe z niefabrycznym romem do serwisu?
Regulamin
Arcomage PL

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 12, 2009, 11:20:30 »
ładowarka fabryczna ma 10 pinów To nie jest standardowa ładowarka USB

*

Offline Bacao

• 1582
  • czyt. Bokął
    • PdaSite.pl-idealne miejsce w sieci dla Twojego PDA.
  • Sprzęt: Acer C110, Motorola Milestone
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 12, 2009, 15:13:38 »
A takie podstawowe pytanie bo jestes nowy i mozesz o tym nie wiedziec: zainstalowales activsynt?
Moj nick (apelido) znaczy tyle co usmiechniety :D
Toshiba G900--->HTC Universal (XDA EXEC)---> HTC Hermes (MDA Vario II)---> HTC TyTN II---> Nokia N810--> Acer C110 + Motorola Milestone

*

Offline kochas315

• 292
  • Sprzęt: Toshiba G900 @ AllmostOfficial 1.1
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 12, 2009, 16:17:25 »
Widzę że kolega może mieć ten sam problem co ja. http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=127217.0 Napisałem co ja robiłem żeby sprawdzić, jak zrobisz to wszystko z listy i nic to znaczy że obaj mamy sprzętowo zepsute USB. Jedyne co zostaje to wgranie oryginalnego ROMu przez kartę pamięci i wysyłka do serwisu. Jednak ponoć jest z tym problem, nie wiem bo jeszcze nie szukałem info. Jak będziesz chciał spróbować to załóż nowy temat/odnajdź (bo chyba taki był?) nowy o wgrywaniu ROMu z karty pamięci aby nie robić tutaj bałaganu. Trzymam kciuki że to może jednak nie to co u mnie!
Spis i Cennik Ofet Internetowych GSM - http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=106397
Spis polecanych ROMów dla Toshiby G900 - http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=113316

*

Offline puszatek

• **
  • 196
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 12, 2009, 21:10:12 »
Bacao dzięki za radę, Tosi używam od ponad pół roku i do tej pory wszystko działało ok.

kochas315 opis wygląda podobnie. Niestety nie mam już jak sprawdzić. Postanowiłem zaryzykować i dziś Tosia poszła do serwisu (z romem c&c). Przeczytałem dokładnie gwarancję i nie znalazłem tam nic o tym żeby zmiana romu łamała gwarancję. Jest tylko zapis że gwarancji nie podlegają błędy wynikające z modyfikacji użytkowników. A to nie to samo. Jak się coś wyjaśni dam znać.
Dzięki chłopaki za pomoc.
Regulamin
Arcomage PL

*

Offline Bacao

• 1582
  • czyt. Bokął
    • PdaSite.pl-idealne miejsce w sieci dla Twojego PDA.
  • Sprzęt: Acer C110, Motorola Milestone
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 12, 2009, 21:15:41 »
Sory, miales malo postow myslalem ze tosie masz od niedawna :ok:
Na forum juz chyba kilka tosi poszlo do serwisu z romem c&c i chyba nigdy nic sie nie stalo. Prawie napewno wgraja Ci fabryczny rom, a o ile sie nie myle wgranie innego romu lamie gwarancje, bo przeciez gdyby bylo inaczej nie trzeba by bylo wgrywac fabrycznego romu przed serwisem.
Zycze powodzenia.
Moj nick (apelido) znaczy tyle co usmiechniety :D
Toshiba G900--->HTC Universal (XDA EXEC)---> HTC Hermes (MDA Vario II)---> HTC TyTN II---> Nokia N810--> Acer C110 + Motorola Milestone

*

Offline thefirefox

• 8
  • g900 & TG01
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 12, 2009, 22:18:02 »
witam
Jak widac nie jestes jedyny mam prawie identyczny problem, tylko u mnie to sie dzialo stopniowo. Na poczatku wystarczylo ponowne podlonczenie do komputera i dzialalo.
Pozniej po podlonczeniu byl komunikat "nierozpoznane urzadzenie usb.." az od kilku dni zero polaczenia. W trybie bootloadera to samo czasami wykrylo i dzialalo a czasami nie. Zostalo mi aby podlonczenie tosi do innego kompa jak to da taki sam rezultat to moja rowniez powedruje do serwisu.
newbie w swiecie ppc :p

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 12, 2009, 22:35:46 »
Tak sie zastanawiam czy ta płytka ze stykami w gnieździe USB się nie wyłamuje w tosi przy intensywnym użytkowaniu?

*

Offline ja456

• 1248
  • Sprzęt: Toshiba G900 & HTC HD2
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 12, 2009, 22:37:31 »
Czasem też mam, że wyświetla Nie rozpoznano urządzenia USB , a innym razem normalnie łączy się z AS. Raz pomaga jak przełączę w USB Mass Storage a innym razem lipa. Mam tak na każdym romie.
Były: HP h4150, HP 114 i HP rw6815. sklejka

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 13, 2009, 14:42:34 »
wyłącz ogniomurek i antywira, będzie zero problemów (lub skonfiguruj poprawnie)
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline puszatek

• **
  • 196
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 23, 2009, 17:09:08 »
Odzyskałem Tosie, więc zakończę temat bo może komuś się coś przyda.

1.   Opis błędu jest w pierwszy poście, nie chodzi o sporadyczne błędy w łączeniu, tylko całkowity i stały brak reakcji. Tak właściwie nie wiem co stwierdził serwis ale w opisie naprawy jest „Wymiana Płyty głównej” (co się wiąże tez ze zmianą IMEI). Jeżeli ktoś ma podobne objawy to warto jednak skorzystać z serwisu.
2.   Kwestia zmiany romu i gwarancji. Miałem Rom niefabryczny dodatkowo z wgotowanym fixem podkręcającym na stałe procesor. I co? I nic. Żadnych przeszkód  serwis nie widział.  Mam też przed sobą gwarancję i w żadnym punkcie nie widzę aby po zmianie romu traciło się gwarancję. Pk 8 mówi tylko o tym że reklamacja nie przysługuje jeżeli usterka jest wynikiem „modyfikacjami użytkownika” co jest z jednej strony logiczne a z drugiej daje duże pole do popisu serwisom we wmawianiu że to z winy użytkownika ;)
Pozdrawiam i dzięki za pomoc.
Regulamin
Arcomage PL

*

Offline FCF

• 34
  • Sprzęt: Toschiba G900
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 23, 2009, 17:49:45 »
To jakaś plaga, moja półroczna właśnie przestała reagować na USB, a gwarancji nie mam także zostaje bluetooth.

*

Offline kochas315

• 292
  • Sprzęt: Toshiba G900 @ AllmostOfficial 1.1
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 23, 2009, 19:35:37 »
Dobra wiadomość. Dodam do spisu romów ;] i jako że mam to samo sam niedługo wyślę też z niefabrycznym romem.
Spis i Cennik Ofet Internetowych GSM - http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=106397
Spis polecanych ROMów dla Toshiby G900 - http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=113316

*

Offline Visenna

• **
  • 117
  • Sprzęt: Toshiba G900 + SPV c600
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 24, 2009, 22:10:46 »
Hehe, faktycznie plaga, moja Tośka też przestała reagować. Myślę, że po prostu któryś z pinów odpowiedzialny za synchronizację się wyłamał czy coś.. tak przynajmniej sobie to wyobrażam.
Co ciekawe BT i WiFi też siadło, ale to już pewnie kwestia software.

U mnie właściwie wyglądało to tak, że nieraz krzywo włożyłam kabel i nie synchronizował. W pewnym momencie przestał w ogóle rozpoznawać urządzenie, na co ja się zastanawiałam czy to nie wina romu (C&C) czy też pinów. No i jednak hardware :/ (po wejściu w bootloadera też system nie złapał) testowałam na dwóch kompach, dwóch kablach, także nie ma możliwości pomyłki.

Bardzo się cieszę, że można wysłać z niefabrycznym romem. Jakoś nie chciałam testować wrzucania romu przez kartę.. W takim razie tylko HR i do serwisu :/ Kolejne 2 tyg bez tego telefonu.

Największy plus, to że gwarancja jest na dwa lata <jupii> przynajmniej jeżeli ktoś ma od producenta.

PS. Jak to u Was wygląda z klawiaturą hardware'ową? Bo ja teraz oddając na gwarancji przy okazji zaznaczę że znów mi jakiś klawisz nie działa (b tym razem, ostatnio z)- to częsty problem? Czy komuś już się skończyła gwarancja i rozkładał telefon, wie może czy to się da 'ręcznie' naprawić..?

EDIT:
Wysłałam g900 do css, wszystko dobrze. Wymienili płytę główną, co do innego romu nawet nie skomentowali :) Swoją drogą sama klawiatura pracuje lepiej od kiedy wymieniono mi płytę główną, napisali że nic z nią nie zrobili bo po wymianie nie było problemów (przycisk B nie działał).
pda nie miałam przez 3tyg, tyle pewnie sprowadzali płytę główną. Kabel USB i rysik dodali na moją prośbę, jakby ktoś był zainteresowany to oba razem kosztują 22,84zł ;) Ale kabelek wygląda na zwykły, 5pinowy.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 14, 2009, 13:54:20 wysłana przez Visenna »

« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 29, 2009, 19:28:08 »
Witam na forum  :mysli: mam nadzieje że nikt mnie nie zje za pierwszy post =D, ale będzie on chyba trochę wyrwany z kontekstu... Otóż to że wracają do was telefony mimo że miały flashowany rom może mieć związek z tym co na forum mojego poprzedniego telefonu powiedział serwisant.

"Czy złamanie zabezpieczeń (certyfikaty) w telefonie powoduje utratę praw gwarancyjnych."

ODPOWIEDŹ: TAK
UZASADNIENIE: każda ingerencja w strukturę SYMBIAN'a może powodować utratę praw gwarancyjnych.
Z doświadczenia powiem, że za taką modyfikację nigdy nikomu nie anulowałem gwarancji. Nie z to nie z powodu, że można cofnąć moda (bo tak naprawdę można cofnąć ale pozostają w sytemie klucze niewidoczne gołym okiem i da się je wyciągnąć jedynie przez FLS'a + Phoenix'a) ale dlatego, że naprawa telefonu w SERWISACH jest przeprowadzana "taśmowo". Nie ma czasu na to aby przeglądać pliki systemowe i rejestr! Jeśli telefon nie jest uszkodzony mechanicznie zmieniamy soft (taka procedura - zawsze trzeba zmienić na najnowszy zgosny z PSN) i "wypad" na testy i do klienta...

PODSUMOWANIE: ingerencja w soft = utrata praw gwarancyjnych ALE JEST TO PRZYKŁAD MARTWEGO ZAPISU W KARCIE GWARANCYJNEJ, BO NIE JEST ON STOSOWANY!!!

« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 29, 2009, 19:41:14 »
Moja tośka też tak miała.... Ciekawe... Reagowała tylko na ładowarke i nie stykało.... Okazało się że płyta główna. Wymienieli i siup. Działa jak natura chciała.  :D

*

Offline virusotron

• Ekspert Toshiba g900
  • 1408
  • Sprzęt: g900 -> złomnia 2 ;)
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 29, 2009, 19:46:25 »
sebakPL Z systemem mozesz robic co chcesz to nie Iphone gdzie jak zainstalujesz program nie z appstore to tracisz gwarancje. Z orginalnym romem mozesz robic co chcesz. Jak zmienisz system, czyli go przeflaszujesz to tracisz gwarancje. Ale jak zmienisz na wm 6.0 to gwarancja wraca ;]
NIE pomagam na PW, GG od tego jest forum!

*

Offline crazyjaco

• **
  • 209
  • Sprzęt: Kamień Milowy ;]
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 21, 2009, 06:34:03 »
A ja chciałem się zapytać, żeby nie zakładać już nowego wątku. Jak to jest z tą wysyłką? Dzwonie do nich i mówie że im wyśle? Ja jestem z Lublina, a gwarancje mam z Łodzi i nie wiem jak to dokładnie działa.  :-|
Tosia g900 > Exec > TP > Exec > N810 > c905 > Spica > Motorola Milestone

*

Offline phantom155

• 5
  • Sprzęt: toshiba g900
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 21, 2009, 09:10:19 »
Ja w piątek kupiłem używaną roczna toshibe naszczeście z gwarancją i po podłączeniu do kompa się tylko ładuje a komp w ogóle nie zwraca uwagi próbowałem już chyba wszystkiego i nic. czy niewiecie czasem jak długo schodzi naprawa na gwaranji??

*

Offline miba

• 4050
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 22, 2009, 11:10:48 »
Sprawdź jeszcze czy na innym PC jest to samo.

*

Offline maurycy009

• 16
    • Turystyka w górach
  • Sprzęt: Toshiba G900 / Samsun Omnia 8GB
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 18, 2009, 12:57:50 »
mam podobny problem u mnie tez siadło wejście usb. co do lądowania baterii kopiłem ładowarkę batimex spisuje sie dobrze. a wiec wgrywanie systemu to jedynie przez kartę pamięci. wielu użytkowników mówi ze można uwalić tel. ja już wgrywałem przez karte z 5 razy nie ma problemu instaluje sie ok 5 min.
« Ostatnia zmiana: Marzec 27, 2014, 14:13:10 wysłana przez maurycy009 »

« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 25, 2009, 19:55:11 »
czasami tak sie dzieje jak jest wgrany antywir np. Kaspersky. Po dezinstalacji wszystko dziala poprawnie tzn komp widzi toske i od razu można synchronizowac. a z K~sperskym to nawet karty pamieci nie można było edytowac przez czytnik kart ani nawiazac polaczenia przez bluta,wiec zadnej kounikacji z kompem. pozdrawiam