Diamond w Play i problem z internetem w 2g.

• 13 Odpowiedzi
  • 4764 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Kr16

• 13
  • Sprzęt: Motorola Milestone, HTC HERO i Magic
Diamond w Play i problem z internetem w 2g.
« dnia: Marzec 11, 2009, 08:32:14 »
Witam mam problem z moim Diamondem. Żeby móc np. przeglądać strony w internecie albo korzystać ze Skype telefon musi być ustawiony na sieć 3g jak przełącze na 2g nie mogę nawiązać połączenia. Wcześniej miałem stary Rom 1.93 teraz mam ROM 2.03.510.3 Standard od Billyj80 z, którego jestem bardzo zadowolony. Problem występuje w obu. Tel po włożeniu karty sam się skonfigurował pod Play.Ma ktoś z jakiś pomysł ? Z góry dziękuję:)
Motorola Milestone, HTC Hero, Magic i Samsung i5700

*

Offline blazeju

• 22
  • Sprzęt: HTC Diamond
Odp: Diamond w Play i problem z internetem w 2g.
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 11, 2009, 08:35:59 »
Chodzi o zwykłą kartę Play czy też może o PlayOnline ?

*

Offline Kr16

• 13
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 11, 2009, 08:38:04 »
Chodzi o zwykłą kartę Play.

*

Offline senshiro87

• *
  • 60
  • Sprzęt: HTC T.D. & SE W880i
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 11, 2009, 22:08:10 »
Mam podobny problem z MMSami w 2G - nie mogę ich odbierać :mad:. W 3G wszystko działa. Swój problem opisałem w innym temacie:
1. Jestem użytkownikiem Play, w Warszawie jest dostępna sieć zarówno UMTS jak i GSM. Wysyłanie MMSów idzie bez problemu zarówno w UMTS jak i GSM, ale z odbieraniem nie jest już tak różowo - gdy jestem w UMTS to odbiera bez problemu (wybudzenie Diamonda, pobranie wiadomości, dźwięk nowej wiadomości), jednak w GSM niestety to nie idzie :S. Owszem, wybudza się i pokazuje ikonę "pobieranie MMS", ale może to trwać w nieskończoność (ekran jest w tym momencie cały czas podświetlony - chyba nie muszę mówić, jak to działa na baterię). Gdy klikam na tą ikonkę od pobierania MMSa, to wyskakuje komunikat "pobrano: 99%" (tego pozostałego 1% nie pobiera). Dodam, że na starym telefonie MMSy działały zarówno po UMTS jak i po GSM.
Czy ktoś orientuje się, gdzie tkwi problem? Domyślam się, że w ustawieniach ACT/DT, ale nie mogę znaleźć odpowiedniej opcji...
Niestety nikt nie potrafił mi odpowiedzieć na to pytanie. Zastanawiam się czym to jest spowodowane (w końcu na zwykłym telefonie zarówno internet jak i MMSy w 2G Play'a mi działały). I zastanawiam się czy problem dotyczy tylko Play'a czy innych sieci też oraz jak jest z tym internetem/MMSami w 2G Plusa (roaming krajowy).
PROven ROM v. 1.03, Radio ROM 1.09.25.23
Nowy Diamond prosto ze sklepu za 840 zł?? :shock:  Tak :proud:

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 11, 2009, 22:33:15 »
tez jestem w play'u i mam to samo z MMSami... Tylko z 3G pobiera w całości. W 2G (plus/play) tylko 99%.

:(((

A Ty kupiłeś tel w Play'u czy nie?? Może trzeba mieć jakieś specjalne dedykowane radio z play'a... Coś mi się obiło o uszy, że z HD play mial wlasnie problemy z Radiem. Ja nie kupiłem w Play wiec nie wiem z jakim radiem wypuscili diamonda..
« Ostatnia zmiana: Marzec 11, 2009, 22:39:27 wysłana przez pawela »

*

Offline gadowsk

• 716
    • gadowsk
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond w PLAY
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 11, 2009, 23:03:52 »
Też mam w Play i nie mogę wejść na strony wap ale na strony www wchodzę normalnie.
Jak chcę wejść na stronę Playa by sprawdzić stan szczegóły rachunku, minuty, smsy, wysokość rachunku itd., chodzi mi o szczegółowy wykaz to łącząc się ze stroną wap, czyli taką dostosowaną na komórki, to nie wchodzi. Chyba jest coś w ustawieniach sieci porąbane widocznie.
Jak znajdę chwilę to pójdę do salonu i popytam.
HTC Touch Diamond
ROM: Windows Phone Mystique Titanium 2.3
Radio: 1.17.25.09 + Rilphone 1.15.25.14

*

Offline senshiro87

• *
  • 60
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 11, 2009, 23:33:16 »
pawela mam Diamonda ze sklepu, nie z Play. A co do radia, to nie sądzę, żeby to ono miało wpływ na pobieranie MMSów. Dla mnie problem jest albo w jakichś zawaansowanych ustawieniach Diamonda, albo w dziwnie skonfigurowanej sieci. W każdym innym przypadku MMSy/internet nie chodziłyby zarówno w 3G jak i 2G. A tu problemy występują tylko w 2G...

gadowsk ja również spróbuję zapytać w salonie Play o co chodzi z tymi MMSami i internetem w 2G, ale nie sądzę żeby mi pomogli (oni tam z reguły niewiele wiedzą :-| ). Chyba najlepszym wyjściem będzie zgłoszenie problemu przez Play24 i czekanie na odpowiedź...

*

Offline Kr16

• 13
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 12, 2009, 08:14:54 »
Ja też nie mam tel z Play tylko z HTC Polska już 2 dni kombinuję z ustawieniami jak się tylko da i nic :(Generalnie już nie mam pomysłu może też chyba się przejdę do salonu Play i podpytam ale raczej się nic nie dowiem.

*

Offline gadowsk

• 716
    • gadowsk
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond w PLAY
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 12, 2009, 13:43:00 »
Na stronie Play są informacje jak ręcznie ustawić połączenie WAP i MMS i zauważyłem że trochę się różnią od tych co się ustawiły w Diamondzie automatycznie więc popróbuję trochę poprzestawiać ręcznie i zobaczę jak to pójdzie.
HTC Touch Diamond
ROM: Windows Phone Mystique Titanium 2.3
Radio: 1.17.25.09 + Rilphone 1.15.25.14

*

Offline forestowy

• 604
    • fotografia makro
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S II
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 19, 2009, 22:19:36 »
i jak poszło ?
Mio P550 --> Asus A639 --> HTC TyTN II --> HTC Diamond --> Nokia E52 --> Motorola Milestone --> Samsung Galaxy S II

*

Offline alek_d

• 27
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 22, 2009, 00:10:05 »
Panowie PLAY nie ma podpisanego romingu z Plusem na obsługę połączeń internetowych!!! dlatego jeśli nie jesteś w zasięgu 3g play-ja to nici z przesyłania pakietowego czyli internetu, co prawda PLAY wygrał przetarg na 2g ale ilość takich nadajników jest jeszcze znikoma.

*

Offline senshiro87

• *
  • 60
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 22, 2009, 01:22:49 »
Więc skoro chodzi tu o błąd transmisji to zgadzają się następujące fakty: w roamingu Plusa nie odbierze, bo PLAY nie ma podpisanego romingu z Plusem na obsługę połączeń internetowych; w sieci macierzystej 2G Play też nie odbierze MMSa, bo obsługa internetu w Play na GSM 900 jest zablokowana.
Ale są rzeczy, które mi się nie zgadzają z tą teorią:
1. wysyłanie MMSów działa zarówno w 2g Play jak i w 3g Play (nie wiem jak jest w roamingu Plusa);
2. na moim starym Sony Ericssonie wszystko działało zarówno w 2g Plusa/Play jak i w 3g Plusa/Play;
3. profil MMS jest inny niż profil INTERNET, więc MMSy powinny chodzić w roamingu Plusa.

Więc dalej nie wiadomo czemu to nie działa :S.

*

Offline bax87

• *
  • 85
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 23, 2009, 20:12:11 »
Więc skoro chodzi tu o błąd transmisji to zgadzają się następujące fakty: w roamingu Plusa nie odbierze, bo PLAY nie ma podpisanego romingu z Plusem na obsługę połączeń internetowych; w sieci macierzystej 2G Play też nie odbierze MMSa, bo obsługa internetu w Play na GSM 900 jest zablokowana.
Ale są rzeczy, które mi się nie zgadzają z tą teorią:
1. wysyłanie MMSów działa zarówno w 2g Play jak i w 3g Play (nie wiem jak jest w roamingu Plusa);
2. na moim starym Sony Ericssonie wszystko działało zarówno w 2g Plusa/Play jak i w 3g Plusa/Play;
3. profil MMS jest inny niż profil INTERNET, więc MMSy powinny chodzić w roamingu Plusa.

Więc dalej nie wiadomo czemu to nie działa :S.

Witam ostatnio chciałem wziąć pakiet internetowy z PLAY i uzyskałem taką wiadomość od Pani w teleinfo:
Internet chodzi tylko i wyłącznie w zasięgu wyższym niż 3G a mmsy od 3G.
W najbliższym czasie ma to się zmienić  ponieważ jak kolega sprytnie zauważył, PLAY wygrał przetarg na korzystanie z nadajników PLUSA, ale biorąc pod uwagę fakt iż jest, że tak powiem dyskryminowany przez pozostałych operatorów formalności mogą się przeciągać się w czasie co oczywiście nie wpłynie korzystnie na w/w usługę.
Otrzymałem taka poradę:
Kupić kartę internetową PLAYonline i sprawdzić zasięg, w razie słabego (czyli 3G) dokupić antenę wzmacniającą sygnał i jeżeli zasięg wzrośnie to śmiało można zakupić neta.
Niestety na chwilę obecna to jedyne i w miarę rozsądne rozwiązanie bo ceny w PLAYU, są naprawdę konkurencyjne.

*

Offline senshiro87

• *
  • 60
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 24, 2009, 03:36:15 »
Cytat z innego forum o telekomunikacji:
Na żadnej stacji GSM Playa w Białymstoku (a sa az dwie )nie działa transmisja danych(MMS,GPRS). WFT???. Ciągle na GSM Plusa muszę śmigać.

Wygląda na to, że w czasie gdy ja przesiadałem się z SE na Diamonda to Play wyłączył obsługę MMSów w swoim 2G (i być może w 2G Plusa również). W takim przypadku niewiele tu zdziałamy, bo to kwestia konfiguracji sieci a nie telefonu.
Spróbuję przełożyć na chwilę swoją kartę do tego SE i zobaczę, czy na nim też już nie działają MMSy w 2G. Jeśli tak będzie, to mamy odpowiedź na te pytania (chociaż bardzo mi się nie podoba, że aby móc odebrać MMSa muszę być w zasięgu 3G :mad:. A co jak wyjadę gdzieś do rodziny na wieś, a dziewczyna/kolega będzie mi chciał podesłać jakieś śmieszne zdjęcie/pocztówkę z wakacji/życzenia?? ). Nie odpuszczę tego tak łatwo, jeśli trzeba będzie to napiszę do samego rzecznika...