już się ssie..... z tego co wyżej widzę, że nie ma Manili, też już się do niej przyzwyczaiłem, ale zaraz robię backup, wgrywam nową wersję i biorę się za testy.

....
Pierwsze wrażenia: interface wygląda kapitalnie. Spolszczenie faktycznie prawie 100%. Znowu gratulacje dla mistrza Elmi za wspaniałą robotę!
A teraz problemy: (nie żebym się czepiał, ale jak jest okazja to może się da poprawić)
- nie można ściągnąć pliku Ephemirs - system czeka na pobranie potem wywala komunikat o błędzie wysyłania
- po rozłączeniu transmisji danych nie powraca ikonka GPRSu
- ikonka baterii na ekranie Dzisiaj nie działa (czy tak miało być?)
- w internet eksplorerze nie da się wpisać adresu poszukiwanej strony bo przywołanie klawiatury nie działa (ukazuje się na moment po czym znika)
na razie tyle...
jeszcze przy odbieraniu połączenia u mnie nie chcą działać przyciski ekranowe Odbierz/Zakończ
8.03.09 - wycofuję część wczorajszych spostrzeżeń, bo Ephemirs dało się ściągnąć - ale wgrałem ROm drugi raz, może były jakieś śmieci po flashu, podobnie ikonka GPRSu- po drugim wgraniu już jest OK. Przyciski ekranowe do obierania rozmowy też już działają.
* IE - problem z klawiaturą można obejść odpalając dowolną stronkę z ulubionych, wtedy klawiatura już nie znika. Generalnie IE chodzi jak żółw (może dlatego że ściąga wersję strony jak na PC-ta - np Onet wgrywał się 5 minut).
* jak się w menu Dzisiaj wyłączy Titanium to od razu lepiej - system chodzi szybciej.
* Automapa - działa ciut szybciej niż w wersji 21140, drugiego fixa łapie błysk - poniżej 10 sekund.
* Bluetoooth - kliknięcie w ikonkę wyświetla komunikat "Bluetooth wylaczonu" choć w rzecywistości jest aktywny.
* współpraca słuchawki Bluetooth z telefonem - OK, tylko ciut dłużej trzeba przytrzymać przycisk włącz/wyłącz w słuchawce
* szkoda, że zamykając aplikację trafia się do starego menu Dzisiaj a nie to "plastrów miodu"
* autoblokada - jak się włączy opcję "Lock when device turn off" to kończy się na miękkim resecie a co dziwne menu telefonu jest dostępne
Podsumowując - trzeba poprawić IE, autoblokadę i będzie OK. bardzo wygodne menu "plaster miodu" jak już się człowiek przyzwyczai.