SIMLOCK z HTC Touch PRO w Orange - bez utraty gwarancji i kilka pytań

• 40 Odpowiedzi
  • 13817 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam.

Nabyłem niedawno htc pro z simlockiem na orange. Wcześniej wykonałem sporo telefonów do BOK i w orange zaszły spore zmiany. Na obecną chwilę ściągnięcie simlocka u nich wiąże się z opłatą 77 pln (dawniej 500 pln omg!) Do całej operacji potrzebna jest też faktura bądź inny dowód nabycia aparatu telefonicznego.  Wiem, że przez takie działanie na 100% nie stracę gwarancji chociaż i tak zostanie zabawa z CIDlockiem, która skutkuje jej utratą ale Cida można zawsze wgrać.

Moje pytanie brzmi, czy po takiej usłudze sciągnięcia sima bezpośrednio w orange a później sciągnięciu cid locka i załadowaniu nowego Romu juz na własną rękę sim lock będzie wciąż odblokowany? Czy jeśli będę chciał załadować fabryczny Rom z orange spowrotem w razie jakiejś usterki i chęci oddania tel. na gwarancję simlock również będzie odblokowany?

Pytam ponieważ chcę wiedzieć czy sciąganie tego simlocka w orange kodem ma sens. Czy po każdej wymianie romu nie będę musiał odblokowywać sima ponownie.

Odp: SIMLOCK z HTC Touch PRO w Orange - bez utraty gwarancji i kilka pytań
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 06, 2009, 12:14:57 »
Hmm mam Tp z Orange. Nie ściagałem ani sima ani cida a rom zmieniłem następnego dnia jak go dostałem.

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 06, 2009, 12:49:03 »
Mozliwe ze trafiłes na wersje odblokowaną. Czytałem, że niektórzy trafiali na takie modele.

Kto pomoże?

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 06, 2009, 13:14:55 »
Wystarczyło poczytać trochę forum i dowiedziałbyś się, że simlock a cidlock i zmiana ROMu nie mają na siebie wpływu. Chociaż sposoby na forach przeważnie do zdjęcia simlocka potrzebuję usunąć/ominąć cida. Jednak są sposoby na zdjęcie sima za pomocą KODU i zapewne tak robi Orange.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 06, 2009, 13:22:38 »
Tęz tak myślałem że do zmiany ROMU wystarczy tylko zmienić HARDSPL-a?

*

Offline riks

• *
  • 73
  • Sprzęt: SPV M3000>Touch Pro>Desire HD>Galaxy S II
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 06, 2009, 15:07:43 »
a mała uwaga jak telefon był brany na firmę to wtedy koszt zdjęcie sim-locka to chyba 500-600zł jedynie klienci indywidualni mają za 77 zł

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 06, 2009, 19:07:26 »
a mała uwaga jak telefon był brany na firmę to wtedy koszt zdjęcie sim-locka to chyba 500-600zł jedynie klienci indywidualni mają za 77 zł

Mylisz się..  sprawdzalem to osobiście w ostatnim tygodniu tracąc zresztą sporo czasu na paplaninę tych pseudo konsultantów. Koszt sciągnięcia simlocka to 77 pln bez względu na to czy telefon jest jeszcze na umowie czy nie. Mankament firmy jest taki, że trzeba mieć upoważnienie do ściągnięcia tegoż simlocka od firmy na którą tel został wzięty (najczęsciej spotykany przypadek czyli nabycie telefonu via allegro zakupionego wcześniej na przedłużenie umowy na firmę.)

*

Offline marianpower

• 960
    • Pozycjonowanie stron
  • Sprzęt: HD2 , DESIRE, SENSATION
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 06, 2009, 19:27:49 »
to prawda tego telefonu najzwyczajniej w swiecie nie opaca sie kupowac w planie indywidulanym naszczescie ja kupilem telefon od bardzo milego czlowieka i mam nadzieje ze nie bedzie problemu z otrzymaniem takiego zaswiadczenia - mam nadzieje :)

*

Offline riks

• *
  • 73
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 06, 2009, 20:40:59 »

Mylisz się..  sprawdzalem to osobiście w ostatnim tygodniu tracąc zresztą sporo czasu na paplaninę tych pseudo konsultantów. Koszt sciągnięcia simlocka to 77 pln bez względu na to czy telefon jest jeszcze na umowie czy nie. Mankament firmy jest taki, że trzeba mieć upoważnienie do ściągnięcia tegoż simlocka od firmy na którą tel został wzięty (najczęsciej spotykany przypadek czyli nabycie telefonu via allegro zakupionego wcześniej na przedłużenie umowy na firmę.)

naprawdę? ja też dzwoniłem na infolinie 3 razy i byłem w firmowym salonie Orange i tak jak wyżej napisałem..

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 06, 2009, 23:52:23 »

naprawdę? ja też dzwoniłem na infolinie 3 razy i byłem w firmowym salonie Orange i tak jak wyżej napisałem..

Nawet bardzo na prawdę :)

Info jest świeże... Jak mówię w wawie w największym punkcie firmowym żaden z konsultantów sobie nie zdawał z tego sprawy dopiero po mojej interwencji do BOK i rozmowie konsultanta salonu ORANGE i konsultanta BOK doszli do ładu. Kompromitacja na  maksa oczywiście zburaczała konstultantka musiała pokazać wyższość i niestety bez oświadczenia właściciela (bądź firmy,na którą został wzięty tel)  simlocka nie sciągnąłem a ile czasu straciłem to tylko mój zegarek wie.

*

Offline marianpower

• 960
    • Pozycjonowanie stron
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 07, 2009, 01:18:22 »
a czy mogl bys zamiescic przyklad takiego pisma w tym watku??

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 07, 2009, 01:21:06 »
Postaram się tę sprawę załatwić do końca i opiszę szczegóły + zamieszczę pismo jeśli wszystko przejdzie pomyślnie...

*

Offline DomBros

• **
  • 146
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 09, 2009, 16:12:55 »
Allegrowicz napisał:
Nie posiada simlocka ściągnołem go sam i jednocześnie samemu go można założyć-to dziecinnie
prostę (Na życzenie zwycięscy wyślę całą to procedurę krok po kroku jak to zrobić)

czy to prawda ??
HP iPAQ hx2410 => HTC Touch Pro EnergyROM 3.0

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 09, 2009, 19:07:54 »
że samemu założy ?  :O A w ogóle po co ??
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline michallus

• **
  • 111
  • Sprzęt: HD2, SGN
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 09, 2009, 21:20:34 »
Również dostałem informację, że "tanie" zdjęcia simlocka to tylko na firmę. Tylko jaki sens się bawić jak można go zdjąć kodem w podobnej cenie również nie tracąc gwarancji.

*

Offline marianpower

• 960
    • Pozycjonowanie stron
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 10, 2009, 01:31:39 »
a ile kosztuje zdjecie sim locka poza orange??

*

Offline DomBros

• **
  • 146
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 10, 2009, 08:50:46 »
że samemu założy ?  :O A w ogóle po co ??

Jakbyś chciał oddać na gwarancji do salonu Orange - bo z tego co się pytałem w Salonie we Wrocławiu to zdjęcie SimLock'a równoważne jest z utrata gwarancji.

« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 10, 2009, 14:18:26 »
A powie mi ktoś jak jest z kartami turbosim?Czy htc je "trawi"?

« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 10, 2009, 15:52:29 »
a gdzie mozna znalezc jakies oficjalne cenniki (77zł)  sciagniecia sima, bo dzis bylem w salonie to pani zrobla wielkie oczy i mi pozniej wyjechla z cennikiem 610zł

pozdrawiam
Napisane: Marzec 10, 2009, 15:23:30
jeszcze jedna rzecz, bo skoro :
"Według nowych regulacji w polskim prawie ściągnięcie simlocka w sposób nieinwazyjny, to znaczy za pomocą kalkulatora kodu, nie powoduje utraty gwarancji..."

mozecie podac jakies sprawdzone strony www gdzie monza sciagnac simlocka ornage codem ??

pozdrawiam

*

Offline robos31

• 10
  • HTC Touch PRO
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 10, 2009, 19:17:40 »
Też bym prosil o taką stronkę.
Sprawdza już to ktoś?

*

Offline DomBros

• **
  • 146
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 10, 2009, 19:58:09 »
EEEE chyba nie ma osoby co wiedziałaby coś konkretnego o SIMLock'ach i utracie gwarancji :( każdy mówi coś innego nawet w BOK :(

*

Offline kjawo

• 30
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 10, 2009, 20:01:57 »
Jak dzwoniłem do BOK to pan uprzejmie wytłumaczył mi, że zdjęcie blokady SIM-LOCK kosztuje 77zł (na osobę fizyczna /  firmę) ale jest możliwe dopiero po zakończeniu gwarancji (czyli po 2 latach)
Nie wiem ile w tym prawdy, ale taką informację otrzymałem z Orange.

*

Offline DomBros

• **
  • 146
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 10, 2009, 20:05:32 »
Jak dzwoniłem do BOK to pan uprzejmie wytłumaczył mi, że zdjęcie blokady SIM-LOCK kosztuje 77zł (na osobę fizyczna /  firmę) ale jest możliwe dopiero po zakończeniu gwarancji (czyli po 2 latach)
Nie wiem ile w tym prawdy, ale taką informację otrzymałem z Orange.

Otrzymałem identyczną odpowiedź,
a dodatkowo na pytanie wprost co jeśli chciałbym ściągnąć sobie w czasie trwania umowy odpowiedziano mi że tracę gwarancję.

*

Offline michallus

• **
  • 111
  • Sprzęt: HD2, SGN
« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 10, 2009, 22:10:39 »
Osobiście zdjąłem kodem wyniosło mnie to 70zł -poczytajcie na forum 
Nawet jak wysyłałem telefon do regenersis to im napisałem, że mam simlocka zdjętego kodem oraz poprosiłem o zdjęcie w przypadku zmiany płyty -niestety mnie nie posłuchali ;)
Wymienili płytę oraz baterię bez żadnego ale.

*

Offline morrow85

• **
  • 125
  • Sprzęt: HTC Wizard, HTC Touch Pro (Orange), Desire Z
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 10, 2009, 22:27:08 »
no ja dzisiaj w salonie Orange tez zdjalem simlock'a za 77zl bez rzadnego problemu, fakt ze czekalem dobe az koles odpisze Pani w orange z kodem do odblowania, ale Pani ladnie zadzwonila podala kodzik i zadzialalo :) i bez utraty gwarancji :]

*

Offline szqudii

• **
  • 181
  • Sprzęt: HTC HD 2
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 10, 2009, 22:44:27 »
Nie mogę się powstrzymać:
W Orange i TP SA zarówno w salonach jak i w BOK pracują najbardziej niekompetentni ludzie! nie znający się i zawsze udający, że mają absolutną rację!
Też miałem już taki przypadek że w jednym salonie mi czegoś odmówili a w drugim zrobili z pocałowaniem ręki i to w tym samy mieście jedną ulicę dalej... Tak samo dzwoniąc do BOK raz powiedzą że coś można na drugi raz rozmawiając z kimś innym już nie można...
Radzę więc spytać kilka razy różnych ludzi i sprawa może się diametralnie zmienić. Także mam ściągniętego simlocka w salonie za 77 zł na gwarancji... ale sam nie ściągałem bo już taki kupiłem a gwarancja jest nadal ważna!

EDIT: Zapomniałem dodać, że może wreszcie zmądrzeją i nie będą zakładali simlocków jak np. era...
« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2009, 22:49:29 wysłana przez szqudii »
Przygoda z Windows Mobile... | Mio A701 | Asus P526 | Asus P750  | HTC Touch PRO | HTC HD 2 ... będzie Windows Phone od HTC ;)

*

Offline riks

• *
  • 73
« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 11, 2009, 09:12:07 »
no ja dzisiaj w salonie Orange tez zdjalem simlock'a za 77zl bez rzadnego problemu, fakt ze czekalem dobe az koles odpisze Pani w orange z kodem do odblowania, ale Pani ladnie zadzwonila podala kodzik i zadzialalo :) i bez utraty gwarancji :]

telefon na firmę miałeś?

*

Offline robos31

• 10
  • HTC Touch PRO
« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 11, 2009, 16:45:41 »
Byłem w salonie Orange i mi miła Pani powiedziała ze to można zrobic tylko w salonach własnych orange, a tych salonów tylko kilka jest. W okolicy oczywiście żadnego.
Zal mi orange :|

« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 11, 2009, 16:58:49 »
Znalazłem takie coś http://raphael.sim-unlocker.com/

*

Offline robos31

• 10
  • HTC Touch PRO
« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 11, 2009, 17:26:04 »
Ja znalazlem /]http://www.[SPAM]/

EDIT: Działa sprawdzałem czekałem na kod 2 godzinki